Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Medicinos Naujienos » 2017 » Rugpjūčio » 10

Natūralūs metodai kaip atsikratyti priklausomybės nuo alkoholio

Pasirodo, kad anoniminių alkoholikų metodas kovoje su alkoholizmu nėra efektyvus. Jei norite sumažinti savo polinkį į svaigiuosius gėrimus, patariame išbandyti kai kuriuos natūralius metodus, rašo Cate Montana.

Natūralūs metodai kaip atsikratyti priklausomybės nuo alkoholio

C. Perkins pajuto, kad, taip pat, kaip dauguma alkoholikų, pasukusių blaivybės keliu, ji vis dar kovoja su nuovargiu, depresija ir beveik nenugalimu potraukiu alkoholiniams gėrimams.

Nepaisant didžiulių nelaimių, kurias sukelia etilo alkoholis (etanolis), daugelyje Vakarų šalių girtaujama vis daugiau. JAV vien laikotarpiu nuo 2005 iki 2012 metų alkoholikų skaičius padidėjo 17,2 proc., o Jungtinėje Karalystėje vadinamasis buitinis girtavimas kelia rimtą nerimą jau bent 10 metų. Tarnyba, užsiimanti sveikatai kenksmingų medžiagų vartojimo ir psichikos sveikatos klausimais, girtaujančiu laiko vyrą, kuris per vieną kartą išgeria 5 ar daugiau alkoholinių gėrimų vienetų, savo ruožtu moterys atitinka šį apibūdinimą, jei sudoroja 3 ar daugiau vienetų. Jei šitiek alkoholinių gėrimų išgeriate dažniau nei 5 kartus per mėnesį, ši tarnyba jus faktiškai klasifikuoja kaip alkoholiką. Standartinis alkoholio vienetas įvairiose šalyse skirtingas. Lietuvoje, kaip ir Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) nustatyta, kad tai yra 10 g gryno (100 %) etilo alkoholio.

2015 metais JAV buvo atliktas išsamus, valstybinio masto tyrimas apie svaigalų vartojimą ir gyventojų sveikatą. Jo rezultatai parodė, kad 86 proc. asmenų, vyresnių nei 18-os metų, išgeria „tam tikromis progomis“, 56 proc. nurodė, kad „išgėrė svaigiųjų gėrimų per pastarąsias 30 dienų“, o 27 proc. prisipažino, kad per pastarąjį mėnesį išgėrė girtautojo definiciją atitinkantį alkoholinių gėrimų kiekį.

Šių metų pavasarį Lietuvoje viešėjęs PSO atstovas paskelbė, kad suvartojame daugiausia alkoholio Europoje - vienas mūsų šalies gyventojas (15 metų ar vyresnis), PSO duomenimis, 2016 metais vidutiniškai išgėręs net 16 litrų absoliutaus (100 %) alkoholio, o tai daugiau nei 2015 metais (15,4 litro). Pasak Lietuvos statistikos departamento, kuris skaičiuoja legalių alkoholinių gėrimų vartojimą, minėtas skaičius nesiekiantis 14 litrų, be to, nuo 2012 metų jis kasmet nežymiai mažėja.
Kaimyninėje Latvijoje, PSO duomenimis, absoliutaus (100 %) alkoholio suvartojimas vienam 15 metų ar vyresniam asmeniui 2016-aisiais viršijo 10 litrų, ir latviai užėmė 14 vietą Europoje.

2014 metais PSO pranešė, kad alkoholiniai gėrimai skatina daugiau nei 200 ligų bei traumų, o 2012-aisiais dėl su svaigiaisiais gėrimais susijusių priežasčių mirė 3,3 mln. žmonių (tai apie 6 proc. visų mirties atvejų). Lietuvos statistikos departamento duomenimis, 2016 metais dėl tiesiogiai su alkoholinių gėrimų vartojimu susijusių mirties priežasčių mirė 23,4 asmenys iš 100 tūkst. šalies gyventojų. 2015 metais šis rodiklis siekė 25,2, o 2014 metais - 25,8 mirčių iš 100 tūkst. gyventojų.

Deja, nė vienas iš šių sausų skaičių neatskleidžia to skausmo ir kančios, kokių dėl alkoholinių gėrimų patiria patys girtuokliai ir jų šeimos. Tyrimai liudija, kad vis didėjantis svaigiųjų gėrimų vartojimas sumažina artumą tarp partnerių ir didina ištuokų skaičiaus augimą. Be to, tyrimai patvirtino tiesioginį ryšį tarp alkoholinių gėrimų vartojimo ir depresijos. Tarp alkoholikų savižudybių būna apie 120 proc. daugiau nei tarp kitų suaugusių pasaulio gyventojų.

Problemos nemažina faktas, kad alkoholiniai gėrimai lengvai prieinami. Pavyzdžiui, televizijoje jau seniai niekas nebesistengia slėpti išgertuvių vaizdų -mūsų laikais daugiau nei trečdalis visų per serialus matomų gėrimų yra kaip tik svaigieji, o JAV vis didėjantis produktų rodymo per televiziją akcentavimas išvis padarė alkoholinius gėrimus daugelio šou „žvaigžde“.

Be to, paaiškėjo, kad neefektyvus yra daugiausia rekomenduotas priklausomybės nuo alkoholio gydymo metodas, t. y. XX amžiaus ketvirtąjį dešimtmetį sukurtas nemedicininis, teizmo mokymu pagrįstas, alkoholikų tarpusavio palaikymo grupės modelis.

Anoniminiai alkoholikai (AA), be abejo, yra žinomiausias alkoholikų gydymo metodas pasaulyje. Kaip tik AA ir jų 12-os žingsnių sveikimo programą labiausiai rekomenduoja dauguma Vakarų šalių ligoninių, priklausomybių gydymo centrų, priklausomybės nuo alkoholio konsultantų ir teismų.

Deja... JAV praktikuojanti blaivybės trenerė Cynthia Perkins, sukūrusi specialią priklausomybių gydymo programą, padedančią visą gyvenimą susilaikyti nuo svaiginamųjų medžiagų (angl. Clean and Soberfor Life Jump-Start Program), atskleidžia šokiruojantį faktą: daugelis patikimų tyrimų įrodė, kad ilgainiui (t. y. taip, kad alkoholikas pajėgtų susilaikyti nuo alkoholinių gėrimų ilgiau nei 5 metus) AA pasiekimų rodikliai svyruoja tik tarp 0,01-0,025 proc.

Be to, tyrimai liudija, kad apie 0,05 proc. visų alkoholikų meta gerti be jokio įsikišimo ar gydymo iš išorės. Vadinasi, net paties motyvuotas blaivumas būna efektyvesnis už AA 12-os žingsnių programą...

C. Perkins daroma išvada tiesmuka: „Dauguma alkoholikų taip ir neatsigauna nuo savo ligos. Jie tiesiog miršta. Tie, kurie meta gerti naudodamiesi 12-os žingsnių programa, grumiasi su nuolatiniu troškimu išgerti ir kenčia dėl įvairiausių simptomų, pavyzdžiui, dirglumo, nerimo, įtampos, nuovargio ir depresijos. Tai iš esmės veikia gyvenimo kokybę ir praktiškai padaro šiuos žmones priklausomus nuo AA susirinkimų visam likusiam gyvenimui.“

Pati C. Perkins nebevartoja alkoholinių gėrimų jau 29 metus ir nesigėdija prisipažinti, kad kelerius pirmus blaivybės metus buvo pasidariusi gana stipriai priklausoma nuo AA. Tačiau po kelerių metų moteris jau sugebėjo objektyviai pažvelgti ne tik į tai, kaip ji gyvena, bet ir įvertinti savo fizinę bei emocinę būseną. C. Perkins pajuto, kad, taip pat, kaip dauguma alkoholikų, pasukusių blaivybės keliu, ji vis dar kovoja su nuovargiu, depresija ir beveik nenugalimu potraukiu alkoholiniams gėrimams. Visas jos gyvenimas sukosi tik apie anoniminius alkoholikus, nes ji darbavosi AA kaip savanorė. Vienu momentu moteriai pradėjo atrodyti, kad iš tikrųjų niekas jos gyvenime nepasikeitė, tik vieną priklausomybę pakeitė kita.

Naujasis 5 žingsnių planas

Kad sumažintumėte alkoholinių gėrimų vartojimą ar visai jų atsisakytumėte, blaivybės trenerė Cynthia Perkins pataria subalansuoti smegenų veiklą taikant 5 žingsnius. Štai jos siūlomas naujasis 5 žingsnių planas.

1. Liaukitės vartoję alkoholinių gėrimų.

2. Nustokite vartoję bet kokių medžiagų, kurios svaigina, pradedant narkotikais ar antidepresantais, baigiant nikotinu, kofeinu, cukrumi ir bet kokiais medikamentais, veikiančiais smegenų biocheminius procesus.

3. Vartokite maisto papildų, kurie visavertiškai maitina smegenis ir subalansuoja jose vykstančius biocheminius procesus.

4. Vartokite pakankamai gyvūninių riebalų, žalumynų ir daržovių.

5. Suvaldykite stresą.

Ieškodama atsakymų C. Perkins vėl pradėjo mokytis ir įgijo konsultacinės psichologijos magistro laipsnį. Po to, studijuodama pas gydytoją dr. Charlesą Gantą Funkcinės medicinos ir genomikos akademijoje (The Academy of Functional Medicine and Genomics), moteris gavo funkcinės medicinos sertifikatą. Ch. Gantas yra vedantysis ekspertas klausimais, kurie susiję su priklausomybių ir psichikos sveikatos sutrikimų įveikimu, taikant koreguojamąją biochemiją.

Studijuodama C. Perkins sužinojo, kad viena iš priežasčių, sukeliančių priklausomybę nuo alkoholio, yra sutrikę biocheminiai procesai smegenyse, todėl nerimas ir depresija, kurie ją galų gale privedė prie alkoholizmo, nesiliaus iki tol, kol bus subalansuoti biocheminiai procesai smegenyse.
Moteris pasakoja: „Sužinojau, kad svarbiausias veiksnys, padedantis išlikti blaiviam, yra mityba. Priklausomybės pagrindas gali būti sutrikdyti smegenų biocheminiai procesai. Neuromediatoriai smegenyse, reguliuojantys kūne vykstančius procesus, formuojasi iš maisto medžiagų, esančių maisto produktuose.“

Deja, šiuolaikinis maistas savo maisto vertės atžvilgiu labai nevisavertis. Esama daug klinikinių tyrimų, kurie rodo, kad depresijos ir psichikos ligų priežastis gali slypėti nesveikoje mityboje. Žinoma, vienas tipiškiausių būdų, kaip daugelis žmonių bando išsivaduoti nuo nevisavertės mitybos sukeltos depresijos ir nerimo, yra alkoholiniai gėrimai. Per daugelį tyrimų įrodyta, kad etilo alkoholis sukelia dopamino išskyrimą, o tai gerina savijautą. Per vieną 2013-aisiais atliktą tyrimą buvo konstatuota, kad dopaminui išlaisvinti pakanka vos vieno valgomojo šaukšto (15 ml) alaus.

Be to, etilo alkoholis moduliuoja kitus smegenų neuromediatorius, pavyzdžiui, serotoniną ir gama amino sviesto rūgštį (GABA), slopina glutamato sintezę, kuris veikia nuotaikos reguliavimo procesus. Galiausiai tiems patiems geriems“ pojūčiams sužadinti reikia vis daugiau etilo alkoholio, ir išsivysto priklausomybė. Didėjant priklausomybei nuo alkoholio, žmogaus vartojamų maisto produktų maisto vertė mažėja, nes etilo alkoholis slopina kasos veiklą, kuri sintetina virškinimo fermentus, o kaip tik šie fermentai ir suskaido gautą maistą taip, kad organizmas galėtų pasinaudoti jame esančiomis maisto medžiagomis. Alkoholis neigiamai veikia ir organizmo gebėjimą absorbuoti vitaminus bei kitas maisto medžiagas iš suvartotų produktų. Visi šie veiksniai kartu skatina nenumalšinamą troškimą apsvaigti, nerimą, nuotaikos svyravimus ir depresiją, silpnina imuninę sistemą ir sveikatą apskritai.

C. Perkins pripažįsta: „Iš pradžių anoniminiai alkoholikai teikia šaunų palaikymą. Deja, niekas nieko nedaro tam, kad sumažėtų pats noras svaigintis.“

Šiai nuomonei pritaria ir JAV Riordan klinikos vyriausiasis gydytojas Ronas Hunning-hake’as (minėtos klinikos specializacija - funkcinė ir integracinė medicina): „Jei maitinatės netinkamai, kelias į priklausomybę pasidaro itin lengvas. Žmonės, kurie lanko AA susirinkimus, šiaip ne taip laikosi, tačiau negalima teigti, kad jie pasveiksta.“

Mityba ir priklausomybės nuo alkoholio gydymas

Sparčiai plinta naujas metodas priklausomybei nuo alkoholio gydyti - biocheminis atsikūrimas, t. y. sveikų maisto medžiagų pusiausvyros atstatymas organizme, kartu su emocine ir elgesio terapija. Nors tyrimų apie šio būdo efektyvumą gydant alkoholizmą kol kas yra mažai, prieinami duomenys rodo, kad 60 proc. pacientų sugebėdavo susilaikyti nuo alkoholinių gėrimų 42 mėnesius. Per kitą tyrimą pacientai metus gydėsi, derindami tinkamą mitybą su elgesio korekcijos terapija ir psichologine pagalba. Šiuo atveju taip pat apie 60 proc. tyrimo dalyvių liovėsi vartoję svaigiųjų gėrimų ir tapo blaivininkais.

60 proc. tyrimo dalyvių, kurie metus gydėsi, derindami tinkamą mitybą su elgesio korekcijos terapija, liovėsi vartoję svaigiųjų gėrimų ir tapo blaivininkais.

Gydymo centras The Pain and Stress Center, esantis JAV Teksaso valstijos San Antonijo mieste, įsteigtas 1979 metais. Tai viena nedaugelio vietų JAV, kur alkoholizmui gydyti taikoma ortomolekulinė terapija. Ji gerina sveikatą, per tinkamą mitybą suformuojant kūno ląstelėms optimalią molekulinę terpę. Be to, centras siūlo aminorūgščių ir maisto alergijos testus, mitybos konsultacijas, šviečiamojo bei tiriamojo pobūdžio informaciją ir valstybinių institucijų, ir sveikatos priežiūros specialistams. Dr. Katherine'a Birkner - licencijuota slaugytoja ir viena šio centro steigėjų. Ji pripažįsta, kad vidutiniškai dviem iš trijų asmenų, kurių priklausomybei nuo alkoholio gydyti taikoma ortomolekulinė terapija, pavyksta ilgai išlikti blaiviems: „Nereikia nusileisti iki žemiausio taško, kad pradėtumėte kelią į sveikimą. Norint pasiekti rezultatų, reikia keisti įprastinius elgesio modelius ir įpročius. Reikia keisti įprastinę mitybą ir pradėti vartoti reikiamus maisto papildus. Kalbame apie gyvenimo būdo keitimą.“

Deja, nustoję vartoti alkoholinių gėrimų, dauguma alkoholikų nedaro esminių mitybos pokyčių ar negauna pagalbos formuoti sveikesnius valgymo įpročius. Jie net nenutuokia, kad cukrus, nikotinas, kofeinas ir kitos priklausomybę sukeliančios medžiagos, įskaitant antidepresantus, veikia smegenyse vykstančius procesus ir palaiko gyvybingus priklausomybę skatinančius polinkius.

C. Perkins liūdnai reziumuoja: „Nueini į anoniminių alkoholikų susirinkimą ir matai, kad susirinkusieji rūko, geria kavą ir valgo spurgas. Atrodo, jog niekas nesupranta, kad cukrus veikia smegenis lygiai taip pat, kaip etilo alkoholis, ir kad cukrus, kofeinas, nikotinas bei kitos priklausomybę sukeliančios medžiagos ir toliau užveda potraukį svaigintis.“ Naujausi tyrimai liudija, kad alkoholiniai gėrimai ir cukrus veikia vienus ir tuos pačius neuralinius takus ir smegenų receptorius.

Abi medžiagos sukelia panašų troškimą, toleranciją, abstinencijos simptomus ir priklausomybę.0 Nikotinas gali apsunkinti smegenims atsigauti nuo priklausomybės nuo alkoholio, o kofeinas didina imlumą įvairiems narkotikams, ypač kokainui.

Kita kliūtis ilgalaikio sveikimo kelyje, C. Perkins nuomone, yra AA dvasinis (religinis) fokusas. Postulatas „patikėti savo valią ir gyvenimą Dievo, kaip mes Jį suprantame, globai“ ne tik sulaiko daug žmonių, kuriems reikalinga pagalba, nuo įsitraukimo į šią organizaciją, bet ir suformuoja ryškią tarpusavio priklausomybę.

„Jei norite pasveikti, turite išsižadėti savo laisvos valios ir atiduoti savo gyvenimą į aukštesnės jėgos rankas, sudaryti savo nuodėmių sąrašą, prisipažinti Dievui, sau ir kitam žmogui visą teisybę apie savo paklydimus, įsijungti į visuomeninę veiklą. Kiek daug, pavyzdžiui, vėžiu, cukriniu diabetu ar artritu sergančiųjų norėtų išgirsti ką nors tokio?“ - klausia C. Perkins.

Be to, pasak jos, gėdinimas dėl tų kartų, kai žmogaus ranka tiesėsi link stikliuko, taip pat viešas smerkimas dėl nesąžiningumo ir grupės taisyklių pažeidimo nėra metodai, kurie stiprintų alkoholiko savigarbą ir valios jėgą.

Viską apimantis požiūris

Siekiant sumažinti potraukį svaiginamosioms medžiagoms, malšinti įvairius abstinencijos šalutinius reiškinius ir pagerinti šansus ilgą laiką susilaikyti nuo alkoholinių gėrimų bei kitų narkotinių medžiagų, reikia sukurti tokius mitybos terapijos metodus, kurie padėtų šalinti narkotinių medžiagų vartojimo sukeltus sutrikimus.

Šiuo metu šioje srityje matoma tam tikra pažanga, tiriamas, pavyzdžiui, N-acetilcisteino (NAC), gaunamo iš aminorūgšties L-cisteino, taikymas. N-acetilcisteinas klasifikuojamas kaip svarbus medikamentas, padedantis stabilizuoti smegenyse glutamatą, gydyti etilo alkoholio sukeltus kepenų pažeidimus ir mažinti priklausomybę skatinantį elgesį.

Daugelyje maisto produktų yra aminorūgšties glutamino, o tai pagrindinis smegenų degalų šaltinis bei slopinamasis neuromediatorius. Jis taip pat yra GABA pirmtakas, dar vadinamas antinerimo aminorūgštimi. Jau 1955-aisiais atlikti bandymai su gyvūnais parodė, kad glutamino vartojimas sumažino potraukį etilo alkoholiui, taip sumažindamas jo vartojimą net 35 procentais. Savo ruožtu kiti tyrimai atskleidė, kad glutaminas galėtų turėti didelį potencialą ir gydant priklausomybę nuo alkoholio.

Kitas natūralus junginys, kuris, ko gero, geba iš esmės sumažinti alkoholikų vartojamų svaigiųjų gėrimų kiekį, yra kudzu - ekstraktas, gaminamas iš Azijoje augančių laukinių vynuogių šaknų. Nors jis pats potraukio alkoholiui neslopina, per vieną tyrimą asmenims, kuriems diagnozuota priklausomybė nuo alkoholio, vartojant šio preparato, pavyko sumažinti išgertų alkoholinių gėrimų kiekį net 57 proc., tuo pat metu ir didinant blaiviai praleistų dienų skaičių. Gydymo centre The Pain and Stress Center slaugytoja dr. K. Birkner rekomenduoja pacientams papildomai vartoti aminorūgščių L-glutamino, L-tirozino ir taurino, taip pat 5-hidroksitriptofano (5-HTP), kuris yra gerai žinomas serotonino ir melatonino pirmtakas, dar nepamirštant magnio bei vitamino B6' kurie reikalingi smegenims aminorūgščių apykaitai stimuliuoti. Be to, minėtas centras su savo prekyženkliu gamina plataus asortimento maisto papildų, skirtų smegenų funkcijoms skatinti ir nuotaikai stabilizuoti.

Ir dr. K. Birkner, ir C. Perkins, ir R. Hunning-hake’as vieningai mano, kad protingiausias ir greičiausias kelias į ilgalaikį pasveikimą nuo priklausomybės nuo alkoholio yra viską apimanti terapija, kurioje sujungtos konsultacijos, valgymo įpročių keitimas, maisto papildų vartojimas ir grupės palaikymas. Be to, pasitarkite su gydytoju, kad įsitikintumėte, ar nesergate dar kokia nors liga, aštrinančia priklausomybės simptomus ir trukdančia sveikti (pavyzdžiui, kandidoze, hipo-tiroze, antinksčių disfunkcija, disbakterioze). Gal jus vargina lėtinis stresas, maža cukraus koncentracija kraujyje ar aplinkos toksinai?

C. Perkins pabrėžia: „Stipriai pasitempdami, ko gero, išsilaikysite metus ar kiek ilgiau, bet, jei norite nugalėti savo priklausomybę visiems laikams, turėsite išmokti maitintis ir gyventi taip, kad palaikytumėte smegenų biocheminių procesų pusiausvyrą.“

R. Hunninghake’as, daugelyje vietų JAV vedantis paskaitas apie maisto papildų svarbą, išsivaduojant nuo alkoholizmo ir priklausomybių, pasisako dar radikaliau: „Asmenims, kurie maitinasi tinkamai ir kurių natūrali organizmo detoksikacija neperkraunama toksinais ir pesticidais, priklausomybė nuo etilo alkoholio, greičiausiai negresia.“

KNYGOS (ANGLŲ K.)

Gant, Charles. End Your Addiction Now VViIliams, Rogger J. Alcoholism; The Nutritional Approach Larson, John. 7 Weeks to Sobriety Hoffer, Abram; Saul, Andrew. The Vitamin Cure for Alcoholism: Orthomolecular Treatment of Addictions Perkins, Cynthia. Get Sober Stay Sober: The Truth About Alcoholism Canfield, Jack; Andrews, Dave. The 30-Day Sobriety Solution

Maisto papildai, padedantys sustabdyti priklausomybės karuselę

Gydytojas Ronas Hunninghake’as pritaria amerikiečių biochemiko Ro-gero J. Williamso rekomendacijoms dėl maisto papildų vartojimo asmenims, kurie turi priklausomybę nuo alkoholio. R. Williamsas ne tik atrado folio rūgštį, vitaminą B6, pantoteno rūgštį ir lipo rūgštis, bet ir tyrinėjo ryšį tarp mitybos ir alkoholizmo bei parašė knygą „Alkoholizmas: maisto poveikis" (Alcoholism: The Nutritional Approach, leidykla University of Texas Press, 1961). Štai jo patarimai, ką tokiais atvejais derėtų vartoti.

Vitaminas C neutralizuoja gausaus alkoholinių gėrimų vartojimo suformuotus toksinius šalutinius produktus ir saugo kepenis nuo suriebėjimo.

Siūloma paros dozė: 1000 mg kas valandą, kol prasideda viduriavimas, rodantis žarnyno tolerancijos
slenkstį, o tada po 1000 mg kas 4 valandas, iš viso 10-20 g ar daugiau.

L-glutaminas, aminorūgštis, mažinanti potraukį etilo alkoholiui, veikia kaip smegenų degalai ir padeda koreguoti girtuokliavimo padarytus neuromediatorių funkcijų pažeidimus.

Siūloma paros dozė: 2000-3000 mg.

B-50 vitaminų kompleksas, kuriame yra 50 mg svarbiausių B grupės vitaminų.

Siūloma paros dozė: 6 tabletės / kapsulės (pagal gamintojo nurodymus).

Lecitinas kartu su vitaminu B mažina kepenų suriebėjimą.

Siūloma paros dozė: 2-4 valgomieji šaukštai.

Magnis įgali sumažinti patologišką kepenų fermentų aktyvumą ir taip sumenkinti alkoholio sukeltos mirtinos kepenų cirozės riziką.

Siūloma paros dozė: 250 mg 2 kartus per dieną.

Kudzu ekstraktas gali stipriai sumažinti išgeriamų alkoholinių gėrimų kiekį.

Siūloma paros dozė: 1000 mg 3 kartus per dieną.

N-acetilcisteinas (NAC) yra stiprus antioksidantas, gerinantis alkoholio pažeistų kepenų veiklą.

Siūloma paros dozė: 1000-2000 mg.

Silimarinas subalansuoja cukraus koncentraciją kraujyje ir gerina kepenų veiklą.

Siūloma paros dozė: 100-300 mg.

Natūralūs metodai kaip sumažinti gerti

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
15.10.2019 laikas 20:54 Receptai – Patiekalai Skanūs Pusryčiai Per Kelias Minutes
Pateikiu jums greitą ir skanų pusryčių receptą. Blynai yra labai skanūs ir tinkami ne tik suaugusiems, bet ir vaikams. Pusryčiai labai paprasti, tačiau labai sotūs.

Skaityti daugiau

04.06.2019 laikas 21:34 Receptai – Patiekalai Varškės pyragaičiai «Varškėčiai»

Manau, kad kiekviena mama savo vaikui gamina varškėčius, bet jie ne visada būna purūs ir minkšti. Aš jums pasakysiu, kaip greitai ir labai skaniai pasigaminti varškėčius. Labai svarbu, įtikti savo vaikams skaniais patiekalais.<...

Skaityti daugiau

21.11.2017 laikas 10:38 Receptai – Patiekalai Arbata nuo laringito (ramunėlė, juoduogio šeivamedis, liepžiedžiai)
Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Laringitas. Ingredientai: ramunėlės žiedai, juoduogio šeivamedžio žiedai, liepos žiedai

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
05.05.2024 laikas 18:45 Didžiausias amžiaus skirtumas tarp sutuoktinių (tokiu atveju skyrybos neišvengiamos)
Kai įvyksta atsitiktinės pažintys, retai atkreipiame dėmesį į amžiaus skirtumą, net jei jis yra didelis. Daugelis žmonių mano, kad jei abu sutuoktiniai sutaria, amžius neturi reikšmės. Tačiau tai gali būti tik iliuzija, kuri laikui bėgant išnyks....

Skaityti daugiau

05.05.2024 laikas 18:24 Jei jūsų vyras jūsų akivaizdoje flirtuoja su kita moterimi, štai ką tai reiškia
Kodėl taip elgiamasi? Jei vyras flirtuoja su kitomis moterimis, o jo draugė yra šalia, tai gali jus sunervinti. Šiame straipsnyje pabandysime išsiaiškinti, kodėl taip nutinka, pradedant dėmesio troškimu ir baigiant pagarbos ir nesaugumo problemomis....

Skaityti daugiau

02.05.2024 laikas 13:01 Santykiai. Ką reiškia būti suaugusiu?
Infantilus elgesys su partneriu – tai ne vien bejėgiškumas, čia pasireiškia ir atvirai vartotojiški interesai. Žmogus, kuris laikosi vaikiškos pozicijos, įsitikinęs, jog jo partneris privalo prisiimti sau visas bendras poros problemas, viskuo jį aprū...

Skaityti daugiau