Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Technologijos, Mokslas » 2022 » Spalio » 9

Dinozaurus pražudžiusio asteroido smūgis sukėlė kelis mėnesius trukusius žemės drebėjimus

Nauji geologiniai duomenys rodo, kad Čikšulubo asteroido smūgio sukeltą pasaulinę katastrofą lydėjo galingi žemės drebėjimai, kurie po smūgio tęsėsi kelias savaites, o gal net mėnesius.

Maždaug prieš 66 milijonus metų su Žeme susidūrė 10 kilometrų ilgio asteroidas Čiksulubas ir galutinai užbaigė ilgą dinozaurų viešpatavimą. Šis smūgis sukėlė pasaulinio masto katastrofą, įskaitant didžiules cunamio bangas ir žemės drebėjimus. Naujas darbas parodė, kad galingas seisminis aktyvumas nesumažėjo kelias savaites ar net mėnesius po dangaus kūno smūgio. Hermanas Bermúdezas apie tai skaitys pranešimą Amerikos geologų draugijos "GSA Connects" susitikime Denveryje.

Apskaičiuota, kad šio smūgio energija buvo 1023 džaulių, t. y. dešimtis tūkstančių kartų didesnė nei 2004 m. įvykusio galingo 9,1 balo žemės drebėjimo Sumatroje. Po asteroido kritimo prie dabartinės Meksikos krantų liko 180-200 km skersmens krateris. Bermudezas ir jo kolegos iš Montclair valstijos universiteto tyrinėjo nuosėdas iš kreidos ir paleogeno ribos JAV, Meksikoje ir Kolumbijoje. Kolumbijos Gorgono saloje jie rado smulkių suapvalintų mineralų, sukietėjusių stiklo lašelių (tektitų), atsiradusių susidūrimo metu.

Viršuje - tektitai iš Gorgono salos; apačioje - deformuota kreidos
Viršuje - tektitai iš Gorgono salos; apačioje - deformuota kreidos ir paleogeno riba / ©Hermann Bermúdez

Gorgono sala yra Ramiajame vandenyne, už 3000 km nuo senovinės katastrofos epicentro. Be to, tuo metu salos dar nebuvo, o nuosėdos nusėdo giliai vandenyno dugne ir tik vėliau iškilo į paviršių. Šis tektitų turtingas kreidos ir paleogeno ribos sluoksnis buvo labai deformuotas - tai liudija apie tuo metu vykusius stiprius sukrėtimus. Kadangi tai įvyko giliai po jūros dugnu, kur tektitai galėjo patekti tik praėjus kelioms savaitėms ar net mėnesiams po smūgio, autoriai daro išvadą, kad visą tą laiką tęsėsi stiprus seisminis aktyvumas.

Geologai tai įrodė kitose vietose, kur buvo tiriama kreidos ir paleogeno riba. Misisipėje, Alabamoje ir Teksase taip pat išliko deformacijų, rodančių žemės drebėjimus. Meksikoje aptikta įrodymų, kad dirvožemis suskystėjo - procesas, kai kai kurios prisotintos uolienos elgiasi kaip tankus skystis. "Mūsų duomenys padeda geriau paaiškinti, kas vyko kreidos pabaigoje ir kainozojaus pradžioje, - daro išvadą mokslininkai, - ir nurodo, kad mūsų planetoje per visą fanerozojų įvyko keletas didžiausių žemės drebėjimų". Prisiminkite, kad fanerozojus reiškia dabartinį geologinį eoną, kuris prasidėjo kambro amžiuje, beveik prieš 550 mln. metų.

paranormal.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
25.03.2018 laikas 17:13 Receptai – Patiekalai Liaudiški patarimai kaip gydytis juodaisiais serbentais

Receptai su juoduoju serbentu. Liaudiški patarimai kaip gydytis juodaisiais serbentais. Juodasis serbentas liaudies medicinoje, juodaisiais serbentais, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina.

...

Skaityti daugiau

28.08.2019 laikas 19:16 Receptai – Patiekalai Sausainiai “Karakumas”
Dažnai kepiau šį skanėsta, bet nežinojau, kad jis vadinamas “Karakumas”. Kaip iškepti sausainius „Karakumas“.

Skaityti daugiau

22.08.2018 laikas 10:01 Receptai – Patiekalai Vaistažolių mišiniai esant vidurių pūtimui
Vidurių pūtimas liaudies medicinoje, Vaistažolių mišiniai esant vidurių pūtimui, receptai nuo vidurių pūtimo, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis, kaip gydytis uogomis, k...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
02.05.2024 laikas 13:01 Santykiai. Ką reiškia būti suaugusiu?
Infantilus elgesys su partneriu – tai ne vien bejėgiškumas, čia pasireiškia ir atvirai vartotojiški interesai. Žmogus, kuris laikosi vaikiškos pozicijos, įsitikinęs, jog jo partneris privalo prisiimti sau visas bendras poros problemas, viskuo jį aprū...

Skaityti daugiau

02.05.2024 laikas 12:57 Tikro draugo požymiai. Patikrinkite save
Ne visi žmonės, kuriuos pavadiname ar laikome draugais, yra tikri draugai. Dauguma jų būna tiesiog geri pažįstami, laisvalaikio pasilinksminimų ir vakarėlių bendrininkai, kolegos ar šiaip žmonės, su kuriais kažkuriame gyvenimo etape suvedė likimas. P...

Skaityti daugiau

02.05.2024 laikas 07:26 „AstraZeneca“ pagaliau pripažino, kad jos vakcina COVID-19 sukelia trombozę su trombocitopenijos sindromu (TTS)
Nors „AstraZeneca“ ir kiti vakcinų gamintojai, prieš išleisdami visuomenei savo vakcinas COVID-19, privertė viso pasaulio vyriausybes pasirašyti nuostolių atlyginimo sąlygas, apsaugančias bendroves nuo atsakomybės, dešimtys šeimų, kurios galiausiai b...

Skaityti daugiau