Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Sodininkystės Patarimai Pradedantiesiems » Daržovės

Prasideda smidrų sezonas: kuo naudinga ši nekaloringa daržovė?

Prasideda smidrų sezonas: kuo naudinga ši nekaloringa daržovė?

Daugelio lietuvių pamėgta daržovė – smidrai – stebina išskirtine skonių palete ir naudingų medžiagų kiekiu. Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, smidrai patenka į sveikatai palankiausių daržovių sąrašą ir išsiskiria savo maistinėmis savybėmis. Prieš penkmetį greitai išpopuliarėjusius smidrus lietuviai mėgsta.

Smidrai – daržovė turinti eilę mineralų bei vitaminų, priskiriami prie sveikatai palankiausių daržovių sąrašo, todėl prasidėjus pavasario sezonui jais rekomenduojama paįvairinti valgiaraštį.

Įvairiose pasaulio kraštuose smidrai žmonių mityboje naudojami jau tūkstantmečius. Senovės egiptiečių freskose matomi į smidrus panašūs augalai. Tiesa, neaišku ar jie buvo naudojami medicininiais tikslais, ar valgomi, kaip dabar. Dar ir šiandien tradicinėje kinų medicinoje šis augalas naudojamas kaip vaistinis preparatas. Smidrai patenka į pasaulio sveikiausių maistinių daržovių sąrašą ir vis dažniau atsiduria lietuvių lėkštėse.

Gydytoja pabrėžia ir šios daržovės maistinę naudą: „Smidruose gausu folio rūgšties, vitaminų A, C, K ir E bei B grupės vitaminų, įvairių mineralinių medžiagų: geležies, magnio, kalio, kalcio, seleno, cinko, mangano. Ši daržovė – puikus skaidulų šaltinis ir mažai kaloringa. Smidruose gausu išskirtinių maistinių medžiagų, pavyzdžiui, saponinų, kurie pasižymi cholesterolį mažinančiu efektu.


Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-03-11 laikas 12:27 Kaip Genėti Vaismedžius: Obelys, Kriaušės, Slyvos
Vaismedžių genėjimas – tai menas ir mokslas, padedantis užtikrinti sveiką augimą ir gausų derlių. Nesvarbu, ar jūsų sode auga obelys, kriaušės, slyvos, trešnės, ar vyšnios, tinkamas genėjimas yra būtinas, kad medžiai klestėtų. Kada genėti? Kaip pasirinkti įrankius ir apsaugoti pjūvius? Kaip prižiūrė...

Skaityti daugiau

2022-08-09 laikas 08:44 Ką daryti su tulpėmis po žydėjimo, kad jos neperaugtų?
Tulpės pavasarį pražysta vienos pirmųjų. Taip malonu išeiti į lauką, pajusti saulės šilumą ir mėgautis ryškiu tulpių grožiu. Po ilgų tamsos ir pilkumos mėnesių visiems to reikia. Tačiau ne visi žino, ką daryti su nužydėjusiomis tulpėmis. Kartais galite nieko nedaryti, o kartais tai gali netgi sugadi...

Skaityti daugiau

2024-03-07 laikas 09:25 Kada sodinti ridikėlius į atvirą dirvą pagal 2024 m. Mėnulio kalendorių?

Ridikėliai auga greitai, praėjus tiesiog mėnesiui po sėjos jau galima nuimti derlių. Be to, tai šalčiui atspari kultūra, sėklos dygsta esant 2 - 3 °C dirvos temperatūrai, daigai pakenčia šalčius iki -2 - 3 °C. Ridikėliai turi tokį ribojantį veiksnį kaip dienos šviesos trukmė.

...

Skaityti daugiau

2022-08-05 laikas 12:04 Cukinijos. Kodėl jas verta įtraukti į valgiaraštį?

Tarp visų rugpjūčio sodo gėrybių kone daugiausiai aplodismentų susižerti galėtų cukinija.Nors daugelis augintojų kartais nebežino, kokiame kulinariniame amplua cukinijas išmėginti šį sezoną, gastronomai ir mitybos ekspertai primena – tai nepamainoma daržovė, kuri į meniu turėtų būti įtraukt...

Skaityti daugiau

2022-09-11 laikas 10:33 Rugsėjį miškuose randasi pirmieji baravykai: tiks ir sriubai, ir kreminiam rizotui (+ receptas)
Rugsėjis – grybų mėgėjų laukiamas mėnuo, juk po truputį miškuose randasi kvapnių ir maistingų baravykų. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, 100 gramų šių rūšies grybų baltymų yra kur kas daugiau nei daržovėse ar vaisiuose, todėl neretai baravykai dar vadinami augaline mėsa....

Skaityti daugiau