Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Kaimo naujienos » Sodininkas

Serenčiai. Gėlės mėgėjui ir profesionalui. Serenčių auginimo pagrindai

Serenčiai. Gėlės mėgėjui ir profesionalui. Serenčių auginimo pagrindai

Serenčiai – tai kiekvienu atžvilgiu patikimos gėlės. Jas paprasta auginti; jos auga įvairiomis sąlygomis, žydi labai gausiai ir ilgai. Ši gėlių veislė pasižymi įvairių formų ir dydžių gausa. Nuostabūs, šilti žiedų atspalviai pagyvina gėlynus ir kompozicijas vazonuose. Skaitydami šį straipsnį, sužinosite, kokiu būdu serenčius prižiūrėti ir jais rūpintis.

Dėl ko mėgstame serenčius

Tai vienmetės, labai populiarios darželių ir sodų gėlės Lenkijoje. Keičiasi laikai, bet serenčiai vis dar labai populiarūs. Išraiškingų, geltonų arba oranžinių žiedų dėka galima kurti įspūdingas kompozicijas, ypač gyvatvorių ar vejos fone.

Puikiai tinka balkonų ir terasų dekoravimui, sodinimui į vazonus ir kitas talpas. Aukštaūgės serenčių rūšys skinamos puokštėms. Vazoje ilgai išlieka šviežios, nevysta. Būdingas serenčių kvapas yra naudojamas biologinei kovai su dirvožemio nematodais, skruzdėlėmis ir daugeliu kitų kenkėjų. Rekomenduojama serenčiais apsodinti daržovių lysves - tokiu būdu galima jas apsaugoti nuo šliužų.

Serenčiai, gėlės, Serenčių auginimo pagrindai, patarimai

Kokie serenčiai auga soduose

Serenčiai, puošiantys gėlių lysves ir gėlynus skiriasi aukščiu ir forma, žiedų dydžiu bei lapais. Štai trys populiariausios rūšys:

· Gvazdikinis serentis (Tagetes patula) – maksimalus aukštis 60 cm. Darželiuose dažniausiai sodinamos nykštukinės veislės neviršijančios 30 cm. Gvazdikinių serenčių žiedynai yra graižo formos, vidutinio dydžio, pasiskirstę po vieną žiedą ant žiedkočio.  Žiedai gali būti tuščiaviduriai arba pilnaviduriai. Pasižymi gausia spalvų įvairove.Žiedynų atspalviai: nuo geltonos iki sodrios raudonmedžio spalvos.

· Smulkiažiedis serentis (Tagetes tenuifolia) – ši rūšis ypatinga tuo, kad krūmas išauga rutulio formos, yra gausiai šakotas, apibarstytas smulkiais žiedais. Yra veislių, kurios išauga iki 70 cm, o taip pat miniatiūrinių – išaugančių vos iki 15-20 cm.

· Didysis serentis (Tagetes erecta) - tai aukščiausia serenčių rūšis, veisianti didžiausius žiedus. Vidutinis šių gėlių aukštis 70-80 cm, tačiau galima įsigyti ir labai aukštų (90-120 cm) arba žemaūgių (15-30cm) veislių. Šių gėlių ūgliuose išauga stambūs, pilnaviduriai, geltonos, oranžinės arba kreminės spalvos žiedynai (Gali patikti: Kaip paruošti serenčių žiedus ir kodėl jie naudingi sveikatai?).

Serenčiai, gėlės, Serenčių auginimo pagrindai, patarimai

Ko reikia serenčių augimui

Serenčius be galo paprasta auginti. Šioms gėlėms idealiai tinka saulėtos ir sausos vietos, tačiau puikiai auga ir pusiau šešėlinėse vietose. Gvazdikiniai serenčiai – labai atsparūs augalai. Puikiai susidoroja su nepalankiomis oro sąlygomis - nebijo vėjų nei lietaus. Vešliam žydėjimui reikalauja tik pralaidaus, derlingo dirvožemio ir vidutinės drėgmės. 

Kaip ir kada sėti serenčius

Serenčių sėklas galima sėti į vazonus patalpoje jau ankstyvą pavasarį. Sėklų nereikia giliai užberti žeme, nes daiginimui reikalinga saulės šviesa. Būtina taip pat užtikrinti joms drėgmę ir šilumą. Optimali temperatūra - apie 20⁰C. Kai daigai paūgėja, juos reikia persodinti į didesnius, atskirus vazonus. Savarankiškas daigų paruošimas - tai pigiausias būdas užsiauginti geros kokybės augalus.  Jauni sodinukai pernešami į gėlių lysves ir gėlynus įpusėjus gegužės mėnesiui. Serenčius galima auginti taip pat išsėjant sėklas tiesiogiai į dirvą. Tinkamas tokio sėjimo laikas yra balandžio mėnesio pabaiga. Augalai pasėti tiesiai į dirvą žydi kiek vėliau, nei tie, kurie buvo anksčiau sudaiginti patalpoje.


Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
09.08.2020 laikas 18:27 Dviskiautis Ginkmedis (Ginkgo biloba) Ginkmedžio poveikis
Dviskiautis ginkmedis (lot. Ginkgo biloba) - tai vasarą žaliuojantis lapuotis medis, užaugantis iki 40 metrų aukščio. Lapai vėduoklės formos, ilgakočiai, šviežiai žalios spalvos. Medžio žievė rudos spalvos ir turi stambias raukšles. Dviskiautis ginkmedis, ginkmedžio nauda, kuo vertingas ginkmedis, ...

Skaityti daugiau

01.10.2021 laikas 18:06 Juodauogis šeivamedis (Sambucus nigra)
Juodauogių šeivamedžių vaisių ir žiedų užpilai rekomenduojami sergant peršalimo ligomis, gripu, bronchitu, plaučių uždegimu, reumatu, norint numesti svorio ir kt.

Skaityti daugiau

13.02.2021 laikas 11:15 Vasariniai Česnakai: Nepavėluokime Pasodinti

Nepastebimai greitai artėjant pavasario darbymečiui, Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro Daržo augalų selekcijos ir technologijų skyriaus mokslo darbuotojos dr. Danguolės JUŠKEVIČIENĖS teiravomės, kaip pasirengti vasarinių česnakų sodinimui, kaip juos puoselėti, kad derlius n...

Skaityti daugiau

07.03.2024 laikas 09:50 Kaip ir kodėl reikia apkarpyti pelargonijas pavasarį: rezultatai jus nustebins?
Jei norite, kad pelargonijos vasarą vešliai žydėtų, pavasarį laikas jas genėti. Pavasarinis pelargonijų genėjimas yra naudingiausias indėlis į būsimą jų žydėjimą.

Skaityti daugiau

16.10.2020 laikas 20:16 Naudingos Gydomosios Uogos Šaltalankiai
Vasarą pasibaigia saldžių vasarinių uogų sezonas, tada reikia prisiminti uogas, kurios prinoksta vasaros pabaigoje ir rudenį. Daugelyje rudeninių uogų gausu naudingųjų medžiagų ir vitaminų, kurie aprūpins organizmą ilgiems rudens ir žiemos menesiams....

Skaityti daugiau