Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Patarimai » 2022 » Rugpjūčio » 26

Nepasisekęs malkų pirkimas – svarbu turėti įrodymus

Už rankos nepagautas – ne vagis. Nors vasara lepina šiluma, besibaigiantis rugpjūtis ir artėjantis ruduo skatina suskubti ruoštis žiemos šildymo sezonui. Daugelis gyventojų namų šildymui naudoja malkas. Į „Bangos“ redakciją kreipėsi skaitytojas, kuris liko apgautas būtent sudarant sandorį dėl malkų pirkimo. Anot specialistų, perkant ir parduodant prekes, ypač tariantis žodžiu, svarbu konkretumas ir įrodymai apie būsimą ar įvykusį sandorį.

„Išmaudė“ kaip avį

Skaitytojas Arūnas į redakciją kreipėsi su problema. Prieš pirkdamas malkas, su pardavėju jis kalbėjosi, kad nupirks tam tikrą kiekį kubinių metrų malkų, buvo tartasi žodžiu. Tačiau, kai pardavėjas atvežė malkas, priekaboje jos buvo suverstos netvarkingai. „Sumokėjau iškart, grynaisiais. Atvežė ir išvertė. Vėliau dėlioju ir matau – trūksta net apie 12 kubinių metrų malkų! „Išmaudė“ kaip avį“, ‒ piktinosi Arūnas. Mat paskambinus pardavėjui ir užsiminus, kad yra malkų trūkumas, šis atsakė, kad esą atvežė erdvinius kubinius metrus malkų tiek, kiek sutarta. „Apie kitą matavimo būdą – erdvinius kubinius metrus išgirdau pirmą kartą. Iki tol kalbėjomės būtent apie kubinius metrus. Nors galima pirkti ir erdviniais kubiniais metrais malkas, tačiau iki pat sandorio pabaigos buvo tartasi kitaip. Nuostolis – apie 700 Eur už orą!“ ‒ pasakojo Arūnas. Deja, pardavėjas nesileidžia į kalbas ir nesutinka su Arūno nuomone, kad jis liko apgautas. Į prašymus atvežti likusį malkų kiekį ar grąžinti pinigus nesutinka. „Perspėju tautą. Labai svarbu perkant ir kalbant su pardavėju aiškiai susitarti, kokiais matavimo vienetais parduodamos malkos. Kad „neišsidurti“, kaip tai nutiko man“, ‒ apgailestavo Arūnas.

Būtini įrodymai

Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos Tarptautinių ir viešųjų ryšių skyriaus vedėja Dalia Malinauskienė pastebėjo, kad pagal aprašytą situaciją, panašu, kad vartotojas neturi įrodymų apie tai, koks užsakymas buvo padarytas, dėl ko su pardavėju buvo sutarta, taip pat negalėtų pateikti ir mokėjimą patvirtinančio dokumento. „Šie įrodymai yra esminiai, nagrinėjant ginčą tarp vartotojo ir pardavėjo. Tik jais remiantis būtų galima įrodyti pirkimo-pardavimo faktą ir vartotojo patirtą žalą“, ‒ komentuoja specialistė. Esą jeigu pardavėjas yra komercine veikla besiverčiantis asmuo, jis turi pateikti mokėjimo kvitą, sąskaitą-faktūrą arba kitą mokėjimą bei prekių pristatymą patvirtinantį dokumentą. O jeigu pardavėjas tokį dokumentą pateikti atsisako, vartotojai turėtų iš jo nepirkti. „Taip pat reikėtų nepamiršti, kad vartotojas visada turi teisę patikrinti prekę. Šiuo atveju vartotojas turėjo teisę apžiūrėti atvežtas malkas ir matydamas, kad pristatytų malkų kiekis kelia įtarimų, atsisakyti užsakymo ir jo neapmokėti. Tais atvejais, kai vartotojai priima pristatytą prekę (o dažnai pasirašydami patvirtina, kad gavo prekes bei jokių pretenzijų neturi), vėliau įrodyti patirtą žalą dėl ne tų ar netinkamo kiekio pristatytų prekių, yra beveik neįmanoma“, ‒ mini D. Malinauskienė. Anot jos, prieš atliekant bet kokį užsakymą, patariama pasidomėti pardavėju ar paslaugos teikėju, patikrinti, ar jis skelbia savo kontaktus, paieškoti viešojoje erdvėje atsiliepimų apie pardavėją ir juos įvertinti. „Kiekvienu atveju vartotojas dėl nekokybiškos prekės pirmiausia turi kreiptis į pardavėją ir išdėstyti savo reikalavimą. Tik nepavykus susitarti taikiai, vartotojas gali kreiptis į Valstybinę vartotojų teisių apsaugos tarnybą dėl ginčo nagrinėjimo ne teismo tvarka. Kreipiantis į Tarnybą būtina pateikti reikalingus dokumentus. Kadangi šiuo atveju vartotojas negalėtų pateikti nei mokėjimą patvirtinančio dokumento, nei užsakymo įrodymų, tikėtina, kad toks ginčas nebūtų nagrinėjamas“, ‒ paaiškina specialistė.

Svarbu konkretumas

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Klaipėdos rajono policijos komisariato Veiklos skyriaus tyrėja Asta Zbarauskienė pastebi, kad perkant bet kokią prekę tarp šalių susiklosto pirkimo-pardavimo santykiai, kuriuose didelę reikšmę turi rašytinės sutarties sudarymas. „Kai tokios sutarties nėra, iškilus ginčytinai situacijai, yra sudėtinga tiksliai nustatyti šalių susitarimus“, ‒ įvardija pareigūnė. Pasak jos, kai asmuo įsigyja prekę iš fizinio asmens, kuris prekybos nevykdo ir savo veiklos nėra įteisinęs, ginčai dėl įsigytos prekės turėtų būti sprendžiami šalių susitarimu, o nepavykus sutarti – bendrosios kompetencijos teisme. „Todėl perkant prekę, kai tarp pirkėjo ir pardavėjo yra tik žodinis sutarimas, svarbu labai aiškiai ir konkrečiai apibrėžti kokią prekę pageidaujate pirkti, koks turėtų būti tikslus kiekis, numatant konkretų mato vienetą. Gavus prekę, rekomenduojama ją nedelsiant apžiūrėti ir įvertinti“, ‒ akcentuoja A. Zbarauskienė. Esą pardavėjui reikėtų nepamiršti, kad LR Civilinis kodeksas nustato pareigą pardavėjui, pagal kurią jis, nesudaręs galimybės pirkėjui gauti atitinkamą informaciją apie daiktus, atsako už daiktų trūkumus, atsiradusius po daiktų perdavimo pirkėjui, jeigu pirkėjas įrodo, kad trūkumai atsirado dėl to, kad jis neturėjo atitinkamos informacijos.

Monika CALZONAITĖ

gargzdai.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
19.05.2019 laikas 16:04 Receptai – Patiekalai Liaudiški patarimai kaip gydytis linų sėmenimis
Plaukų stiprinimui - išsiplovus plaukus, praskalauti linų sėmenų nuoviru - 2 šaukšteliai linų sėmenų užpilame dviem stiklinėm vandens, paviriname apie 10 minučių, leidžiame nusistovėti bei atvėsti, tuomet nukošiame. Vočių gydymui ...

Skaityti daugiau

21.06.2019 laikas 06:22 Receptai – Patiekalai Skanūs bulviniai blynai su morkomis

Skanūs bulviniai blynai su morkomis. Bulvinių blynų receptas. Skanaus!

Skaityti daugiau

06.07.2019 laikas 13:13 Receptai – Patiekalai “Bounty” – nekeptas varškės tortas
Nekepto varškės torto receptas.15 minučių, ir švelniausias desertas paruoštas! Išimti tortą iš formos, nuimti plėvelę ir galima gerti arbatą. Skanaus!

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
19.05.2024 laikas 19:51 Finansinis horoskopas savaitei nuo 20-26 d. gegužės mėn. 2024 m.
Gegužės pabaigoje kiekvieno Zodiako ženklo laukia svarbios užduotys, reikalaujančios kruopštaus planavimo ir strateginio požiūrio. Sužinokite, kokios galimybės jūsų laukia ir kokius iššūkius turite įveikti, kad kuo geriau išnaudotumėte šią savaitę....

Skaityti daugiau

19.05.2024 laikas 14:49 Moteris iš Etiopijos tvirtina, kad nieko nevalgo ir negeria nuo 10 metų
26 metų etiopė Muluwark Ambo savo šalyje garsėja nuo 2016 m., kai pradėjo sklisti gandai apie keistą merginą, kuri nieko nevalgo ir negeria, bet nenumeta svorio ir nemiršta.

Skaityti daugiau

19.05.2024 laikas 13:20 Kodėl negaliu pamiršti praeities?
Žmonės labai dažnai sąmoningai apgaudinėja savo tikrąsias galimybes, t. y. jie nežino, kad gali kontroliuoti savo mintis, o per jas - reguliuoti savo emocijas.

Skaityti daugiau