Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Sodininkystės Patarimai Pradedantiesiems » Sodas

Kuo ir kada maitinti serbentus, kad derlius būtų gausus?

Kuo ir kada maitinti serbentus, kad derlius būtų gausus?

Serbentų tręšimas pavasarį: tręšimo būdai ir laikas. Norint vasarą sulaukti gausaus skanių serbentų uogų derliaus, krūmus reikia tręšti pavasarį.

Dirvožemis po krūmais, kurie daugelį metų auga vienoje vietoje, per vegetacijos sezoną būna labai nualintas, o tai gali turėti didelės įtakos derliui. Todėl juos reikia sistemingai tręšti trąšomis.

Papasakosime, kokiomis trąšomis ir kada pavasarį reikia tręšti serbentus, kad galėtumėte mėgautis skaniomis uogomis.

Serbentų krūmų tręšimas pavasarį

Pirmą kartą tręšti reikėtų azotu, azoto trąšomis arba organinėmis trąšomis, kurių sudėtyje yra azoto. Dėl azoto serbentai užaugins geresnius ūglius ir lapus, uogos bus didesnės.

Pirmą kartą tręšiama, kai pumpurai išsiskleidžia ir išsiskleidžia lapai. Pirmajam tręšimui 2 valgomieji šaukštai karbamido, ištirpinto 10 litrų vandens, serbentus laistykite po du kibirus tirpalo vienam krūmui. Karvių kompostas ištirpinamas vandenyje santykiu vienas prie dešimties ir po kiekvienu krūmu užpilama po 1,5-2 kibirus tirpalo. Jei yra paukščių mėšlo, jį reikia ištirpinti didesniame kiekyje vandens santykiu 1:15 ir taip pat laistyti krūmus.

Antrasis maitinimas atliekamas prieš serbentų žydėjimą - dažniausiai balandžio-gegužės mėnesiais - nitrofoskos tirpalu. 50 g nitrofoskos ištirpinama dešimtyje litrų vandens ir laistoma po vieną kibirą tirpalo vienam krūmui.

Kalio sulfatas naudojamas ir antrojo maitinimo metu - gegužės pradžioje. Ištirpinkite 10 g kalio sulfato viename litre vandens ir laistykite krūmus.


Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
2021-02-01 laikas 09:53 Morkos: Morkų nauda sveikatai ir grožiui
Kultūriniu augalu morkos tapo tik viduramžiais ir tuo metu buvo laikomos ypatingu delikatesu. Nors šiais laikais morkos tapo įprasta kasdiene daržove, jų vertingosios savybės nė kiek nesumenko. Morkos gydo, tonizuoja, stiprina, jaunina organizmą....

Skaityti daugiau

2022-08-12 laikas 11:55 Žalius pomidorus sunokinsite labai greitai: štai, ką reikia padaryti

Pomidorai sodininkams yra viena svarbiausių vasaros daržovių ir jie skaniausi tada, kai yra raudoni, sultingi ir šviežiai nuskinti. Nors dauguma daržovių noksta be jokių problemų, vėlyvieji pomidorai noksta daug ilgiau, tad ką daryti, kad procesas būtų spartesnis?

...

Skaityti daugiau

2025-11-27 laikas 08:13 Didžiulis žieminis česnakas savo darže – tai realu! 8 auksinės taisyklės milžiniškam derliui

Norite užauginti tikrai didelį žieminį česnaką? Sužinokite 8 auksinės taisykles, kurias taiko patyrę Lietuvos ir užsienio sodininkai: tinkamas dirvos paruošimas 2–3 savaitės iki sodinimo, teisinga sėjomaina, stambi sodinamoji medžiaga, dezinfekcija, sodinimo schema 25×12 cm ir žiemos ...

Skaityti daugiau

2020-11-19 laikas 22:34 Bruknės Naudojimas Liaudies Medicinoje
Bruknė - žemaūgis visžalis erikinių šeimos krūmokšnis su šliaužiančiais plonais šakniastiebiais, stačiais stiebeliais. Lapeliai kiaušiniški, pliki, odiniai, lygūs. Vaisiai raudoni, sultingi, apvalūs, rūgščiai saldūs su aitroku prieskoniu. Sunoksta rugpjūčio pabaigoje ar rugsėjo pradžioje....

Skaityti daugiau

2023-03-31 laikas 20:05 Kaip auginti petunijų daigus namuose
Petunijų kvapas yra užburiantis, jos žydi ilgai, spalvų gausa ir ryškumu. Pačiam auginti gėlę iš sėklų nėra lengva užduotis, tačiau tai įmanoma. Šiame straipsnyje skaitykite, kada sėti ir kaip auginti petunijos daigus iš sėklų namuose....

Skaityti daugiau