Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Sodas | Kaimas » Sodas

Sėja prasideda nuo planavimo

Pradėkite ruoštis: Sėja prasideda nuo planavimo

Daržininkai turi darbo ištisus metus. Net viduržiemį, kai laukai, šiltnamiai ilsisi po praėjusio meto derliaus, patyrę daržininkai ruošia pavasarinės sėjos strategiją, kuria planą, kur, ką ir kiek sės, sodins, pildo sėklų kolekciją, pradeda ruoštis daiginimui, kaupia natūralias trąšas.

Sėjomaina

Gera pradžia – pusė darbo. Todėl tai, kaip kruopščiai suplanuosite pavasarinę sėją, iš dalies galės nulemti ir derliaus gausumą. Pirmiausia apsvarstykite, kiek ir kokių daržovių planuojate auginti. Gana dažnai pasitaiko, kad vienų daržovių pasisėjame per daug, kitų – per mažai. Prisiminkite praėjusių metų sezoną ir pasvarstykite, ar visos veislės pasiteisino, kokio ankstyvumo ar vėlyvumo daržovių norite.

Ne mažiau svarbu paisyti ir sėjomainos. Nesėkite ir nesodinkite tos pačios rūšies ar giminingų daržovių į tą pačią lysvę. Taip apsaugosite savo derlių nuo ligų, piktžolių ir kenkėjų. Be to, kelerius metus iš eilės toje pačioje vietoje auginamos daržovės nualina dirvožemį, nes pasisavinami vis tie patys maisto elementai.

Prieskonines ir daugiametes žoleles visuomet rekomenduojama sėti nuošalesnėje sklypo dalyje. Taip jas bus lengviau prižiūrėti, ne vienus metus augantys krūmeliai netrukdys įdirbti žemės kitoms daržovėms.

Parinkite kaimynus

Planuodami sėją, nepamirškite apgalvoti ir tai, kokius kaimynus parinksite daržovėms. Tame pačiame lauke šalia augančios daržovės vienos kitas gali veikti teigiamai arba neigiamai. Taip yra todėl, kad augalai išskiria fitoncidus, kurie arba slopina, arba skatina kitų augalų sėklas dygti ir augti. Pavyzdžiui, agurkams augti padeda svogūnai, pupelės, žirniai, morkoms – česnakai, porai, agurkai, burokėliams – salotos, žirniai, kopūstai, petražolėms – ridikai, ridikėliai, braškės, kopūstams – pupelės, žirniai, ridikai, špinatai, agurkai.

Rinkite sėklas

Sausis ir vasaris – idealus laikas ramiai, be didelės skubos ieškoti norimų daržovių, gėlių sėklų. Peržiūrėkite turimą sėklų kolekciją, pasvarstykite, kurias sėklas naudosite, o kurioms artinasi galiojimo termino pabaiga. Nerekomenduoja sėti pasibaigusio galiojimo sėklas. Senos sėklos prasčiau dygsta. Ypač atidžiai rinkitės krapų, salotų, agurkų, paprikų sėklas, nes jų galiojimo laikas gana trumpas. O štai kokybiškos pomidorų sėklos gali galioti net 10–15 metų.

Ne mažiau svarbu paisyti sėjomainos. Nesėkite ir nesodinkite tos pačios rūšies ar giminingų daržovių į tą pačią lysvę. Taip apsaugosite savo derlių nuo ligų, piktžolių ir kenkėjų. Be to, kelerius metus iš eilės toje pačioje vietoje auginamos daržovės nualina dirvožemį, nes pasisavinami vis tie patys maisto elementai.

Taip pat peržiūrėkite nuo vasaros, rudens sukauptas sėklas, iškastus gumbus, svogūnėlius, ar jie per žiemą nesupuvo, nesupelijo, patikrinkite sėklų daigumą. Dalis daržininkų sėklas siunčiasi iš užsienio pardavėjų, todėl visuomet įvertinkite tai, kad siunta gali vėluoti, sėklas užsisakykite dar prieš sezoną, kad jos laiku jus pasiektų.

sodininkas, daržininkystė, sėja

Peržiūrėkite sodo inventorių

Žiema – itin palankus metas atnaujinti sodo ir daržo inventorių, sodo techniką. Juk ne be reikalo sakoma, jog roges reikia ruošti vasarą. Ne paslaptis, kad ne sezono metu prekybos centruose ar specializuotose parduotuvėse skelbiama nemažai akcijų sodo, daržo prekėms. Atidžiai peržiūrėkite sandėliukus, patikrinkite, ar nereikia suremontuoti įrankių ar įsigyti naujų. Taip pat įvertinkite, ar nereikia remontuoti vejapjovės, pasirūpinti pakeičiamomis jų dalimis. Sezono metu, kai visi sodininkai užkurs po žiemos žoliapjoves, greitai surasti meistrą ar tinkamą dalį gali būti nelengva užduotis.

Taip pat žiema yra geras laikas pradėti dairytis substratų mišinių, augalų apsaugos priemonių, trąšų. Laikas dairytis ir daigyklų, vazonėlių sėjai. Tiksliai planuodami pavasarinius lauko darbus sutaupysite nemažai pinigų.

Apgalvokite, kurias daržoves sėsite tiesiai į dirvą, o kurias daiginsite namuose. Jei neturite daigyklos ar norite sutaupyti, galite kaupti nuo grietinės, vaisių ar uogų, pyragų atliekančius plastikinius indelius – jie atstos daigyklas.

Kaupkite kiaušinių lukštus

Puikus laikas pradėti rinkti ir vištų kiaušinių lukštus. Jie – puiki trąša daržui, nes jų sudėtyje vyrauja kalio karbonato druskos (93–94 proc.), dar yra magnio (1,3 proc.), fosfatų (1,7 proc.) ir organinių medžiagų (3 proc.). Paruošimas: perskeltus vištų kiaušinių lukštus sudėkite į kartoninę dėžutę taip, kad jie lengvai išdžiūtų. Paprastai tai užtrunka iki penkių dienų. Sausus lukštus sutrinkite. Tai galite daryti rankomis, bandydami juos sugrūsti, arba galite panaudoti mėsmalę. Sutrupintus lukštus suberkite į stiklainius ar popierinius maišelius ir stenkitės laikyti sausai. Lukštus būtina susmulkinti, kitaip dirvai nebus jokios naudos – jie irs pernelyg ilgai. Be to, stambūs lukštai ant dirvos paviršiaus pritrauks paukščius, nes jiems tai tikras delikatesas. Kiaušinių lukštų trąšos puikiai tinka praktiškai visiems sodo ir daržo augalams. Labiausiai kalcio reikia augalams, ypač pomidorams, paprikoms, pupelėms, moliūgams.

Trūkstant kalcio, augalai nusilpsta, lapeliai tampa gležnesni, mažesni, juos pradeda pulti kenkėjai ir ligos.

Tinka ir sode, ir darže

Sodininkai taip pat jau pradeda kaupti kiaušinių atsargas, norėdami apsisaugoti nuo sraigių ar šliužų. Labiausiai reikia saugoti tuos augalus, kurie ypač nukenčia nuo šliužų, tarkime, melsves, nasturtes, salotas ir visus jaunus daigelius. Sumaltus kiaušinių lukštus reikia paskleisti aplink augalus. Sodininkai įsitikinę, kad per lukštus jie nešliaužia, nes aštrūs kampai juos subraižo, sužeidžia.

Patikrinkite rūsį

Įpusėjus žiemai, verta atidžiau apsidairyti ir rūsyje. Peržiūrėkite, kaip žiemoja nuimtas bulvių, morkų, burokėlių ir kitų daržovių derlius. Patartina nuskabyti ir ant morkų, burokėlių dygstančius lapelius, nes daržovė tam bereikalingai eikvoja energiją ir medžiagas. Kruopščiai išrinkite supuvusias daržoves, patikrinkite, ar rūsyje nesiaučia graužikai.

Šaltinis: valstietis.lt


Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
25.03.2023 laikas 14:16 Kaip laistyti kambarinius augalus?
Kambariniai augalai dažniausiai žūsta dėl netinkamo laistymo. Vienas iš jų turi nuolat palaikyti drėgną dirvožemį. Kitiems augalams reikia pasirūpinti, kad tarp laistymų dirvožemis gerai išdžiūtų. Kitų atveju dirvožemio drėgnumas priklauso nuo metų laiko. Patikrinkite individualius kiekvieno augalo ...

Skaityti daugiau

03.03.2019 laikas 12:31 Arganų vaisių aliejus

Arganų medžiai ne vien dovanoja nuostabius vaisius, bet savo egzistavimu atlieka ir svarbią ekologinę funkciją. Patys būdami labai atsparūs sausrai (nenuostabu, nes jų šaknys siekia net 30 metrų gylį!), savo šešėliu apsaugo aplinkinius augalus nuo perdžiūvimo, o giliai po žeme saugo dirvą nuo ero...

Skaityti daugiau

18.05.2021 laikas 07:16 Braškės: vasara kvepiančių uogų nauda grožiui ir sveikatai
Braškės yra vienos laukiamiausių sezoninių uogų, pasižyminčių nuostabiu aromatu ir puikiu skoniu. Vis dėlto, braškės yra ne tik skanios, bet taip pat ir labai naudingos, todėl jas tikrai verta įtraukti į savo mitybos racioną....

Skaityti daugiau

01.06.2023 laikas 07:13 Gražuolės azalijos – ne tik oranžerijų augalas: yra rūšių, kurios nebijo šalčių

Azalijos priklauso rododendrų šeimai. Daugelis indiškųjų azalijų rūšių – kambariniai augalai, jie šalčių nepakelia. Tačiau visžalės japoninės (Azalea japonica) ir kai kurios vasaržalės (žiemą numetančios lapus) azalijos gali peržiemoti ir lauke.

...

Skaityti daugiau

19.03.2019 laikas 13:00 Inca Inchi (Sacha Inchi) aliejus
Mokslas teigia, jog riebalų rūgštys Omega-3 ir Omega-6 vadinamos nepakeičiamomis, nes žmogaus organizmas jų negamina, todėl jų būtina gauti su maistu. Iš nesočiųjų riebalų rūgščių mūsų organizme sintetinama daug biologiškai aktyvių junginių....

Skaityti daugiau