Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Kosmosas » 2015 » Birželio » 23

Cereros – nauja staigmena, gigantišką piramidę

Naujausiose NASA zondo Dawn fotografijose iš nepaaiškinamais žiburiais jau kelis mėnesius gluminančios nykštukinės planetos Cereros – nauja staigmena. Zondas nykštukės paviršiuje nufotografavo įspūdingą kalną, kuris savo forma panašus į gigantišką piramidę.

Zondui artėjant prie Cereros, jos paviršiuje ryškėja vis naujų mįslingų kraštovaizdžio struktūrų. Daugelis turbūt puikiai pamena Cereros "Elektrėnais" pramintus kol kas mokslininkų taip ir nepaaiškintus žiburius viename iš nykštukinės planetos kraterių.

O štai šie kadrai – jau iš antrojo Dawn atliekamo Cereros kartografavimo etapo, kurio metu nykštukės paviršius skenuojamas iš 4,4 tūkst. km aukščio.

Nors vos prie pusmetį Cerera zondo objektyvuose atrodė tik kaip keletas blausių pikselių, dabar, kai kosminį aparatą nuo stambiausio Asteroidų žiedo kūno (tarp Marso ir Jupiterio) skiria vos tūkstantis, kitas kilometrų, veriasi netikėti reginiai. Kol kas tie reginiai veriasi mįslių pavidalu, tačiau ne už kalnų tos dienos, kai zondas Dawn į Cereros kraštovaizdį žvelgs maždaug iš TKS (Tarptautinės kosminės stoties) aukščio, t.y., iš 360 km aukščio.

O naujausiuose zondo Dawn kadruose – piramidės pavidalo viršukalnė, stūksanti virš santykinai plokščio ir lėkšto paviršiaus. Keistasis kalnas atrodo dar keisčiau, kai netoli jo nesimato jokių kitų kalnų. Įdomu, ar tokių "piramidžių" apskritai yra kituose nykštukinės planetos regionuose.

Zondas nykštukės paviršiuje nufotografavo įspūdingą kalną, kuris savo forma panašus į gigantišką piramidę

Manoma, kad didysis piramidinis kalnas yra maždaug 5 km aukščio – panašiai kaip aukščiausia Alpių viršukalnė Monblanas. Kitose nuotraukose matyti daugybė kraterių ir iš arti dar neregėtą pasaulį vagojančių tranšėjų. Cereros paviršiuje taip pat apstu požymių (nuošliaužų, sustingusių srautų ir griuvusių kraštovaizdžio struktūrų), bylojančių, jog kadaise čia vyko aktyvūs geologiniai procesai.

Jau dabar aišku, kad aktyvios praeities požymių Cereros paviršiuje yra gerokai daugiau nei anksčiau (2011-2012 m.) zondo Dawn aplankytoje kitoje nykštukinėje planetoje Vestoje.

Dabartinėje orbitoje kosminis aparatas išbus iki birželio 30 d., o tada pradės leistis į 1 450 kkm aukštį, kurį pasieks rugpjūčio pradžioje.

Piramidės pavidalo kalnas yra maždaug 5 km aukščio

"Cereros paviršiuje jau radome daugybę įdomių ir unikalių darinių, - pripažįsta misijos Dawn tyrėja Carol Raymond. – Be žiburių ir piramidinių kalnų, Cereroje dėmesio verti ir krateriai. Pavyzdžiui, kituose šaltuose išorinės Saulės sistemos mėnuliuose pasitaiko kraterių, kurių centre slūgso įdubos. Tačiau Cereroje didelių kraterių su tokiomis įdubomis yra kur kas daugiau. Visos šios paviršiaus struktūros leis padaryti tam tikras išvadas apie Cereros gelmes, kurių, deja, tyrinėti tiesiogiai ir betarpiškai neturime galimybės."

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Remiantis: http://technologijos.lt

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
12.06.2019 laikas 21:57 Receptai – Patiekalai Švelnus mėsos pyragas be terlionės su tešla

Tortas yra labai minkštas, švelnus ir sultingas, neužima daug laiko jį paruošti. Išsamų maisto paruošimo procesą žiūrėkite vaizdo įraše

Skaityti daugiau

04.07.2019 laikas 22:01 Receptai – Patiekalai Sluoksniuotos salotos su obuoliu ir vištiena
Sluoksniuotos salotos receptas. Lengvos, sočios su pikantiška rūgštele – štai tokios salotos gaunasi galutiniame rezultate. Skanaus!

Skaityti daugiau

13.09.2018 laikas 17:05 Receptai – Patiekalai Liaudiški patarimai kurtumo gydymui
Kurtumas liaudies medicinoje, Kurtumas, liaudiškomis priemonėmis, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis.

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
26.04.2024 laikas 09:24 Mėnulio šventyklos Maču Pikču paslapčių atskleidimas: inkų išradingumo ir dvasinio ryšio liudijimas
Giliai Andų kalnų masyve slypi istorikus ir turistus šimtmečius žavinti šventa vieta - Mėnulio šventykla Maču Pikču. Šį inkų civilizacijos pastatytą architektūros stebuklą iki šiol gaubia paslaptis, tačiau jo svarba inkų dvasingumui ir astronominiams...

Skaityti daugiau

26.04.2024 laikas 08:31 Kokio ūgio buvo Jėzus Kristus?
2015 m. birželio 21 d. nuotraukoje popiežius Pranciškus liečia Šventąją drobulę Turino katedroje. Ji yra Šventojo Sosto nuosavybė.

Skaityti daugiau

26.04.2024 laikas 08:12 2024 m. balandžio 26 d. horoskopas visiems Zodiako ženklams: kas laukia kiekvieno iš mūsų?

Šiandien Merkurijus baigia savo retrogradinį judėjimą, tampa tiesioginiu ir pamažu įsibėgėja. Tai reiškia, kad daugelis žmonių šiandien bus sulėtėję, sutrikę, pamirš įprastus dalykus ir viską darys lėčiau nei įprastai.

...

Skaityti daugiau