Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Kaimo naujienos » Vaistažolės

Kaip paruošti serenčių žiedus ir kodėl jie naudingi sveikatai?

Kaip paruošti serenčių žiedus ir kodėl jie naudingi sveikatai?

Serenčiai - vienmečiai ir daugiamečiai astrinių šeimos augalai, kilę iš Amerikos žemyno, o vėliau paplitę visoje Europoje ir Azijoje. Serenčius, liaudyje dažnai vadinamus gvazdikėliais, galima auginti gėlynuose, soduose, daržuose ne tik dėl jų grožio, bet ir todėl, kad jie vertingi vaistiniai augalai. Nuo seno serenčiai vartojami kaip antiseptiniai, centrinę nervų sistemų raminantys, šlapimo išsiskyrimų skatinantys, spazmus atpalaiduojantys, iš organizmo žarnyno parazitus išvarantys augalai. Serenčių žieduose gausu vertingojo eterinio aliejaus, vitaminų A, C, E, rutino ir folio rūgšties bei kalio, fosforo, vario, seleno, geležies, cinko, organinių rūgščių, alkaloidų, flavonoidų ir fitoncidų.

Liaudies medicinoje vartojami serenčių antpilai, nuovirai, žiedynų aliejus. Serenčių preparatai žmogaus organizme pagerina medžiagų apykaitos procesus, stiprina imuninę sistemą ir akis, padeda gydyti cukrinį diabetą, žvynelinę, neurodermitą, stomatitą, laringitą ir kt. ligas.

Būtina atminti, kad serenčiai - vienas iš nedaugelio vaistinių augalų, kuris neturi šalutinio žalingojo poveikio. Tiesa, kai kurie žmonės gali individualiai nepakęsti serenčių, bet tai būna labai retai.

Kuo naudinga serenčių arbata?

Serenčių žiedų arbata - puiki priemonė, kurios patariama gerti infekcinių peršalimo ligų sezono metu. Serenčių žiedų aktyviosios medžiagos skatina gausesnį prakaitavimą, iš organizmo išvalo toksines medžiagas. Ruošdami arbatą, 4-5 sausus ar šviežius serenčių žiedynus ar 1 valgomąjį šaukštą žiedlapių užpilkite 250 ml verdančio vandens, leiskite nusistovėti 15 minučių, nukoškite. Šios arbatos tiek prieš valgį, tiek ir po jo patariama gerti 2-3 kartus per dieną.

• Reguliariai vartojama serenčių arbata - puiki insulto ir miokardo infarkto priepuolių, aterosklerozės ir onkologinių ligų profilaktinė priemonė.

• Serenčių žiedų nuoviras taip pat padeda normalizuoti žarnyno darbą, kraujyje mažina cukraus lygį.

• Serenčių žiedų nuoviras skatina šlapimo ir tulžies sulčių išsiskyrimą, iš organizmo išvalo žarnyno parazitus (tiesa, tokiais atvejais serenčių žiedų nuoviro reikia gerti kasdien, prieš valgį savaitę laiko).

• Sergantiems angina šiltu serenčių žiedų nuoviru patariama skalauti gerklę, o norint gydyti seborėją skalauti galvą ir plaukus.

• Serenčių žiedų nuovirą galima panaudoti ruošiant gydomąsias kojų ir rankų voneles.

Kodėl serenčiai yra naudingi akims?

Šerenčių žieduose yra dvi labai svarbios medžiagos: liuteinas ir zeaksantinas, kurios yra labai naudingos akims. Šių svarbių medžiagų yra kraujyje bei visuose žmogaus organizmo audiniuose, tarp jų ir akių tinklainės centrinėje dalyje, kuri vadinama „geltonąja dėme“. Nuo liuteino ir zeak-santino priklauso tinklainės būsena ir rega, nes šios medžiagos stabdo degeneratyvinius pokyčius akyse, filtruoja mėlynąją spektro dalį ir akis apsaugo nuo įvairių pažeidimų (Gali patikti: Serenčiai. Gėlės mėgėjui ir profesionalui. Serenčių auginimo pagrindai).

• Karotinoidai ne tik apsaugo akis nuo pažeidimų, tačiau ir padeda atsistatyti pažeistiems audiniams bei skatina kolageno sintetinimą. Nustatyta, kad liuteinas ir zeaksantinas akims yra žymiai naudingesni nei tokie karotinoidai, kaip vitaminas A, likopenas ir beta karotinas.

• Nei liuteino, nei zeaksantino žmogaus organizmas negamina, todėl šios medžiagos į žmogaus organizmą turi patekti su maistu, geriausiai - su riebiu. Akių ligų profilaktikai per dieną patariama suvartoti maždaug 5 mg liuteino ir 1 mg zeaksantino. Todėl reikia suvalgyti 50 g špinatų arba 400-500 g moliūgų (priklausomai nuo rūšies), arba 5 kiaušinių trynius. Tiek parai reikalingų karotinoidų yra 1 valgomajame šaukšte šviežių ar 1 arbatiniame šaukštelyje džiovintų serenčių žiedlapių (maždaug 1 grame).

serenčiai, vaistažolės, augalai, liaudies medicina, serenčių žiedai

Kaip ruošti serenčių žiedus?

Gydymui serenčių žiedus galima ruošti visą vasarą ir rudens pradžioje iki pirmųjų šalnų. Pagrindinis metas rinkti serenčių žiedus - liepos-rugpjūčio mėnesiai. Serenčių žiedus reikia džiovinti nesmulkintus, o vėliau juos panaudoti ruošiant antpilus ir nuovirus.

• Tiesa, galima ruošti vien tik serenčių žiedlapius, nes juos patogiau džiovinti, o vėliau berti ne tik į arbatą, bet ir įvairius kepinius, kaip aromatinius prieskonius į mėsos ir daržovių patiekalus.

• Serenčių žiedus ir žiedlapius reikia džiovinti 40-50°C džiovyklose arba gerai vėdinamose, šiltose vietose, į kurias nepatenka tiesioginiai saulės spinduliai.

Išdžiovintus serenčių žiedus ir žiedlapius galima laikyti sandariose metalinėse, skardinėse dėžutėse ar stiklainiuose, medžiaginiuose ir popieriniuose maišeliuose, kartoninėse dėžutėse. Išdžiovintus serenčių žiedus ir žiedlapius galima laikyti ne ilgiau nei 2 metus.

Dėmesio! Daugiausiai naudingųjų medžiagų yra smulkiažiedžiuose serenčiuose, žydinčiuose oranžiniai rausvais žiedais.

serenčiai, vaistažolės, augalai, liaudies medicina, serenčių žiedai

Kodėl naudingas eterinis serenčių aliejus?

Nuo seno liaudies medicinoje ir kosmetikoje naudojamas iš antžeminės serenčių dalies paruoštas eterinis aliejus. Eterinis serenčių aliejus naikina daugybinius spuogus, padeda gydyti odos žaizdas, minkština odą, gydo jos ligas.

• Eterinių serenčių aliejų galima panaudoti gydomosioms inhaliacijoms, gydant viršutiniųjų kvėpavimo takų ligas.

• Eterinio serenčių aliejaus inhaliacijos padeda gydyti kosulį ir plaučių ligas.

• Eterinių serenčių aliejų galima panaudoti aromaterapijoje, nes jis ramina, atpalaiduoja, gerina nuotaiką, malšina žalingąjį streso poveikį, naudingas pervargus ir nerviškai išsekus.

P komentaras: tiesos ieškokite "duonos trupiniais"... atsirinkite faktus. Pasitarkite su vaistininku ar gydytoju.

paranormal.lt


Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
27.05.2020 laikas 11:51 Vaistinis šalavijas (Salvia officinalis) Šalavijo nauda
Vaistinis šalavijas (lot. Salvia officinalis) - tai daugiametis puskrūmis, užaugantis iki 60 cm aukščio. Stiebai statūs, šakoti, plaukuoti. Lapai pailgai kiaušiniški, kartais elipsiški, 8 cm ilgio buka viršūne, smulkiai dantytais kraštais. Žiedai mėlyni, kartais balti. Visas augalas padengtas plauke...

Skaityti daugiau

28.05.2020 laikas 11:20 Dygliuotasis šaltalankis (Hippophae rhamnoides) Ir Šaltalankio Nauda

Dygliuotasis šaltalankis (lot. Hippophae rhamnoides) - tai daugiametis krūmas ar medelis, užaugantis iki 1,5-6 m aukščio. Lapai trumpakočiai, pražanginiai, lygiakraščiai. Jų viršutinė pusė žalsva, apatinė – balta. Geltono žiedai smulkūs ir kvapūs.

...

Skaityti daugiau

11.10.2022 laikas 07:44 Kopūstai – neatsiejami nuo sezoninės mitybos
Baltagūžis kopūstas – regis, neįmantri daržovė, tačiau joje glūdi gausios vitaminų bei kitokių organizmui naudingų medžiagų atsargos. Rudenį nuimtas kopūstų derlius ilgai išsaugo vertingas maistines savybes, todėl ši daržovė nuo seno tarnavo kaip vitaminų bankas šaltuoju sezonu....

Skaityti daugiau

22.12.2022 laikas 08:18 Stumbrai ir lėti ministerijos veiksmai varo į neviltį ūkininkus

Laisvėje esančių stumbrų skaičiui nevaldomai didėjant, auga ir jų daroma žala Kėdainių bei Panevėžio rajonų ūkiams. Skaičiuojama, kad per pastaruosius šešerius metus šių gyvūnų beveik patrigubėjo, laisvėje dabar gyvena beveik 300 stumbrų.

...

Skaityti daugiau

27.05.2020 laikas 10:47 Bruknė (Vaccinium vitis-idaea) ir Bruknės nauda
Vaistinė augalinė žaliava – Bruknių lapai (Vitis-idaeae folium) skinami anksti pavasarį – balandžio-gegužės mėn. (pernykščiai) ar nurinkus uogas – rugsėjo-lapkričio mėn. (per vasarą užaugę).

Skaityti daugiau