Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Kaimo naujienos » Uogos

Vitaminų šaltinis – agrastai

Vitaminų šaltinis – agrastai

Agrastai - nuo seno lietuvių vertinamos, tačiau pastaruoju metu primirštos uogos.

Agrastuose gausu vitaminų ir kitų naudingų medžiagų, juos galima įvairiai panaudoti virtuvėje. Agrastuose gausu vitaminų C, B1, E, P, fosforo ir kitų organizmui naudingų medžiagų, be to, nedaug kalorijų – 100 g vos 44.

Šios uogos auginamos visoje Europoje, o Anglijoje – viena populiariausių sodo gėrybių. Augdami tinkamoje aplinkoje agrastai uogas užauginti gali net iki 10-20 metų. Lietuvoje dažniausiai auginami žalieji agrastai, jų būna baltų, geltonų, net raudonųjų, beveik violetinių.

Agrastai pasižymi rūgščiu skoniu. Dažniausiai jais gardinamos uogienės, mat jos puikiai subalansuoja uogienių saldumą. Agrastai tinka ir desertų gamyboje: pyragų, netgi ledų ar šerbetų, jais gardinamos pavlovos, keksiukai, verdamos saldžios sriubos. Tai puikus priedas glotnučiams ar kokteiliams, jais taip pat gardinamas natūralus jogurtas, varškė.

Prie agrastų puikiai tinka citrusai, mėtos. O karštą dieną iš jų galima pasigaminti gaivaus gėrimo: vandenį pagardinti ledukais, pridėti supjaustytų agrastų, mėtų ir įpilti šlakelį šeivamedžio sirupo, galiausiai viską išmaišyti.

Visgi, agrastai – puikus ingredientas gaminant ir pikantiškus patiekalus. Agrastai ypač dera prie žuvies, naudojami ir salotų gamyboje. Šios uogos salotoms suteikia saldžiarūgščio prieskonio. Agrastai dar geresnio skonio įgauna, kai yra apdorojami karščiu ir pasaldinami.

Apibarsčius cukrumi agrastus galima pakepti orkaitėje arba išvirti puode panaudojant ne tik cukrų, bet ir cinamoną, kitus prieskonius. Agrastus galima ir pamarinuoti, tam prireiks šiek tiek baltojo vyno acto ir cukraus. Sumaišyti 150 ml acto ir 25 g cukraus šiek tiek pavirti ir leisti mišiniui atvėsti. Galiausiai šviežius agrastus dėti į stiklainius ir užpilti mišinį.


Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
17.10.2021 laikas 13:30 Žemuogės – sodinimas, auginimas ir priežiūra
Žemuogė yra viena iš vertingiausių, plačiai auginamų uoginių kultūrų. Vartojamos šviežios, tinka ir perdirbimui. Žemuogių vertę padidina tai, kad jos anksti sunoksta (birželio mėn.), uogos labai skanios.

Skaityti daugiau

16.05.2023 laikas 21:15 Ką daryti, kad vyšnios netaptų kirmėlaitėmis: veiksmingi kovos su jomis būdai
Vyšnios yra labai skanios, sultingos ir sveikos uogos. Tačiau dažnai gali atsitikti taip, kad savo kieme nuskintos vyšnios pasirodys besančios kirmėlaitės. Yra keletas paprastų būdų, kaip su tuo kovoti.

Skaityti daugiau

19.09.2021 laikas 19:29 Dygliuotasis šaltalankis: šaltalankio uogos liaudies medicinoje

Šaltalankio uogos - sultingos, rūgštoko skonio, su oranžinės ar raudonos spalvos kauliukais, turi labai trumpus stiebelius. Atrodo, kad uogos tiesiog apkibusios šakas. Vaisių aromatas primena citrusinius vaisius.

...

Skaityti daugiau

27.03.2023 laikas 19:41 Orchidėjų šaknys praneša, kad gėlei gresia pavojus: štai įspėjamieji ženklai
Orchidėja (phalaenopsis) turi specifines šaknis, kurios, tarsi čiuptuvai, gali iškilti iš substrato. Dažnai tokia išvaizda ne tik estetiškai gadina grožį, bet ir gali būti ženklas, kad reikia kažką keisti priežiūroje, nes augalas kenčia. Tai buvo atskleista telegramoje Kviti i Roslini....

Skaityti daugiau

28.07.2020 laikas 13:47 Paprastasis anyžius (Anisum vulgare gaertn) Liaudies medicinos receptai

Žiedai balti, susitelkę į skėčio pavidalo žiedynus. Vaisius - atvirkščiai kiaušiniškas, su koteliu, sudarytas iš dviejų merikarpių, padengtas smulkiais plaukeliais, skeltinis. Augalo gimtinė yra Viduržemio jūros šalys. Kultivuojamas pietų Europoje, Egipte, Ispanijoje, Turkijoje. Lietuvoje savaime...

Skaityti daugiau