Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Technologijos, Mokslas » 2022 » Balandžio » 4

Augintinių klonavimas populiarėja nepaisant išlaidų

© John Mendola Johnas Mendola klonavo savo buvusį šunį ir sukūrė šias dvi genetiškai identiškas kopijas (nuotraukoje)

Kai Džono Mendolos (John Mendola) mylimam augintiniui šuniui buvo diagnozuotas nepagydomas vėžys, jis nusprendė jį klonuoti.

J. Mendola yra į pensiją išėjęs Niujorko policijos pareigūnas. 2006 m. jis budėjo nuovadoje Long Ailende, kai buvo atvestas mažas, susigūžęs benamis šuo, rašo msn.com.

"Šuo buvo susivėlęs, jo net negalėjai iššukuoti... ir turėjo blogus dantis, tačiau jis buvo visiškai žavus ir toks dėkingas", - sako jis.

Tą dieną, išeidamas iš tarnybos, ponas Mendola savo kolegoms pasakė, kad baltai rudo kailio gyvūno nereikia vežti į prieglaudą, nes jis ją pasiims su savimi namo. "Tai buvo geriausias dalykas, kurį padariau savo gyvenime", - sako 52 metų vyras.

Išgelbėtasis šuo, dizainerių sukurta veislė, vadinama ši apso, mėgo vaikus ir žaidimus. Ponas Mendola pavadino ją Princese pagal daugybę Disnėjaus animacinių filmų herojų.

Avelė Dolly (nuotraukoje) tapo pirmuoju klonuotu žinduoliu, kai gimė

© Getty Images Avelė Dolly (nuotraukoje) tapo pirmuoju klonuotu žinduoliu, kai gimė 1996 m.

Praėjus 10 metų, 2016 m., veterinarijos gydytojas turėjo jam pranešti blogą žinią, kad Princesė serga vėžiu. P. Mendola nedelsdamas paskambino Teksase įsikūrusiai bendrovei "Viagen Pets and Equine", kuri yra pirmoji ir vienintelė JAV įmonė, siūlanti komercinį šunų ir kačių klonavimą.

M. Mendola sako, kad apie šį procesą sužinojo pažiūrėjęs Pietų Korėjos dokumentinį filmą šia tema. Ši Azijos šalis yra šios srities lyderė ir 2005 m. pagamino pirmąjį klonuotą šunį.

Prieš Princesei mirštant 2017 m. "Viagen" paėmė biopsiją, arba audinių mėginį. Iš tos genetinės medžiagos vėliau, po metų, surogatinei motinai šuniui gimė du klonai. Šuniukai buvo genetiškai identiški Princesei.

Ponas Mendola juos pavadino Princese Ariel ir Princese Jasmina, taip dar kartą paminėdamas Disnėjaus filmus.

"Dėmės, plaukai, viskas beveik tas pats, net manieros", - sako jis. "Žinote, kaip šunys kartais atsistoja ir purto visą kūną? Jie abu tai daro tuo pačiu metu, kaip ir princesė."

Klonavimo procesas prasideda laboratorijoje

© Getty Images Klonavimo procesas prasideda laboratorijoje

Gyvūnų augintinių klonavimas yra prieštaringai vertinamas, tačiau vis populiarėja, nepaisant to, kad jis vis dar brangiai kainuoja. Bendrovė "Viagen" teigia, kad dabar klonuoja "kasmet vis daugiau augintinių", o nuo 2015 m., kai pirmą kartą pradėjo veiklą, klonavo "šimtus" augintinių.

Įmonė už šuns klonavimą ima 50 000 JAV dolerių (38 000 svarų sterlingų), už katės - 30 000 JAV dolerių, o už arklio - 85 000 JAV dolerių. Akivaizdu, kad tokia kaina daugumai mūsų yra neįkandama, tačiau pastaraisiais metais nemažai garsių žmonių atskleidė, kad jie klonavo savo šunis arba planavo tai padaryti.

Dar 2018 m. Barbra Streisand atskleidė, kad pasinaudodama "Viagen" programa klonavo du savo buvusios augintinės Samantos šuniukus.

Tais pačiais metais laikraštis "The Sun" pranešė, kad muzikos magnatas ir talentų šou teisėjas Simonas Cowellas "100 proc. klonavo" savo tris Jorkšyro terjerus.

Barbra Streisand su savo buvusiu šunimi Samanta 2006 m.

© Getty Images Barbra Streisand su savo buvusiu šunimi Samanta 2006 m.

Yra keletas specifinių klonavimo metodų, tačiau paprastai norimo klonuoti gyvūno ląstelės branduolys įšvirkščiamas į donorės kiaušialąstę, iš kurios pašalinta genetinė medžiaga. Tada kiaušinėlis laboratorijoje paskatinamas išauginti embrioną. Vėliau embrionas implantuojamas į surogatinės motinos gimdą, kuri pagimdo šuniuką, kačiuką ar kumeliuką.

Blake'as Russellas, "Viagen" prezidentas, sako, kad norimo klonuoti gyvūno genetinę medžiagą galima saugoti beveik neribotą laiką, kol vyksta klonavimo procesas. Taip yra dėl to, kad naudojama labai žema užšaldyta temperatūra, arba kriokonservavimas.

"Klonuotas augintinis, paprasčiau tariant, yra identiškas genetinis dvynys, kurį skiria metai, dešimtmečiai, galbūt šimtmečiai", - priduria jis.

Jo įmonė teigia, kad "yra įsipareigojusi rūpintis kiekvieno šuns ir katės, su kuriais dirbame, sveikata ir gerove" ir laikosi visų JAV teisės aktų.

Blake'as Russellas (nuotraukoje su arklio klonu)

© Blake Russell Blake'as Russellas (nuotraukoje su arklio klonu) sako, kad genetinę medžiagą galima saugiai saugoti daugelį metų.

Vis dėlto gyvūnų gerovės organizacijos yra labai susirūpinusios dėl šio sektoriaus. Pavyzdžiui, keli moksliniai tyrimai rodo, kad klonuoti gyvūnai yra labiau linkę sirgti.

Kiti kritikai atkreipia dėmesį į tai, kad šioje pramonės šakoje yra didelis nesėkmingų atvejų skaičius - daug klonų, kurie negimsta tinkami ir sveiki. Vienoje 2018 m. Niujorko Kolumbijos universiteto ataskaitoje teigiama, kad vidutinis sėkmės rodiklis yra tik 20 %. Tai reiškia, kad reikia daug surogatinių mamų, kad būtų galima atlikti kelis bandymus.

Karališkosios žiauraus elgesio su gyvūnais prevencijos draugijos (Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals) gyvūnų gerovės ekspertė Penny Hawkins sako, kad tai gali būti skausminga ir kankinanti procedūra gyvūnų patelėms, kurioms paimami kiaušinėliai donorystei, ir patelėms, kurios ruošiamos surogatiniam nėštumui.

Be to, ji sako, kad klonuotas gyvūnas niekada nebus tiksli originalaus gyvūno kopija, ypač kalbant apie elgesį. "Gyvūnas turi daug daugiau nei tik DNR, todėl klonuoti gyvūnai neišvengiamai turės skirtingą gyvenimo patirtį, o tai reiškia, kad jie bus skirtingos asmenybės."

Praėjusiais metais net buvo pranešta, kad "Viagen" pareigūnas teigė, jog 25 proc. gyvūno asmenybės lemia jo auklėjimas arba ugdymas.

ši labradorė Pietų Korėjoje pagimdė du klonuotus biglių veislės šuniuk

© Getty Images Vienas iš gyvūnų klonavimo priekaištų yra tas, kad tai nėra sąžininga kiaušinėlių donorių ir surogatinių mamų atžvilgiu, pavyzdžiui, ši labradorė Pietų Korėjoje pagimdė du klonuotus biglių veislės šuniukus.

Dr. Hawkinsas priduria: "Daktaras Hawkinsas teigia, kad: "Visiems, ieškantiems naujo augintinio, kuris taptų jų šeimos nariu, rekomenduotume įsivaikinti vieną iš tūkstančių gyvūnų, kurie gelbėjimo centruose ieško savo amžinų namų."

Dr. Hawkinsas priduria: "Visiems, kurie ieško naujo augintinio, kuris taptų jų šeimos nariu, rekomenduojame įsivaikinti vieną iš tūkstančių gyvūnų, kurie gelbėjimo centruose ieško savo amžinų namų."

Gyvūnų teisių grupės "Žmonės už etišką elgesį su gyvūnais" (People for the Ethical Treatment of Animals, Peta) direktorė Elisa Allen taip pat norėtų, kad žmonės vietoj klono įsigytų išgelbėtą šunį.

"Gyvūnų asmenybių, keistenybių ir jų esmės tiesiog neįmanoma atkartoti", - sako ji. "Ir kai pagalvoji, kad milijonai nuostabių, galinčių įsivaikinti šunų ir kačių kasmet miršta gyvūnų prieglaudose arba miršta siaubingais būdais, kai jų atsisakoma, supranti, kad klonavimas prisideda prie benamių gyvūnų pertekliaus krizės.

"Peta" ragina visus, norinčius į savo gyvenimą priimti dar vieną gyvūną, įsivaikinti jį iš vietinės prieglaudos, o ne skatinti klonavimą - žiaurią pinigų uždirbimo madą."

Genetikas Andrew Hessel prieštarauja, kad naminių gyvūnėlių klonavimas kelia labai mažai etinių problemų, jei jis atliekamas atsakingai.

"Kas nors gali pasakyti: "Kam klonuoti gyvūnus, jei yra tiek daug kitų gyvūnų, kuriuos galima įsivaikinti?", - sako jis. "Tačiau tą patį galima pasakyti ir apie žmonių vaikus.

"Kam turėti savo vaiką, kai yra tiek daug vaikų, kuriuos galima įsivaikinti? Ir naminiai gyvūnai taip pat tampa šeimos nariais."

Naujųjų technologijų ekonomika - tai serija, kurioje nagrinėjama, kaip technologinės inovacijos formuos naujai besiformuojantį ekonominį kraštovaizdį.

Grįžęs į Long Ailendą, ponas Mendola sako, kad princesės Ariel ir princesė Jasmina yra sveikos ir laimingos.

Prieš mirštant pirmajai Princesei jis įsivaikino dar vieną išgelbėtą šunį, vardu Bebe. "Kai namo parsivežiau naujuosius šuniukus, Bebė iš karto juos prisijaukino", - sako jis.

"Ji buvo pasiilgusi Princesės. Ji pajuto jų kvapą ir buvo laiminga. Jie yra Princesė."

Šiais metais Bebe netikėtai nugaišo, tačiau ponas Mendola jau buvo pasiruošęs - jis turi sukaupęs šiek tiek jos genetinės medžiagos galimam klonavimui ateityje.

Papildomą reportažą parengė "New Economy" serijos redaktorius Willas Smale'as.

paranormal.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
29.06.2019 laikas 14:15 Receptai – Patiekalai Orkaitėje keptos vištų blauzdelės: majonezo marinatas
Gaminame. Keptos vištų blauzdelės. Orkaitėje keptos vištų blauzdelės receptas. Į dubenėlį dedame majonezą, Dižono garstyčias, išspaustą česnaką, druską bei prieskonius ir užmaišome marinatą. Skanaus.

Skaityti daugiau

23.07.2019 laikas 20:05 Receptai – Patiekalai Obuolių pyragas

Gaminame namuose. Obuolių pyragas... Orkaitę įkaitiname iki 200 laipsnių ir kepame obuolių pyragą 40-45 minutes. Jeigu pastebėjote, kad viršus pradeda degti, o kepimo laikas dar nepraėjo, apdenkite pyragą folija. Dar šiltas obu...

Skaityti daugiau

11.06.2019 laikas 08:28 Receptai – Patiekalai Tradiciniai virti varškėtukai
Pasigaminkime skanius varškėtukus. Skanių varškėtukų receptas.

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
20.05.2024 laikas 08:29 Faraono auksinės kaukės paslaptis
Senovės civilizacijų istorijoje kartais slepiasi nuostabios paslaptys, kurios gali sukrėsti net pačius išrankiausius tyrinėtojus. Viena iš tokių paslapčių - faraono Tutanchamono auksinė kaukė. Ilgą laiką buvo manoma, kad ši kaukė buvo nukaldinta iš v...

Skaityti daugiau

20.05.2024 laikas 07:58 Gegužės 20 2024 horoskopas: Žvaigždės prognozuoja sėkmės pokyčius visiems Zodiako ženklams
Šiandien Mėnulis visą dieną neturės jokių aspektų, t. y. jis bus „ne pagal kursą“. Mes, astrologai, tokias dienas vadiname nenaudingomis naujos pradžios požiūriu. Pradedate kokį nors verslą, o jis nevyksta, sustoja, atsiranda įvairių kliūčių jo eigai...

Skaityti daugiau

19.05.2024 laikas 19:51 Finansinis horoskopas savaitei nuo 20-26 d. gegužės mėn. 2024 m.
Gegužės pabaigoje kiekvieno Zodiako ženklo laukia svarbios užduotys, reikalaujančios kruopštaus planavimo ir strateginio požiūrio. Sužinokite, kokios galimybės jūsų laukia ir kokius iššūkius turite įveikti, kad kuo geriau išnaudotumėte šią savaitę....

Skaityti daugiau