Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Pasaulio Įvairenybės » 2022 » Rugpjūčio » 5

Taivanas smerkia "blogąją kaimynę" Kiniją dėl karo pratybų

Taivanas penktadienį pasmerkė savo "piktąją kaimynę" po to, kai Kinija apsupo salą, surengusi kelias didžiules karines pratybas, kurias pasmerkė Jungtinės Valstijos ir kitos Vakarų sąjungininkės.

Ketvirtadienį ir penktadienį per karines pratybas Kinija paleido balistinių raketų ir aplink Taivaną dislokavo naikintuvų bei karo laivų.

Liaudies išlaisvinimo armija aplink Taivaną paskelbė daugybę nepavojingų zonų, besidriekiančių per pagrindinius pasaulio laivybos kelius ir kai kuriose vietose priartėjusių prie salos krantų arčiau nei per 20 km.

Pekinas pareiškė, kad pratybos tęsis iki sekmadienio vidurdienio, o Taipėjus pranešė, kad penktadienio rytą Kinijos naikintuvai ir laivai kirto "vidurinę liniją", einančią per Taivano sąsiaurį.

"Nuo 11 val. ryto kelios Kinijos karo lėktuvų ir karo laivų grupės vykdė pratybas aplink Taivano sąsiaurį ir kirto sąsiaurio vidurio liniją", - sakoma Taipėjaus gynybos ministerijos pareiškime.

Vidurio linija - tai neoficiali, bet kadaise iš esmės laikyta siena, einanti Taivano sąsiaurio, skiriančio Taivaną ir Kiniją, viduriu.

Kinijos įsiveržimai tapo dažnesni nuo tada, kai 2020 m. Pekinas paskelbė, kad neoficialios sienos nebėra.

AFP žurnalistai Kinijos Pingtano saloje matė virš galvos praskrendantį naikintuvą, kuris paskatino turistus fotografuoti jį skrendant palei pakrantę.

Jie taip pat pridūrė, kad buvo matyti Kinijos karinis laivas, plaukiojantis Taivano sąsiauriu.

Pekinas tvirtino, kad jo kariniai žaidimai yra "būtinas" atsakas į JAV Atstovų Rūmų pirmininkės Nancy Pelosi vizitą Taivane, tačiau Vašingtonas atkirto, kad Kinijos vadovai "nusprendė perdėtai reaguoti".

Tuo tarpu Taivano premjeras Su Tseng-changas paragino sąjungininkus siekti deeskalacijos.

"(Mes) nesitikėjome, kad piktoji kaimynė kaimynystėje demonstruos savo galią prie mūsų durų ir savo karinėmis pratybomis savavališkai kels pavojų judriausiems pasaulio vandens keliams", - sakė jis žurnalistams.

N. Pelosi gynė savo kelionę į savivaldžią, demokratinę salą, penktadienį sakydama, kad Vašingtonas "neleis" Kinijai izoliuoti Taivano.

"Nuo pat pradžių sakėme, kad mūsų atstovavimas čia nėra skirtas pakeisti status quo čia, Azijoje, pakeisti status quo Taivane", - sakė ji žurnalistams Tokijuje, baigdama kelionę po Aziją.

Vėliau penktadienį Kinija smogė atsakomąjį smūgį ir paskelbė sankcijas N. Pelosi ir jos artimiausiems šeimos nariams, nepateikdama išsamios informacijos apie baudžiamąsias priemones.

Pastaraisiais metais Pekinas yra skyręs sankcijas keliems JAV pareigūnams už tai, kad, jo nuomone, jie veikė prieš jo pagrindinius interesus ir pasisakė žmogaus teisių klausimais Honkonge ir šiaurės vakariniame Sindziango regione.

- Raketos virš Taivano -

Per Kinijos pratybas buvo vykdomas "įprastinis raketų ugnies puolimas" vandenyse į rytus nuo Taivano, pranešė Kinijos kariuomenė.

Valstybinė naujienų agentūra "Xinhua" pranešė, kad per pratybas Kinijos kariuomenė "skraidino daugiau kaip 100 karo lėktuvų, įskaitant naikintuvus ir bombonešius", taip pat "daugiau kaip 10 naikintuvų ir fregatų".

Valstybinis transliuotojas CCTV pranešė, kad Kinijos raketos skriejo tiesiai virš Taivano.

Japonija taip pat teigė, kad iš devynių jos aptiktų raketų keturios, "kaip manoma, skrido virš Taivano pagrindinės salos".

Taipėjaus kariuomenė sakė, kad nepatvirtins raketų skrydžio trajektorijų, siekdama apsaugoti savo žvalgybos pajėgumus ir neleisti Kinijai "mus įbauginti".

- "Reikšminga eskalacija" -

Kinijos valdančioji Komunistų partija Taivaną laiko savo teritorijos dalimi ir yra pažadėjusi vieną dieną jį užimti, prireikus - jėga.

Tačiau pratybų mastas ir intensyvumas sukėlė pasipiktinimą Jungtinėse Valstijose ir kitose demokratinėse šalyse.

"Šie provokaciniai veiksmai yra reikšmingas eskalavimas", - po derybų su Pietryčių Azijos šalių užsienio reikalų ministrais PnomPenyje sakė Blinkenas.

"Faktas tas, kad pranešėjo vizitas buvo taikus. Šiam kraštutiniam, neproporcingam ir eskaluojančiam kariniam atsakui nėra jokio pateisinimo", - pridūrė jis.

Japonija pateikė oficialų diplomatinį skundą Pekinui, nes penkios Kinijos raketos, kaip manoma, nukrito jos išskirtinėje ekonominėje zonoje.

Australija, kurios santykiai su Kinija, didžiausia prekybos partnere, yra problemiški, pasmerkė pratybas kaip "neproporcingas ir destabilizuojančias".

"Australija yra labai susirūpinusi dėl Kinijos balistinių raketų paleidimo į vandenis aplink Taivano pakrantę", - sakė užsienio reikalų ministrė Penny Wong.

Manevrai vyksta palei vienus judriausių pasaulyje laivybos maršrutų, kuriais visame pasaulyje tiekiami Rytų Azijoje pagaminti gyvybiškai svarbūs puslaidininkiai ir elektroninė įranga.

"Šių transporto maršrutų uždarymas - net ir laikinas - turės pasekmių ne tik Taivanui, bet ir prekybos srautams, susijusiems su Japonija ir Pietų Korėja", - rašė "Economist Intelligence Unit" vyriausiasis pasaulinės prekybos analitikas Nickas Marro (Nick Marro).

Taivanas pranešė, kad dėl pratybų bus sutrikdyta 18 tarptautinių maršrutų, einančių per jo skrydžių informacijos regioną, o kelios oro transporto bendrovės AFP sakė, kad keis skrydžius. 

Tačiau Taibėjaus rinkose įtampa, regis, buvo pašalinta: Taivano "Taiex Shipping and Transportation" indeksas, pagal kurį vertinamos pagrindinės laivybos ir oro linijų akcijos, penktadienį pakilo 3,7 proc.

Analitikai iš esmės sutaria, kad, nepaisant agresyvios laikysenos, Pekinas kol kas nenori aktyvaus karinio konflikto su Jungtinėmis Valstijomis ir jų sąjungininkais dėl Taivano.

"Paskutinis dalykas, kurio Xi nori, yra atsitiktinai įsižiebęs karas", - agentūrai AFP sakė Taivano nacionalinio Sun Yat-Seno universiteto politikos mokslų docentas Titus Chen.

AFP

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
16.07.2019 laikas 07:17 Receptai – Patiekalai Tortas iš sausainių su vyšniomis
Kartais labai norisi tortuko, bet visiškai nėra laiko jo kepti. Būtent tokiais atvejais pravers šis receptas. Gaminame namuose. Tortas iš sausainių receptas. Štai ko mums prireiks

Skaityti daugiau

25.06.2019 laikas 12:50 Receptai – Patiekalai Avokado užtepėlė

Avokadą nulupame, išimame kauliuką ir minkštimą sutriname šakute, dedame išspausto česnako, apšlakstome citrinos sultimis.

Skaityti daugiau

16.06.2019 laikas 20:33 Receptai – Patiekalai Sluoksniuotos tešlos suktinukai
Norite kažko greitai paruošiamo ir skanaus? Manau šie suktinukai nenuvils. Bemielės sluoksniuotos tešlos suktinukų receptas.

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
19.05.2024 laikas 19:51 Finansinis horoskopas savaitei nuo 20-26 d. gegužės mėn. 2024 m.
Gegužės pabaigoje kiekvieno Zodiako ženklo laukia svarbios užduotys, reikalaujančios kruopštaus planavimo ir strateginio požiūrio. Sužinokite, kokios galimybės jūsų laukia ir kokius iššūkius turite įveikti, kad kuo geriau išnaudotumėte šią savaitę....

Skaityti daugiau

19.05.2024 laikas 14:49 Moteris iš Etiopijos tvirtina, kad nieko nevalgo ir negeria nuo 10 metų
26 metų etiopė Muluwark Ambo savo šalyje garsėja nuo 2016 m., kai pradėjo sklisti gandai apie keistą merginą, kuri nieko nevalgo ir negeria, bet nenumeta svorio ir nemiršta.

Skaityti daugiau

19.05.2024 laikas 13:20 Kodėl negaliu pamiršti praeities?
Žmonės labai dažnai sąmoningai apgaudinėja savo tikrąsias galimybes, t. y. jie nežino, kad gali kontroliuoti savo mintis, o per jas - reguliuoti savo emocijas.

Skaityti daugiau