Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Sodininkystės Patarimai Pradedantiesiems » Daržovės

Krapai: Švieži žiemą – auginimo ir naudos sveikatai patarimai

Krapai – tai ne tik skanūs, bet ir visame pasaulyje vertinami prieskoniai, kurie gali pagyvinti bet kurį patiekalą. Žiemą, kai šviežių žolelių trūksta, krapai tampa tikra atgaiva. Šiame straipsnyje sužinosite, kaip užsiauginti krapus tiesiog ant savo palangės, ir atraskite jų naudą sveikatai, pagrįstą liaudies medicina.

Krapai: Švieži žiemą – auginimo ir naudos sveikatai patarimai

Krapai – žiemos skonis iš jūsų palangės

Krapai – tai itin mėgstama prieskoninė žolelė, kuri dažnai naudojama įvairiuose patiekaluose, nuo salotų iki sriubų ar net mėsos gaminių. Nors žiemą šviežius krapus sunkiau rasti, jų skonis ir aromatas tikrai geidžiamas šaltuoju metų laiku.

Laimei, net ir šaltuoju metų laiku galite mėgautis šviežiais krapais tiesiai iš savo palangės! Vos per kelias savaites šios kvapnios žolelės užauga namuose ir džiugina visus metus išlaikomu skoniu bei aromatu.

Šiame straipsnyje sužinokite, kaip lengvai ir greitai užsiauginti krapus ant savo palangės bei džiaugtis šviežumu visą žiemą.

Paruošimas ir sodinimas

Nepaisant to, kad sodinsime į įprastą gėlių vazoną, verta jį specialiai paruošti. Ant dugno dedame 2–3 centimetrus drenažo (akmenukų, keramzito), o ant jo užpilame žemę. Tiks įprasta universali sodo žemė. Žemę laistome, kad sušlaptų, padarome griovelius sėkloms ir paberiame sėklų.

Sėklas įspaudžiame ir lengvai apipurškiame vandeniu. Dabar vazoną uždengiame folija ir dedame į tamsią šiltą vietą kelioms dienoms. Laukiame, kol išdygs sėklos.

Daugiausiai po savaitės pamatysite pirmuosius ūglius. Dabar krapus galima perstatyti ant palangės. Geriau, kad ji būtų saulėtoje pusėje – tada nereikės ieškoti dirbtinės šviesos. Taip pat įsitikinkite, kad pro langą nepučia – žiemos oras ir šaltis gali pakenkti krapams.

Auginimo patarimai

Jei natūralios saulės nėra, tinka specialaus spektro lempos, jas reikia montuoti 50 centimetrų aukštyje virš pasėlių. Tiesa, jei turite vaikų ar augintinių, reikia pasirūpinti, kad šie negalėtų pažvelgti tiesiai į lempą, nes tai pavojinga akims.

Krapai mėgsta drėgną, tačiau neperlaistytą dirvą. Patartina laistyti reguliariai, bet leisti dirvai išdžiūti tarp laistymo. Taip pat galite pridėti organinių trąšų, kad pagerintumėte jų augimą.

Derlius ir naudojimas

Kai viskas bus paruošta, belieka laukti derliaus. Nors per dvi savaites krapai dar nebus visiškai subrendę, pradėsite matyti pirmuosius daigus ir galėsite pamažu naudoti mažus lapelius ruošiant maistą. Vis dėlto, norint sulaukti visaverčio derliaus, teks šiek tiek kantriai palaukti – pilnai subrendę aromatingi krapai jus pradžiugins po 4–6 savaičių.

Krapai yra labai nereiklus augalas: užtenka saulės arba jos šviesą imituojančių lempų ir laistymo, kad visą žiemą turėtumėte šviežių žalumynų. Be to, krapus galite naudoti ne tik maisto ruošimui, bet ir kaip dekoratyvinį elementą – jų ryški, žalia spalva puikiai papuoš jūsų namų interjerą.

***

Pasiruošę ir šiek tiek kantrūs, galite džiaugtis šviežiais krapais per visą žiemą. Ši žolelė ne tik praturtins jūsų patiekalus, bet ir suteiks galimybę mėgautis gamtos kvapais net ir šaltuoju metų laiku.

Krapai yra ne tik skanūs, bet ir pasižymi gausybe sveikatai naudingų savybių, kurias vertina ir liaudies medicina. Štai keletas svarbiausių krapų teikiamos naudos:

  1. Virškinimo gerinimas: Krapai dažnai naudojami kaip natūrali priemonė virškinimo sutrikimams gydyti. Jie gali palengvinti pilvo pūtimą ir padėti su virškinimo fermentų gamyba. Liaudies medicinoje krapų arbata dažnai rekomenduojama esant skrandžio diskomfortui.

  2. Antiseptinės savybės: Krapai turi natūralių antiseptinių savybių, todėl gali padėti kovoti su bakterijomis ir infekcijomis. Liaudies medicinoje jie kartais naudojami žaizdų gydymui.

  3. Detoksikacija: Krapai laikomi geru diuretiku, todėl padeda organizmui pašalinti toksinus ir skysčius. Liaudies medicinoje krapų nuoviras dažnai vartojamas detoksikacijos programoms.

  4. Imuniteto stiprinimas: Krapai yra turtingi vitaminu C ir kitomis antioksidantinėmis medžiagomis, kurios padeda stiprinti imuninę sistemą ir kovoti su peršalimu ar gripu.

  5. Ramybė ir miegas: Krapai gali turėti raminančių savybių, todėl kai kurie žmonės juos naudoja kaip natūralią priemonę nerimui mažinti ir miegui gerinti.

  6. Kraujotakos sistemos palaikymas: Krapai yra geras šaltinis vitaminų ir mineralų, kurie padeda palaikyti sveiką kraujotaką ir gali mažinti kraujo spaudimą.

  7. Odos sveikata: Dėl savo antiseptinių ir priešuždegiminių savybių krapai gali būti naudingi odos problemų, tokių kaip spuogai ar dermatitas, gydymui.

Krapų nauda sveikatai, remiantis liaudies medicina, yra plačiai pripažinta, tačiau visada svarbu pasitarti su specialistu prieš pradedant naudoti bet kokias natūralias priemones.

Naujausi tyrimai rodo, kad krapai gali turėti priešuždegiminių savybių, o jų eterinių aliejų sudėtyje yra medžiagų, padedančių kovoti su oksidaciniu stresu. Be to, krapai vis labiau pripažįstami kaip naudinga priemonė detoksikacijai ir imuniteto stiprinimui.


Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

avatar
0
1 Paranormal • 17:49, 2025-01-23
Ar kada nors bandėte auginti krapus namuose? Pasidalykite savo patirtimi ir receptais, kaip naudojate šiuos nuostabius prieskonius savo virtuvėje! Krapai suteikia ne tik nuostabų skonį, bet ir daugybę sveikatos privalumų. Leiskite sau mėgautis žiemos skoniu, tiesiog prie jūsų lango!
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
2024-06-26 laikas 12:31 Kuo maitinti kopūstus?
Pasak daržininko, maitinti reikia, kai kopūstai turi šešis ar septynis lapus. Maitinimui vaizdo įrašo autorius rekomenduoja naudoti organines azoto trąšas, pagamintas iš karvių mėšlo.

Skaityti daugiau

2022-09-11 laikas 10:33 Rugsėjį miškuose randasi pirmieji baravykai: tiks ir sriubai, ir kreminiam rizotui (+ receptas)
Rugsėjis – grybų mėgėjų laukiamas mėnuo, juk po truputį miškuose randasi kvapnių ir maistingų baravykų. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, 100 gramų šių rūšies grybų baltymų yra kur kas daugiau nei daržovėse ar vaisiuose, todėl neretai baravykai dar vadinami augaline mėsa....

Skaityti daugiau

2022-07-07 laikas 07:42 Kad paprikos derėtų gausiau
Paprikos – jau ne egzotika. Norinčiųjų auginti ir jomis gardžiuotis vis daugiau. Eksperimentuodami jau supratome, kad geriausiai Lietuvoje jos auga šiltnamyje. Šių daržovių produktyvumas priklauso ir nuo mūsų žinių bei pastangų....

Skaityti daugiau

2024-07-12 laikas 19:55 Kaip išgelbėti rožes nuo tripsų?
Jei rožių pumpurai be jokios aiškios priežasties pradeda vysti ir juoduoti žiedlapių kraštai, o patys žiedai, atsivėrę, atrodo netvarkingai ir „apgraužtai" - sveikiname, jūsų rožyną užpuolė tripsai. Tai ne jūsų kaltė: šie vabzdžiai yra labai atkaklūs kenkėjai, o gamtoje jų yra daugiau kaip 6 tūkst. ...

Skaityti daugiau

2022-11-17 laikas 08:08 A.Svitojus: „Jeigu šeimos ūkių neliks, žemės ūkis išgyvens turbulenciją“

Su kokiais iššūkiais susiduria šeimos ūkiai šiandieną ir kokios priemonės būtinos jiems stiprinti, kalbame su naujai išrinktu Lietuvos šeimos ūkininkų sąjungos (LŠŪS) pirmininku Arūnu Svitojumi.

Skaityti daugiau