Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Liaudies medicina, Sveikata » 2024 » Gegužės » 6

Visiems pasiekiamos vaistingosios piktžolės - dilgėlės

Visiems pasiekiamos vaistingosios piktžolės - dilgėlės

Pavasaris ir vasara - tinkamas laikas rinkti ir ruošti vaistinius augalus, kuriuos galėsite naudingai panaudoti ištisus metus. Ir ne vien tik ruošdami gydomuosius preparatus, bet ir gamindami salotas, ragu ir kitus patiekalus bei arbatas. 

Dėl vitamino K gausos dilgėlės efektyviai stabdo kraujavimą. 

Ant kraujuojančių žaizdų tereikia užberti pirštais sutrintų jaunų dilgėlių lapų. Visgi tiems, kurių kraujyje yra padidėjęs hemoglobino lygis ir tiems, kurie yra linkę į trombozę, dilgėlių reikia vartoti labai atsargiai, nes gausūs vitamino K kiekiai padidina trombų susidarymo galimybę. 

Dilgėlių preparatų taip pat nepatariama vartoti sergantiems hipertenzija. 

Visiems pasiekiamos vaistingosios piktžolės - dilgėlės

KAIP PANAUDOTI? 

Dilgėlių preparatais patariama gydyti anemiją, aterosklerozę, inkstų, šlapimo pūslės ir kepenų ligas, malšinti skrandžio ir sąnarių skausmus. 

Dilgėlėmis taip pat patariama gydyti bronchitą, stabdyti spartų plaukų slinkimą, naikinti pleiskanas ir brendimo metu atsiradusius spuogus. 

• 3 valgomuosius šaukštus susmulkintų dilgėlių lapų užpilkite 2 stiklinėmis verdančio vandens, leiskite nusistovėti 15-20 minučių, nukoškite. 

Malšindami sąnarių skausmus šio antpilo vartokite po 1/2 stiklinės 4 kartus per dieną. 

• 3 valgomuosius šaukštus susmulkintų džiovintų dilgėlių lapų užpilkite litru verdančio vandens, leiskite nusistovėti valandą laiko, nukoškite. 

Taip paruoštu antpilu, skatinant spartesnį plaukų augimą, naudinga skalauti plaukus. 

• Odos nudegimus patariama gydyti dilgėlių antpile suvilgytais kompresais. 

Ruošdami antpilą, 2 valgomuosius šaukštus susmulkintų dilgėlių lapų užpilkite stikline verdančio vandens, leiskite nusistovėti pusę valandos, nukoškite. 

• Ilgalaikį kosulį padeda gydyti dilgėlių žiedų arbata. Žiupsnelį dilgėlių žiedų užpilkite 800 ml verdančio vandens, leiskite nusistovėti, nukoškite. 

• Spuogus padeda naikinti dilgėlių šaknų nuoviras. Tai - sena, liaudiška gydymo priemonė. 

100 g dilgėlių šaknų išvirkite 250 ml vandens, nukoškite, taip paruoštu nuoviru šluostykite spuogais išbertą odą. 

• Į cukraus sirupą (1 litre vandens ištirpinkite 250 g cukraus) suberkite 150 g susmulkintų dilgėlių šaknų, virinkite pusę valandos, nukoškite, sirupą ilgalaikiam laikymui supilstykite į butelius, užkimškite. Gydydami peršalimo ligas, šio sirupo vartokite po 1 valgomąjį šaukštą 2-3 kartus per dieną.

Visiems pasiekiamos vaistingosios piktžolės - dilgėlės

Dilgėlės kulinarijoje

Dilgėlių sriuba

• 300 g dilgėlių lapų; 
• 1 svogūno galvutės; 
• 1 morkos; 
• saliero stiebo; 
• petražolių šaknies; 
• 10 svogūnų laiškų; 
• 2 kiaušinių; 
• pagal skonį grietinės. 

Išvirkite mėsos sultinį. Sultinyje išvirkite smulkiai supjaustytas daržoves ir svogūnus. Kai produktai suminkštės, suberkite dilgėles, virkite 5 minutes, įmuškite kiaušinius. Dilgėlių sriubą galima patiekti ir su smulkiai supjaustytais kietai virtais kiaušiniais bei grietine. 

Visiems pasiekiamos vaistingosios piktžolės - dilgėlės

Makaronai su dilgėlėmis

• 100 g dilgėlių; 
• 4 kiaušinių; 
• 30 ml alyvuogių aliejaus; 
• 450 g miltų. 

Padažui paruošti reikia

• 400 g moliūgų; 
• 200 ml moliūgų sulčių; 
• 200 ml morkų sulčių; 
• 100 ml baltojo vyno; 
• 30 g arachių (žemės riešutų) sviesto; 
• 10 g garstyčių sėklų; 
• druskos. 

Su kapotomis dilgėlėmis sumaišykite visus produktus. Tešlą iškočiokite 5 mm storiu, supjaustykite plonomis juostelėmis. Kubeliais supjaustykite moliūgus ir troškinkite palaipsniui supildami vyną ir kitus produktus. Ruošiamą padažą pertrinkite per sietą. Makaronus išvirkite pasūdytame vandenyje, išgriebkite kiaurasamčiu, užpilkite padažu. 

Plovas su dilgėlėmis

• 100 g dilgėlių lapų; 
• 400 g ryžių; 
• 400 g morkų; 
• 200 g razinų; 
• 2 svogūnų galvučių; 
• druskos. 

Aliejuje apkepkite šiaudeliais supjaustytas morkas ir svogūnus. 

Į indą suberkite išmirkytus ryžius, perrinktas ir perplautas razinas, supjaustytus dilgėlių lapus, visus produktus užpilkite karštu vandeniu ir išvirkite dangčiu uždengtame puode. 

KAIP PANAUDOTI VAISTINIŲ AUGALŲ ŽALIAVĄ?

Vaistinių augalų antpilai

Vakare 1-2 valgomuosius šaukštus paruoštos žaliavos suberkite į termosą, užpilkite 2 stiklinėmis verdančio vandens, leiskite nusistovėti per naktį. Ryte antpilą nukoškite, vartokite recepte nurodytais kiekiais. 

Spiritiniai vaistinių augalų antpilai

Į stiklainį subertus susmulkintus vaistinius augalus užpilkite reikiamu kiekiu degtinės ar spirito, sandariame inde tamsioje, bet šiltoje patalpoje išlaikykite 7-10 parų, nukoškite, vaistinius augalus nuspauskite. 

Gydomieji tepalai

Ruošdami gydomąjį tepalą, susmulkintus šviežius ar džiovintus vaistinius augalus kruopščiai sutrinkite su vazelinu, riebalais ar aliejumi. 
Ruošiant gydomuosius tepalus, vaistiniai augalai ir riebalai dažniausiai panaudojami santykiu 1:4, t. y. 1 dalis (pagal svorį) vaistinių augalų ir 4 dalys riebalinių medžiagų. 

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Remiantis: https://paranormal.lt/

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2017-12-04 laikas 14:53 Receptai Nuoviras skrandžio darbui palengvinti (šunobelės, pipirmėčiai)
Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Virškinimas. Ingredientai: šunobelės šaknų, pipirmėčių lapų, dilgėlių lapų, ajero šaknų, valerijono šaknų.

Skaityti daugiau

2019-11-05 laikas 17:31 Receptai Eklerai Su Avietėmis

Sviestą ir vandenį pakaitinti. Sumažinti ugnį ir suberti miltus. Maišyti, kol susiformuos tešla. Atvėsinti ir nuolat maišant po vieną įmušti 3 kiaušinius. Konditeriniu švirkštu formuoti eklerus ir ištepti likusio kiaušinio plak...

Skaityti daugiau

2020-12-01 laikas 16:52 Receptai Trinta burokėlių ir pistacijų sriuba
Gamindama šią sriubą aš panaudojau vieną neįprastą ingredientą, kurio tikrai nerasite kiekvienoje sriuboje. Dauguma gal ir pasakys, kad tai visiška nesąmonė, bet aš Jus noriu patikinti, kad pamėgintumėte išsivirti ir paragauti. Sk...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-11-27 laikas 18:31 ✨ Nuostabi Vasaros Akimirka: 3 Valandos Tikro Tekančio Upelio ir Paukščių Čiulbėjimo
Švelnus vandens čiurlenimas ir vasariški paukščių giesmės akimirksniu nuramina, padeda geriau susikaupti ir greičiau užmigti. Tiesiog paspauskite „Play“ ir pasinerkite į visišką ramybę 🌿✨

Skaityti daugiau

2025-11-27 laikas 09:00 Olandai renkasi mėsą: per dvejus metus veganiškos dietos populiarumas sumažėjo 75 %, o vegetarizmas taip pat smarkiai sumažėjo
Nauji tyrimai rodo, kad vis mažiau olandų renkasi veganizmą ir vegetarizmą, o tai gali būti blogas ženklas tiems, kurie skatina europiečius laikytis tokios mitybos.

Skaityti daugiau

2025-11-27 laikas 08:53 Prancūzija: motina yra tarp gyvybės ir mirties po to, kai afrikietis migrantas La Rochelle kelis kartus dūrė jai į krūtinę ir veidą
Motina patyrė sunkius durtinius sužalojimus per afrikiečio migranto užpuolimą lapkričio 20 d. La Rochelle mieste, Mireuil rajone, rue Ernest-Meissonnier gatvėje.

Skaityti daugiau

2025-11-27 laikas 08:46 Benamis migrantas iš Gvadelupos Liono tramvajaus stotyje subadė vyrą barbekiu šakute
56-erių metų auka mirė nuo sužalojimų praėjus dviem savaitėms po to, kai po užpuolimo nugriuvo ant tramvajaus bėgių

Skaityti daugiau

2025-11-27 laikas 08:32 Kai marčia perima namus: tikra 62 metų moters istorija ir kaip pasielgti?

62 metų moteris pasakoja tikrą istoriją, kaip sūnaus mergina palaipsniui perėmė jos namus: keitė taisykles, išmetinėjo daiktus, sprendė, ką valgyti. Dažna situacija tiek Lietuvoje, tiek užsienyje. Psichologai įspėja – „rūpinimosi&ldquo...

Skaityti daugiau