Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Sodininkystės Patarimai Pradedantiesiems » Uogos

Bruknė (Vaccinium vitis-idaea) ir Bruknės nauda

Bruknė ir Bruknės Nauda

Bruknė (lot. Vaccinium vitis-idaea) - tai iki 30 cm aukščio užaugantis nuolat žaliuojantis krūmokšnis. Lapai atvirkščiai kiaušiniški, elipsiški, stori, buki. Apatinė pusė taškuota, padengta rausvomis liaukutėmis. Žiedai sukrauti kekėse, turi silpną kvapą. Jie baltos ar rausvos spalvos. Žydi gegužės-birželio mėnesiais. Dažnai vasaros pabaigoje žydi antrąkart. Vaisius – apvali, sultinga, raudona uoga.

Bruknė paplitusi visoje Lietuvoje. Dažna. Mėgsta rūgštų, sausą ar apysausį dirvožemį. Auga retuose spygliuočių ir mišriuose miškuose, sudaro sąžalynus. Gali būti ir kultyvuojama.

Šeima: Erikiniai (Viržiniai) – Ericaceae Juss.

Liaudiški pavadinimai: brusnė, lasyta, raudonuogė, šilauogė, šiluogė.

Žydi gegužės-birželio mėn. Dažnai vasaros pabaigoje žydi antrąkart. Vaisiai subręsta rugpjūčio-rugsėjo mėn.

Vaistinė augalinė žaliava – Bruknių lapai (Vitis-idaeae folium) skinami anksti pavasarį – balandžio-gegužės mėn. (pernykščiai) ar nurinkus uogas – rugsėjo-lapkričio mėn. (per vasarą užaugę). Vasarą skinti lapai žaliavai netinka, nes džiovinant patamsėja. Lapeliai nubraukiami arba žirklėmis nukerpamos 5-8 cm ilgio šakutės. Džiovinimui paskleidžiama pavėsyje, gerai vėdinamoje patalpoje ar specialiose džiovyklose ne aukštesnėje 40 C temperatūroje. Išdžiovinus lapai nuo šakučių nukuliami, likę stiebai išmetami. Tinkamai išdžiovinti lapai yra žali, bekvapiai, rūgštoko skonio.

Bruknių vaisiai (Vitis-idaeae fructus) renkami rugpjūčio mėn. Uogos džiovinamos krosnyje ar džiovykloje 50-60 °C temperatūroje. Be to, uogose kaupiama benzoinė rūgštis pasižymi antiseptinėmis savybėmis, todėl bruknės atsparios puvimui ir gali ilgai išsilaikyti net ir nedžiovintos. Ilgesniam laikymui uogos taip pat gali būti konservuojamos cukrumi, ruošiamos jų uogienės, džemai.

Lapuose yra 6-9 % glikozido arbutino, 8-9 % rauginių medžiagų, organinių rūgščių, galo ir elago rūgščių, flavonoidų, mikroelementų ir kt.

Uogose yra 5-8 % cukrų, 2-2,9 % organinių rūgščių (obuolių, pieno, salicilo, benzoinės), glikozido vakcinino, vitaminų C, provitamino A, iki 1,7 pektininių, rauginių medžiagų ir kt.

• Fenoliniai glikozidai, iš kurių svarbiausias yra arbutinas. Jis pasižymi antiseptiniu poveikiu. Arbutinas hidrolizuojasi į gliukozę ir hidrochinoną. Pastarasis veikia šlapimo pūslę ir šlapimtakius, naikina bakterijas, pasižymi šlapinimą skatinančiu poveikiu. Slopina uždegiminius šlapimo takų sutrikimus;
• Bruknės sudėtyje gausu vitaminų, todėl bruknės uogos ar jų sultys vartojamos esant vitaminų trūkumui, ypač pasireiškus avitaminozėms A ir C;
• Lapų nuoviras vartojamas podagrai ir reumatui gydyti, sergant cukriniu diabetu, esant padidėjusiam kraujospūdžiui.

Pašalinis poveikis

• Sudėtyje yra iki 9% rauginių medžiagų, kurios gali sukelti vėmimą ir šleikštulį asmenims, kurių jautrus skrandis.

Draudžiama vartoti

• Nėštumo metu;
• Esant skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opoms;
• Padidėjus skrandžio sulčių rūgštingumui;
• Sergant inkstų ligomis;
• Nerekomenduojama vartoti ilgiau kaip 3 savaites.

Vartojimas

Bruknių lapų užpilo ruošimas ir vartojimas - 1 valg. šaukštas smulkintų bruknių lapų užpilamas stikline karšto vandens ir paverdama 10-15 min. Dar 10 min palaikoma uždengtame inde, nukošiama. Geriama po stiklinę 3-4 kartus per dieną prieš valgį.

Bruknių morso ruošimas ir vartojimas - bruknės nuplaunamos virintu vandeniu, iš jų į porcelianinį indą išspaudžiamos sultys. Išspaudos užpilamos vandeniu (100 g išspaudų ir 0,75 l vandens), paverdamos ir nukošiamos. Į nuovirą supilamos šviežiai išspaustos sultys, pagal skonį pridedama cukraus. Gėrimas tinkamas vartoti 2-3 dienas. Laikoma vėsiai.


Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
2019-08-11 laikas 10:47 Margainių sėklų aliejus

Margainių aliejus naudojamas kosmetikoje kaip efektyvi odos ir plaukų maitinimo ir drėkinimo priemonė, ypač rekomenduojamas nudegimų, žaizdelių pažeistai odai prižiūrėti, pleiskanotai, sausai, ir probleminei odai, plaukų bei nagų stiprinimui ir augimui gerinti, vystančios, senstančios odos prieži...

Skaityti daugiau

2024-06-21 laikas 18:17 Pomidorų genėjimas gauti maksimalų derlių
Pomidorus auginti nėra pernelyg sudėtinga, tačiau yra keletas dalykų, į kuriuos svarbu atsižvelgti juos auginant, kad būtų pasiekta geriausių rezultatų.

Skaityti daugiau

2025-07-04 laikas 07:14 Kodėl Geltonuoja Pomidorų Lapai? Priežastys ir Sprendimai

Šiame straipsnyje aptarsime, kodėl geltonuoja pomidorų lapai, kaip atpažinti priežastis ir kokius sprendimus taikyti, kad jūsų pomidorai vėl klestėtų. Sužinokite praktinius patarimus, pagrįstus mokslu ir patyrusių sodininkų žiniomis, kad jūsų daržas būtų sveikas ir derlingas!

...

Skaityti daugiau

2024-06-02 laikas 13:21 Kaip laistyti braškes, kad derlius būtų gausus?
Papasakosime, kaip laistyti braškes žydėjimo ir  derėjimo metu, kad uogos būtų didelės ir sultingos, taip pat nuėmus derlių.

Skaityti daugiau

2024-11-15 laikas 21:08 Lapkričio antroji pusė: paskutinė proga sodinti augalus
Lapkričio pabaiga gali atrodyti kaip laikotarpis, kai sodininkai uždaro duris vasaros darbams, tačiau tai puikus metas pasodinti daugybę augalų, kurie paruoš jūsų sodą pavasariui. Šiame straipsnyje apžvelgsime, kokie augalai puikiai tinka sodinti šiuo metų laiku ir kokios yra jų priežiūros ypatybės....

Skaityti daugiau