Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Pasaulio Įvairenybės » 2022 » Liepos » 7

Lenkija patvirtino, kad Iranas sulaikė mokslininką, Austrija ir JK neigia suėmimą

Irano žiniasklaidos pranešimai apie tai, kad Revoliucijos gvardija suėmė kelis užsienio diplomatus už šnipinėjimą, ketvirtadienį įnešė sumaišties, kai dvi iš susijusių šalių paneigė, kad jų piliečiai buvo sulaikyti.

Lenkija ketvirtadienį patvirtino, kad Iranas sulaikė mokslininką, o Austrija griežtai atmetė pranešimus, kad buvo sulaikytas kuris nors jos diplomatas, taip pat kaip ir Didžioji Britanija vėlai trečiadienį.

Šie įvykiai sutampa su didėjančia įtampa tarp Teherano ir pasaulio galybių dėl įstrigusių bandymų atgaivinti 2015 m. branduolinį susitarimą ir pastaruoju metu padažnėjusių patvirtintų Vakarų šalių piliečių sulaikymų Irane.

Trečiadienį Irano naujienų agentūra "Fars" ir valstybinė televizija pranešė, kad Revoliucinė gvardija nenurodytą dieną suėmė kelis užsienio diplomatus.

"Revoliucinės gvardijos žvalgybos tarnyba nustatė ir suėmė užsienio ambasadų diplomatus, kurie šnipinėjo Irane", - teigė "Fars" ir pridūrė, kad valstybinės televizijos įvardytas Didžiosios Britanijos diplomatas Giles Whitaker, misijos vadovo pavaduotojas, vėliau buvo išsiųstas iš šalies.

Londonas greitai paneigė, kad jo ambasadoriaus pavaduotojas buvo suimtas, o ketvirtadienį Didžiosios Britanijos ambasadorius Irane pareiškė, kad pasiuntinys išvyko iš šalies praėjusiais metais.

"Šie pranešimai, kad mūsų ambasadoriaus pavaduotojas šiuo metu sulaikytas, yra labai įdomūs... Iš tikrųjų jis išvyko iš Irano praėjusių metų gruodį, pasibaigus jo komandiruotei", - socialiniame tinkle "Twitter" rašė Didžiosios Britanijos ambasadorius Simonas Shercliffas (Simon Shercliff).

Irano valstybinė televizija apkaltino jį "vykdžius žvalgybos operacijas" karinėse teritorijose.

- Lenkas laikomas 10 mėnesių -
Valstybinės televizijos žurnalistas sakė, kad diplomatas "buvo tarp tų, kurie su šeima kaip turistai vyko į Šahdado dykumą", turėdamas omenyje vietovę Kermano provincijoje.

Šachdado dykuma - uolėtas ir kalnuotas rajonas su senoviniais griuvėsiais maždaug už 810 km į pietryčius nuo Teherano - yra populiari užsieniečių lankoma vieta.

Nors "Fars" teigė, kad britas buvo išsiųstas iš Irano, valstybinė televizija nurodė, kad jis buvo išsiųstas tik iš "teritorijos", kurioje buvo sulaikyti diplomatai.

Dar prieš Shercliffo komentarą Didžiosios Britanijos užsienio reikalų ministerija kategoriškai paneigė, kad jos ambasadoriaus pavaduotojas buvo sulaikytas, ir pavadino pranešimus "visiškai melagingais".

Viena taip pat paneigė Irano žiniasklaidoje pasirodžiusius pranešimus, kuriuose teigiama, kad tarp sulaikytųjų buvo Ronaldas Geschirras (Ronald Geschirr), kurį ji vadino "Austrijos ambasados patarėjo kultūros klausimais sutuoktiniu".

"Dėl žiniasklaidos pranešimų: Austrijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai sakė AFP: "Visi Teherane esantys darbuotojai ir jų artimieji jaučiasi gerai, niekas nebuvo suimtas".

Tačiau Lenkijos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Lukaszas Jasina (Lukasz Jasina) ketvirtadienį patvirtino, kad "2021 m. rugsėjį Irane buvo atimta laisvė Lenkijos piliečiui", įvardydamas sulaikytąjį tik kaip "pripažintą mokslininką", tačiau jo pavardės nenurodė.

"Imamasi konsulinių ir diplomatinių veiksmų, kad mūsų pilietis galėtų kuo greičiau grįžti į Lenkiją", - pridūrė L. Jasina, pažymėdamas, kad Varšuva palaiko ryšius "su sąjungininkėmis šalimis", tačiau nepateikė detalių, o paprašė gerbti šeimos privatumą.

Irano valstybinė televizija parodė vyro, kurį įvardijo kaip Lenkijos Torunės Mikalojaus Koperniko universiteto Mikrobiologijos katedros vedėją Maciej Walczak, nuotraukas.

- Įtemptos branduolinės derybos -
"Šis universitetas yra susijęs su sionistiniu režimu", - teigė ji, turėdama omenyje aršų priešą Izraelį, kuris griežtai priešinasi 2015 m. Irano ir pasaulio galybių branduoliniam susitarimui, laikydamas jį grėsme savo saugumui.

J. Walczakas "atvyko į Iraną kartu su dar trimis asmenimis dėl mokslinių mainų, tačiau jis nuvyko į dykumos regioną Šahdado mieste kaip turistas, kai buvo atliekami raketų bandymai", teigė valstybinė televizija. Ji teigė, kad jis ėmė uolienų ir dirvožemio mėginius.

Tačiau Marcinas Czyzniewskis (Marcin Czyzniewski), universiteto, kuriame J. Walczakas, kaip pranešama, yra aplinkos mikrobiologijos ekspertas, atstovas spaudai, sakė, kad tai "sena istorija".

"Iranas nurodo trijų žmonių pavardes, iš kurių du jau kelis mėnesius yra grįžę į Torunę", - sakė M. Czyzniewskis.

Pastaruoju metu įtampa tarp Irano ir Vakarų galybių padidėjo, nes nuo kovo mėn. Vienoje vykusios derybos dėl 2015 m. branduolinio susitarimo atgaivinimo įstrigo.

JAV pasitraukė iš susitarimo 2018 m., tuometiniam prezidentui Donaldui Trumpui (Donald Trump) vadovaujant, o šis vėl įvedė Teheranui griežtas sankcijas ir paskatino pastarąjį atsisakyti daugelio pagal susitarimą prisiimtų branduolinių įsipareigojimų.

Praėjusią savaitę Kataras (Qatar) Dohoje surengė netiesiogines derybas, siekdamas sugrąžinti Vienos procesą į pradėtą kelią, tačiau šios diskusijos po dviejų dienų nutrūko be jokio proveržio.

Aktyvistų teigimu, Iranas, vykdydamas įkaitų paėmimo politiką, kuria siekiama iš Vakarų išgauti nuolaidų, sulaikė daugiau kaip dešimt Vakarų šalių piliečių, įskaitant gegužės mėn. sulaikytą prancūzų porą.

Agence France-Presse (AFP) yra Prancūzijos valstybinė tarptautinė naujienų agentūra, įsikūrusi Paryžiuje. Tai seniausia pasaulyje naujienų agentūra, įkurta 1835 m. kaip "Havas".

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
11.06.2019 laikas 08:04 Receptai – Patiekalai Kokosiniai sausainiai

Greitai ir lengvai pagaminamų kokosinių sausainių receptas

Skaityti daugiau

07.09.2018 laikas 08:54 Receptai – Patiekalai Liaudiški patarimai Niežų gydymui

Niežai liaudies medicinoje, Niežai, liaudiškomis priemonėmis, patarimai nuo niežų, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis.

Skaityti daugiau

14.12.2017 laikas 15:35 Receptai – Patiekalai Šlapimą varantis nuoviras (beržo, dirvinio)
Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Inkstus. Ingredientai: beržo lapų, dirvinio asiūklio.

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
19.05.2024 laikas 19:51 Finansinis horoskopas savaitei nuo 20-26 d. gegužės mėn. 2024 m.
Gegužės pabaigoje kiekvieno Zodiako ženklo laukia svarbios užduotys, reikalaujančios kruopštaus planavimo ir strateginio požiūrio. Sužinokite, kokios galimybės jūsų laukia ir kokius iššūkius turite įveikti, kad kuo geriau išnaudotumėte šią savaitę....

Skaityti daugiau

19.05.2024 laikas 14:49 Moteris iš Etiopijos tvirtina, kad nieko nevalgo ir negeria nuo 10 metų
26 metų etiopė Muluwark Ambo savo šalyje garsėja nuo 2016 m., kai pradėjo sklisti gandai apie keistą merginą, kuri nieko nevalgo ir negeria, bet nenumeta svorio ir nemiršta.

Skaityti daugiau

19.05.2024 laikas 13:20 Kodėl negaliu pamiršti praeities?
Žmonės labai dažnai sąmoningai apgaudinėja savo tikrąsias galimybes, t. y. jie nežino, kad gali kontroliuoti savo mintis, o per jas - reguliuoti savo emocijas.

Skaityti daugiau