Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Kaimo naujienos » Daržovės

Cukinijos. Kodėl jas verta įtraukti į valgiaraštį?

Cukinijos. Kodėl jas verta įtraukti į valgiaraštį?

Tarp visų rugpjūčio sodo gėrybių kone daugiausiai aplodismentų susižerti galėtų cukinija.Nors daugelis augintojų kartais nebežino, kokiame kulinariniame amplua cukinijas išmėginti šį sezoną, gastronomai ir mitybos ekspertai primena – tai nepamainoma daržovė, kuri į meniu turėtų būti įtraukta ne tik šiltuoju metų laiku. Kodėl cukinijų receptai populiarėja visame pasaulyje ir ką iš šviežio jų derliaus verta išmėginti šiemet?

Augantis cukinijų populiarumas

Iš pažiūros kukli cukinija Lietuvoje toli gražu–ne naujokė. Kilusi iš tolimosios Meksikos, cukinija netruko apkerėti europiečių ir jau daugelį metų auga bei duoda gausų derlių Lietuvoje.Tie, kuriegalimybės auginti cukinijų savo darže neturi, šviežią jų derlių nesunkiai atrasti gali parduotuvių lentynose. Pasak prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorės Ernestos Dapkienės,šviežias cukinijas parduotuvių lentynose galima matyti ištisus metus, tačiau vasarą prekyba suintensyvėja, o pirmaisiais rudens mėnesiais pasiekia piką.

„Pirkėjai visuomet reiškia prioritetą šviežiam daržovių derliui, tad ircukinijos sulaukia daug simpatijų. Pastaraisiais metais cukinijos visuomet rikiuojasi tarp pagrindinių daržovių pasirinkimų. Tą liudija ir pardavimų statistika: pavyzdžiui, praėjusių metų liepą pardavėme 47,7 tonas cukinijų, o tuo pačiu metu šiemet – net 68 tonas“,– pasakoja E. Dapkienė.

Turtinga ne tik skonio, bet ir maistinės vertės

Cukinijų populiarumą tarp daržovių mėgėjų neabejotinai lemia tai, jog veikiausiai nėra tokio patiekalo, su kuriuo ši daržo gėrybė nederėtų. PasakBrigitos Baratinskaitės, prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos departamento vadovės, cukinijos valgomos ir žalios, ir apdorotos, puikiai dera sriubose, troškiniuose, grilio patiekaluose ir net desertuose.

Cukinijos gali pasigirti ne tik skoninėmis savybėmis, bet ir nauda sveikatai: jos pasižymi itin mažu kaloringumu (100 g tik 17kcal), turi nedidelį angliavandenių kiekį,o skaidulų gausą. Be to, tai vienas iš nedaugelio maisto produktų, kurių sudėtyje nėra cholesterolio, mažai natrio ir riebalų, tad ją į valgiaraštį verta įtraukti ne tik besirūpinantiems kūno linijomis, bet ir širdies veikla.

„Renkantis cukiniją, reikia atkreipti dėmesį į jos kietumą ir žievelę – pastaroji turi būti sodrios, blizgios spalvos, be skylučių ar dėmių. Patiekalams gaminti geriausiai tinka mažesnės ir vidutinio dydžio cukinijos, mat cukinijos „rekordininkės“ gali būti karstelėjusios“, – pataria B. Baratinskaitė.

Pasak Maisto gamybos departamento vadovės, Lietuvoje įprasta valgyti tik pačią cukiniją, tačiau italai jau nuo neatmenamų laikų ne mažiau vertina ir šios gėrybės žiedus. Ryšulėliais parduodami žiedai, anot „Maximos“ ekspertės, Italijoje laikomi tikru delikatesu,jie įdaromi sūriais, žolelėmis ar tiesiog iškepami tešloje. Šįkart „Maxima“ atstovė ragina išbandyti ne tik cukinijų žiedų receptą, bet ir kitus kelionėmis Italijoje dvelkiančius receptus.

Sūriu įdaryti cukinijų žiedai

Reikės:10-12 cukinijų žiedų, 3/4 stiklinės rikotos, 1/4 stiklinės tarkuoto kietojo sūrio, druskos, pipirų ir saujos mėgstamų žolelių, 75 g kukurūzų arba bulvių krakmolo, 35 g miltų, pusės šaukštelio kepimo miltelių, 160 ml labai šalto gazuoto vandens, aliejaus skrudinimui.

Gaminame: atsargiai nuplaukitecukinijų žiedus, išvalykite nešvarumus iš vidaus ir nusausinkite. Dubenyje sumaišykite rikotos sūrį, kietąjį sūrį, druską, pipirus ir smulkintas žoleles – tai bus įdaras, kurį į žiedus galime įspausti konditeriniu maišeliu ar švirkštu. Įspaudę įdarą, žiedo viršūnėlę užspauskite, kad masė tvirtai laikytųsi ir nebėgtų per kraštus. Kitame dubenėlyje sumaišykite tešlą: krakmolą, miltus, kepimo miltelius, gazuotą vandenį. Gilesnėje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir dėkite cukinijų žiedus, prieš tai kiekvieną panardinę tešloje. Žiedus kepkite po 1-2 min. iš abiejų pusių, kol šie gražiai apskrus ir įgaus auksinį atspalvį. Apkepusius žiedus dėkite ant popierinio rankšluosčio, kad nuvarvėtų riebalų perteklius. Patiekite su mėgstamu padažu ar daržovėmis. Skanaus!

Cukinijų pasta su krevetėmis

Reikės:2 vidutinio dydžio cukinijų, 300 gramų šviežių nuluptų krevečių, 1-2 skiltelių česnako, 1/2 smulkiai supjaustytos aitriosios paprikos, 125 ml baltojo vyno, 2 šaukštų citrinos sulčių, alyvuogių aliejaus kepimui, saujelės smulkintų petražolių ir kalendros, druskos ir pipirų.

Gaminame:nuplaukite cukinijas ir pjaustykle ar skustuku supjaustykite neluptas daržoves plonais, spagečių formos šiaudeliais. Į keptuvę pilkite šlakelį alyvuogių aliejaus, dėkite atitirpintas krevetes ir pakepinkite apie 2 min. Įspauskite ant krevečių česnako skilteles, suberkite smulkintą aitriąją papriką ir supilkite vyną. Viską gerai išmaišykite ir pakepinkite dar keletą minučių, kad vynas šiek tiek nugaruotų. Dabar į keptuvę dėkite paruoštus cukinijų makaronus, pabarstykite druska, pipirais ir viską darsyk gerai išmaišykite. Pakepinę dar 2 min., patiekalą serviruokite lėkštėse. Patiekdami apibarstykite makaronus smulkintomis petražolėmis ir kalendra. Šalia puikiai tiks griežinėlis citrinos. Skanaus!

Cukinijų carpaccio su sūriu

Reikės: 2 nedidelių žalių cukinijų, 1 citrinos, feta sūrio, alyvuogių aliejaus, saujos mėtos lapelių, druskos ir pipirų.

Gaminame:cukinijas kruopščiai nuplaukite ir skustuko pagalba supjaustykite plonomis juostelėmis. Jas išdėliokite lėkštėje vienu sluoksniu. Atskirame indelyje sumaišykite citrinos sultis ir kelis šaukštus aliejaus. Šiuo padažu apšlakstykite cukinijas, taip pat berkite smulkintas mėtas. Patiekalą šiek tiek pasūdykite druska, pabarstykite pipirais ir ant viršaus apibarstykite sūriu. Skanaus!

Valstietis.lt


Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
18.01.2023 laikas 14:03 ŽŪM: Draudimai blogina jaunųjų žemdirbių padėtį
Seimo priimti apribojimai ūkininkams statyti sodybas žemės ūkio paskirties žemėje blogina jaunųjų ir smulkių ūkininkų padėtį, o prezidento pateikti pasiūlymai – galimas kompromisas, teigia Žemės ūkio ministerija (ŽŪM)....

Skaityti daugiau

06.09.2020 laikas 09:59 Mėlynasis palemonas - neįtikimų gydomųjų savybių augalas
Augalas pavadintas graikų filosofo Palemono vardu. Senovės Graikijoje palemonas buvo vartojamas kaip vaistinis augalas. Palemonu graikai gydydavo gyvūnų įkandimus ir sergančiuosius dizenterija. Europos vaistinėse XIX amžiuje palemono milteliai buvo vartojami  kaip priemonė nuo pasiutusių gyvūnų įkan...

Skaityti daugiau

11.12.2023 laikas 10:13 Dygliuotas šaltalankis ir jo nauda

Štai ir atėjo pirmosios šalnos – pats metas rinkti dygliuotojo šaltalankio uogas. Jas geriausiai rinkti spalio–gruodžio mėnesiais, kai po pirmųjų šalnų uogos tampa saldžiai rūgščios ir lengviau atsiskiria nuo šakelių.

...

Skaityti daugiau

10.02.2021 laikas 22:52 Imbieras - geriausia priemonė, apsauganti nuo blogos nuotaikos ir peršalimo

Žiema - gražus metų laikas. Deja, atšalus orams, neretai mus lydi peršalimo ligos, depresija ir noras suvalgyti kažką žalingo. Nuo tokių negerovių efektyviau apsaugo imbiero šaknys. Pabandykite imbiero vartoti bent mėnesį laiko ir rezultatas Jus maloniai nustebins.

...

Skaityti daugiau

31.05.2020 laikas 11:24 Bruknė (Vaccinium vitis-idaea) Ir Liaudies Receptai
Lotyniškas jo pavadinimas reiškia vynuoges nuo Ido kalno. Bruknės paplitusios visoje Šiaurės pusrutulio vidutinio klimato juostoje, taip pat tundroje. Jų uogos nuo seno vartojamos maistui, jos ir lapai pasižymi stipriomis vaistinėmis savybėmis....

Skaityti daugiau