- 06.05.2024
- 0.0 Reitingas
- 407 Peržiūros
- Komentarai
Pavasaris ir vasara - tinkamas laikas rinkti ir ruošti vaistinius augalus, kuriuos galėsite naudingai panaudoti ištisus metus. Ir ne vien tik ruošdami gydomuosius preparatus, bet ir gamindami salotas, ragu ir kitus patiekalus bei arbatas.
Dėl vitamino K gausos dilgėlės efektyviai stabdo kraujavimą.
Ant kraujuojančių žaizdų tereikia užberti pirštais sutrintų jaunų dilgėlių lapų. Visgi tiems, kurių kraujyje yra padidėjęs hemoglobino lygis ir tiems, kurie yra linkę į trombozę, dilgėlių reikia vartoti labai atsargiai, nes gausūs vitamino K kiekiai padidina trombų susidarymo galimybę.
Dilgėlių preparatų taip pat nepatariama vartoti sergantiems hipertenzija.
KAIP PANAUDOTI?
Dilgėlių preparatais patariama gydyti anemiją, aterosklerozę, inkstų, šlapimo pūslės ir kepenų ligas, malšinti skrandžio ir sąnarių skausmus.
Dilgėlėmis taip pat patariama gydyti bronchitą, stabdyti spartų plaukų slinkimą, naikinti pleiskanas ir brendimo metu atsiradusius spuogus.
• 3 valgomuosius šaukštus susmulkintų dilgėlių lapų užpilkite 2 stiklinėmis verdančio vandens, leiskite nusistovėti 15-20 minučių, nukoškite.
Malšindami sąnarių skausmus šio antpilo vartokite po 1/2 stiklinės 4 kartus per dieną.
• 3 valgomuosius šaukštus susmulkintų džiovintų dilgėlių lapų užpilkite litru verdančio vandens, leiskite nusistovėti valandą laiko, nukoškite.
Taip paruoštu antpilu, skatinant spartesnį plaukų augimą, naudinga skalauti plaukus.
• Odos nudegimus patariama gydyti dilgėlių antpile suvilgytais kompresais.
Ruošdami antpilą, 2 valgomuosius šaukštus susmulkintų dilgėlių lapų užpilkite stikline verdančio vandens, leiskite nusistovėti pusę valandos, nukoškite.
• Ilgalaikį kosulį padeda gydyti dilgėlių žiedų arbata. Žiupsnelį dilgėlių žiedų užpilkite 800 ml verdančio vandens, leiskite nusistovėti, nukoškite.
• Spuogus padeda naikinti dilgėlių šaknų nuoviras. Tai - sena, liaudiška gydymo priemonė.
100 g dilgėlių šaknų išvirkite 250 ml vandens, nukoškite, taip paruoštu nuoviru šluostykite spuogais išbertą odą.
• Į cukraus sirupą (1 litre vandens ištirpinkite 250 g cukraus) suberkite 150 g susmulkintų dilgėlių šaknų, virinkite pusę valandos, nukoškite, sirupą ilgalaikiam laikymui supilstykite į butelius, užkimškite. Gydydami peršalimo ligas, šio sirupo vartokite po 1 valgomąjį šaukštą 2-3 kartus per dieną.
Dilgėlės kulinarijoje
Dilgėlių sriuba
• 300 g dilgėlių lapų;
• 1 svogūno galvutės;
• 1 morkos;
• saliero stiebo;
• petražolių šaknies;
• 10 svogūnų laiškų;
• 2 kiaušinių;
• pagal skonį grietinės.
Išvirkite mėsos sultinį. Sultinyje išvirkite smulkiai supjaustytas daržoves ir svogūnus. Kai produktai suminkštės, suberkite dilgėles, virkite 5 minutes, įmuškite kiaušinius. Dilgėlių sriubą galima patiekti ir su smulkiai supjaustytais kietai virtais kiaušiniais bei grietine.
Makaronai su dilgėlėmis
• 100 g dilgėlių;
• 4 kiaušinių;
• 30 ml alyvuogių aliejaus;
• 450 g miltų.
Padažui paruošti reikia
• 400 g moliūgų;
• 200 ml moliūgų sulčių;
• 200 ml morkų sulčių;
• 100 ml baltojo vyno;
• 30 g arachių (žemės riešutų) sviesto;
• 10 g garstyčių sėklų;
• druskos.
Su kapotomis dilgėlėmis sumaišykite visus produktus. Tešlą iškočiokite 5 mm storiu, supjaustykite plonomis juostelėmis. Kubeliais supjaustykite moliūgus ir troškinkite palaipsniui supildami vyną ir kitus produktus. Ruošiamą padažą pertrinkite per sietą. Makaronus išvirkite pasūdytame vandenyje, išgriebkite kiaurasamčiu, užpilkite padažu.
Plovas su dilgėlėmis
• 100 g dilgėlių lapų;
• 400 g ryžių;
• 400 g morkų;
• 200 g razinų;
• 2 svogūnų galvučių;
• druskos.
Aliejuje apkepkite šiaudeliais supjaustytas morkas ir svogūnus.
Į indą suberkite išmirkytus ryžius, perrinktas ir perplautas razinas, supjaustytus dilgėlių lapus, visus produktus užpilkite karštu vandeniu ir išvirkite dangčiu uždengtame puode.
KAIP PANAUDOTI VAISTINIŲ AUGALŲ ŽALIAVĄ?
Vaistinių augalų antpilai
Vakare 1-2 valgomuosius šaukštus paruoštos žaliavos suberkite į termosą, užpilkite 2 stiklinėmis verdančio vandens, leiskite nusistovėti per naktį. Ryte antpilą nukoškite, vartokite recepte nurodytais kiekiais.
Spiritiniai vaistinių augalų antpilai
Į stiklainį subertus susmulkintus vaistinius augalus užpilkite reikiamu kiekiu degtinės ar spirito, sandariame inde tamsioje, bet šiltoje patalpoje išlaikykite 7-10 parų, nukoškite, vaistinius augalus nuspauskite.
Gydomieji tepalai
Ruošdami gydomąjį tepalą, susmulkintus šviežius ar džiovintus vaistinius augalus kruopščiai sutrinkite su vazelinu, riebalais ar aliejumi.
Ruošiant gydomuosius tepalus, vaistiniai augalai ir riebalai dažniausiai panaudojami santykiu 1:4, t. y. 1 dalis (pagal svorį) vaistinių augalų ir 4 dalys riebalinių medžiagų.
Remiantis: https://paranormal.lt/
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.
Susijusios naujienos:
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau