Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Pasaulio Įvairenybės » 2022 » Rugpjūčio » 5

Kinija nutraukia bendradarbiavimą su JAV dėl Taivano nesutarimų

Penktadienį Kinija pareiškė, kad nutraukia bendradarbiavimą su Jungtinėmis Valstijomis daugeliu svarbių klausimų, įskaitant klimato kaitą, kovą su narkotikais ir karines derybas, nes abiejų supervalstybių santykiai pašlijo dėl Taivano.

Pekinas įnirtingai reagavo į JAV Atstovų Rūmų pirmininkės Nancy Pelosi vizitą į Taivaną, kurį jis laiko savo teritorija ir yra pažadėjęs ją susigrąžinti, prireikus - jėga.

Nuo ketvirtadienio jis apsupo demokratinę salą, kurioje vyksta didžiulės karinės pratybos, kurias griežtai pasmerkė Jungtinės Valstijos ir kitos Vakarų sąjungininkės.

Penktadienį jos užsienio reikalų ministerija dar labiau atkeršijo Jungtinėms Valstijoms, sustabdydama derybas ir bendradarbiavimą dėl daugelio jų susitarimų, įskaitant susitarimą dėl klimato kaitos.

Dvi didžiausios pasaulio teršėjos pernai įsipareigojo bendradarbiauti, kad šį dešimtmetį paspartintų veiksmus klimato srityje, ir pažadėjo reguliariai susitikti, kad "spręstų klimato krizę".

Tačiau šis susitarimas atrodo netvirtas, nes santykiai nusmuko iki žemiausio lygio per daugelį metų, kaip ir susitarimai dėl visko - nuo derybų kariniais klausimais iki bendradarbiavimo kovos su narkotikais srityje.

N. Pelosi, kuriai Pekinas taip pat pritaikė sankcijas už šį vizitą, gynė savo kelionę į Taivaną ir penktadienį pareiškė, kad Vašingtonas "neleis" Kinijai izoliuoti salos.

Taivanas taip pat pasmerkė Pekino atsaką į vizitą, o premjeras Su Tseng-changas paragino sąjungininkus siekti deeskalacijos.

"(Mes) nesitikėjome, kad piktoji kaimynė kaimynystėje demonstruos savo galią prie mūsų durų ir savo karinėmis pratybomis savavališkai kels pavojų judriausiems pasaulio vandens keliams", - sakė jis žurnalistams.

- "Mūsų tėvynė yra galinga" -

Pekinas pareiškė, kad jo karinės pratybos tęsis iki sekmadienio vidurdienio, o Taipėjus pranešė, kad penktadienį 68 Kinijos lėktuvai ir 13 karinių laivų kirto Taivano sąsiaurio vidurio liniją.

AFP žurnalistai Kinijos Pingtano saloje matė virš galvos praskrendantį naikintuvą, kuris paskatino turistus fotografuoti jį skrendant palei pakrantę.

Jie taip pat pridūrė, kad buvo matyti Kinijos karinis laivas, plaukiantis Taivano sąsiauriu.

Kinijos pratybose buvo vykdomas "įprastinis raketų ugnies puolimas" vandenyse į rytus nuo Taivano, pranešė Kinijos kariuomenė.

Valstybinis transliuotojas CCTV pranešė, kad Kinijos raketos skriejo tiesiai virš Taivano - tai būtų didelė eskalacija, jei būtų oficialiai patvirtinta.

Kinijos Pingtano saloje vietiniai turistai išdidžiai gyrė savo šalies karinę galią prieš daug mažesnę kaimynę.

"Mūsų tėvynė yra galinga. Mes nebijome karo su Taivanu, JAV ar bet kuria kita pasaulio šalimi", - AFP sakė 40-metis turistas Liu iš Džedziango provincijos.

"Tikimės greitai suvienyti Taivaną. Niekas mūsų nebijo", - pridūrė jis.

"Mūsų šalis yra galinga. Nenorime pradėti karo, bet nebijome ir kitų".

- "Reikšmingas eskalavimas" -

Kinijos pratybų mastas ir intensyvumas sukėlė pasipiktinimą Jungtinėse Valstijose ir kitose demokratinėse šalyse.

"Šie provokaciniai veiksmai yra reikšmingas eskalavimas", - sakė JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas po derybų su Pietryčių Azijos užsienio reikalų ministrais ASEAN aukščiausiojo lygio susitikime Pnompenyje.

"Faktas tas, kad pranešėjo vizitas buvo taikus. Šiam kraštutiniam, neproporcingam ir eskaluojančiam kariniam atsakui nėra jokio pateisinimo", - pridūrė jis.

Kinijos užsienio reikalų ministras atsakė perspėjimu Jungtinėms Valstijoms, ragindamas Vašingtoną neaštrinti įtampos.

"Amerikos įprotis - sukurti problemą ir tada ja pasinaudoti savo tikslams pasiekti. Tačiau toks požiūris neveiks su Kinija", - sakė Wang Yi to paties aukščiausiojo lygio susitikimo spaudos konferencijoje.

"Norime įspėti JAV nesielgti neapgalvotai ir nesukelti didesnės krizės."

Japonija pateikė oficialų diplomatinį skundą Pekinui, nes manoma, kad penkios Kinijos raketos nukrito jos išskirtinėje ekonominėje zonoje.

O Australija, kurios santykiai su Kinija, didžiausia prekybos partnere, yra problemiški, pasmerkė pratybas kaip "neproporcingas ir destabilizuojančias".

Manevrai vyksta palei kai kuriuos judriausius pasaulio laivybos kelius, kuriais visame pasaulyje tiekiami Rytų Azijoje pagaminti gyvybiškai svarbūs puslaidininkiai ir elektroninė įranga.

AFP

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
25.08.2018 laikas 13:28 Receptai – Patiekalai Liaudiški patarimai Suskilusių kulnų gydymui
Suskilę (įtrūkę) kulnai liaudies medicinoje, Suskilę (įtrūkę) kulnai, receptai nuo suskilusių kulnų, liaudiškomis priemonėmis, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis....

Skaityti daugiau

17.01.2018 laikas 14:20 Receptai – Patiekalai Žolelių nuoviro kaukė

Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Riebios veido odos. Ingredientai: Ramunėlių, Liepžiedžių, Šeivamedžio uogų, Medaus, Avižinių miltų.

Skaityti daugiau

11.12.2019 laikas 22:46 Receptai – Patiekalai Varškės Pyragas - Rumunų Skanėstas

Pieną sumaišyti su aliejumi, cukrumi ir kaitinti ant silpnos ugnies iki užvirimo. Tada palikti atvėsti. Tuomet sudėti likusius tešlai skirtus ingredientus ir gerai išminkyti. Gautą tešlą padalyti į 2 dalis. Vieną jų iškočioti i...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
19.05.2024 laikas 19:51 Finansinis horoskopas savaitei nuo 20-26 d. gegužės mėn. 2024 m.
Gegužės pabaigoje kiekvieno Zodiako ženklo laukia svarbios užduotys, reikalaujančios kruopštaus planavimo ir strateginio požiūrio. Sužinokite, kokios galimybės jūsų laukia ir kokius iššūkius turite įveikti, kad kuo geriau išnaudotumėte šią savaitę....

Skaityti daugiau

19.05.2024 laikas 14:49 Moteris iš Etiopijos tvirtina, kad nieko nevalgo ir negeria nuo 10 metų
26 metų etiopė Muluwark Ambo savo šalyje garsėja nuo 2016 m., kai pradėjo sklisti gandai apie keistą merginą, kuri nieko nevalgo ir negeria, bet nenumeta svorio ir nemiršta.

Skaityti daugiau

19.05.2024 laikas 13:20 Kodėl negaliu pamiršti praeities?
Žmonės labai dažnai sąmoningai apgaudinėja savo tikrąsias galimybes, t. y. jie nežino, kad gali kontroliuoti savo mintis, o per jas - reguliuoti savo emocijas.

Skaityti daugiau