Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Istorijos Paslaptys » 2023 » Sausio » 8

Kodėl senovės romėnų betonas buvo toks tvirtas?

Senovės romėnai buvo statybos ir inžinerijos meistrai. Garsiausi jų kūriniai - akvedukai, kurių didžioji dalis išliko iki mūsų dienų. Visi Romos imperijos architektūros stebuklai buvo susiję su unikalia statybine medžiaga - pucolaniniu betonu, kuris suteikdavo pastatams neįtikėtino tvirtumo. Pavyzdžiui, Romos Panteonas, išlikęs nepažeistas 2000 metų, yra didžiausio nesustiprinto betono kupolo pasaulio rekordininkas.

Buvo manoma, kad tvirtumo paslaptis slypi pucolano - vulkaninių pelenų ir kalkių mišinio - sudedamosiose dalyse. Sumaišius su vandeniu, iš šių dviejų medžiagų susidaro tvirtas betonas. Tačiau paaiškėjo, kad tai nėra vienintelis stiprybės paaiškinimas.

Masačusetso technologijos instituto mokslininkai kruopščiai ištyrė 2000 metų senumo romėniškojo betono pavyzdžius, paimtus iš kasinėjimų Privernumo komunoje. Medžiagos buvo patikrintos elektroninės mikroskopijos, energijos dispersinės rentgeno spinduliuotės spektroskopijos, rentgeno spinduliuotės miltelių difrakcijos ir konfokalinio Ramano vaizdavimo metodais.

Populiari versija teigia, kad romėnai gesintas kalkes maišė su pucolanu - kalkakmenį kaitino aukštoje temperatūroje, kad susidarytų labai reaktyvūs ėsdinantys milteliai, ir "gesino" vandeniu. Tačiau analizė parodė, kad romėnai iš tikrųjų nenaudojo gesintų kalkių. Romėnų betonas buvo gaminamas maišant negesintas kalkes tiesiogiai su pucolanu ir vandeniu itin aukštoje temperatūroje. Technologai šį procesą pavadino "karštuoju maišymu". Maišant susidarė kalkių gabalėlių - jų nesunkiai galima rasti romėnų betone.

Karštas maišymas turi ir privalumų, ir trūkumų. Kai betonas įkaitinamas iki aukštos temperatūros, į reakciją gali įsijungti cheminės medžiagos, kurių nebūtų įmanoma naudoti su hidratuotomis kalkėmis. Aukštesnė temperatūra labai pablogina betono rišimąsi, tačiau dėl pagreitėjusių reakcijų pastatus galima statyti daug greičiau.

Be to, dėl mažų kalkių gabalėlių betonas pasižymi ypatingu savaiminio gijimo gebėjimu. Kai betone susidaro įtrūkimų, jie pirmiausia juda link nuolaužų, kurių paviršiaus plotas yra didesnis nei kitų dalelių. Į plyšį patekęs vanduo reaguoja su kalkėmis ir sudaro tirpalą, kuriame gausu kalcio. Tirpalas išdžiūsta ir sukietėja, užklijuodamas įtrūkimą ir neleisdamas jam toliau plisti.

Technologai savo išvadas išbandė gamindami pucolaninį betoną pagal skirtingas receptūras, naudodami negesintas kalkes. Atlikus bandymus paaiškėjo, kad įtrūkęs betonas, pagamintas naudojant negesintas kalkes, per dvi savaites visiškai atsistatė, o įprastas betonas liko įtrūkęs, rašo "Science Alert".

P komentaras: užsienis rašo, todėl tiesos ieškokite "duonos trupiniais"... atsirinkite faktus. Patiko pasidalinkite.

paranormal.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
03.11.2017 laikas 13:15 Receptai – Patiekalai Bulvių kaukė Įvairių tipų odai
Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Įvairių tipų odą. Ingredientai: Didelė bulvė, Pienas.

Skaityti daugiau

13.09.2018 laikas 17:05 Receptai – Patiekalai Liaudiški patarimai kurtumo gydymui
Kurtumas liaudies medicinoje, Kurtumas, liaudiškomis priemonėmis, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis.

Skaityti daugiau

13.06.2019 laikas 19:48 Receptai – Patiekalai Ploni pyragėliai su bulvėmis. Skonio neperduoti žodžiais
Skanūs ir ploni pyragėliai iš bulvių. Pyragėlių receptas. Naujiena, niekada dar nevalgiau tokius bulvių pyragėlius. Būtinai gaminsiuos kitą kartą.

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
20.05.2024 laikas 08:29 Faraono auksinės kaukės paslaptis
Senovės civilizacijų istorijoje kartais slepiasi nuostabios paslaptys, kurios gali sukrėsti net pačius išrankiausius tyrinėtojus. Viena iš tokių paslapčių - faraono Tutanchamono auksinė kaukė. Ilgą laiką buvo manoma, kad ši kaukė buvo nukaldinta iš v...

Skaityti daugiau

20.05.2024 laikas 07:58 Gegužės 20 2024 horoskopas: Žvaigždės prognozuoja sėkmės pokyčius visiems Zodiako ženklams
Šiandien Mėnulis visą dieną neturės jokių aspektų, t. y. jis bus „ne pagal kursą“. Mes, astrologai, tokias dienas vadiname nenaudingomis naujos pradžios požiūriu. Pradedate kokį nors verslą, o jis nevyksta, sustoja, atsiranda įvairių kliūčių jo eigai...

Skaityti daugiau

19.05.2024 laikas 19:51 Finansinis horoskopas savaitei nuo 20-26 d. gegužės mėn. 2024 m.
Gegužės pabaigoje kiekvieno Zodiako ženklo laukia svarbios užduotys, reikalaujančios kruopštaus planavimo ir strateginio požiūrio. Sužinokite, kokios galimybės jūsų laukia ir kokius iššūkius turite įveikti, kad kuo geriau išnaudotumėte šią savaitę....

Skaityti daugiau