Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Civilizacijos Paslaptys » 2022 » Liepos » 2

Nubijos piramidės Sudane - civilizacijos paslaptis

Kai XIX a. pradžioje italų nuotykių ieškotojas Džiuzepė Ferlinis (Giuseppe Ferlini) į Europą atvežė kušitų karalienės Amanišaketos brangenybes, niekas nenorėjo jų pirkti. Užsispyrę europiečiai netikėjo, kad Afrikoje gali būti kas nors vertinga. Ir tik XX a. kasinėjimai parodė, kad Nilo aukštupyje buvo turtinga kušitų valstybė.

Į pietus nuo Senovės Egipto esančios Nubijos istorija skaičiuoja daugiau kaip 5 tūkst. metų, kurių dauguma praėjo varžantis su šiaurine kaimyne. Nubijos žemėse viena po kitos iškilo trys senosios karalystės, pasiekė savo vystymosi viršūnę ir nugrimzdo į užmarštį.

Trys kušitų karalystės

Pirmoji iš jų, Kermos karalystė, atsirado IV tūkstantmečio pr. m. e. pabaigoje ir gyvavo iki tūkstantmečio pr. m. e. Šiaurinę dalį egiptiečiai vadino Uauatu, o pietinę - Kušu. Kartkartėmis jie bandė užkariauti Nubiją, ir kartais didelė šalies dalis atsidurdavo Egipto valdžioje, bet kai tik Egiptas nusilpo, kušitų teritorijos iškrito iš Egipto kontrolės.

VIII a. pr. m. e. Nilo aukštupyje susikūrė antroji kušitų karalystė - Napata. Jį valdė karalius Alaras, kuriam ne tik pavyko suvienyti kušitus, bet ir įkurti XXV Egipto faraonų dinastiją. Beje, jei pamatysite, kad ką nors nustebino Didžiojo sfinkso juodaodžiai bruožai, priminkite jam apie juodaodį karalių Alarą, ir viskas atsistos į savo vietas.

Napata greitai tapo galinga valstybe, išplėtusia savo įtaką iki pat Tėbų. Jo galybė baigėsi, kai 671 m. pr. m. e. į Egiptą įsiveržė sirai. Jie nugalėjo paskutinį kušitų faraoną Tanuatamoną, kuris buvo priverstas bėgti. Po pusės amžiaus egiptiečiai vėl įsiveržė į Nubiją ir ją nusiaubė.

Trečioji karalystė, Meroe, atsirado pietų Nubijoje apie 300 m. pr. m. e. Ilgą laiką šalis buvo padalyta į dvi dalis - pietinė karalystė, kurios centras buvo Meroe, buvo ekonomikos variklis, o šiaurinė karalystė, kurios centras buvo senovinė Napata, išliko religiniu centru.

Kartą šiaurės šventikai liepė karaliui Ergamenui nusižudyti, bet karalius nepaisė jų nurodymų ir pats nužudė šventikus.

Meroje buvo naudojamas raštas, kurio mokslininkai iki galo neiššifravo. Romėnai taip pat žinojo apie Meroe - 23 m. po Kr. generolas Gajus Petronijus įsiveržė į Nubiją, kad sustabdytų Egipto puolimus, ir nusiaubė šalies šiaurę. Tačiau Meroe karalystė išliko ir gyvavo iki 300 m.

Viskas prasidėjo nuo Kaštos

Toks ilgas nubų ir egiptiečių bendravimas negalėjo neturėti įtakos kultūrai.

Pirmosios Nubijos piramidės atsirado valdant Kušitų faraonams, o pirmasis valdovas, palaidotas piramidės viduje, buvo Alaros įpėdinis karalius Kašta.

Kaštos kapavietė pradėta statyti dar jam gyvam esant. Faraonas pasirinko El-Kurru plyšius, kad palaidotų save ir savo žmoną Pebatmą. Būtent nuo jo kapo buvo pradėtos statyti 255 laidojimo piramidės. Be Kaštos ir jo sūnaus Pianhos, El-Kurru taip pat ilsėjosi jų palikuonys ir 14 karalienių.

Didžiausią piramidę pastatė kušitai Nepalo sostinėje Nuryje. Šiame statinyje poilsį rado Biblijos personažas faraonas Taharka. Šis kušitų karalius minimas Ketvirtojoje karalių knygoje. Jis įsikiša į karą tarp Ezekijo ir Asirijos karaliaus Sina-Heribo. Biblijoje Taharkas vadinamas "etiopų karaliumi". Istorikai mano, kad tuo metu jis buvo princas, faraono Šabatakio įpėdinis.

Taharkas valdė Egiptą maždaug 690-663 m. pr. m. e.

Be jo, Nurio piramidėse palaidotas 21 Nubijos valdovas ir 52 princai bei karalienės.

Tačiau dar daugiau piramidžių buvo pastatyta Meroje, tarp penktojo ir šeštojo didžiojo Nilo slenksčių, už 100 km į šiaurę nuo Chartumo, Centrinio Sudano teritorijoje. Čia ilsėjosi daugiau nei 40 kušitų karalių, jų žmonų ir vaikų. Kitaip nei kitose laidojimo vietose, kiekvienoje Nurio kapavietėje buvo laikomi tik vieno mirusiojo palaikai.

Panašūs, bet skirtingi

Tačiau nors kušitų valdovų laidojimo struktūros buvo akivaizdžiai paveiktos egiptiečių, jos vis tiek turėjo savų ypatumų. Jų bazių plotas buvo nedidelis, o aukštis siekė 30 metrų. Kaip jau minėta, didžiausios karaliaus Taharkos piramidės, kurios aukštis siekė 40 metrų, pagrindo plotas buvo tik apie 52 kvadratiniai metrai. Tokių proporcijų piramidžių šonų polinkio kampas buvo maždaug 70-80°, o Egipto piramidžių polinkio kampas yra tik 40-50°.

Nubijos piramidžių šoniniai kraštai yra pakopiniai, kartais dengti tinku. Pagrindas beveik visada turi būdingą iškyšulį: jis eina išilgai perimetro. Tokie pat iškilimai yra ir atskirų piramidžių kraštuose.

Nubijos piramidžių viršūnės dažnai būna cilindro formos, o beveik kiekviena piramidė turi specialų priestatą su bareljefais, skirtais šventoms apeigoms ir aukoms dievybėms.

Prieš daugelį šimtmečių kiekviena piramidė buvo aptverta atskira tvora.

Kušitų valdovai buvo laidojami taip pat kaip ir Egipto faraonai: mumifikuoti kūnai buvo dedami į masyvius granito sarkofagus, kurių svoris siekė 15 tonų. Giminaičiai buvo laidojami mediniuose sarkofaguose.

Žinoma, sąmokslo teorijų šalininkai neignoruos fakto, kad įėjimus į piramides puošiantys bareljefai yra identiški Puma Punku griuvėsiams Bolivijoje. Yra daugybė variantų - nuo sutapimų iki prielaidos, kad senovėje Afrikos gyventojai plaukė į Pietų Ameriką ir galėjo daryti įtaką indėnų kultūrai.

Deja, visi aukso dirbiniai, brangenybės ir kulto reikmenys dingo, nes visos piramidės senovėje buvo apiplėštos. O likusias 40 piramidžių XIX a. barbariškai sunaikino ir išgrobstė italų lobių ieškotojas Džiuzepė Ferlinis (Giuseppe Ferlini), kuris nesivargino atlikti kasinėjimų, o tiesiog susprogdino akmeninių statinių viršūnes ir taip pateko į vidų. Jam pavyko apiplėšti kušitų karalienės Amanišaketos kapą. Nors jam nepavyko praturtėti - Europoje, iš kur jis išsivežė karalienės brangenybes, niekas nepatikėjo, kad kažkur Afrikos gilumoje "šios laukinės gentys" gali sukurti tokius juvelyrikos meno šedevrus. Tačiau galiausiai Ferlinis eksponatus pardavė Berlyno ir Miuncheno muziejams.

Liūtų šventyklos dievybės

Tikrieji kasinėjimai Nubijoje prasidėjo tik XX amžiuje. XX a. trečiajame dešimtmetyje Europos archeologai tyrinėjo karališkąsias kapavietes, tačiau tik po Antrojo pasaulinio karo buvo pradėti kasinėjimai numanomoje Meroe teritorijoje.

Mokslininkai rado senovės karalių mumijų, unikalių sieninių piešinių, pasakojančių apie jų gyvenimus, pusiau suirusių lankų ir svirnų, šaudymo iš lanko žiedų, pakinktų, medinių dėžučių, baldų liekanų, spalvoto stiklo dirbinių ir indų. Daugelis daiktų buvo pagaminti ne Nubijoje, o atkeliavo iš Egipto ar Graikijos, o tai rodo, kad tarp kušitų buvo užmegzti platūs prekybiniai ryšiai.

Archeologus ypač sužavėjo Liūtų šventykla, kuri taip pavadinta dėl liūto buvimo Nubijoje.

Jis taip pavadintas todėl, kad priešais įėjimą stovėjo akmeninės šių gyvūnų skulptūros. Matyt, pagal kušitų tikėjimą liūtas tarnavo karo dievui Apedemakui su liūto galva. Čia taip pat rasta akmeninių skydų pavidalo ornamentų, vaizduojančių karalių Arnekamani. Archeologai teigia, kad būtent jis įkūrė šventyklą.

Mokslininkai padarė išvadą, kad šventyklą sugriovė koks nors stichinis kataklizmas. Norėdami jį atstatyti, ekspedicijos darbininkai turėjo sukrauti blokus, bet kai darbai buvo baigti, europiečiai pamatė nuostabų statinį, visą padengtą akmens raižiniais.

Viename iš piešinių archeologai pamatė dievą Apedemaką, rankoje laikantį lanką ir ant virvės vedantį kalinį. Mokslininkai padarė išvadą, kad Meroe klestėjimo laikotarpis buvo susijęs su šios dievybės, kuri buvo viršesnė ne tik už kušitų dievus, bet ir už visas Egipto dievybes, kultu. Dievo Apedemako orakulai buvo "galutinis valstybės autoritetas" - jų žodis prilygo įstatymui.

Čia, Liūtų šventykloje, taip pat buvo rasta daug puikių aukso plokštelių - spėjama, kad jos visiškai uždengė šventyklos skliautą laikančias kolonas. Tai neabejotinai byloja apie Meroe karalystės turtingumą ir didžiulę įtaką aplinkinėms tautoms.

Po 300 m. Meroe suskilo į kelias atskiras karalystes. VII a. kušitai atsivertė į islamą, o XIV a. tapo musulmonais.

P komentaras: tiesos ieškokite "duonos trupiniais"... atsirinkite faktus.

paranormal.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
23.06.2019 laikas 19:21 Receptai – Patiekalai Studentiškas kugelis (greitkugelis)

Studentiško kugelio (greitkugelio) receptas. Skanaus!

Skaityti daugiau

03.07.2019 laikas 21:24 Receptai – Patiekalai Pyragas kuris tiesiog tirpsta burnoje!
Labai skanus. Tiesiog tirpsta burnoje. Pyragą galima gaminti su uogomis ir vaisiais. Žemiau, išsamus skanaus pyrago paruošimas. Skanaus!

Skaityti daugiau

24.11.2019 laikas 08:36 Receptai – Patiekalai Makaronai Su Mėsa Ir Daržovėmis, Be Virimo

Greitas patiekalas. Skanūs makaronai pietums. Makaronai su mėsa ir daržovėmis. Kitą dieną jei nesuvalgote makaronai išlieka nesusilietę, atskirti vienas nuo kito ir tokie pat skanūs, tereikia juos pašildyti.

...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
30.04.2024 laikas 17:45 12 pagrindinių požymių, kad vyras yra nelaimingas santuokoje
Nelaimė santuokoje gali būti panaši į bandymą išspręsti galvosūkį. Kalbėsime apie devynis ženklus, kurie gali rodyti, kad vyras jaučiasi nelaimingas santuokoje. Šiuos požymius ne visada lengva pastebėti, tačiau jie yra tarsi mažos užuominos, pranešan...

Skaityti daugiau

30.04.2024 laikas 15:23 "AstraZeneca" gali sumokėti 255 mln. svarų sterlingų už "nekokybišką" vakciną "Covid", gali sukelti retą šalutinį kraujo krešulių poveikį

Kompanijai "AstraZeneca" gali tekti sumokėti iki 255 mln. svarų sterlingų kompensaciją, nes buvo nustatyta, kad jos vakcina "Covid" sukelia labai retą šalutinį kraujo krešulių poveikį, pranešė "DailyMail".

...

Skaityti daugiau

30.04.2024 laikas 09:35 Žmonės, kurie atmetė nuodingus depopuliacijos švirkštus, dabar priversti rūpintis naiviomis masėmis, kurios tuos švirkštus priėmė
Kai pandemijos įkarštyje masėms buvo pradėti leisti eksperimentiniai COVID-19 skiepai, daugelis žmonių labai nenoriai leidosi skiepijami nepatikrintomis vakcinomis. Kai kurie vėliau pasidavė bendraamžių spaudimui dėl viešų kampanijų, gėdinančių juos,...

Skaityti daugiau