Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Sodas | Kaimas » Vaistažolės

Vaistinė Gelsvė. Gelsvės Poveikis (Levisticum Officinale)

Vaistinė Gelsvė. Gelsvės Poveikis (Levisticum Officinale)

Vaistinė gelsvė (lot. Levisticum officinale) - tai daugiametis, 100 - 140 cm aukščio žolinis augalas. Šakniastiebis su gelsvai ruda žievele, storas, mėsingas, šakota šaknimi su daugeliu pridėtinių pumpurų. Stiebas stačias, apvalus, tuščiaviduris, plikas, vagotas, smulkiais išilginiais dryžiais. Lapai blizgantys, pliki, apatiniai dukart, o viršutiniai vienąkart plunksniški.

Lapo lapeliai iki 10 cm ilgio. Žiedynai - apie 12 cm skersmens skėčiai iš 12 - 20 spindulių. Žiedai balkšvai ar žalsvai gelsvi, gana smulkūs. Vaisiai plokšti, gelsvai rudi. Auginamas soduose, daržuose, prie sodybų sulaukėja. Dauginamas sėklomis ir vegetatyviškai.

Vaistinė gelsvė kilusi iš Vakarų Azijos. Auginama beveik visoje Europoje, Kaukaze, buvusios Tarybų Sąjungos europinėje dalyje, taip pat Šiaurės Amerikoje. Europoje gelsvę išpopuliarino vienuoliai benediktinai. Tai mėgstamas vokiečių ir ukrainiečių virtuvės prieskonis. Lietuvoje nuo seno auginama sodybose. Kolekcijose auginama nuo 1964 m.

Gelsvės ypač vertinamos pietinėse Europos šalyse. Ten tikima, kad jos turi magiškų galių sukelti meilę, „apžavėti“. Slavų kalbose tai atsispindi ir augalo varde liubčik.

Šeima: salierinių (Apiaceae) šeimos augalų rūšis.

Liaudiški pavadinimai: libistras, lipštokis, lipštukas, liubysta, liubystas, liubystra, liubystras.

Žydi liepą - rugpjūtį.

Vaistinė augalinė žaliava – šaknys bei lapai. Šaknys ir šakniastiebiai kasami rudenį ar ankstyvą pavasarį prieš atželiant augalams.
Šaknyse yra apie 1% eterinio aliejaus, kurio pagrindinę dalį sudaro terpenai. Lapuose esti 0,5 - 1,1 %, šaknyse - 0,6 - 1,0 % ir sėklose - 1,1 % eterinio aliejaus, kuris yra stipraus, salierus primenančio kvapo.
Lapuose yra apie 141,3 mg % vitamino C.

Visose gelsvės dalyse yra cukraus, riebalų, krakmolo, sakų, rauginių medžiagų, pektinų, mineralinių medžiagų ir rūgščių. Vaistinės gelsvės lapai naudojami išgauti eteriniam aliejui ir kaip prieskonis. Ji pasižymi stipriu aromatu, šiek tiek panašiu į salierų kvapą.

Vaistinė gelsvė vienoje vietoje gali augti 6 ir daugiau metų, todėl sodinama gerai įdirbtoje ir nepiktžolėtoje vietoje. Jos augimas, derlius ir eterinio aliejaus kiekis priklauso nuo azoto kiekio (kuo gausiau patręšta, tuo derlius didesnis). Be to, norint gauti didesnį šaknų derlių, rekomenduojama pašalinti žiedstiebius. Šaknys pradedamos kasti antraisiais bei trečiaisiais augimo metais. Nuvalomos žemės, nupjaunamos lapkočių bei žiedkočių liekanos. Stambūs šakniavaisiai ir šaknys išilgai perpjaunami ir įžambiai supjaustomi. Taip paruošta žaliava džiovinama intensyviai vėdinamoje patalpoje arba 35 - 40 C temperatūroje džiovykloje.

Gelsvė, Vaistažolės (Levisticum Officinale)

Vaistinės gelsvės lapai nauduojami išgauti eteriniam aliejui ir kaip prieskonis. Ji pasižymi stipriu aromatu, šiek tiek panašiu į salierų kvapą.

• Vaistinės gelsvės nuoviras skatina šlapimo išsiskyrimą, gerina virškinimą ir medžiagų apykaitą, gydo žarnyno atoniją, rekomenduojamas reumatu, podagra sergantiems asmenims, gydo kvėpavimo takų negalavimus, pagreitina žaizdų gijimą, šalina odos dėmes (atnaujina pigmentaciją).

• Šaknų nuoviras rekomenduojamas nuo lytinio silpnumo, apsinuodijus alkoholiu, tabaku.

• Vaistine gelsve patariama gydyti inkstų ir širdies ligas, vandenligę bei lytinį aktyvumą stiprinti (tačiau tik pasitarus su gydytoju).

• Jeigu kamuoja skrandžio spazmai arba blogas virškinimas, galima pasigaminti gelsvės nuovirą. 10 g džiovintų gelsvės lapų reikia užpilti verdančiu vandeniu ir uždengus palaikyti 5 min. Ataušusį gėrimą gerti po valgio.

Draudžiama vartoti

• negalima naudoti nėštumo metu.
• sergant ūminiu inkstų uždegimu ar susilpnėjus inkstų veiklai.

Prieskonis:

• Yra viena vertingiausių prieskonių. Kaip prieskoniai dažniausiai naudojami žali ir džiovinti lapai. Vertinama dėl stipraus, salierus bei grybus primenančio kvapo, kuriuo pasižymi ne tik lapai, bet ir šakniastiebiai, šaknys bei sėklos.

Šviežia ir džiovinta žolė bei šaknys labai tinka mėsiškoms sriuboms, mėsos, žuvies, paukštienos, daržovių ir ryžių patiekalams, padažams, įvairioms salotoms paskaninti.

Tinka naudoti mišinyje su petražolėmis, čiobreliais bei rozmarinu.

• Čekijoje vaistinė gelsvė naudojama, gaminant žaliąją sviestą bei marinatus. Iš stiebų gaminami cukatai. Gelsvės šaknys bei eterinis aliejus vartojami konditerijos gaminiams, marinatams, likeriams bei antpilams aromatizuoti.

Vartojimas:

• Odos uždegimui mažinti padės vonia su vaistine gelsve.

• Prakaituojančioms pėdoms padėsite plaudami kojas vandeniu su atvėsintu gelsvės ekstraktu, kurį pasigaminsite saują šviežių lapų užpylę 1/2 l karšto vandens.

• Pasigaminkite arbatą nuo peršalimo: šaukštą susmulkintos vaistinės gelsvės žaliavos užpilkite 400 ml (2 stiklinėmis) karšto vandens, užvirkite, nukaiskite ir palaukite 20 min. Perkoškite ir gerkite 3 kartus per dieną po puodelį.

• Streso padariniams pašalinti ar nuo pervargimo – 2 kartus per dieną į maistą įdėkite po 1 arbatinį šaukštelį augalo žalumynų.


Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
26.10.2023 laikas 18:47 Bruknės, ką reiktų žinoti apie jas
Ruduo – bruknių rinkimo metas. Šiaures ir Vidurio Europos žmonės seniai neįsivaizduoja savo stalo be šių rūgštokų tvirtų uogų ir iš jų pagamintų skanėstų, pavyzdžiui, bruknių uogienės su kriaušėmis, kuria lietuviai nuo seno gardina paukštienos patiekalus....

Skaityti daugiau

03.07.2020 laikas 21:14 Vaistinės Piliarožės Kulinarijoje

Vaistines piliarožes galima panaudoti ne tik gydant įvairias ligas, bet ir kulinarijoje. Galima vartoti žalias, nuvalytas ir kruopščiai perplautas vaistinių piliarožių šaknis. Jas galima panaudoti ruošiant įvairias salotas. Vaistinių piliarožių šaknyse gausu gleivių, todėl jas patariama panaudoti...

Skaityti daugiau

05.03.2019 laikas 09:18 Avokadų aliejus
Avokadų aliejuje ypač gausu mononesočiųjų riebalų rūgščių, teigiamai veikiančių širdies ir kraujagyslių sistemą, galinčių padėti sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje. Aliejuje taip pat nemažai vitamino E, Šis aliejus pasižymi ypač aukšta smilkimo temperatūra (nerafinuotas smilksta prie 249, o rafi...

Skaityti daugiau

06.03.2019 laikas 07:57 Burnočių sėklų aliejus
Aliejus tinka probleminės odos priežiūrai, pažeistai, nudegusiai, opų, pragulų kamuojamai odai, vabzdžių sugeltoms vietoms raminti, kaip stangrinanti, raukšleles lyginanti, maitinanti priemonė, tinka masažui, sausų ir pažeistų plaukų bei nagų priežiūrai....

Skaityti daugiau

27.10.2020 laikas 19:34 Naudingos Gydomosios Uogos Bruknės

Bruknes galima trinti su cukrumi, virti jų uogienę ir džemą. Bruknių uogienė yra labai skani kartu su obuoliais ir kriaušėmis. Su bruknėmis ruošiami ir nacionaliniai patiekalai. Pavyzdžiui, bruknes galima mirkyti ir rauginti su prieskoniais. Šios bruknės tiks mėsos patiekalams.

...

Skaityti daugiau