Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Pasaulio Įvairenybės » 2022 » Rugpjūčio » 4

Beprecedentis paukščių gripo protrūkis didina pragyvenimo išlaidų krizę

Ekspertai įspėja, kad dėl precedento neturinčio paukščių gripo protrūkio dar labiau padidėjo pragyvenimo išlaidų krizė, nes nuo praėjusio sezono beveik dvigubai padaugėjo paskerstų naminių paukščių.

Pasaulio gyvūnų sveikatos organizacijos (WOAH) duomenimis, šį sezoną 68 šalyse užregistruota daugiau kaip 22 mln. laukinių paukščių ir naminių paukščių susirgimų.

Šia informacija išskirtinai pasidalijo laikraštis "Telegraph", kuris taip pat praneša, kad šis skaičius yra dvigubai didesnis nei 2020 m. spalio-2021 m. rugsėjo mėn. užregistruotų 11 mln. atvejų, kurie patys savaime buvo rekordiniai.

Žinoma, to nebuvo galima tikėtis ar planuoti net....

"The Telegraph" praneša: Stengiantis pažaboti protrūkį, buvo nužudyta ir sunaikinta 94,2 mln. ūkiuose auginamų naminių paukščių, palyginti su 54,4 mln. praėjusį sezoną. Iki 2020 m. paukščių, paskerstų siekiant sustabdyti paukščių gripo plitimą pasaulyje, skaičius tik du kartus viršijo 15 mln.

Ekspertai teigia, kad dėl šio padidėjimo, kuris įvyko kilus pragyvenimo išlaidų krizei ir didėjant maisto trūkumui, kurį sukėlė karas Ukrainoje ir ekstremalios oro sąlygos, dar labiau sutriko tiekimo grandinės, o tai prisidėjo prie didesnių kainų.

pasaulis, ligos, maistas, maisto tiekimas, paukščių gripas

ŠALTINIS: PASAULINĖ GYVŪNŲ SVEIKATOS ORGANIZACIJA

"Rinkos ir pasiūlos požiūriu tai pražūtinga situacija", - sakė Šiaurės Karolinoje įsikūrusio Aplinkosaugos ūkininkavimo sistemų centro direktorė Kathleen Liang.

"Nepamirškite, kad višta ateina kartu su kiaušiniu... dėl paukščių gripo neabejotinai padidėjo abiejų kaina, o prie to prisidėjo ir infliacija bei importo ir (arba) eksporto problemos", - pridūrė ji. "Paukščių gripas yra vienas iš daugelio veiksnių, kurie lemia maisto trūkumą."

Jungtinėje Karalystėje, kuri taip pat nukentėjo nuo "precedento neturinčio" paukščių gripo sezono, gegužės mėn. buvo panaikinti kai kurie apribojimai naminiams ir nelaisvėje laikomiems paukščiams apsaugoti, tačiau paukščių gripo prevencijos zona tebegalioja, o tai reiškia, kad paukščių laikytojai turi laikytis griežtų biologinio saugumo priemonių. 

Profesorius Muniras Ikbalas (Munir Iqbal), Pirbraito instituto Surėjuje Paukščių gripo viruso grupės vadovas, laikraščiui "Telegraph" sakė, kad rizika žemės ūkiui tebėra didelė, nes paukščių gripas plinta laukinėse populiacijose.

Nuolatinė grėsmė ūkininkams

Pavyzdžiui, Nacionalinio fondo duomenimis, mažiausiai 3 000 paukščių nugaišo Farno salose prie Nortumbrijos krantų - tai didžiausia nelaimė, ištikusi jo kolonijas per beveik 100 metų. Tuo tarpu Škotijos vyriausybės agentūra NatureScot 23 saloms patarė sustabdyti lankytojus, kad būtų apribotas paukščių gripo plitimas.

"Ūkininkams nuolat kyla grėsmė, kad bet kuriuo metu gali kilti ligos protrūkis, - sakė profesorius Iqbal. "Net vasaros mėnesiais pranešama apie H5N1 [paukščių gripo] protrūkius... [o tai reiškia, kad virusas vyrauja tarp laukinių paukščių ir plinta tarp naminių paukščių."

"Gamybos sąnaudos didėja ir dėl ligos protrūkių, ir dėl pašarų kainų, [o tai] turi įtakos ūkininkų pragyvenimui ir pirkėjų įperkamumui", - pridūrė jis. "Jungtinėje Karalystėje ir kitose šalyse labai padidėjo ir paukštienos, ir kiaušinių kainos."

Prof. Iqbal teigė, kad ši problema greičiausiai greitai neišsispręs, ir vis labiau baiminamasi, kaip gali atrodyti kitas gripo sezonas.

"[Šis sezonas buvo] beprecedentis pagal paukščių gripo infekcijos lygį", - antradienį BBC radijui "Radio Four" sakė JK vyriausioji veterinarijos pareigūnė daktarė Kristina Middlemis (Christine Middlemiss). "Mes tikrai nerimaujame dėl to, ką atneš kitas rudens žiemos sezonas, kai vėl sugrįš migruojantys paukščiai."

"Defra" atstovas pridūrė: "Iki šiol Jungtinėje Karalystėje buvo paskersta 2,75 mln. paukščių, t. y. nedidelė dalis iš 20 mln. paukščių, kuriuos paukštininkystės pramonė augina kiekvieną savaitę. Jungtinėje Karalystėje užfiksuotas didžiausias per visą istoriją paukščių gripo protrūkis, o mūsų komandos dirba visą parą, kad padėtų naminių paukščių augintojams, kuriuos paveikė ši baisi liga."  

"Šios problemos neišnyks

Duomenų konsultacijų bendrovės "Gro Intelligence" vyresnysis tyrimų analitikas Greisas Fergusonas (Grady Ferguson) sakė, kad nors naujų atvejų sumažėjo, nuostoliai "ir toliau darys įtaką jos pramonei, galbūt ne vienerius metus, kaip 2014-2015 m. JAV, kai buvo prarasta 50 mln. paukščių". 

"Tai buvo didžiausia gyvūnų sveikatos katastrofa JAV istorijoje", - sakė jis. "Šiais metais JAV iki šiol neteko 40 mln. Daugiau nuostolių gali būti patirta rudenį, kai migruojantys paukščiai - pagrindinis įtariamas [paukščių gripo] platintojas - žiemoti keliaus į pietus."

Neaišku, kas lėmė dabartinį sergamumo padidėjimą, tačiau ekspertai teigia, kad dėl tokio masto tai vargu ar susiję su geresne priežiūra, ypač naminių paukščių, kur liga visada buvo atidžiai stebima.

Vietoj to buvo svarstomi tokie veiksniai kaip labiau užkrečiama atmaina, kintantys migracijos modeliai, didėjantis laisvai laikomų naminių ir laukinių paukščių kontaktas, klimato kaita arba netikėta "gripo epizootija".

P komentaras: užsienis rašo, todėl tiesos ieškokite "duonos trupiniais"... atsirinkite faktus.

paranormal.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
04.09.2019 laikas 22:00 Receptai – Patiekalai Pyragaičiai su kumpiu ir sūriu prie arbatos!

Aš myliu skanius ir paprastus receptus! Išsamų maisto gaminimo receptą rasite trumpame vaizdo įraše

Skaityti daugiau

30.10.2017 laikas 14:38 Receptai – Patiekalai Medetkos gydo širdies, kraujagyslių ligas

Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Širdies ligos, Kraujagyslių ligos. Ingredientai: Džiovinti smulkinti vaistinės medetkos žiedai, Verdantis vanduo

Skaityti daugiau

13.06.2019 laikas 20:09 Receptai – Patiekalai Purūs ir skaniausi kepti pyragėliai. Tešla neprilygstama!

O pasigaminti paprasčiau nei paprasta! Nuostabūs pyragaičiai, kuriuos galima pagaminti su, bet kokiu įdaru: kopūstais, kiaušiniai ir svogūnais, su mėsa ir pan.

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
19.05.2024 laikas 19:51 Finansinis horoskopas savaitei nuo 20-26 d. gegužės mėn. 2024 m.
Gegužės pabaigoje kiekvieno Zodiako ženklo laukia svarbios užduotys, reikalaujančios kruopštaus planavimo ir strateginio požiūrio. Sužinokite, kokios galimybės jūsų laukia ir kokius iššūkius turite įveikti, kad kuo geriau išnaudotumėte šią savaitę....

Skaityti daugiau

19.05.2024 laikas 14:49 Moteris iš Etiopijos tvirtina, kad nieko nevalgo ir negeria nuo 10 metų
26 metų etiopė Muluwark Ambo savo šalyje garsėja nuo 2016 m., kai pradėjo sklisti gandai apie keistą merginą, kuri nieko nevalgo ir negeria, bet nenumeta svorio ir nemiršta.

Skaityti daugiau

19.05.2024 laikas 13:20 Kodėl negaliu pamiršti praeities?
Žmonės labai dažnai sąmoningai apgaudinėja savo tikrąsias galimybes, t. y. jie nežino, kad gali kontroliuoti savo mintis, o per jas - reguliuoti savo emocijas.

Skaityti daugiau