Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Sodininkystės Patarimai Pradedantiesiems » Daržovės

Prasideda smidrų sezonas: kuo naudinga ši nekaloringa daržovė?

Prasideda smidrų sezonas: kuo naudinga ši nekaloringa daržovė?

Daugelio lietuvių pamėgta daržovė – smidrai – stebina išskirtine skonių palete ir naudingų medžiagų kiekiu. Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, smidrai patenka į sveikatai palankiausių daržovių sąrašą ir išsiskiria savo maistinėmis savybėmis. Prieš penkmetį greitai išpopuliarėjusius smidrus lietuviai mėgsta.

Smidrai – daržovė turinti eilę mineralų bei vitaminų, priskiriami prie sveikatai palankiausių daržovių sąrašo, todėl prasidėjus pavasario sezonui jais rekomenduojama paįvairinti valgiaraštį.

Įvairiose pasaulio kraštuose smidrai žmonių mityboje naudojami jau tūkstantmečius. Senovės egiptiečių freskose matomi į smidrus panašūs augalai. Tiesa, neaišku ar jie buvo naudojami medicininiais tikslais, ar valgomi, kaip dabar. Dar ir šiandien tradicinėje kinų medicinoje šis augalas naudojamas kaip vaistinis preparatas. Smidrai patenka į pasaulio sveikiausių maistinių daržovių sąrašą ir vis dažniau atsiduria lietuvių lėkštėse.

Gydytoja pabrėžia ir šios daržovės maistinę naudą: „Smidruose gausu folio rūgšties, vitaminų A, C, K ir E bei B grupės vitaminų, įvairių mineralinių medžiagų: geležies, magnio, kalio, kalcio, seleno, cinko, mangano. Ši daržovė – puikus skaidulų šaltinis ir mažai kaloringa. Smidruose gausu išskirtinių maistinių medžiagų, pavyzdžiui, saponinų, kurie pasižymi cholesterolį mažinančiu efektu.


Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-03-31 laikas 16:23 Kaip Tręšti Vyšnias Pavasarį ir Žydėjimo Metu: Patarimai Saldžiam Derliui

Norite mėgautis sultingomis ir saldžiomis vyšniomis tiesiai iš savo sodo? Tinkamas tręšimas pavasarį ir žydėjimo metu yra raktas į gausų derlių. Šiame gide rasite viską, ką reikia žinoti!

Skaityti daugiau

2020-08-09 laikas 18:27 Dviskiautis Ginkmedis (Ginkgo biloba) Ginkmedžio poveikis
Dviskiautis ginkmedis (lot. Ginkgo biloba) - tai vasarą žaliuojantis lapuotis medis, užaugantis iki 40 metrų aukščio. Lapai vėduoklės formos, ilgakočiai, šviežiai žalios spalvos. Medžio žievė rudos spalvos ir turi stambias raukšles. Dviskiautis ginkmedis, ginkmedžio nauda, kuo vertingas ginkmedis, ...

Skaityti daugiau

2019-03-18 laikas 10:34 Graikinių riešutų aliejus
Graikinių riešutų aliejus gausus Omega-6 riebalų rūgščių, reikalingų plaukų augimui, odos ir kaulų struktūros palaikymui, hormonų gamybai ir reprodukcinei funkcijai palaikyti, Omega-9 riebalų rūgščių.  Aliejus turi savybę sureguliuoti drėgmės ir riebalų pusiausvyrą, todėl tinka visų tipų odai puosel...

Skaityti daugiau

2024-08-22 laikas 15:25 Efektyvūs Česnakų Išsaugojimo Metodai: Džiovinimas, Marinavimas ir Šaldymas
Česnakai ne tik prideda nepakartojamą skonį mūsų patiekalams, bet ir pasižymi daugybe naudingų savybių. Tačiau, kaip užtikrinti, kad šie aromatingi svogūniniai augalai išliktų švieži ilgą laiką? Šiame straipsnyje apžvelgsime kelis efektyvius metodus, kaip tinkamai išdžiovinti, marinuoti ir šaldyti č...

Skaityti daugiau

2019-03-06 laikas 08:04 Nerafinuotas ispaninių šalavijų (chia) sėklų aliejus
Ispaninių šalavijų arba chia sėklų aliejuje itin gausu polinesočiųjų riebalų rūgščių Omega-3, B grupės vitaminų, mineralų, antioksidantų ir kitų naudingų medžiagų, kurių dėka šis aliejus pasižymi stipriomis priešuždegiminėmis savybėmis, giliai drėkina, maitina ir jaunina, stangrina odą, lygina smulk...

Skaityti daugiau