Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Sodas | Kaimas » Vaistažolės

Liaudies Gydytojas: Kuo Naudinga Vaistažolė Skėstalapė Grindelija?

Liaudies Gydytojas: Kuo Naudinga Vaistažolė Skėstalapė Grindelija?

Vienmetis augalas Skėstalapė grindelija (Grindelia squarrosa), užaugantis nuo 25 iki 70 centimetrų aukščio. Šaknys plonos, verpstiškos. Stiebai vienetiniai, paprasti, kartais prie pagrindo išsišakoję. Lapai lancetiški, nuo 5 iki 10 centimetrų ilgio, viršutiniai trumpesni, šviesiai žali. Žiedai sudaro nedidelius geltonos spalvos graižus. Sėklos tamsiai rudos, šiek tiek paplokščios, smulkios, iki 2 milimetrų ilgio. Grindelija žydi nuo liepos iki spalio mėnesio.

Auga pakelėse, pagrioviuose. Gydymo tikslais naudojami stiebai, lapai, žiedai ir šaknys.

Antžeminės augalo dalys renkamos žydėjimo periodu, šaknys - pavasarį arba rudenį.

Augalas pasižymi antibakteriniu aktyvumu.

Žolės nuoviras ir užpilas naudojami kaip raminančios, atsikosėjimą lengvinančios, spazmolitinės priemonės.

Spiritinė tinktūra turi detoksikuojančių savybių. Susirgus dermatitu, ji naudojama išviršiniam gydymui. Sergant šlapimo pūslės, inkstų ligomis, plaučių tuberkulioze, ginekologinėmis ligomis, tymais, kosint (kaip atsikosėjimą lengvinanti priemonė), esant vaikų pilvo kolikoms irgi naudojami nuoviras ir užpilas.

Skėstalapė grindelija, Grindelia squarrosa, vaistažolės

Esant kaulų lūžiams, dedami užpilo kompresai sutinimui mažinti. Užpilas naudojamas žaizdoms plauti kaip dezinfekuojanti priemonė. Akių ligoms gydyti į akis lašinamos augalo sultys.

Šaknų nuoviras naudojamas kepenų ligoms gydyti.

Raminanti ir spazmolitinė priemonė Paimti 1 valgomąjį šaukštą žolės, užpilti 1 stikline verdančio vandens, pavirti nuo 2 iki 3 minučių, palaikyti 2 valandas, nukošti. Gerti nuo 1 iki 2 valgomųjų šaukštų nuo 3 iki 4 kartų per dieną.

Skėstalapė grindelija, Grindelia squarrosa, vaistažolės

Foto: ©en.wikipedia.org

paranormal.lt vaistažolės


Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
12.11.2022 laikas 13:33 Ką turi žinoti mėsinių galvijų, avių ir ožkų augintojai

Nors Lietuva ir apsirūpina galvijiena, tačiau aukščiausios kokybės mėsos trūksta. Todėl ateinantį finansinį laikotarpį galvijininkystės sektoriui remti numatytas intervencinių priemonių komplektas (susietoji pajamų parama, ekoschemos, rizikos valdymo bei kaimo plėtros priemonės), orientuotas...

Skaityti daugiau

27.10.2019 laikas 19:19 Vilnamedžių (medvilnės sėklų) aliejus
Vilnamedžių aliejuje randama nemažai nesočiųjų riebalų rūgščių (daugiau polinesočiųjų ir mažesnė mononesočiųjų riebalų rūgščių dalis), tokoferolio (vitamino E), stabdančio senėjimo procesus, gerinančio odos išvaizdą ir spalvą, užkertančio kelią smulkių raukšlelių susidarymui ir dėl kurio šiame aliej...

Skaityti daugiau

27.10.2020 laikas 19:34 Naudingos Gydomosios Uogos Bruknės

Bruknes galima trinti su cukrumi, virti jų uogienę ir džemą. Bruknių uogienė yra labai skani kartu su obuoliais ir kriaušėmis. Su bruknėmis ruošiami ir nacionaliniai patiekalai. Pavyzdžiui, bruknes galima mirkyti ir rauginti su prieskoniais. Šios bruknės tiks mėsos patiekalams.

...

Skaityti daugiau

11.03.2020 laikas 08:03 Nakvišų Sėklų Aliejus. Kur Naudoti?

Nakvišų aliejus ypač naudingas odai, nes gerina jos medžiagų apykaitą, saugo nuo senėjimo ir žalingo aplinkos poveikio. Šis aliejus labiausiai rekomenduojamas dermatito, žvynelinės, egzemos ar alerginių reakcijų pažeistos odos priežiūrai, sausai, jautriai, sudirgintai, niežtinčiai odai ir ne tik....

Skaityti daugiau

06.11.2024 laikas 08:50 Raugintų kopūstų sūrymas: nauda, rauginimo procesas ir laikymas
Rauginti kopūstai – tradicinis ir skanus patiekalas, turintis daugybę naudingų savybių. Nors jų paruošimas gali atrodyti paprastas, svarbu suprasti, kaip tinkamai rauginimo procese užtikrinti sūrymo kiekį. Šiame straipsnyje aptarsime, kodėl sūrymas yra esminis kopūstų rauginimo proceso komponentas, ...

Skaityti daugiau