Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Sodininkystės Patarimai Pradedantiesiems » Sodas

Kaip laistyti kambarinius augalus?

Kaip laistyti kambarinius augalus?

Kambariniai augalai dažniausiai žūsta dėl netinkamo laistymo. Vienas iš jų turi nuolat palaikyti drėgną dirvožemį. Kitiems augalams reikia pasirūpinti, kad tarp laistymų dirvožemis gerai išdžiūtų. Kitų atveju dirvožemio drėgnumas priklauso nuo metų laiko. Patikrinkite individualius kiekvieno augalo poreikius.

Bet kokiu atveju reikalingas geras drenažas, kad šaknys nebūtų vandenyje. Vėlyvą pavasarį ir vasarą augalus laistykite vakare ir saulei nusileidus, šaltuoju metų laiku - ryte.

Vanduo, tiek laistant, tiek purškiant, turėtų būti kambario temperatūros, šaltesniais metų laikais - šiek tiek šiltas. Jei įmanoma, venkite kieto vandentiekio vandens, nes jo kalkės nudažo lapus ir užkemša poras. Tinkamesnis yra gerai nuvalytas, filtruotas arba virintas vanduo.

Anksčiau geriausiu kambarinių augalų laistymui buvo laikomas lietaus arba sniego tirpsmo vanduo. Virintas vanduo visai netinka. Tačiau šiais laikais aplinkos būklė pablogėjo, neretai pasitaiko rūgščių lietų, o lietaus vandenyje yra tiek daug kenksmingų priemaišų, kad jo naudoti negalima. Vandentiekio vanduo cheminiu ir bakteriologiniu požiūriu yra saugesnis, tačiau jame yra daug chloro ir priedų, kurie apsaugo vamzdžius nuo korozijos. Todėl šaltą vandentiekio vandenį geriau filtruoti.

Jei neturite buitinio filtro, augalams laistyti galite naudoti virintą nusistovėjusį vandenį. Kietumo druskos verdant sudaro nuosėdas ir vanduo suminkštėja.

Kai kurie augalai netoleruoja kalkių, o bendrame vandentiekio vandenyje kalkės kaupiasi dirvožemyje, paverčia jį šarminiu ir augalas žūsta. Kalkių kiekį vandenyje galite sumažinti ištirpindami 1 arbatinį šaukštelį oksalo rūgšties kibire vandentiekio vandens, išmaišydami ir palikdami vandenį pastovėti. Kalcio druskos nusėda kaip balti dribsniai. Palaipsniui nuosėdos nugrimzta į kibiro dugną, o laistymui naudojamas vanduo be nuosėdų.

Laistant augalus, mėgstančius rūgščios reakcijos dirvožemį, vandenį galima suminkštinti pamirkius durpėse medžiaginiame maišelyje. Maišą reikėtų naudoti kelis kartus, o po to durpes pakeisti.

Prieš laistydami visada patikrinkite dirvožemį, ar jis sausas. Sausas dirvožemis gerai susmulkėja, o grumstuotas reiškia, kad jame dar yra pakankamai drėgmės.

Laistydami augalą, pripildykite vazoną iki kraštų. Vandens perteklius prasiskverbs pro dirvožemį ir kaupsis dėkle. Praėjus 15 minučių po laistymo ištuštinkite padėklą.

Jei augalas išdžiūvo, galite 15 minučių panardinti vazoną į kibirą, kad vanduo apsemtų visą vazoną, ir tada apipurkšti lapus. Kai kurių augalų lapai negali pakęsti vandens. Tokiu atveju įpilkite vandens į padėklą taip, kad jis įsigertų per vazone esančią drenažo angą. Po ketvirčio valandos vandens perteklių išpilkite.

Purškiant augalą vandeniu iš purkštuvo, lapai išlieka švarūs, be to, šiltuose ir sausuose kraštuose padidėja drėgmė.

Tačiau nepurkškite augalų ryškioje saulės šviesoje - vandens lašeliai yra tarsi maži didinamieji stiklai, kurie sufokusuoja saulės spindulius. Augalai gali nudegti, todėl ant lapų gali likti randų.

Kambarinių augalų lapų valymas

Kad augalai būtų švarūs, dažnai pakanka apipurkšti vandeniu. Nuo labai dulkėtų augalų dulkes pašalinkite minkštu šepetėliu arba plunksnų šluotele. Didelius lapus nuvalykite drėgna kempine, kad pašalintumėte dulkes ir vabzdžius, pavyzdžiui, raudonąsias voratinklines erkes. Švariai nuvalykite ir apatinę lapų pusę.

Nesižavėkite poliravimo priemonėmis - produktais, skirtais lapams valyti ir blizginti - tik labai nedaug augalų juos toleruoja, nes lapai lengvai nudega arba užsiteršia šiuose preparatuose esančiais riebalais. Niekada nenaudokite tokių produktų dažniau nei kartą per mėnesį.

paranormal.lt


Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
2019-08-11 laikas 10:47 Margainių sėklų aliejus

Margainių aliejus naudojamas kosmetikoje kaip efektyvi odos ir plaukų maitinimo ir drėkinimo priemonė, ypač rekomenduojamas nudegimų, žaizdelių pažeistai odai prižiūrėti, pleiskanotai, sausai, ir probleminei odai, plaukų bei nagų stiprinimui ir augimui gerinti, vystančios, senstančios odos prieži...

Skaityti daugiau

2025-06-23 laikas 18:50 Kaip Apsaugoti Obelis nuo Kenkėjų Birželį: Išsamus Vadovas Sodininkams
Išsamus vadovas, kaip birželį apsaugoti obelis nuo kenkėjų, naudojant efektyvius preparatus ir tręšimo metodus. Sužinokite apie liaudies medicinos receptus ir naujausius mokslinius tyrimus.

Skaityti daugiau

2022-03-30 laikas 11:21 Pavasarinis tręšimas: ką rinktis?
Jei augalai skursta, gero derliaus nelaukite. Norint gauti – reikia ir duoti. Po žiemos atsigaunantys ir vegetuoti pradedantys augalai bus stipresni ir gyvybingesni, jeigu papildysite reikalingomis maisto medžiagomis. Svarbu nesuklysti ir nepersistengti. Užauginsite sveiką derlių, jei išlaikysite pu...

Skaityti daugiau

2024-06-09 laikas 20:31 Patarimas kuo tręšti pomidorus
Pomidorų tręšimas yra būtinas jų harmoningam vystymuisi ir gausiam derliui. Kad pomidorai gerai augtų, jiems reikia azoto, fosforo ir kalio, tačiau vienodai svarbūs ir kiti elementai, tokie kaip magnis, kalcis, geležis, boras, varis ir cinkas....

Skaityti daugiau

2022-09-11 laikas 10:33 Rugsėjį miškuose randasi pirmieji baravykai: tiks ir sriubai, ir kreminiam rizotui (+ receptas)
Rugsėjis – grybų mėgėjų laukiamas mėnuo, juk po truputį miškuose randasi kvapnių ir maistingų baravykų. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, 100 gramų šių rūšies grybų baltymų yra kur kas daugiau nei daržovėse ar vaisiuose, todėl neretai baravykai dar vadinami augaline mėsa....

Skaityti daugiau