Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Kaimo naujienos » Sodininkas

Tinkama orchidėjos priežiūra

Tinkama orchidėjos priežiūra

Orchidėjos – tai gėlių rūšis, kurią galima rasti daugelio žmonių namuose. Labai mėgstame jas laikyti ant palangės ar komodos, nes tai graži bet kokio interjero puošmena. Ši gėlių rūšis subūrė mėgėjų grupę, kurie dalijasi informacija, kaip geriausiai ją prižiūrėti. Šie būdai yra paprasti ir tikrai veiksmingi! Kaip prižiūrėti orchidėjas?

Orchidėjos atkeliavo pas mus iš atogrąžų miškų! Ten yra jų natūrali buveinė. Tačiau dėl tokios tolimos ir egzotiškos kilmės vietos jas sunku išlaikyti mūsų klimato sąlygomis.

Jos būna įvairių spalvų – dažniausiai baltos, rožinės arba violetinės. Paprastai jos žydi pavasarį, nors kartais žydi ir rudenį.

Orchidėjų lapai gana saviti – dideli, tamsiai žali, padengti tarsi vaškiniu sluoksniu. Taigi, jei pastebėjote, kad jūsų gėlė yra pageltusi ir susiraukšlėjusi, vadinasi, ji serga arba yra netinkamai prižiūrima!

Kaip prižiūrėti orchidėjas, kad jos pražystų?

Saugokite jas nuo stiprių saulės spindulių! Geriausia jas laikyti ant palangės, esančios į rytų pusę. Jei kaitros ir bus per daug, ilgai ja nesimėgaus. Tačiau būna ir atvirkščiai – orchidėjos, kurios laikomos žemesnėje nei 15 laipsnių temperatūroje, paprasčiausiai nušąla.

Atostogaudami nenuleiskite žaliuzių! Dėl saulės trūkumo orchidėja nebeturės žiedų, kai grįšite iš atostogų.

Kaip laistyti orchidėjas?

Dabar pereiname prie esmės. Laistant šiuos augalus svarbūs du aspektai: vandens kokybė ir kiekis.

  • Gėlę laistykite virintu vandeniu. Nupilkite vandenį iš karšto virdulio ir palikite atvėsti bent kelioms valandoms. Tada palaistykite orchidėją.
  • Tai darykite sistemingai, bet ne per dažnai. Optimalus intervalas yra 7-10 dienų.
  • Stenkitės, kad vandens būtų nei per daug, nei per mažai. Jokiu būdu negalima sau leisti vienu metu įpilti į vazoną daugiau vandens, nei gėlei reikia. Kai kurie žmonės renkasi šį būdą ir sako, kad orchidėja gali „būti vandenyje“. Esą ji pasiima vandens, kai jai jo reikia, todėl niekada jos nepritrūksta. Tai nesąmonė ir klaida, dėl kurios gali išsivystyti grybelis!

Persodinkite gėles – geriausia kas dvejus metus

Jei orchidėja yra sveika ir jai suteiktos tinkamos sąlygos, ji augs. Todėl laikui bėgant jai reikia daugiau vietos, taigi ją reikia persodinti į didesnį vazoną. Kiekvieną kartą persodindami, apžiūrėkite augalo šaknis ir patikrinkite jų būklę. Jei jos žalios ir tvirtos, galite džiaugtis. Tačiau jei jos tapo pilkos ir sidabro spalvos, vadinasi, augalus laistote per mažai arba per retai.

Kaip tinkamai prižiūrėti orchidėjas? Tokiais atvejais patrumpinkite jų šaknis, kurios jau yra senos ir tik trukdo joms pasiekti vandenį.

Kaip prižiūrėti orchidėjas? Jas patręškite!

Tam galite patys pasigaminti trąšų, pavyzdžiui, iš česnakų, mielių ar bananų. Štai keletas išbandytų ir patikrintų būdų:

Vanduo su alumi

Į stiklinę įpilkite 50 ml alaus (šviesaus) ir palaukite, kol išeis angliarūgštė. Pripilkite vandens iki viršaus ir palikite nesaulėtoje vietoje kelioms valandoms. Orchidėjas laistykite kartą per mėnesį.

Vanduo su česnakais

Puode pašildykite litrą vandens, įdėkite tris skilteles česnako (prieš tai susmulkintas spaustuve) ir palikite maždaug 24 valandoms, bet ne ilgiau kaip dviem dienoms. Šiuo vandeniu orchidėjų nelaistykite, bet kartą per mėnesį į jį 30 minučių įmerkite orchidėjas ir grąžinkite jas į nuolatinę vietą.

 Vanduo su bananais

Nulupkite 2 bananus, žieveles užpilkite 2 litrais vandens. 2 ar 3 dienas palaikykite mikstūrą sandariame inde, tada ją perkoškite ir sumaišykite su vandeniu santykiu 1:1. Šią maistingą medžiagą laikykite plastikiniame butelyje ir laistykite orchidėjas kartą per dvi savaites.

Priemonės, paruoštos namuose, dabar labai madingos ir populiarios! Tačiau jei norite imtis greitesnių veiksmų, parduotuvėse ieškokite orchidėjoms paruoštų skystų maistinių medžiagų.


Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
04.05.2023 laikas 21:59 Jokio geltonumo ir didesnis derlius: štai geriausios česnakų trąšos
Specialistai teigia, kad vos tik pasirodžius pirmosioms plunksnelėms, turėtumėte paruošti maistingų trąšų česnakams. Jei norite užauginti didelį česnakų derlių, turite juos laiku tręšti. Be to, jis nepradės gelsti, jei bus laiku nustatyta priežastis ir tręšiama....

Skaityti daugiau

16.05.2020 laikas 19:47 Kopūsto nauda ir liaudies receptai
Kopūstas - bastutinių (Brassicaceae) šeimos augalų rūšis. Tai dvimetis (kai kurie varietetai vienmečiai) žydintis augalas. Kopūstų stiebas lapuotas, apatiniai lapai stambūs, mėsingi, žiedai susitelkę gausiažiedėje kekėje geltonais, kartais baltais vainiklapiais. Ankštaros labai stambios....

Skaityti daugiau

10.11.2021 laikas 20:35 Paprastosios alyvos liaudies medicinoje (Syringa vulgaris L.)

Alyvos - labai populiarus dekoratyvinis augalas, išvesta labai daug jų rūšių, šiais laikais priskaičiuojama virš 1000 rūšių, kurios skiriasi žydėjimo laiku ir trukme, žiedynų forma ir dydžiu, žiedų spalva ir forma.

...

Skaityti daugiau

27.10.2020 laikas 19:34 Naudingos Gydomosios Uogos Bruknės

Bruknes galima trinti su cukrumi, virti jų uogienę ir džemą. Bruknių uogienė yra labai skani kartu su obuoliais ir kriaušėmis. Su bruknėmis ruošiami ir nacionaliniai patiekalai. Pavyzdžiui, bruknes galima mirkyti ir rauginti su prieskoniais. Šios bruknės tiks mėsos patiekalams.

...

Skaityti daugiau

04.04.2023 laikas 08:07 Lengva, šilta, nebrangu: geriausias būdas uždengti šiltnamį
Įprasta manyti, kad šiltnamį geriausia dengti polikarbonatu. Tačiau kažkodėl dauguma žmonių kasmet vis dar naudoja plėvelę arba agroplėvelę, o kai kurie pasitiki tik stiklu. Taigi išsiaiškinkime, kuo geriausia dengti šiltnamį ir kurią iš šių medžiagų ir kada reikėtų naudoti....

Skaityti daugiau