Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Sveikatos Patarimai | Liaudies Medicina » 2023 » Balandžio » 3

Prieskoninės žolelės: kokias rinktis peršalus, o kokias norint užmigti?

Prieskoninės žolelės: kokias rinktis peršalus, o kokias norint užmigti

Jei pavasarį ilgitės žalumynų ir vitaminų, atraskite šviežias prieskonines žoleles.  Bazilikas, rozmarinas, čiobrelis, mėta ar kiti prieskoniai ne tik pagardina bei papuošia maistą, bet ir yra naudingi sveikatai. Gausų šviežių žalumynų asortimentą jau galima rasti parduotuvėse.

Rozmarinas. Ši šviežia prieskoninė žolelė – ne tik virtuvės puošmena. Rozmarinuose yra karnozolio rūgšties, kuri veikia kaip antioksidantas. Kulinarijoje ši žolelė nuo senų laikų naudojama gardinant picą, makaronus, apkepus, dera jautienos patiekaluose. Šios žolelės tikrasis skonis atsiskleidžia ją pakaitinus. Bet piktnaudžiauti rozmarinu nereikėtų, mat juo gardinamas patiekalas gali tapti kartokas.

Bazilikas. Džiovintų bazilikų galima rasti bene kiekvienoje virtuvėje, tačiau šį augalą verta auginti ir vazonėlyje. Baziliko lapeliuose gausu vitamino K, jis pasižymi raminančiu poveikiu. Bazilikais gardinti galima įvairiausius patiekalus, tačiau jis ypač tinka itališkuose patiekaluose. Juo gardinami padažai, mėsos patiekalai, makaronai, picos ir apkepai. Žolelės kvapniosios savybės itin priklauso nuo to, kokios veislės augalą nusipirkote: viena veislė patiekalui galite suteikti švelnų mėtų kvapą, kita – citrinos ar anyžių. Kad geriausiai atsiskleistų, baziliku patiekalus gardinti reikėtų prieš pat gamybos pabaigą.

Petražolės ne tik išsiskiria ryškiu skoniu, bet yra itin naudingos sveikatai. Jose esanti folio rūgštis – vienas svarbiausių B grupės vitaminų. Petražolėmis gardinamos salotos, sriubos, bulvių patiekalai. Petražolės, kitaip nei kitos žolelės, nėra intensyvaus skonio, jas galima  valgyti tiek šviežias, tiek virtas ar troškintas.

Mėta dažniausiai naudojama geriant arbatą ar gardinant kokteilius, jas galima naudoti gaminant padažus, salotas, desertus. Tiesa, mėtos nereikėtų padauginti, mat skonis gali tapti pernelyg intensyvus. Šios žolelės ne tik nuostabiai kvepia, tačiau ir aktyvina smegenų veiklą, gerina atmintį, padeda įveikti peršalimo simptomus.

Pipirmėtė itin naudinga visiems, besirūpinantiems sveikata. Pipirmėtės gerina virškinimą, padeda nuo pykinimo ir net menstruacijų skausmų, jas pravartu vartoti, jei kankina galvos skausmas, užmigti neleidžia stresas. Pipirmėtė suteikia maistui gaivų skonį, tad tinka salotose, gardinti varškės sūrį, daržovių patiekalus bei desertus. Žolelės skonis ir kvapas gana intensyvus, aštrokas, todėl patiekalui gali užtekti vos kelių lapelių.

Čiobrelis. Varvanti nosis, kosulys ir paraudusi gerklė – peršalimo simptomai. Siekiant išvengti šių nemalonių pojūčių, organizmą verta stiprinti įvairiais vitaminais. Čiobrelis – vitaminų A ir C šaltinis, jame gausu vario, geležies. Kulinarijoje čiobrelis naudojamas gardinant mėsos patiekalus, ruošiant sriubas, padažus. Patiekalams žolelė suteikia intensyvų aromatą. Sodraus skonio čiobrelis gali būti vartojamas ir vienas – nuo senų laikų vertinama arbata, gaminama tiek iš šviežių, tiek džiovintų čiobrelių.

Valstietis.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
10.08.2019 laikas 13:07 Receptai – Patiekalai Kopūstų sriubos receptas
Gaminame namuose. Paprasta kopūstų sriuba Kopūstą pjaustome siauromis juostelėmis, bulves ir pomidorą - kubeliai, morkas sutarkuojame stambia tarka, svogūną susmulkiname. Keptuvėje ištirpiname gabalėlį sviesto, pilame šlakelį al...

Skaityti daugiau

14.09.2018 laikas 07:59 Receptai – Patiekalai Vaistažolių mišiniai nuo kraujavimo iš nosies

Kraujavimas iš nosies liaudies medicinoje, vaistažolių mišiniai nuo kraujavimo iš nosies, kraujavimas, nosis, vaistažoles, receptai kraujavimui, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis ...

Skaityti daugiau

09.06.2019 laikas 11:45 Receptai – Patiekalai Žagarėliai. Skanių žagarėlių receptas
Pasigaminkime skanius žagarėlius. Skanių žagarėlių receptas. Iškepę žagarėliai dedami ant popierinės servetėlės, kad susigertų aliejus. Dar šilti žagarėliai pabarstomi cukraus pudra.

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
10.05.2024 laikas 09:37 Paaiškėjo, ar cinkas padeda greičiau atsikratyti peršalimo ligų
Jungtinės Karalystės Cochrane instituto mokslininkai nustatė, kad cinko gebėjimas sutrumpinti peršalimo ligų trukmę neturi aiškaus mokslinio pagrindo.

Skaityti daugiau

10.05.2024 laikas 09:29 Milžiniška dėmė Saulėje tapo matoma plika akimi iš Žemės
Amerikiečių mokslininkai iš Nacionalinės vandenynų ir atmosferos administracijos Kosminių orų prognozių centro (SWPC NOAA) pastebėjo, kad milžiniška Saulės dėmė AR3664, kuri toliau galingai žybsi, padidėjo. Šios srities dydis pasiekė 200 tūkst. kilom...

Skaityti daugiau

10.05.2024 laikas 09:10 Mokslininkai išsiaiškino, kodėl kai kurios gyvatės tepa save krauju ir išmatomis
Serbijos mokslininkai iš Belgrado universiteto atrado, kad vandens gyvatės (Natrix tessellata), norėdamos apsisaugoti nuo plėšrūnų, gali įtikinamai apsimesti pūvančiu mėsos gabalu. Kad suklaidintų priešus, gyvatės mirkomos savo kraujyje ir išmatose....

Skaityti daugiau