Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Kaimo naujienos » Sodininkas

Kaip ir kodėl reikia apkarpyti pelargonijas pavasarį: rezultatai jus nustebins?

Kaip ir kodėl reikia apkarpyti pelargonijas pavasarį?

Norėdami pelargonijoms suteikti vešlų krūmą, pavasarį nukirpkite jas iki "kelmo"

Jei norite, kad pelargonijos vasarą vešliai žydėtų, pavasarį laikas jas genėti. Pavasarinis pelargonijų genėjimas yra naudingiausias indėlis į būsimą jų žydėjimą.

Kodėl pelargonijas reikia genėti pavasarį

Pelargonijos yra kilusios iš pietų ir labai mėgsta saulę. Žiemą dėl saulės trūkumo augalai tampa pailgi ir pliki. Tokį liūdną reiškinį tikriausiai pastebėjo kiekvienas ant savo palangės.

Savaime, be įsikišimo, situacija nepasikeis. Žinoma, nauji ūgliai su jaunais lapais tikrai vėl išaugs. Bet augs ant augalų viršūnių. Kad iš pelargonijų išaugtų vešlus, žydintis krūmas, pavasarį jį būtinai reikia nupjauti iki "kelmo".

Kada apkarpyti pelargonijas

Pagrindinis kriterijus renkantis augalo genėjimo laiką yra pakankamas apšvietimas. Jei pelargoniją nupjausite, kai saulės dar mažai, ūgliai vėl augs pailgi, o ne kuproti. Jei pelargonijas pjausite vėlai, žydėjimas prasidės vėliau.

Ekspertai mano, kad geriausias laikas pelargonijoms pjauti yra vasario antroji pusė ir kovo pirmoji pusė.

Ar pelargonijos gali žūti po genėjimo pavasarį?

Pelargonijos gerai reaguoja į genėjimą. Vienintelė grėsmė - šaknų puvinys. Taip gali atsitikti, nes pavasarinio genėjimo metu būtina nupjauti didžiąją dalį lapų, todėl pelargonija paprasčiausiai neturi kuo garinti drėgmės.

Todėl svarbu po genėjimo pelargonijas laistyti kuo mažiau. Pirmiausia sudrėkinkite viršutinį vazono dirvožemio sluoksnį, paskui palaipsniui didinkite vandens kiekį, orientuodamiesi į vazono svorį, dirvožemio džiūvimo greitį ir naujų lapų skaičių.

Kaip genėti pelargonijas pavasarį

Specialistai pataria pelargonijas nupjauti pagal "kelmą" ir tam naudoti formulę "5 mazgai". Kokia jos esmė?

Apžiūrėkite pelargonijų stiebus ir raskite ant jų mazgus - vietas, iš kurių išauga lapas. Jie atrodo kaip "juostelės", dažnai su sausais žvyneliais. Po juostele yra vienas miegantis pumpuras, pasiruošęs tapti nauju ūgliu.

Pelargonijas reikia genėti, paliekant ant kiekvienos pagrindinės šakos maždaug po 5 mazgus nuo apačios. Taip gauname "kelmus", kurių užtenka tankiam krūmui. Galite improvizuoti dėl kelmo dydžio - jei 5 mazgų nepakanka, galite palikti daugiau. Tačiau 5 mazgų pakanka, kad gautumėte žalią, purų krūmą, net ir su rizika, kad kai kurie pumpurai taip ir nepabus.


Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
29.11.2020 laikas 13:03 Paprastoji Rykštenė – Gydomosios Savybės
Vaistams vartojama viršutinė stiebų dalis su žiedynais (žolė), o kartais ir šaknys. Paskleista plonu sluoksniu žolė džiovinama sausoje gerai vėdinamoje vietoje, dažnai pavartant. Paprastoji rykštenė skleidžia malonų aromatą, kuris džiovinant susilpnėja. Sausa žolė yra kartoko sutraukiančio skonio. V...

Skaityti daugiau

19.07.2020 laikas 14:22 Daiginti kviečiai. Apie kviečių daigų vartojimo naudą

Daigintų kviečių poveikį išbandžiau prieš 30 metų. Buvau labai patenkintas poveikiu organizmui ir nuo to laiko vartoju daigintus kviečius. Noriu ir skaitytojams papasakoti apie kviečių daigus.

Skaityti daugiau

07.03.2019 laikas 16:42 Dygminų sėklų aliejus
Dygminų aliejuje gausu vitamino E,, stabdančio senėjimo procesus, užkertančio kelią smulkių raukšlelių susidarymui, ypač namažai polinesočiosios Omega-6 riebalų rūgšties, būtinos plaukų augimui,. Aliejus atsparus aukštai temperatūrai, todėl tinka kepimui, labai tinka majonezų gamybai....

Skaityti daugiau

03.06.2021 laikas 09:18 14 priežasčių, kodėl turėtume valgyti žirnius

Žirniai – nepelnytai kiek primirštas maisto produktas, kuris daugelį šimtmečių planetos gyventojus gelbėjo nuo bado. Naudingosios šių ankštinių daržovių savybės buvo žinomos dar žiloje senovėje: Hipokratas (460-377 pr. Kr.) žirniais gydė anemiją, širdies ligas, nutukimą, ir kt.

...

Skaityti daugiau

06.09.2020 laikas 09:27 Eteriniai aliejai: kaip atskirti klastotes?
Šiais laikais eteriniais aliejais prekiauja daugybė firmų, bet, deja, gana dažnai jų tvirtinimai, kad produkcija yra 100 % natūrali, švelniai tariant, neatitinka tikrovės.

Skaityti daugiau