Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Technologijos, Mokslas » 2022 » Spalio » 21

Mokslininkai išsiaiškino, kodėl vyresnio amžiaus žmonės keistai kvepia

Bendraujant su pagyvenusiais žmonėmis galima pastebėti, kad nuo jų sklinda keistas kvapas. Susidaro įspūdis, kad jie visi naudoja kažkokius specialius kvepalus, kvepiančius vaistinių žolelių mišiniu. Arba galite manyti, kad jų drabužiai persisunkę virtuvėje gaminamo maisto kvapais. 

Apskritai kvapą sunku apibūdinti, tačiau esu įsitikinęs, kad daugelis žmonių žino, kas tai yra. Mokslininkai žino apie šį reiškinį ir netgi bandė nustatyti šio "senatvinio" kvapo šaltinį. 2001 m. atlikto tyrimo metu pavyko nustatyti atsakingą cheminį elementą. Per du dešimtmečius kiti mokslininkai nesugebėjo rasti nė vieno dalyko, kuris paneigtų šią išvadą. Ar atrodo, kad paslaptis išspręsta?

XXI a. pradžioje atliktas eksperimentas atskleidė, kad pagyvenę žmonės nekvepia kvepalais - tai jų organizmo gaminamų cheminių medžiagų kvapas.

Japonijos mokslininkų atlikto eksperimento esmė buvo ta, kad jie pasiūlė 26-75 metų amžiaus savanoriams tris naktis vilkėti marškinėlius, kurie sugeria kvapą nuo jų kūno. Vėliau mokslinio straipsnio autoriai išskyrė surinktas molekules ir paleido jas per masės spektrometrą - prietaisą, kuris gali atpažinti medžiagas ir nustatyti jų koncentraciją.

Mokslininkai visuose marškinėliuose rado sudėtingą medžiagų mišinį. Jų koncentracija buvo beveik vienoda, o tai reiškia, kad vyresnio amžiaus žmonės nejaučia stipresnio kvapo nei jaunesni. Tačiau tyrėjai nustatė kai ką įdomaus - 40 metų ir vyresnių žmonių drabužiuose buvo aldehido 2-nonenalio. Kuo žmogus buvo vyresnis, tuo daugiau buvo šios medžiagos.

Priešingai nei tikėjosi tyrėjai, paaiškėjo, kad aldehidas 2-nonenalas nėra išskiriamas su prakaitu. Paaiškėjo, kad vyresnio amžiaus žmonių oda išskiria nesočiąsias omega-7 riebalų rūgštis, kurios ore suyra ir virsta 2-nonenalu. Nors eksperimente dalyvavo nedidelė 22 žmonių grupė, mokslininkų išvadų pagrįstumas nekelia abejonių - kitos tyrėjų grupės nesugebėjo jų paneigti.

Mokslininkai vyresnio amžiaus žmonių skleidžiamą kvapą apibūdina kaip "riebiai žolinį". Tačiau senatvė nebūtinai reiškia, kad žmogus būtinai pradės kvepėti žolelėmis. Eksperimento metu 2-nonenalio koncentracija kai kurių savanorių drabužiuose buvo tokia maža, kad masės spektrometrui buvo sunku ją aptikti. Taigi ne visi žmonės jaučia senatvinį kvapą. Tačiau kas tam turi įtakos, niekas nežino - priežastis vis dar neištirta.

Kodėl pagyvenę žmonės jaučia vaistinių augalų kvapą, mokslininkai nežino, tačiau yra kelios įdomios hipotezės. Kai kurie mokslininkai mano, kad stiprų kvapą mums perdavė tolimi protėviai, tačiau kokiam tikslui reikalinga ši kūno ypatybė, jie nežino. Teisingesnė versija yra ta, kad senstantis organizmas išskiria daugiau omega-7 rūgščių, tačiau to priežastis vėlgi lieka nežinoma.

Verta paminėti, kad kai kuriais atvejais žmonės gali jausti ne žolelių, o blogą kvapą. Taip dažniausiai nutinka dėl įvairių ligų, pavyzdžiui, kolito, disbiozės, diabeto, netinkamos riebalinių liaukų funkcijos ir dantų problemų. Jį taip pat gali sukelti tam tikrų vaistų vartojimas, kurie patenka į kraują ir gali kauptis organuose, o paskui lėtai išsiskirti. Taip pat verta nepamiršti, kad vyresnio amžiaus žmonėms sunkiau pasirūpinti savimi, o kvapai gali atsirasti dėl prastos higienos.

Apibendrinant verta pažymėti, kad žmogaus senėjimas nėra vienodas - kai kurie organai sensta anksčiau nei kiti. Tai buvo įrodyta atliekant eksperimentą, kuriame dalyvavo 4000 žmonių, kurie pateikė mokslininkams savo tyrimų rezultatus, odos nuotraukas ir kitą tyrimui reikalingą informaciją.

P komentaras: užsienis rašo, todėl tiesos ieškokite "duonos trupiniais"... atsirinkite faktus. Patiko pasidalinkite.

paranormal.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
28.07.2019 laikas 12:35 Receptai – Patiekalai Stulbinančios spurgos iš stebuklingos tešlos! Minkštos, lengvos ir beprotiškai skanios!
Gaminame namuose. Spurgų receptas. Išsamią informacija apie paruošimą žiūrėkite vaizdo įraše.

Skaityti daugiau

01.08.2018 laikas 19:45 Receptai – Patiekalai Ką daryti esant dirgliosios žarnos sindromui, ką galima naudoti, ko ne?
Probiotikai su prebiotikais ir žymiai didesniais kiekiais nei rekomenduoja medicina oficianallis... bet ar yra šis sindromas iš tikro? Pasidarykite burokėlių testą... suvalgius 150-200 gr burokėlių salotų šlapimas neturi raudonuot...

Skaityti daugiau

31.10.2017 laikas 10:00 Receptai – Patiekalai Medus nuo širdies ligų

Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Širdies ligos. Ingredientai: medus.

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
06.05.2024 laikas 19:42 Visiems pasiekiamos vaistingosios piktžolės - dilgėlės
Pavasaris ir vasara - tinkamas laikas rinkti ir ruošti vaistinius augalus, kuriuos galėsite naudingai panaudoti ištisus metus. Ir ne vien tik ruošdami gydomuosius preparatus, bet ir gamindami salotas, ragu ir kitus patiekalus bei arbatas...

Skaityti daugiau

06.05.2024 laikas 19:22 Visiems pasiekiamos vaistingosios piktžolės - kiaulpienės
Pavasaris ir vasara - tinkamas laikas rinkti ir ruošti vaistinius augalus, kuriuos galėsite naudingai panaudoti ištisus metus. Ir ne vien tik ruošdami gydomuosius preparatus, bet ir gamindami salotas, ragu ir kitus patiekalus bei arbatas....

Skaityti daugiau

06.05.2024 laikas 14:29 Kaip atsikratyti amarų ant augalų: veiksminga liaudiška priemonė
Lapiniai amarai greitai susilpnina jaunus augalus, čiulpdami jų sultis ir išskirdami nuodus, todėl lapai susisuka, deformuojasi ir žūsta. Lapiniai amarai yra maži žali (juodi, oranžiniai, pilki) vabaliukai, kurie čiulpia sultis iš minkštųjų augalo da...

Skaityti daugiau