Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Kaimo naujienos » Aliejai

Garstyčių sėklų aliejus

Garstyčių aliejus pasižymi šildančiomis savybėmis, gerina kraujotaką, labai tinka trynimams ir masažams, turi priešuždegiminių, antibakterinių savybių, minkština ir drėkina.

Garstyčių sėklos ir iš jų pagaminti padažai bei aliejus – nepakeičiama daugelio pasaulio valstybių nacionalinių patiekalų sudėtinė dalis. Senovės graikai ir romėnai jau žinojo, kad maltomis garstyčiomis galima pagerinti ne tik patiekalų skonį, bet ir virškinimą. Ypač plačiai iki šiol garstyčios naudojamos Indijos kultūroje – tiek kaip maistas, tiek kaip vaistas.

garstyčių sėklų aliejus, garstyčių aliejus, aliejus, garstyčių sėklos

Liaudies medicinoje maltos garstyčių sėklos nuo senų laikų naudojamos kompresams peršalus.

Iš garstyčių sėklų spaudžiamas aitraus skonio aliejus, pasižymi šildančiomis, kraujo cirkuliaciją gerinančiomis savybėmis. Aliejumi galima šlakstyti salotas (suteiksite joms pikantiškai aitraus skonio), tačiau daugelyje šaltinių teigiama, kad šis aliejus daro stebuklus odai ir plaukams.

Garstyčių aliejus tinka masažui, ypač jei sulėtėjusi kraujotaka, šąla galūnės, maudžia strėnas ar sąnarius, kamuoja peršalimas, kosulys, pavargo pėdos, jaučiate įtempimą. Aliejus veikia šildančiai ir atpalaiduojamai, stimuliuoja prakaito liaukas, atveria poras, padeda pasišalinti toksinams ir druskų pertekliui. Be to, maitina ir drėkina, turi priešuždegiminių, antibakterinių, priešgrybelinių savybių, balina pigmentines dėmes, padeda užsitraukti smulkioms žaizdelėms, įpjovimams, minkština ir drėkina šerpetotas lūpas.

Garstyčių aliejaus kaukės plaukams suteikia gyvybingumo, gali suaktyvinti jų augimą.

Šiuo aliejumi prancūzai gardina salotas ir sriubas, azijiečių virtuvėje troškina daržoves, naudoja mėsos ir žuvies patiekalams gardinti. Garstyčių aliejus,  puikiai dera su pavasariniais žalumynais, kruopų košėmis. Į kepinių tešlą šiek tiek įpylus garstyčių aliejaus, kepinys bus purus, dailios spalvos, puikaus aromato ir ilgiau neges. Garstyčių aliejus pasižymi baktericidinėmis savybėmis, todėl gali būti naudojamas konservavimui.

garstyčių sėklų aliejus, garstyčių aliejus, aliejus, garstyčių sėklos

Įdomu

Amerikoje kasmet pirmąjį rugpjūčio šeštadienį yra švenčiama garstyčių diena. Rengiamos įvairios atrakcijos, gaminami patiekalai su garstyčiomis. Renginys vyksta Viskonsine (Wisconsin, JAV), kur yra garstyčių muziejus.

Manoma, kad garstyčių sėklų aliejus natūraliai tamsina plaukus, o kas vakarą įtrinant jo į plaukus, galima išvengti priešlaikinio žilimo.

Mūsų patarimai

Garstyčių sėklų aliejus dėl savo savybių (ypač aitrumo) gali sukelti alerginių reakcijų (paraudimą, perštėjimą ir pan.), todėl prieš naudodami, būtinai pasitikrinkite, ar nesate jam alergiški. Geriausiai šį aliejų naudoti mišiniuose su kitais, švelnesniais aliejais.

Kad pagreitinti plaukų augimą, pasigaminkite kaukę: sumaišykite po vieną dalį garstyčių, kokosų, migdolų, nakvišų, alyvuogių ir sezamų aliejaus bei puse dalies ricinmedžių aliejaus. Įlašinkite po keletą lašų levandų, rozmarinų, sandalmedžių ir jazminų eterinio aliejaus ir gerai suplakite. Mišinį pašildykite vandens garų vonelėje ir gerai įtrinkite į galvos odą ir plaukus. Apvyniokite plėvele, minkštu rankšluosčiu, palaikykite keletą valandų, gerai išplaukite šampūnu, o po to -  parūgštintu vandeniu. Kartokite 2 kartus per savaitę.

garstyčių sėklų aliejus, garstyčių aliejus, aliejus, garstyčių sėklos

Jei norite, kad jūsų veido oda taptų lygi ir glotni, sumaišykite garstyčių sėklų ir kokosų aliejaus (santykiu 1:2) ir mišiniu sukamaisiais judesiais 5 - 6 min. masažuokite veido odą (neliečiant odos aplink akis). Po procedūros veidą švelniai nuvalykite minkšta drėgna skepeta ar servetėle. Tai suaktyvins kraujotaką, veido oda taps lygesnė, atsikratysite smulkių spuogelių.

Slenkant plaukams, bent kartą per savaitę prieš trenkant galvą, plaukų šaknis gerai įtrinkite garstyčių sėklų aliejumi. Galvą apsukite minkštu rankšluosčiu, palaikykite 1 - 3 valandas ir švariai išplaukite. 

Liaudies medicina siūlo receptą silpniems, lėtai augantiems plaukams, pleiskanotai galvos odai: 100 ml garstyčių aliejaus užpilkite ant 50 g džiovintų dilgėlių šaknų ir 20 – 25 minutes pamažu kaitinkite vandens garų vonelėje. Indą su mišiniu pridenkite ir palikite dviems savaitėms. Praėjus laikui, iškoškite, dilgėlių šaknis gerai nuspauskite ir gautu mišiniu 2 – 3 kartus per savaitę įtrinkite į galvos odą.

Indiškai marinuoti mangai

  • 3 - 4 vidutiniai šviežūs mangų vaisiai
  • 1,5 valg. š. ožragių sėklų
  • 1,5 valg. š. garstyčių sėklų
  • 2 valg. š. pankolių sėklų
  • 1,5 valg. š. juodgrūdžių sėklų
  • 1 valg. š. maltų ciberžolių
  • 1,5  valg. š. maltų čili pipirų
  • druska pagal skonį
  • garstyčių sėklų aliejus

Mangų vaisius nulupkite, išimkite kauliukus ir susmulkinkite. Sudėkite į stiklainį. Visus prieskonius sumaišykite dubenyje ir suberkite ant vaisių. Gerai išmaišykite, kad mangai pilnai pasidengtų prieskonių mišiniu (paragaukite, kad žinotumėte, kiek berti druskos). Pridenkite marle ir palikite saulėkaitoje 3 - 4 dienoms.

Praėjus laikui, mangus užpilkite garstyčių sėklų aliejumi, kad apsemtų. Gerai išmaišykite, uždenkite dangteliu ir dar 3 - 4 dienoms padėkite į šaldytuvą, kad įsiskonėtų.

Skanaukite su sluoksniuota "paratha" duonele, ryžiais, ar saldžiu varškės sūriu - panyru.

Svarbu: visa svetainėje pateikta informacija yra pažintinio - rekomenduojamojo pobūdžio. Mūsų siūlomi produktai nėra skirti diagnozuoti, gydyti ar užkirsti kelią kokioms nors ligoms. Prieš vartodami ar naudodamiesi mūsų patarimais, visuomet vadovaukitės savo nuomone, atsižvelkite į individualius poreikius, o esant būtinybei (pvz., dėl galimų alerginių reakcijų, netoleravimo ar dėl kitų priežasčių), pasitarkite gydytoju.


Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
27.10.2022 laikas 07:11 Patarimai, kaip saugoti rudens derlių
Šviežias rudeninis derlius yra apdovanojimas už visas pastangas šiltuoju sezonu auginant ir prižiūrint daržoves, kurios iki vėlyvo pavasario tarnaus kaip maisto bei vitaminų atsargos. Vis dėlto ar daržovės tikrai peržiemos, priklauso nuo tinkamų laikymo sąlygų. Pavyzdžiui, kartu laikomos bulvės ir s...

Skaityti daugiau

27.10.2020 laikas 19:34 Naudingos Gydomosios Uogos Bruknės

Bruknes galima trinti su cukrumi, virti jų uogienę ir džemą. Bruknių uogienė yra labai skani kartu su obuoliais ir kriaušėmis. Su bruknėmis ruošiami ir nacionaliniai patiekalai. Pavyzdžiui, bruknes galima mirkyti ir rauginti su prieskoniais. Šios bruknės tiks mėsos patiekalams.

...

Skaityti daugiau

29.06.2020 laikas 20:04 Bijūnas liaudies medicinoje: gydomosios savybės
Bijūnų šaknyse randama eterinio aliejaus, kurį sudaro ne mažiau kaip 30 komponentų (bezaldehidas, metilsalicilatas, peoninas, karvakrolis, benzoino rūgštis ir kt.), peonozido, paeoniflorino, iridoidų, salicilo ir galo rūgščių, flavonoidų, saponinų, sterinų, rauginių medžiagų, cukrų, krakmolo, glikoz...

Skaityti daugiau

10.04.2021 laikas 09:19 Ridikėlių Naudojimų Būdai Esant Atitinkamiems Negalavimams

Ankstesniame skyriuje buvo išvardytos ridikėlių gydomosios savybės. Šiame skyriuje išskirsime pagrindinius praktikuojamus ridikėlių gydomuosius būdus sergant tam tikromis ligomis bei esant atitinkamiems negalavimams.

...

Skaityti daugiau

07.04.2023 laikas 10:46 Auginimas kaip ant mielių: protingi patarimai, kaip auginti aukštose lysvėse
Dabar metas pradėti aktyviai dirbti savo darže, kad iš anksto į dirvą būtų įleisti daigai ir bulvės bei tręšiama. Kad augalai gerai augtų ir galiausiai užaugintų gausų ir sveiką derlių, patyrę daržininkai naudoja įvairias priemones, skatinančias dirvožemio sąlygas ir augalų augimą, įskaitant special...

Skaityti daugiau