Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Gamtos Paslaptys » 2022 » Kovo » 25

Žūstant koralams spalvas praranda ir žuvys

Dėl Australijos Didžiajame barjeriniame rife žūstančių koralų vis rečiau bus galima išvysti akį traukiančias spalvotas žuveles, kadangi šios praranda spalvas. Deja, bet baiminamasi, kad ateityje šis fenomenas gali dar labiau pablogėti.

Per paskutiniuosius 30 metų globalus šiltėjimas ir vandenynų rūgštėjimas sukėlė esminius, didžiausios pasaulyje natūralios rifų sistemos, pokyčius, dėl kurių koralai dideliu mastu išmirė, sakė pagrindinis tyrimo autorius Christopher Hemingson iš Australijos Džeimso Kuko universiteto.

Skirtingų spalvų žuvų, gyvenančių šioje ekosistemoje, įvairovė nuo 1998 metų smarkiai sumažėjo po globalaus koralų balimo įvykio, dėl kurio žuvo didelė Didžiojo barjerinio rifo dalis, teigiama praėjusią savaitę žurnale „Global Change Biology“ paskelbtame tyrime.

Rifai, dar vadinami vandenynų džiunglėmis, dengia mažiau nei 1 procentą pasaulinio vandenyno dugno, tačiau palaiko beveik ketvirtadalį visų žinomų jūrinių rūšių.

Balimo įvykiai šias tarpusavyje priklausomas bendruomenes gali stipriai pažeisti.

gamta, mokslas, koralai, žuvys, spalvos
joakant | Pixabay

„Mes nustatėme, kad didėjant struktūriškai sudėtingų koralų dangai ant rifo, didėja ir žuvų, gyvenančių juose ir aplink juos, įvairovė bei spalvų gama,“ – pareiškime sakė Dr. Hemingson.
„Tačiau, kuomet didėja velėnos dumblių ir negyvų koralų likučių danga, spalvų įvairovė mažėja iki labiau bendros, uniforminės išvaizdos“.

Tyrime mokslininkai panaudojo bendruomeninio lygmens žuvų spalvų matavimus ir tyrinėjo ryšius tarp žuvų bendruomenės spalvos ir aplinkos.
Jų teigimu, koralai ir jūros dugno struktūra vaidina svarbų vaidmenį formuojant žuvų spalvas.

Bet dabar viskas keičiasi, viskas nyksta.

Didžiajam barjeriniam rifui susiduriant su vis didėjančia grėsme ir stengiantis išlaikyti savo UNESCO pasaulio paveldo objekto statusą, mokslininkų teigimu, „būsimi rifai gali būti ne tokios spalvingos ekosistemos, kurias mes atpažįstame šiandien, o tai reiškia kultūriškai reikšmingos ekosistemos funkcijos praradimą“.

Dėl neįprastai šiltų vandenyno temperatūrų 2016, 2017 ir 2020 metais, rifas išgyveno žymų koralų balimą, o ankstesni balimo įvykiai pažeidė daugiau nei du trečdalius koralų.

Ankstesnis tyrimas, paskelbtas 2020 metais, taip pat nustatė, kad mažų, vidutinių ir didelių koralų skaičius Didžiajame barjeriniame rife nuo 1990-ųjų sumažėjo daugiau nei 50 procentų.

Tyrėjų teigimu, spalvingųjų žuvų praradimas gali neturėti didelio poveikio, jei rifai vertinami per griežtai funkcinį ar ekologišką objektyvą, tačiau jie pridūrė, kad šios spalvų įvairovės praradimas „gali sukelti daugybę žmonių reakcijų, įskaitant sielvartą“.

Gismeteo.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
26.07.2018 laikas 20:56 Receptai – Patiekalai Ką reikia daryti jei yra pariebėjusi kasa ir būna rytinis atsirūgimas be skonio burnoje? Gal esat kas nors susidūrę?

Ką reikia daryti jei yra pariebėjusi kasa ir būna rytinis atsirūgimas be skonio burnoje? Gal esat kas nors susidūrę? Mišinys mažina ir naikina visceralinius riebalus.

Skaityti daugiau

21.07.2018 laikas 09:32 Receptai – Patiekalai Džiovintos dilgėlių sėklos
Liaudies medicinoje naudojamos visos dilgėlės dalys: lapai, stiebai, šaknys, sėklos. Dilgėlių sėklos turi adaptogeninių savybių, padeda susidoroti su stresu, nuovargiu, endokrininių ligų problemomis, impotencija, skausmu inkstuos...

Skaityti daugiau

23.08.2018 laikas 19:51 Receptai – Patiekalai Liaudiški patarimai Tulžies akmenligės gydymui
Tulžies akmenligė liaudies medicinoje, Tulžies akmenligė, receptai nuo akmenligės, liaudiškomis priemonėmis, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
16.05.2024 laikas 08:17 Niekada neužmegzkite naujų santykių, jei nesate išsprendę visų ankstesnių santykių problemų
Labai dažnai girdime posakį: "pleištą galima išmušti pleištu". Sakoma, kad išsiskyrėte, susiraskite naują partnerį ir viskas bus gerai. Visa sena bus pamiršta, o jūs gyvensite ir klestėsite. Deja, taip nebūna.

Skaityti daugiau

16.05.2024 laikas 07:22 2024 m. gegužės 16 d. horoskopas: žvaigždės atskleidžia visų Zodiako ženklų ateities paslaptis
Šiandien puiki diena bet kokiam verslui. Gali kilti laipsniškų vidinių baimių ir nerimo, kad neturėsite pakankamai laiko visiems darbams atlikti. Tai Juodojo Mėnulio "darbas", kuris ir sukelia tokį nepagrįstą nerimą ir susirūpinimą....

Skaityti daugiau

14.05.2024 laikas 10:00 Daugiau nei 1600 metų senumo paslaptinga geležies kolona glumino mokslininkus: atsirado versija
Ši paslaptinga geležies kolona Indijoje buvo veikiama gamtos stichijų daugiau nei 1 600 metų. Tad kodėl ji niekada nerūdijo? Ar gali geležinė konstrukcija stovėti 1 600 metų ir nerūdyti, nors buvo veikiama gamtos stichijų?...

Skaityti daugiau