Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Archeologija » 2022 » Spalio » 5

Archeologai nustatė, kad senovės Britanijoje turtingieji puotavo dirbtinėse salose

Norvegijos Arkties universiteto archeologai nustatė, kad dirbtines salas Britanijos pakrantėje turtingieji naudojo puotoms ir kaip vertingų išteklių saugyklas. Tyrimas paskelbtas žurnale "Antiquity".

Skandinavai taip vadina dirbtines salas ežeruose, pelkėse ar kituose vandens telkiniuose. Nuo 4000 m. pr. m. e. iki XVI a. po Kr. šimtai krannogų atsirado ne tik Skandinavijoje, bet ir Škotijoje, Velse ir Airijoje. Šiam tikslui seklumoje iš bet kokios turimos natūralios medžiagos - akmens, medžio ar durpių - buvo pastatytas specialus paaukštinimas.

Iš pradžių jie buvo statomi siekiant apsisaugoti nuo ateivių iš žemyno, tačiau palaipsniui krannogai tapo elito puotos vietomis. Galbūt jie buvo naudojami turtams demonstruoti. Mokslininkų darbai parodė, kad salose maistas buvo ne tik valgomas, bet ir saugomas.

Mokslininkai ištyrė krannogenezinius radinius naudodami nuosėdų DNR analizę (sedaDNA). Autoriai nustatė, kad salose buvo skerdžiami galvijai - karvės, avys, kiaulės ir ožkos. Juose taip pat buvo saugomi vertingi ištekliai, o elitas juos naudojo puotoms. Apie pastarąjį buvo sprendžiama iš keramikos liekanų ir kitų archeologinių įrodymų. Jie taip pat rado DNR iš nuodingo paparčio Pteridium, kuris tikriausiai buvo atvežtas į salas kaip stogo danga ar substratas.

SedaDNA metodas gali tapti įprastu metodu tiriant krannogus, nes kiti įrodymai apie žmonių gyvenimą šiose salose neišliko dėl nepalankių sąlygų.

P komentaras: užsienis rašo, todėl tiesos ieškokite "duonos trupiniais"... atsirinkite faktus. Patiko pasidalinkite.

paranormal.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
06.07.2019 laikas 11:08 Receptai – Patiekalai Prikėlė legendinio varškės pyrago receptą: sugrįšite atgal į vaikystę

Jei mama nekepdavo ko nors skanaus namuose, tuomet parnešdavo iš parduotuvės pyrago “Draugystė“. Ir tikrai, šis pyragas iki dabar yra idealus desertas prie kavos ar arbatos. Ne per drėgnas, ir ne per sausas, ne per ...

Skaityti daugiau

01.08.2018 laikas 19:45 Receptai – Patiekalai Ką daryti esant dirgliosios žarnos sindromui, ką galima naudoti, ko ne?
Probiotikai su prebiotikais ir žymiai didesniais kiekiais nei rekomenduoja medicina oficianallis... bet ar yra šis sindromas iš tikro? Pasidarykite burokėlių testą... suvalgius 150-200 gr burokėlių salotų šlapimas neturi raudonuot...

Skaityti daugiau

09.07.2019 laikas 18:42 Receptai – Patiekalai „Gietininiai“ sausainiai
Gaminu juos sūnui labai dažnai! Kepk juos nors kasdien, taip skanu ir paprasta. Norisi naminių sausainių. Tokių, žinote, lengvų,paprastų, greitai paruošiamų. Ir į galvą ateina grietininių sausainių receptas.

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
06.05.2024 laikas 07:30 Meilei nereikia aukų: niekada nedarykite šių 11 dalykų dėl vyro
Mylėti kitą žmogų yra nuostabu, tačiau svarbu nepamiršti savęs. Santykiuose neturi būti begalinių aukų ar taikstymosi, dėl kurio jaučiatės nelaimingos.

Skaityti daugiau

06.05.2024 laikas 07:17 Meilės horoskopas visiems Zodiako ženklams nuo 6.05 iki 12.05.2024
Pirmoji savaitės pusė ir dvi paskutinės savaitės dienos yra palankesnės ir palankios spręsti daugelį meilės klausimų, susikaupusių per retrogradinį Merkurijų.

Skaityti daugiau

06.05.2024 laikas 07:07 Gegužės 6 d. horoskopas: Vienišas Mėnulis nėra tas, kuris neturi šeimos
Šiandien, 2024 m. gegužės 6 d., žvaigždės kviečia mus į įdomią kelionę po astrologijos pasaulį, kur kiekvienas Zodiako ženklas žada nuostabių atradimų ir svarbių pamokų. Kartu pažvelkime, ką žvaigždės yra paruošusios kiekvienam iš mūsų....

Skaityti daugiau