Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Sveikatos Patarimai | Liaudies Medicina » 2022 » Liepos » 14

Ką išduoda kraujo grupė?

Jei neseniai nedavėte kraujo, apie savo kraujo grupę turbūt labai dažnai negalvojate. Tam tikrų molekulių, vadinamų A ir B antigenais, ir baltymo, vadinamo Rh faktoriumi, buvimas ar nebuvimas lemia, kuri iš aštuonių kraujo grupių teka jūsų venomis (kraujo grupės yra šios: A+, A-, B+, B-, AB+, AB-, O+ arba O-). Tačiau, kaip rašoma 2013 m. žurnale „Blood Transfusion” paskelbtame tyrime, šie antigenai turi reikšmės ne tik jūsų kraujui. Jie gali turėti įtakos ir kitoms jūsų kūno dalims, įskaitant kraujagysles, neuronus ir trombocitus, todėl jūsų kraujo grupė gali būti susijusi su rizika sirgti tam tikromis ligomis. Štai kodėl reikėtų žinoti savo kraujo grupę.

A, B ir AB grupės: širdies ligos

Kitų nei O kraujo grupių kraujyje yra 25 – 30 % daugiau kraujo krešėjimo baltymų, vadinamų Von Vilebrando faktoriumi. Iš dalies dėl šio skirtumo žmonės turi 15 % didesnę riziką mirti nuo širdies ligų, palyginus su kitas kraujo grupes turinčiais žmonėmis.

O grupė: mažesnė kraujo krešulių rizika

Atsižvelgiant į tai, kad O kraujo grupių kraujyje yra mažiau baltymų, padedančių krešėti kraujui, jie taip pat rečiau susiduria su kraujo krešuliais. Neigiama yra tai, kad kraujo krešėjimas padeda išvengti pernelyg didelio nukraujavimo. Vis dėlto yra daugybė veiksnių, lemiančių kraujo krešulių susidarymą. Nereikėtų manyti, kad O kraujo grupė reiškia, kad esate apsaugoti arba kad A kraujo grupei kyla didesnė rizika.

O grupė: vaisingumo problemos

O kraujo grupė yra labiausiai paplitusi kraujo grupė, bet ji gali trukdyti pastoti. Kaip rašoma žurnale „Human Reproduction” publikuotame tyrime, O kraujo grupės kraujyje du kartus dažniau buvo nustatytas folikulus stimuliuojančio hormono (FSH) kiekis, kuris buvo pakankamai aukštas, kad rodytų mažą kiaušidžių rezervą – mažiau kiaušialąsčių apvaisinimui. Kito žurnale „Journal of Assisted Reproduction and Genetics” paskelbto tyrimo metu buvo nustatyta, kad tiek O, tiek A kraujo grupę turinčios moterys turėjo mažesnę sėkmingo apvaisinimo mėgintuvėlyje tikimybę nei B kraujo grupę turinčios moterys, kurioms dažniau sėkmingai pavyksta pagalbinio apvaisinimo procedūros.

Ne O grupė: didesnė skrandžio vėžio rizika

Dar vienas įdomus tyrimas publikuotas žurnale „BMC Medicine”, kuriame teigiama, kad tam tikros kraujo grupės (A, B, AB), siejamos su didesne širdies ligų rizika, taip turėjo ir didesnę skrandžio vėžio riziką, galbūt dėl uždegiminės reakcijos į H. pylori bakterijas (šios bakterijos yra skrandžio opų priežastis).

Ne O grupė: giliųjų venų trombozė

Remiantis žurnale „Blood Transfusion” paskelbtais tyrimais, dėl skirtingo kraujo krešėjimo A, B ir AB grupės dažniau serga tromboembolija – krešuliu, kuris susidaro giliosiose kojų, kirkšnių ar rankų venose, ir gali nutrūkti keliaudamas į plaučius (plaučių embolija), palyginus su B kraujo grupės atstovais. Be to, tyrimo metu nustatyta, kad ne O kraujo grupę turinčių kraujo donorų, turinčių paveldimą trombofiliją, t. y. būklę, kai kraujas kreša nenormaliai, rizika padidėja tris kartus.

AB grupė: atminties praradimas

Nors AB yra mažiausiai paplitusi kraujo grupė, 2014 m. žurnale „Neurology” paskelbti tyrimai rodo, kad AB grupę turintys žmonės 82 % dažniau nei kitų kraujo grupių atstovai turi kognityvinių problemų, kurios vėliau gyvenime gali sukelti demenciją. Tyrimo autoriai teigia, kad taip gali būti dėl to, kad AB kraujyje yra didesnis Von Vilebrando faktoriaus kiekis.

A ir B grupės: diabetas

 Žurnalo „Diabetologia” paskelbto tyrimo duomenimis, A ir B kraujo grupę turintys žmonės turi iki 21% didesnę riziką susirgti II tipo diabetu, palyginus su O kraujo grupės atstovais. Didžiausia tikimybė tiems, kurie turi B kraujo grupę. Nors mokslininkai pažymi, kad nėra tiksliai aišku kodėl, manoma, kad kraujo grupė gali turėti įtakos žarnyno mikrobiomui, kuris gali turėti įtakos gliukozės apykaitai ir uždegimui.

priekavos.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
24.09.2018 laikas 08:08 Receptai – Patiekalai Vaistažolių mišiniai lengvinantys atsikosėjimą
Atsikosėjimą lengvina liaudies medicinoje, Vaistažolių mišiniai lengvinantys atsikosėjimą, atsikosėjimą lengvina, atsikosėjimas, atsikosėjimo gydymas, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydyt...

Skaityti daugiau

11.11.2019 laikas 23:22 Receptai – Patiekalai Sočiam užkandžiui: česnakinės bandelės su sūriu
Į dubenį pilkite miltus, cukrų, druską, česnakų, kepimo miltelius ir viską išmaišykite. Dėkite gabaliukais supjaustytą sviestą ir surtinkite. Į tą patį dubenį pilkite pasukas, išmaišykite iki vientisos tešlos ir dėkite į šaldytuvą...

Skaityti daugiau

06.08.2019 laikas 21:22 Receptai – Patiekalai Paplotėliai prie arbatos iš nieko per 20 minučių

Puiki alternatyva tradiciniams blynams ir blyneliams. Labai skanu ir pigiai! Gaminti tokius paplotėlius prie arbatos labai paprasta. Pabandę vieną kartą, gaminsite nuo nuolat, vietoje blynų ar blynelių.

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
02.05.2024 laikas 13:01 Santykiai. Ką reiškia būti suaugusiu?
Infantilus elgesys su partneriu – tai ne vien bejėgiškumas, čia pasireiškia ir atvirai vartotojiški interesai. Žmogus, kuris laikosi vaikiškos pozicijos, įsitikinęs, jog jo partneris privalo prisiimti sau visas bendras poros problemas, viskuo jį aprū...

Skaityti daugiau

02.05.2024 laikas 12:57 Tikro draugo požymiai. Patikrinkite save
Ne visi žmonės, kuriuos pavadiname ar laikome draugais, yra tikri draugai. Dauguma jų būna tiesiog geri pažįstami, laisvalaikio pasilinksminimų ir vakarėlių bendrininkai, kolegos ar šiaip žmonės, su kuriais kažkuriame gyvenimo etape suvedė likimas. P...

Skaityti daugiau

02.05.2024 laikas 07:26 „AstraZeneca“ pagaliau pripažino, kad jos vakcina COVID-19 sukelia trombozę su trombocitopenijos sindromu (TTS)
Nors „AstraZeneca“ ir kiti vakcinų gamintojai, prieš išleisdami visuomenei savo vakcinas COVID-19, privertė viso pasaulio vyriausybes pasirašyti nuostolių atlyginimo sąlygas, apsaugančias bendroves nuo atsakomybės, dešimtys šeimų, kurios galiausiai b...

Skaityti daugiau