Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Kaimo naujienos » Aliejai

Garstyčių sėklų aliejus

Garstyčių aliejus pasižymi šildančiomis savybėmis, gerina kraujotaką, labai tinka trynimams ir masažams, turi priešuždegiminių, antibakterinių savybių, minkština ir drėkina.

Garstyčių sėklos ir iš jų pagaminti padažai bei aliejus – nepakeičiama daugelio pasaulio valstybių nacionalinių patiekalų sudėtinė dalis. Senovės graikai ir romėnai jau žinojo, kad maltomis garstyčiomis galima pagerinti ne tik patiekalų skonį, bet ir virškinimą. Ypač plačiai iki šiol garstyčios naudojamos Indijos kultūroje – tiek kaip maistas, tiek kaip vaistas.

garstyčių sėklų aliejus, garstyčių aliejus, aliejus, garstyčių sėklos

Liaudies medicinoje maltos garstyčių sėklos nuo senų laikų naudojamos kompresams peršalus.

Iš garstyčių sėklų spaudžiamas aitraus skonio aliejus, pasižymi šildančiomis, kraujo cirkuliaciją gerinančiomis savybėmis. Aliejumi galima šlakstyti salotas (suteiksite joms pikantiškai aitraus skonio), tačiau daugelyje šaltinių teigiama, kad šis aliejus daro stebuklus odai ir plaukams.

Garstyčių aliejus tinka masažui, ypač jei sulėtėjusi kraujotaka, šąla galūnės, maudžia strėnas ar sąnarius, kamuoja peršalimas, kosulys, pavargo pėdos, jaučiate įtempimą. Aliejus veikia šildančiai ir atpalaiduojamai, stimuliuoja prakaito liaukas, atveria poras, padeda pasišalinti toksinams ir druskų pertekliui. Be to, maitina ir drėkina, turi priešuždegiminių, antibakterinių, priešgrybelinių savybių, balina pigmentines dėmes, padeda užsitraukti smulkioms žaizdelėms, įpjovimams, minkština ir drėkina šerpetotas lūpas.

Garstyčių aliejaus kaukės plaukams suteikia gyvybingumo, gali suaktyvinti jų augimą.

Šiuo aliejumi prancūzai gardina salotas ir sriubas, azijiečių virtuvėje troškina daržoves, naudoja mėsos ir žuvies patiekalams gardinti. Garstyčių aliejus,  puikiai dera su pavasariniais žalumynais, kruopų košėmis. Į kepinių tešlą šiek tiek įpylus garstyčių aliejaus, kepinys bus purus, dailios spalvos, puikaus aromato ir ilgiau neges. Garstyčių aliejus pasižymi baktericidinėmis savybėmis, todėl gali būti naudojamas konservavimui.

garstyčių sėklų aliejus, garstyčių aliejus, aliejus, garstyčių sėklos

Įdomu

Amerikoje kasmet pirmąjį rugpjūčio šeštadienį yra švenčiama garstyčių diena. Rengiamos įvairios atrakcijos, gaminami patiekalai su garstyčiomis. Renginys vyksta Viskonsine (Wisconsin, JAV), kur yra garstyčių muziejus.

Manoma, kad garstyčių sėklų aliejus natūraliai tamsina plaukus, o kas vakarą įtrinant jo į plaukus, galima išvengti priešlaikinio žilimo.

Mūsų patarimai

Garstyčių sėklų aliejus dėl savo savybių (ypač aitrumo) gali sukelti alerginių reakcijų (paraudimą, perštėjimą ir pan.), todėl prieš naudodami, būtinai pasitikrinkite, ar nesate jam alergiški. Geriausiai šį aliejų naudoti mišiniuose su kitais, švelnesniais aliejais.

Kad pagreitinti plaukų augimą, pasigaminkite kaukę: sumaišykite po vieną dalį garstyčių, kokosų, migdolų, nakvišų, alyvuogių ir sezamų aliejaus bei puse dalies ricinmedžių aliejaus. Įlašinkite po keletą lašų levandų, rozmarinų, sandalmedžių ir jazminų eterinio aliejaus ir gerai suplakite. Mišinį pašildykite vandens garų vonelėje ir gerai įtrinkite į galvos odą ir plaukus. Apvyniokite plėvele, minkštu rankšluosčiu, palaikykite keletą valandų, gerai išplaukite šampūnu, o po to -  parūgštintu vandeniu. Kartokite 2 kartus per savaitę.

garstyčių sėklų aliejus, garstyčių aliejus, aliejus, garstyčių sėklos

Jei norite, kad jūsų veido oda taptų lygi ir glotni, sumaišykite garstyčių sėklų ir kokosų aliejaus (santykiu 1:2) ir mišiniu sukamaisiais judesiais 5 - 6 min. masažuokite veido odą (neliečiant odos aplink akis). Po procedūros veidą švelniai nuvalykite minkšta drėgna skepeta ar servetėle. Tai suaktyvins kraujotaką, veido oda taps lygesnė, atsikratysite smulkių spuogelių.

Slenkant plaukams, bent kartą per savaitę prieš trenkant galvą, plaukų šaknis gerai įtrinkite garstyčių sėklų aliejumi. Galvą apsukite minkštu rankšluosčiu, palaikykite 1 - 3 valandas ir švariai išplaukite. 

Liaudies medicina siūlo receptą silpniems, lėtai augantiems plaukams, pleiskanotai galvos odai: 100 ml garstyčių aliejaus užpilkite ant 50 g džiovintų dilgėlių šaknų ir 20 – 25 minutes pamažu kaitinkite vandens garų vonelėje. Indą su mišiniu pridenkite ir palikite dviems savaitėms. Praėjus laikui, iškoškite, dilgėlių šaknis gerai nuspauskite ir gautu mišiniu 2 – 3 kartus per savaitę įtrinkite į galvos odą.

Indiškai marinuoti mangai

  • 3 - 4 vidutiniai šviežūs mangų vaisiai
  • 1,5 valg. š. ožragių sėklų
  • 1,5 valg. š. garstyčių sėklų
  • 2 valg. š. pankolių sėklų
  • 1,5 valg. š. juodgrūdžių sėklų
  • 1 valg. š. maltų ciberžolių
  • 1,5  valg. š. maltų čili pipirų
  • druska pagal skonį
  • garstyčių sėklų aliejus

Mangų vaisius nulupkite, išimkite kauliukus ir susmulkinkite. Sudėkite į stiklainį. Visus prieskonius sumaišykite dubenyje ir suberkite ant vaisių. Gerai išmaišykite, kad mangai pilnai pasidengtų prieskonių mišiniu (paragaukite, kad žinotumėte, kiek berti druskos). Pridenkite marle ir palikite saulėkaitoje 3 - 4 dienoms.

Praėjus laikui, mangus užpilkite garstyčių sėklų aliejumi, kad apsemtų. Gerai išmaišykite, uždenkite dangteliu ir dar 3 - 4 dienoms padėkite į šaldytuvą, kad įsiskonėtų.

Skanaukite su sluoksniuota "paratha" duonele, ryžiais, ar saldžiu varškės sūriu - panyru.

Svarbu: visa svetainėje pateikta informacija yra pažintinio - rekomenduojamojo pobūdžio. Mūsų siūlomi produktai nėra skirti diagnozuoti, gydyti ar užkirsti kelią kokioms nors ligoms. Prieš vartodami ar naudodamiesi mūsų patarimais, visuomet vadovaukitės savo nuomone, atsižvelkite į individualius poreikius, o esant būtinybei (pvz., dėl galimų alerginių reakcijų, netoleravimo ar dėl kitų priežasčių), pasitarkite gydytoju.


Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
18.11.2019 laikas 08:55 Moliūgų Sėklų Aliejus

Moliūgų sėklų aliejuje gausu nepakeičiamųjų riebalų rūgščių,  minkštinana odą, padeda atkurti jos riebalinį barjerą ir sustiprina apsaugines odos funkcijas, vitamino E - padedančio atitolinti senėjimo procesus, gerinančio odos išvaizdą ir spalvą, užkertančio kelią smulkių raukšlelių susidary...

Skaityti daugiau

07.04.2023 laikas 10:46 Auginimas kaip ant mielių: protingi patarimai, kaip auginti aukštose lysvėse
Dabar metas pradėti aktyviai dirbti savo darže, kad iš anksto į dirvą būtų įleisti daigai ir bulvės bei tręšiama. Kad augalai gerai augtų ir galiausiai užaugintų gausų ir sveiką derlių, patyrę daržininkai naudoja įvairias priemones, skatinančias dirvožemio sąlygas ir augalų augimą, įskaitant special...

Skaityti daugiau

11.10.2022 laikas 07:44 Kopūstai – neatsiejami nuo sezoninės mitybos
Baltagūžis kopūstas – regis, neįmantri daržovė, tačiau joje glūdi gausios vitaminų bei kitokių organizmui naudingų medžiagų atsargos. Rudenį nuimtas kopūstų derlius ilgai išsaugo vertingas maistines savybes, todėl ši daržovė nuo seno tarnavo kaip vitaminų bankas šaltuoju sezonu....

Skaityti daugiau

01.06.2020 laikas 17:52 Paprastasis šermukšnis (Sorbus aucuparia) Ir Nauda

Šermukšnis visiems gerai pažįstamas ir dažnas augalas visoje Lietuvoje. Savaime auga miškuose, kirtimuose, pamiškėse, laukuose. Dekoratyvus augalas, todėl dažnai auginamas ir parkuose, soduose, pakelėse. Nereiklus, mėgsta priesmėlio ir priemolio dirvožemį, saulėtas vietas.

...

Skaityti daugiau

26.10.2023 laikas 18:47 Bruknės, ką reiktų žinoti apie jas
Ruduo – bruknių rinkimo metas. Šiaures ir Vidurio Europos žmonės seniai neįsivaizduoja savo stalo be šių rūgštokų tvirtų uogų ir iš jų pagamintų skanėstų, pavyzdžiui, bruknių uogienės su kriaušėmis, kuria lietuviai nuo seno gardina paukštienos patiekalus....

Skaityti daugiau