Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Kaimo naujienos » Vaistažolės

Naudingos vaistažolės - debesylai (gydymo būdai)

Naudingos vaistažolės - debesylai (gydymo būdai)

Apie gydomąsias šių augalų savybes žinojo dar Avicena, debesylus vadinęs puikiu vaistu. Žolininkai senovėje manė, kad jų šaknys turėjo devynias stebuklingas jėgas ir gydo nuo devynių negalavimų, o sveikuosius saugo nuo visų ligų.

Debesylą sunku supainioti su kitais augalais - jo ryškiai geltoni ar oranžiniai žiedeliai, susipynę į krepšelius, susitelkę ant krūmų viršūnėlių. Krūmai gali užaugti iki dviejų metrų. Stiebas tiesus, mėsingas, apatiniai lapai stambūs, plačiai ovaliniai, viršutiniai - smulkūs, pailgoki. Debesylai auga prie vandens telkinių, griovių, pievose. Sodybose dažnai naudojami kaip efektingi dekoratyviniai augalai.

Gydymui naudojami debesylų šakniastiebiai ir šaknys.

Jie turi savotišką kvapą (švieži kvepia kamparu, o džiovinti - našlaitėmis) ir pikantišką kartokai deginantį skonį. Juose yra tokių medžiagų kaip inulinas, saponinai, sakai, alkaloidai, acto ir benzoinė rūgštys, vitaminas E, eterinis aliejus ir labai stipri vaistinė priemonė - geleninas.

Debesylai pasižymi uždegimą slopinančiu, tulžies, šlapimo išsiskyrimą skatinančiu, tonizuojančiu, mikrobus naikinančiu, atsikosėjimą skatinančiu ir kirmėles naikinančiu poveikiu.

Liaudies medicinoje debesylai naudojami kaip atsikosėjimą lengvinanti priemonė, gydant kvėpavimo takų ligas - nosiaryklės uždegimą, tracheitą, bronchitą, bronchinę astmą, plaučių tuberkuliozę, taip pat burnos ertmės negalavimus. Jų preparatai naudojami kaip «kraują valančios» ir medžiagų apykaitą gerinančios priemonės, taip pat gydant sąnarių ligas, radikulitą, tromboflebitą, mažakraujystę, hipertoniją, gimdos nusileidimą, nervų ligas, gūžį.

Iš debesylų šaknų ir šakniastiebių ruošiami antpilai ir nuovirai, gaminami milteliai ir tepalai.

Debesylų šakniastiebių antpilas

1 arbatinį šaukštelį smulkintų šakniastiebių užpilti stikline verdančio vandens, 10 valandų laikyti termose, nukošti ir vartoti po 1/4 stiklinės, likus 20-30 minučių iki valgio. Tai gera priemonė nuo gastrito (su padidėjusiu rūgštingumu), skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligės, padidėjusio dujų susidarymo žarnyne, dieglių, taip pat nuo padidėjusio kraujospūdžio, hemorojaus. Antpilas tinka ir kaip «kraują valanti» priemonė, sergant įvairiomis odos ligomis.

Debesylų šaknų nuoviras

Nuoviras padeda gydyti skrandžio ir virškinimo problemas, kepenų, tulžies pūslės, inkstų, šlapimo pūslės ligas. Paruošimas: 1 valgomąjį šaukštą smulkintų šaknų užpilti 2 stiklinėmis vandens, ant mažos ugnies pavirti 15 minučių, palaikyti 3 valandas. Vartoti po 2 valgomuosius šaukštus kas 1 valandą dienos bėgyje. Kadangi šaknis yra deginančiai kartaus skonio, nuovirą paskaninti medumi.

Debesylų šakniastiebių ir šaknų nuoviras yra labai efektyvi atsikosėjimą lengvinanti priemonė, sergant lėtinėmis kvėpavimo takų ligomis: bronchitu (ypač su gausiais skrepliais), tracheitu, plaučių tuberkulioze, bronchine astma (jei nėra alergijos debesylams!). Tokiu atveju nuoviras ruošiamas taip: 1 valgomąjį šaukštą smulkintų šaknų užpilti 1 stikline vandens, užvirinti, pavirti 10-15 minučių, atvėsinti, nukošti. Gerti šiltą po 1 valgomąjį šaukštą kas 2 valandas.

Dar debesylų nuoviras palankiai veikia medžiagų apykaitą organizme, todėl jis vartojamas sergant cukriniu diabetu. Debesylų šaknyse esančių biologiškai aktyvių medžiagų skausmą malšinantis efektas leidžia jas naudoti, sergant reumatizmu, podagra, kitais artritais, stuburo osteochondroze, sėdimojo nervo uždegimu. Gydant šias ligas, debesylų šaknis gerai derinti su varnalėšų šaknimis.

Lygiomis dalimis sumaišyti smulkintas debesylų ir varnalėšų šaknis. 1 valgomąjį šaukštą mišinio užpilti 1 l vandens, ant mažos ugnies pavirti 20 minučių, šiltai įvyniojus laikyti 4 valandas, nukošti. Vartoti po 1 valgomąjį šaukštą 3-4 kartus per dieną prieš valgį.

Stipriu nuoviru (3-4 valgomuosius šaukštus užpilti 1 stikline vandens) praplaunamos odos ligų (bėrimų, pūlinukų, taip pat niežų) pažeistos vietos. Jis naudojamas ir kompresams, pavilgams. Sergant odos ligomis, rekomenduojamos ir vonios. Nuoviras voniai ruošiamas taip: 60-80 g smulkintų debesylų šakniastiebių užpilti šaltu vandeniu, laikyti 3-4 valandas, paskui pavirti 20 minučių, nukošti, supilti į vonią (vandens temperatūra 36-37oC). Gydymo kursas - 10-15 vonių, kas antrą dieną.

Tokiomis voniomis galima papildyti debesylų nuoviro vartojimą į vidų, gydant bendrą silpnumą, galvos svaigimą, galvos skausmus, galvos smegenų kraujagyslių spazmus, širdies ir kraujagyslių ligas.

Vonelės kojoms (ruošiamos kaip bendros, tik vandens temperatūra aukštesnė) rekomenduojamos, gydant «gumburus» ant didžiųjų pirštų. Skausmas juose nebevargins ir tie «gumburai» nebedidės, kaitinant pėdas karštame debesylų šaknų nuovire 12 dienų iš eilės. Kad efektas būtų didesnis, naudinga išsikišančius kauliukus kartu įtrinti juodauogių šeivamedžių vaisių trauktine (1 arbatinį šaukštelį žiedų arba pumpurų užpilti 250 ml degtinės, laikyti 7 dienas).

Debesylų nuoviras naudojamas nuo stomatito ir kitų uždegiminių burnos ertmės ligų. 1 valgomąjį šaukštą šaknų užpilti 1 stikline vandens, pavirti 5 minutes, po to šiltai laikyti 4 valandas. Skalauti burną ir gerti po 1 valgomąjį šaukštą 3-4 kartus per dieną, likus pusvalandžiui iki valgio.

debesylas, vaistažolės, augalai, liaudies medicina

Debesylu šaknų ir šakniastiebių trauktinė

Ši trauktinė rekomenduojama nuo širdies permušimų ir galvos skausmų. Paruošimas: 20 g šviežių debesylų šakniastiebių su šaknimis užpilti 100 ml 70% spirito, tamsioje ir šiltoje vietoje laikyti 8-10 dienų, kasdien supurtyti, nukošti. Vartoti po 20 lašų 3 kartus per dieną, likus 20 minučių iki valgio.

Nuo tuberkuliozės ruošiama kitokia trauktinė iš debesylų šaknų: paimti šviežią Šaknį, susmulkinti su mėsmale, 2 stiklines košelės užpilti 0,5 l degtinės, laikyti 10 dienų. Vartoti kartu su košele po 1 valgomąjį šaukštą prieš kiekvieną valgį 2-3 mėnesius.

Debesylų šakniastiebių milteliai

Kavamale susmulkinti džiovintus, gabalėliais supjaustytus šakniastiebius. Paimti miltelių ant peilio galiuko ir vartoti 2 kartus per dieną (užgerti vandeniu) prie valgį, sergant hipertonija, cholecistitu, hepatitu, kolitu, hemorojumi, opalige, gastritu, duodenitu.

Tepalas iš debesylų šaknų

Tepalas iš debesylų šaknų ruošiamas nedidelėmis porcijomis ir laikomas šaldytuve. 1 valgomąjį šaukštą į miltelius susmulkintų debesylų šaknų sumaišyti su 4-5 valgomaisiais šaukštais smulkiai supjaustytų nesūdytų lašinių. Virti 15 minučių, karštą nukošti per tankų audinį

Nuo odos ligų, žaizdų, nudegimų pažeistas vietas tepti 1 kartą per parą, kol būklė pagerės, paskui kelias dienas apiplauti šiltu debesylų šaknų nuoviru.

debesylas, vaistažolės, augalai, liaudies medicina

Mišiniai su debesylais

Alergija. Lygiomis dalimis sumaišyti debesylus, saldymedžius ir svilarožių šaknis. 2 arbatinius šaukštelius mišinio užpilti 2 stiklinėmis šalto virinto vandens, uždengti dangčiu, laikyti 8-10 valandas. Gerti lengvai pašildytą po 1/3 stiklinės, galima su medumi.

Hipertonija. Lygiomis dalimis sumaišyti debesylų šaknis ir bitkrėslių žiedus. 1 arbatinį šaukštelį mišinio užpilti 2 stiklinėmis verdančio vandens, vandens vonelėje laikyti 1,5 valandos, paskui atvėsinti, nukošti. Gerti po pusę stiklinės 3 kartus per dieną, likus 2 valandoms iki valgio.

Vartojant debesylų nuovirus ir antpilus, svarbu laikytis dozavimo. Be to, debesylai turi kontraindikacijų. Jie nerekomenduojami žmonėms, sergantiems sunkiomis širdies ir kraujagyslių sistemos, inkstų ligomis, taip pat nėštumo laikotarpiu.

Kaip prisiruošti debesylų šaknų

Geriausias laikas - spalis. Augalą atsargiai iškasti, nupurtyti žemes, apipjauti stiebą ir plonus šakniastiebius, o šaknį ir storus šakniastiebius gerai nuplauti su vandeniu. Plonais gabalėliais supjaustytą žaliavą sudėti ant popieriaus ir kelias dienas padžiovinti saulėje. Orkaitėje šaknų nedžiovinti - jos praranda savo naudingąsias savybes.

P komentaras: tiesos ieškokite "duonos trupiniais"... atsirinkite faktus. Pasitarkite su vaistininku ar gydytoju.

paranormal.lt


Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
11.09.2022 laikas 10:33 Rugsėjį miškuose randasi pirmieji baravykai: tiks ir sriubai, ir kreminiam rizotui (+ receptas)
Rugsėjis – grybų mėgėjų laukiamas mėnuo, juk po truputį miškuose randasi kvapnių ir maistingų baravykų. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, 100 gramų šių rūšies grybų baltymų yra kur kas daugiau nei daržovėse ar vaisiuose, todėl neretai baravykai dar vadinami augaline mėsa....

Skaityti daugiau

15.07.2020 laikas 11:12 Mėlynės vaistas nuo senatvės

Jei norime ilgai išlikti jaunos, per dieną turėtume suvalgyti ne mažiau kaip stiklinę mėlynių.

Mėlynėse yra tiek antioksidantų, kad jų nevalgyti (ypač sezono metu), yra tiesiog žiaurus nusikaltimas. Stiklinė per dieną - ir būsite kaip nauja! Na, beveik.

...

Skaityti daugiau

10.02.2021 laikas 22:52 Imbieras - geriausia priemonė, apsauganti nuo blogos nuotaikos ir peršalimo

Žiema - gražus metų laikas. Deja, atšalus orams, neretai mus lydi peršalimo ligos, depresija ir noras suvalgyti kažką žalingo. Nuo tokių negerovių efektyviau apsaugo imbiero šaknys. Pabandykite imbiero vartoti bent mėnesį laiko ir rezultatas Jus maloniai nustebins.

...

Skaityti daugiau

05.03.2019 laikas 15:23 Baobabų aliejus
Baobabų aliejus pasižymi giliai drėkinančiomis, maitinančiomis ir minkštinančiomis savybėmis. Itin vertinamas dėl ypatingai švelninančių ir minkštinančių savybių. Nuostabiai puoselėja sausą odą!

Skaityti daugiau

24.04.2019 laikas 14:22 Lauramedžių vaisių aliejus

Lauramedžių aliejus yra ryškiai žalios spalvos, tirštos, tepalo konsistencijos, aromatingas, specifinio, aštroko, šiek tiek laurų lapams būdingo kvapo. Lėtai, bet gerai įsigeria, nepalikdamas riebumo jausmo.

...

Skaityti daugiau