Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Sodininkystės Patarimai Pradedantiesiems » Daržovės

Prasideda smidrų sezonas: kuo naudinga ši nekaloringa daržovė?

Prasideda smidrų sezonas: kuo naudinga ši nekaloringa daržovė?

Daugelio lietuvių pamėgta daržovė – smidrai – stebina išskirtine skonių palete ir naudingų medžiagų kiekiu. Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, smidrai patenka į sveikatai palankiausių daržovių sąrašą ir išsiskiria savo maistinėmis savybėmis. Prieš penkmetį greitai išpopuliarėjusius smidrus lietuviai mėgsta.

Smidrai – daržovė turinti eilę mineralų bei vitaminų, priskiriami prie sveikatai palankiausių daržovių sąrašo, todėl prasidėjus pavasario sezonui jais rekomenduojama paįvairinti valgiaraštį.

Įvairiose pasaulio kraštuose smidrai žmonių mityboje naudojami jau tūkstantmečius. Senovės egiptiečių freskose matomi į smidrus panašūs augalai. Tiesa, neaišku ar jie buvo naudojami medicininiais tikslais, ar valgomi, kaip dabar. Dar ir šiandien tradicinėje kinų medicinoje šis augalas naudojamas kaip vaistinis preparatas. Smidrai patenka į pasaulio sveikiausių maistinių daržovių sąrašą ir vis dažniau atsiduria lietuvių lėkštėse.

Gydytoja pabrėžia ir šios daržovės maistinę naudą: „Smidruose gausu folio rūgšties, vitaminų A, C, K ir E bei B grupės vitaminų, įvairių mineralinių medžiagų: geležies, magnio, kalio, kalcio, seleno, cinko, mangano. Ši daržovė – puikus skaidulų šaltinis ir mažai kaloringa. Smidruose gausu išskirtinių maistinių medžiagų, pavyzdžiui, saponinų, kurie pasižymi cholesterolį mažinančiu efektu.


Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
2021-04-06 laikas 07:24 Žuvies Taukai: Jų Vartojimas Ir Nauda
Žuvis yra jau seniai vartojamas maisto produktas, kuris vertinamas dėl savo maistingųjų medžiagų. Žuvies produktai- tai vieni iš vertingiausių produktų žmogaus organizmui. Žuvų taukai yra natūralus vitamino A ir vitamino D šaltinis....

Skaityti daugiau

2022-11-12 laikas 13:33 Ką turi žinoti mėsinių galvijų, avių ir ožkų augintojai

Nors Lietuva ir apsirūpina galvijiena, tačiau aukščiausios kokybės mėsos trūksta. Todėl ateinantį finansinį laikotarpį galvijininkystės sektoriui remti numatytas intervencinių priemonių komplektas (susietoji pajamų parama, ekoschemos, rizikos valdymo bei kaimo plėtros priemonės), orientuotas...

Skaityti daugiau

2024-08-22 laikas 15:25 Efektyvūs Česnakų Išsaugojimo Metodai: Džiovinimas, Marinavimas ir Šaldymas
Česnakai ne tik prideda nepakartojamą skonį mūsų patiekalams, bet ir pasižymi daugybe naudingų savybių. Tačiau, kaip užtikrinti, kad šie aromatingi svogūniniai augalai išliktų švieži ilgą laiką? Šiame straipsnyje apžvelgsime kelis efektyvius metodus, kaip tinkamai išdžiovinti, marinuoti ir šaldyti č...

Skaityti daugiau

2025-10-01 laikas 08:04 Ryžių vanduo orchidėjoms: natūralus trąša, kuri skatina žydėjimą ir augimą

Ryžių vanduo – paprastas virtuvės triukas, kuris pakeis jūsų orchidėjų priežiūrą. Sužinokite receptus, naudą ir mokslinius įrodymus iš užsienio šaltinių. Natūralūs mikroelementai skatina šaknis, lapus ir gausų žydėjimą be chemijos. Idealus pradedantiesiems: lengva paruošti,...

Skaityti daugiau

2021-10-17 laikas 13:30 Rabarbarai – sodinimas, auginimas ir priežiūra
Rabarbarų lapkočiai vartojami marmeladui, kompotui, uogienei ir vynui gaminti. Juose yra daug obuolių ir nemažai oksalo rūgšties bei vitamino B ir C.

Skaityti daugiau