Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Kaimo naujienos » Sodininkas

Žalius pomidorus sunokinsite labai greitai: štai, ką reikia padaryti

Žalius pomidorus sunokinsite labai greitai: štai, ką reikia padaryti

Pomidorai sodininkams yra viena svarbiausių vasaros daržovių ir jie skaniausi tada, kai yra raudoni, sultingi ir šviežiai nuskinti. Nors dauguma daržovių noksta be jokių problemų, vėlyvieji pomidorai noksta daug ilgiau, tad ką daryti, kad procesas būtų spartesnis?

Štai kaip sunokinti žalius pomidorus, kad kuo geriau išnaudotumėte šiltojo sezono derlių.

Kaip sunokinti žalius pomidorus

Nors visi pomidorai yra žali prieš įgyjant raudoną, geltoną, oranžinę ar violetinę spalvą, dėl kietos tekstūros ir skonio trūkumo jie nėra tinkami valgymui. Jei pomidorai yra maži ir žali, geriausia palikti juos šiek tiek ilgiau nokti, tačiau yra keletas dalykų, kuriuos galima padaryti siekiant paskatinti didesnius žalius pomidorus galutinai sunokti.

 Pasak „Gardeners’ World”, „geriausio skonio pomidorai yra tie, kurie „sunoksta ant kekės“, todėl visada rekomenduojama kuo geriau išnaudoti lauko šviesą ir šilumą, kad prieš taikant vidaus metodus vaisiai būtų kaip įmanoma natūraliau sunokę.

 „Trumpinkite” pomidorų augalus

 „Trumpinti” augalą reiškia nukirpti arba suspausti augančią šaką, kad augalo energija būtų nukreipta į kitas vietas.

 Dėl to pomidorų krūmai dažnai auga į išorę, o ne į viršų, tačiau toks būdas taip pat padeda derliui ir daržovių dydžiui.

 „Gardeners’ World” pasakė: „Tiesiog nuo pagrindinio stiebo nupjaukite kelis lapus, esančius virš žalių pomidorų kekių. Pašalinus lapus nuo augalo taip pat galima užtikrinti, kad kuo daugiau šviesos pasieks vaisius ir jie greičiau sunoks.”

Apgenėkite pomidorus

 Pomidorai, kurie auga vazonuose arba šiltnamyje, gali būti apgenėti, kad augalo energija būtų sutelkta į neprinokusius vaisius. Viskas, ką jums reikia padaryti, tai pašalinti gėles, esančias ant augalo, nes, pasak „Gardeners’ World”, jos „neturi galimybės” tapti pomidorais. Vietoj to, energija, kurią būtų sunaudojusios gėlės, nukreipiama į pomidorų sunokinimą, kurį reikia skatinti.

pomidorai, sodas, patarimai, pomidorų nokinimas

 Ar galima skinti žalius pomidorus?

Žaliųjų pomidorų nereikėtų skinti pastoviai, tačiau juos galima nuskinti tada, jei lauke pradeda kristi temperatūra, kad jų vidus sunoktų. Jei išsirinksite žalius pomidorus, visada įsitikinkite, kad jie yra pakankamai sunokę.

Emma Loker, patyrusi sodininkė iš „DIY Garden” , pasakė: „Jie bus tokio pat dydžio, kaip visiškai sunokę pomidorai, šviesiai žali ir nebus akmens kietumo, kai juos suspausite.”

 Kietu pomidorų laikymas tam tikru būdu yra tik vienas variantas, kurį galite išbandyti, nors turėtumėte būti pasirengę palaukti nuo vienos iki trijų savaičių, kol vaisiai sunoks ir paraudonuos.

Naudokite popierinį maišelį

Paprasčiausias laikymo būdas yra popierinis maišelis, tačiau tiks ir kartoninė dėžutė. Vienas dalykas, kurio turėtumėte vengti, kai nokiname vaisius viduje, yra plastikiniai maišeliai, nes jie skatina puvimą, o ne brendimą. Naudokite kitus vaisius Siekiant paspartinti nokimą, į maišelį galima įdėti bananų ar obuolių. Šie vaisiai ir patys pomidorai gamina eteno dujas, skatinančias nokimą.

Rašo TV3.lt


Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
15.05.2021 laikas 21:20 Paprastosios Rasakilos Liaudies Medicinoje
Neretai teigiama, jog paprastosios rasakilos padeda gydyti tūkstančius ligų. Verta pažymėti, kad šie augalai pasižymi ne vien tik vertingomis gydomosiomis, bet ir dekoratyvinėmis savybėmis.

Skaityti daugiau

06.01.2023 laikas 08:05 Naujos prevencinės galimybės: kaip išvengti vilkų daromos žalos?
Lietuvoje augant vilkų populiacijai iškyla vis didesnė rizika patirti jų daromą žalą ūkiniams gyvūnams. Geriausia priemonė išvengti plėšrūnų žalos – prevencinės priemonės. Jų įrengimas remiamas pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programą (KPP). Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m...

Skaityti daugiau

30.03.2022 laikas 11:21 Pavasarinis tręšimas: ką rinktis?
Jei augalai skursta, gero derliaus nelaukite. Norint gauti – reikia ir duoti. Po žiemos atsigaunantys ir vegetuoti pradedantys augalai bus stipresni ir gyvybingesni, jeigu papildysite reikalingomis maisto medžiagomis. Svarbu nesuklysti ir nepersistengti. Užauginsite sveiką derlių, jei išlaikysite pu...

Skaityti daugiau

03.08.2022 laikas 07:33 Kodėl negalima laikyti pelargonijų namuose: pastebėjimai ir prietarai
Pasirodo, kambarinės pelargonijos toli gražu nėra nekenksmingos moterims ir vyrams. Viena iš mano mėgstamiausių namų gėlių yra pelargonija. Ji yra ryški, elegantiška ir nepretenzinga priežiūros prasme. Tačiau šio augalo patrauklumas ir nauda abejotina, jei atsižvelgsime į liaudies pastebėjimus ir pr...

Skaityti daugiau

31.03.2023 laikas 20:05 Kaip auginti petunijų daigus namuose
Petunijų kvapas yra užburiantis, jos žydi ilgai, spalvų gausa ir ryškumu. Pačiam auginti gėlę iš sėklų nėra lengva užduotis, tačiau tai įmanoma. Šiame straipsnyje skaitykite, kada sėti ir kaip auginti petunijos daigus iš sėklų namuose....

Skaityti daugiau