Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Kaimo naujienos » Daržovės

Prasideda smidrų sezonas: kuo naudinga ši nekaloringa daržovė?

Prasideda smidrų sezonas: kuo naudinga ši nekaloringa daržovė?

Daugelio lietuvių pamėgta daržovė – smidrai – stebina išskirtine skonių palete ir naudingų medžiagų kiekiu. Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, smidrai patenka į sveikatai palankiausių daržovių sąrašą ir išsiskiria savo maistinėmis savybėmis. Prieš penkmetį greitai išpopuliarėjusius smidrus lietuviai mėgsta.

Smidrai – daržovė turinti eilę mineralų bei vitaminų, priskiriami prie sveikatai palankiausių daržovių sąrašo, todėl prasidėjus pavasario sezonui jais rekomenduojama paįvairinti valgiaraštį.

Įvairiose pasaulio kraštuose smidrai žmonių mityboje naudojami jau tūkstantmečius. Senovės egiptiečių freskose matomi į smidrus panašūs augalai. Tiesa, neaišku ar jie buvo naudojami medicininiais tikslais, ar valgomi, kaip dabar. Dar ir šiandien tradicinėje kinų medicinoje šis augalas naudojamas kaip vaistinis preparatas. Smidrai patenka į pasaulio sveikiausių maistinių daržovių sąrašą ir vis dažniau atsiduria lietuvių lėkštėse.

Gydytoja pabrėžia ir šios daržovės maistinę naudą: „Smidruose gausu folio rūgšties, vitaminų A, C, K ir E bei B grupės vitaminų, įvairių mineralinių medžiagų: geležies, magnio, kalio, kalcio, seleno, cinko, mangano. Ši daržovė – puikus skaidulų šaltinis ir mažai kaloringa. Smidruose gausu išskirtinių maistinių medžiagų, pavyzdžiui, saponinų, kurie pasižymi cholesterolį mažinančiu efektu.


Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
07.03.2019 laikas 16:42 Dygminų sėklų aliejus
Dygminų aliejuje gausu vitamino E,, stabdančio senėjimo procesus, užkertančio kelią smulkių raukšlelių susidarymui, ypač namažai polinesočiosios Omega-6 riebalų rūgšties, būtinos plaukų augimui,. Aliejus atsparus aukštai temperatūrai, todėl tinka kepimui, labai tinka majonezų gamybai....

Skaityti daugiau

31.03.2019 laikas 11:51 Kedrinių riešutų aliejus
Kedrų riešutų aliejus malonaus kvapo ir skonio. Jame gausu vitaminų A, B1, B2, B3, D, E, F; mikro- makro elementų: fosforo, jodo, vario, magnio, kobalto, cinko ir kt. Kedrų riešutų aliejus gaunamas šalto spaudimo būdu iš kedrų riešutų branduolių, kurie renkami švariuose Sibiro rajonuose....

Skaityti daugiau

29.06.2020 laikas 20:04 Bijūnas liaudies medicinoje: gydomosios savybės
Bijūnų šaknyse randama eterinio aliejaus, kurį sudaro ne mažiau kaip 30 komponentų (bezaldehidas, metilsalicilatas, peoninas, karvakrolis, benzoino rūgštis ir kt.), peonozido, paeoniflorino, iridoidų, salicilo ir galo rūgščių, flavonoidų, saponinų, sterinų, rauginių medžiagų, cukrų, krakmolo, glikoz...

Skaityti daugiau

06.09.2020 laikas 09:59 Mėlynasis palemonas - neįtikimų gydomųjų savybių augalas
Augalas pavadintas graikų filosofo Palemono vardu. Senovės Graikijoje palemonas buvo vartojamas kaip vaistinis augalas. Palemonu graikai gydydavo gyvūnų įkandimus ir sergančiuosius dizenterija. Europos vaistinėse XIX amžiuje palemono milteliai buvo vartojami  kaip priemonė nuo pasiutusių gyvūnų įkan...

Skaityti daugiau

01.02.2021 laikas 09:53 Morkos: Morkų nauda sveikatai ir grožiui
Kultūriniu augalu morkos tapo tik viduramžiais ir tuo metu buvo laikomos ypatingu delikatesu. Nors šiais laikais morkos tapo įprasta kasdiene daržove, jų vertingosios savybės nė kiek nesumenko. Morkos gydo, tonizuoja, stiprina, jaunina organizmą....

Skaityti daugiau