Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Sodas | Kaimas » Sodas

Patarimai, kaip saugoti rudens derlių

Patarimai, kaip saugoti rudens derlių

Šviežias rudeninis derlius yra apdovanojimas už visas pastangas šiltuoju sezonu auginant ir prižiūrint daržoves, kurios iki vėlyvo pavasario tarnaus kaip maisto bei vitaminų atsargos. Vis dėlto ar daržovės tikrai peržiemos, priklauso nuo tinkamų laikymo sąlygų. Pavyzdžiui, kartu laikomos bulvės ir svogūnai gerokai trumpiau išliks valgomi ir vieni, ir kiti. Tad kaip gi ilgiau išsaugoti rudeninį daržovių derlių?

Teisingai laikomos dauguma rudeninių daržovių – bulvės, kopūstai, morkos, burokėliai, svogūnai, česnakai, taip pat vėlyvos obuolių bei kriaušių veislės, gali išbūti puikaus stovio 4 - 8 mėnesius ar net metus. Siekiant kuo ilgiau išsaugoti derliaus atsargas, sąlygos, kurių svarbiausia paisyti – tai temperatūra bei santykinė drėgmė.

Kiekviena daržovė mėgsta skirtingas sąlygas, tačiau yra keturi pagrindiniai temperatūros bei drėgmės deriniai: šalta sausa aplinka, šalta drėgna aplinka, vėsi sausa ir vėsi drėgna. Aplinka laikoma šalta, kai patalpose užtikrinta 0 - 5 laipsnių temperatūra, o vėsi – kai temperatūra svyruoja tarp 8 - 13 laipsnių. Sausoje aplinkoje santykinė drėgmė neviršija 60 proc., o daržovių derliui palankioje drėgnoje aplinkoje santykinė drėgmė turi siekti 90 - 95 proc. Laikoma, jog 5 laipsniais pakilus temperatūrai nuo tos, kuri būtina išsaugoti konkrečią daržovę, jos galiojimo terminas sutrumpėja 25 procentais.

Mėgsta žiemoti šaltai

Didžiąją dalį daržovių derliaus, taip pat obuolius, kriaušes, reikia laikyti šaltai – patalpose turi būti 0 - 5 laipsniai. Tokią sąlygą išpildyti nesudėtinga gyvenant nuosavame name, turint gerai vėdinamą rūsį, pagalbines ūkines patalpas arba tiesiog nešildomą kambarį namuose. Tačiau ką daryti gyvenant bute? Pasakmaisto gamybos ekspertės Brigitos Baratinskaitės, įstiklintas balkonas miesto gyventojams per žiemą gali tarnauti kaip šaltas sandėliukas – žinoma, jeigu temperatūra jame nenukrenta žemiau 0 laipsnių.

„Daržoves, kurios mėgsta sausą ir šaltą mikroklimatą, – svogūnus, česnakus, porus, reikėtų sudėti į perforuotas dėžes arba medžiaginius maišelius, kad laisvai cirkuliuotų oras, ir apsaugoti nuo saulės spindulių. Daugelis esame matę į pynes supintus svogūnus bei česnakus pakabintus tiesiog virtuvėje – tačiau šiltoje aplinkoje iš daržovių greičiau garuos drėgmė, tad jos suvys, sudžius per mėnesį ar porą, o tinkamoje aplinkoje svogūnus ir česnakus galima išsaugoti ilgiau nei pusmetį“, – sako B. Baratinskaitė.

Reikia drėgmės ir oro

Šalčio ir drėgmės sąlygos padeda ilgai išsaugoti didelę dalį rudens derliaus – bulves, morkas, gūžinius kopūstus, burokus, vėlyvus obuolius ir kriaušes, salierų gumbus, ridikus, ropes. Butų gyventojai visą šį derlių taip pat gali laikyti įstiklintame balkone.

„Profesionaliuose mūsų tinklo sandėliuose reikiamą drėgmę ir temperatūrą užtikriname technologijų pagalba. Namų sąlygomis, neturint atskirų patalpų su skirtingu mikroklimatu, didelio drėgnumo aplinką padeda sukurti plastikiniai maišai – sudėjus daržoves į tvirto plastiko maišus, juos reikėtų palikti atvirus ir dar prabadyti skylių, kad gerai cirkuliuotų oras. Nurinktos daržovės vis dar yra gyvi organizmai, jos kvėpuoja, skleidžia šilumą, tad plastiko maišuose pačios ir sukurs reikiamą drėgmę. Tiesiog svarbu užtikrinti, kad oras cirkuliuotų, drėgmė garuotų nes jos perteklius sukels puvimą bei pelėsį“, – aiškina B. Baratinskaitė.

Turint pakankamai vietos, daržovės, kurių laikymui reikia drėgnos aplinkos, dažnai saugomos dėžėse su smėliu, sluoksniuojamos su spygliuočių pjuvenomis – tai neleidžia joms perdžiūti ir užtikrina pakankamą deguonies kiekį.

Anot B. Baratinskaitės, šaltį mėgstančių daržovių laikymui kurį laiką tiktų ir šaldytuvas – mikroklimatas jame yra šaltas ir sausas, o kai reikia, drėgmę galima palaikyti plastikinių maišų pagalba.

„Vis dėlto šaldytuve tilps gana mažas kiekis daržovių. Ir net jeigu turite didelį arba visai atskirą šaldytuvą atsargoms, derlius neišliks geros būklės tiek ilgai, kiek galėtų. Šaldytuve nepavyks užtikrinti gero vėdinimo, o tai yra viena iš būtinų sąlygų“, – teigia specialistė.

Tamsa arba prietema

Vėsi ir sausa aplinka – kai temperatūra patalpoje yra 8-13 laipsnių, o drėgmė neviršija 60 proc., tinkama laikyti įvairių rūšių moliūgams ir saldžiosioms bulvėms (batatams). Vėsi ir drėgna aplinka – kaip tik dabar tokia vyrauja balkonuose, tinka laikyti citrusinių vaisių atsargas. Beje, paprastos bulvės irgi toleruoja vėsią drėgną aplinką, kol temperatūra neperkopia 8 laipsnių.

„Svarbu prisiminti, kad derliaus atsargas reikia laikyti prietemoje arba tamsoje, nes saulės šviesa skatina cheminius procesus, kurie turi įtakos skoninėms savybėms ir ilgalaikiškumui. Bulvėms ši sąlyga yra labai griežta. Net nesiekiant jų saugoti per žiemą, bet laikant patogiai pasiekiamoje vietoje virtuvėje, būtina visiška tamsa. Kitaip bulvės pažaliuos ir bus netinkamos valgyti. Beje, jų nepatartina laikyti kartu su svogūnais, mat pastarųjų išskiriamos etileno dujos skatina bulvių puvimą, o ir svogūnai greičiau suges“, – teigia B. Baratinskaitė.

Ji primena, kad ilgalaikiam saugojimui turi būti atrinktos tik sveikos, sausos daržovės. Kur bebūtų laikomas derlius, kas porą savaičių jį reikia patikrinti, išrinkti daržoves pradėjusias gesti, kad šios neužkrėstų visų atsargų.

savaite.lt


Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
19.03.2019 laikas 13:00 Inca Inchi (Sacha Inchi) aliejus
Mokslas teigia, jog riebalų rūgštys Omega-3 ir Omega-6 vadinamos nepakeičiamomis, nes žmogaus organizmas jų negamina, todėl jų būtina gauti su maistu. Iš nesočiųjų riebalų rūgščių mūsų organizme sintetinama daug biologiškai aktyvių junginių....

Skaityti daugiau

05.04.2019 laikas 15:17 Kukurūzų aliejus
Kukurūzų aliejus laikomas dietiniu, lengvai įsisavinamu produktu. Aliejus ypač gausus nesočiųjų riebalų rūgščių (daugiausiai polinesočiųjų Omega-3 ir Omega-6), didinančių odos stangrumą, reguliuojančių odos riebalų apykaitą, taip pat vitamino E, natūralaus antioksidanto....

Skaityti daugiau

13.05.2021 laikas 06:05 Pagrindinės pomidorų sodinimo klaidos
Kiekvienas daržininkas nori kuo anksčiau paragauti pirmųjų pomidorų. Sakoma, kad rūpestingi šeimininkai sėja juos jau vasario pradžioje, o nerūpestingi – tik kovo viduryje. Tačiau tiek vienų, tiek kitų pomidorai prinoksta beveik tuo pačiu laiku....

Skaityti daugiau

09.08.2022 laikas 21:26 Sode gali pasirodyti vaisinės muselės

Nuo 2019 m. Lietuvoje stebėsena atliekama ir dėl prioritetinių kenkėjų sąraše esančios vaisinės muselės Rhagoletis pomonella. 2019 m. patikrintos 82, 2020 m. – 84, 2021 m. – 76 vietos. Šiais metais numatyta patikrinti 60, o 2023 m. – 40 vietų. Stebėsena vykdoma visuose Lietuvos ...

Skaityti daugiau

01.07.2020 laikas 18:50 Liaudies Gydytojas: Kuo Naudinga Vaistažolė Lapinės Garstyčios?
Sergant peršalimo ligomis, garstyčių vonios sužadina kraujotaką, pagilina kvėpavimą, palengvina atsikosėjimą. Lakūs garstyčių garai turi antimikrobinių savybių. Garstyčių aliejaus vietinio poveikio kriterijus yra atsirandantis deginimo pojūtis toje vietoje, kur jis uždėtas. Iš garstyčių miltelių nam...

Skaityti daugiau