Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Kaimo naujienos » Uogos

Naudingos Gydomosios Uogos Juodavaisės Aronijos

Vasarą pasibaigia saldžių vasarinių uogų sezonas, tada reikia prisiminti uogas, kurios prinoksta vasaros pabaigoje ir rudenį. Daugelyje rudeninių uogų gausu naudingųjų medžiagų ir vitaminų, kurie aprūpins organizmą ilgiems rudens ir žiemos menesiams.

 

Naudingos Gydomosios Uogos Juodavaisės Aronijos

Juodavaisių aronijų uogose labai daug kalio, jodo bei fluoro, boro, molibdeno, B grupės vitaminų, vitaminų C, E, K ir P. Juodavaisių aronijų uogos stiprina kraujagysles, profilaktiškai apsaugo nuo širdies ir kraujotakos sistemos ligų. Šios uogos normalizuoja skydliaukės veiklą, stabdo organizmo senėjimo procesus, kraujyje išlaiko cukraus balansą pagerina virškinamojo trakto darbą.

Kaip vartoti juodavaises aronijas?

Pats populiariausias juodavaisių aronijų uogų patiekalas - uogienė. Yra daugybė uogienės paruošimo būdų: su obuoliais, kriaušėmis, slyvomis, riešutais. Su šviežiomis ir šaldytomis juodavaisių aronijų uogomis galima paruošti įvairius gėrimus su medumi, citrinos žieve ir gvazdikėliais.

• Juodavaisių aronijų uogas galima panaudoti ruošiant pieniškus kokteilius.

• Juodavaisių aronijų uogas galima panaudoti ruošiant įdarus pyragams, pavyzdžiui, su obuoliais, razinomis ar varške.

• Su juodavaisių aronijų uogomis galima ruošti prieskoninius padažus, pavyzdžiui, Viduržemio jūros - su citrinomis, bazilikais ir česnakais arba prancūziškus - su blakinėmis kalendomis, rozmarinais, česnakais ir rupia jūros druska.

Juodavaisių aronijų uogienė su obuoliais

• 1 kg juodavaisių aronijų uogų; • 0,5-0,7 kg cukraus; • 2 stiklinių vandens; • ketvirtadalio citrinos sulčių; •1-2 cinamono lazdelių; • 0.7 kg obuolių.

Į dideliame puode užvirusį vandenį suberkite juodavaisių aronijų uogas, virinkite 3-5 minutes. Pakaitintas uogas perplaukite šalto vandens srove, nes tada kieta uogų žievelė suminkštės. Dideliame puode išvirkite cukraus sirupą iš 2 stiklinių vandens ir 0,5 kg cukraus, į kurį suberkite uogas, užvirkite, virinkite 3-4 minutes, 8 valandas aušinkite. Po 8 valandų puodą su sirupu ir uogomis užkaiskite ant silpnos ugnies. Nulupkite, išpjaukite ir smulkiomis skiltelėmis supjaustykite obuolius. Nuvalytus obuolius tuoj pat suberkite į citrinos sultimis parūgštintą vandenį, kad nepajuoduotų. Obuolius verdančiame vandenyje pakaitinkite 6-8 minutes; obuoliai neturi pervirti. Išgriebtus obuolius perplaukite šalto vandens srove. Sirupą su juoda-vaisėmis aronijomis užvirkite, į jį suberkite 700 g cukraus, leiskite kurį laiką pavirti. Suberkite kelias cinamono lazdeles, atvėsintas obuolių skilteles, supilkite citrinos sultis. Nuolat maišydami virkite apie 10 minučių. Ryte uogienę vėl užvirkite, virkite dar apie 10 minučių ant silpnos ugnies nuolat maišydami. Taip paruoštą uogienę su-pilstykite į stiklainius ir uždenkite.

Juodavaisių aronijų kompotas su slyvomis

Juodavaisių aronijų skonis ne visiems patinka, o kompotas su slyvomis turėtų patikti.

• 1,4 kg slyvų; • 0,7 kg juodavaisių aronijų; • 0,8 kg cukraus; • 0,75 litro vandens.

Į paruoštus 0,5 litro talpos stiklainius suberkite juodavaisių aronijų uogas ir slyvas. Juodavaises aronijas berkite ant stiklainių dugno ir tarp slyvų. Karštame vandenyje ištirpinkite cukrų, užvirkite sirupą. Verdančiu cukraus sirupu užpilkite uogas, stiklainius uždenkite dangteliais. Stiklainius 10 minučių pakaitinkite 90°C temperatūros vandens vonelėje, užsukite. Iš tokio kiekio juodavaisių aronijų ir slyvų galima paruošti šešis 0,5 litro talpos stiklainius.

Adžika su juodavaisėmis aronijomis

• 2 kg juodavaisių aronijų uogų; • maltų juodųjų, kvapiųjų ir raudonųjų aitriųjų pipirų (pagal skonį); • 250 g česnakų; • 120 ml obuolių acto; • 250 g cukraus; • 1 valgomojo šaukšto chmeli suneli prieskonių; • 4 valgomųjų šaukštų druskos; • 1 arbatinio šaukštelio malto cinamono.

Sumaišykite mėsmale sumaltas juodavaisių aronijų uogas ir česnakus, prieskonius ir obuolių actą. Adžiką perdekite į stiklainius ir leiskite nusistovėti 3 paras.

Pabrėžiame, kad tai - liaudiški patarimai, neįrodyti mokslinėse laboratorijose. Tik išbandyti protėvių ir perduoti iš lūpų į lūpas ateities kartoms. Todėl paliekame jums teisę patiems spręsti, tikėti jais ar ne.

Jei jūs žinote daugiau naudingų liaudiškų patarimų, pasidalinkite jais su mumis, prisijunkite ir rašykite bloge!

paranormal.lt


Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
03.08.2022 laikas 07:09 Ką reikia žinoti prieš kertant medžius nuosavame sklype
Aplinkos ministerija dažnai sulaukia gyventojų klausimų, ar savo sklype jie gali pjauti medžius ir kokiais atvejais tam reikalingas leidimas.

Skaityti daugiau

02.06.2020 laikas 19:56 Paprastoji garšva (Aegopodium podagraria) Ir Liaudies receptai
Garšva (Aegopodium) - salierinių (Apiaceae) šeimos augalų gentis. Gentį sudaro 4 rūšys. Tai daugiametės žolės su 2 ar 3 kartus plunksniškai skaldytais lapais. Lietuvoje auga viena šios šeimos augalų rūšis -paprastoji garšva (Aegopodium podagraria), kuri paplitusi visoje šalyje ir laikoma labai įkyri...

Skaityti daugiau

05.05.2022 laikas 13:11 Kodėl sodindami bulves turėtumėte naudoti pelenus

Daugelis sodininkų jau pradėjo pavasario darbus, o kai kurie jų jau pradėjo sėti ar sodinti. Trąšų kainos parduotuvėse vis labiau kyla, todėl sodininkai ieško galimybių naudoti natūralias trąšas, kurias galima pasigaminti namų sąlygomis.

...

Skaityti daugiau

11.09.2022 laikas 10:33 Rugsėjį miškuose randasi pirmieji baravykai: tiks ir sriubai, ir kreminiam rizotui (+ receptas)
Rugsėjis – grybų mėgėjų laukiamas mėnuo, juk po truputį miškuose randasi kvapnių ir maistingų baravykų. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, 100 gramų šių rūšies grybų baltymų yra kur kas daugiau nei daržovėse ar vaisiuose, todėl neretai baravykai dar vadinami augaline mėsa....

Skaityti daugiau

10.08.2022 laikas 07:59 Rugpjūtį atiduodame duoklę daugiametėms gėlėms
Rugpjūtis – idealus laikas pasirūpinti nužydėjusiomis daugiametėmis gėlėmis. Jas galite perkelti, dauginti ar papildomai tręšti. Tačiau atliekant persodinimo darbus svarbus ne tik kastuvas ir darbo pirštinės – pasiruoškite natūralių dezinfekcinių priemonių ir prieš iškasant augalus pasidomėkite, kur...

Skaityti daugiau