Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Sodininkystės Patarimai Pradedantiesiems » Daržovės

Prasideda smidrų sezonas: kuo naudinga ši nekaloringa daržovė?

Prasideda smidrų sezonas: kuo naudinga ši nekaloringa daržovė?

Daugelio lietuvių pamėgta daržovė – smidrai – stebina išskirtine skonių palete ir naudingų medžiagų kiekiu. Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, smidrai patenka į sveikatai palankiausių daržovių sąrašą ir išsiskiria savo maistinėmis savybėmis. Prieš penkmetį greitai išpopuliarėjusius smidrus lietuviai mėgsta.

Smidrai – daržovė turinti eilę mineralų bei vitaminų, priskiriami prie sveikatai palankiausių daržovių sąrašo, todėl prasidėjus pavasario sezonui jais rekomenduojama paįvairinti valgiaraštį.

Įvairiose pasaulio kraštuose smidrai žmonių mityboje naudojami jau tūkstantmečius. Senovės egiptiečių freskose matomi į smidrus panašūs augalai. Tiesa, neaišku ar jie buvo naudojami medicininiais tikslais, ar valgomi, kaip dabar. Dar ir šiandien tradicinėje kinų medicinoje šis augalas naudojamas kaip vaistinis preparatas. Smidrai patenka į pasaulio sveikiausių maistinių daržovių sąrašą ir vis dažniau atsiduria lietuvių lėkštėse.

Gydytoja pabrėžia ir šios daržovės maistinę naudą: „Smidruose gausu folio rūgšties, vitaminų A, C, K ir E bei B grupės vitaminų, įvairių mineralinių medžiagų: geležies, magnio, kalio, kalcio, seleno, cinko, mangano. Ši daržovė – puikus skaidulų šaltinis ir mažai kaloringa. Smidruose gausu išskirtinių maistinių medžiagų, pavyzdžiui, saponinų, kurie pasižymi cholesterolį mažinančiu efektu.


Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
2019-03-03 laikas 11:44 Alyvuogių aliejus
Pačios geriausios kokybės ypač tyras (Extra Virgin) alyvuogių aliejus, išgautas šaltuoju būdu, pasižymi pačiomis geriausiomis savybėmis, yra mažo rūgštingumo, turtingas maistingųjų medžiagų, pasižymi švelniu ir maloniu skoniu....

Skaityti daugiau

2020-10-27 laikas 19:34 Naudingos Gydomosios Uogos Bruknės

Bruknes galima trinti su cukrumi, virti jų uogienę ir džemą. Bruknių uogienė yra labai skani kartu su obuoliais ir kriaušėmis. Su bruknėmis ruošiami ir nacionaliniai patiekalai. Pavyzdžiui, bruknes galima mirkyti ir rauginti su prieskoniais. Šios bruknės tiks mėsos patiekalams.

...

Skaityti daugiau

2023-01-18 laikas 13:36 Glifosatu užteršęs gretimo sklypo savininkas turi atlyginti žalą
2023 m. sausio 12 d. Lietuvos Aukščiausiasis Teismas išnagrinėjo bylą, kurioje buvo sprendžiama dėl žalos atlyginimo ūkininkei (ieškovei) už tai, kad jos ekologinio ūkio lauką glifosato turinčiais herbicidais užteršė gretimo sklypo savininkas ūkininkas (atsakovas)....

Skaityti daugiau

2022-10-29 laikas 12:37 Kaip paruošti serenčių žiedus ir kodėl jie naudingi sveikatai?

Serenčiai - vienmečiai ir daugiamečiai astrinių šeimos augalai, kilę iš Amerikos žemyno, o vėliau paplitę visoje Europoje ir Azijoje. Serenčius, liaudyje dažnai vadinamus gvazdikėliais, galima auginti gėlynuose, soduose, daržuose ne tik dėl jų grožio, bet ir todėl, kad jie vertingi vaistiniai aug...

Skaityti daugiau

2024-08-18 laikas 09:13 Kaip ilgai išsaugoti bulves: liaudies patarimai ir patarimai laikymui žiemai
Su vasaros pabaiga artėjant, svarstomas ilgalaikio bulvių laikymo klausimas. Straipsnyje išsamiai aptariama, kaip tinkamai paruošti ir laikyti bulves rūsyje, balkone bei šaldytuve, kad jos išliktų šviežios ir skanios žiemai bei pavasariui. Taip pat pateikiami liaudies patarimai, kaip ilgiau išsaugot...

Skaityti daugiau