Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Technologijos, Mokslas » 2016 » Balandžio » 8

Fizikai aptiko naują materijos būseną

Tarptautinė mokslininkų komanda, vadovaujama mokslų daktaro Arnabo Banarjee iš Oak Ridžo nacionalinės laboratorijos, vienoje dvimatėje medžiagoje aptiko paslaptingos būsenos, vadinamos kvantiniu sukinių skysčiu, įrodymų.

Ši nauja būklė, pirmą kartą numatyta daugiau kaip prieš keturis dešimtmečius, priverčia elektronus suskilti į dalis, rašo sci-news.com.

Dr. A. Banerjee su bendraautoriais dvimatėje medžiagoje, turinčioje į grafeną panašią struktūrą, nustatė pirmuosius šių frakcinių dalelių, vadinamų Majoranos fermionais, bruožus. Jų eksperimento rezultatai, pristatyti žurnale „Nature Materials“, atitiko vieną pagrindinių kvantinio sukinių skysčio teorinių modelių, vadinamą Kitaevo modeliu.

Pasak komandos, „kvantiniai sukinių skysčiai yra paslaptingos materijos būsenos, kurios, kaip manoma, slepiasi tam tikrose magnetinėse medžiagose, bet nėra įtikinančiai užfiksuotos gamtoje. Vienos labiausiai intriguojančių jų savybių – frakcionalizacijos – pastebėjimas realiose materijose reiškia persilaužimą“.

„Tai nauja kvantinė materijos būsena, kuri buvo numatyta, bet dar nebuvo pastebėta“, - sakė bendraautoris dr. Johannesas Knolle iš Kembridžo universiteto Cavendisho laboratorijos Didžiojoje Britanijoje.

Kembridžo universiteto iliustracija Tipiškoje magnetinėje medžiagoje kiekvienas elektronas elgiasi tarsi miniatiūrinis magneto gabaliukas. Kai medžiaga atvėsinama iki pakankamai žemos temperatūros, šie „magnetai“ išsirikiuoja ilgomis virtinėmis taip, kad, pavyzdžiui, visi šiaurės magnetiniai poliai rodytų tą pačią kryptį. Tačiau medžiagoje, kurios būsena yra sukinių skystis, net jei ši medžiaga atvėsinama iki absoliutaus nulio, magnetai ne išsirikiuos, bet suformuos painią sriubą, sukeltą kvantinių fluktuacijų.

„Dar visai neseniai mes net nežinojome, kaip turėtų atrodyti eksperimentiniai kvantinio sukinių skysčio bruožai“, - sakė bendraautorius dr. Dmitrijus Kovrižinas, taip pat dirbantis Kembridžo universiteto Cavendisho laboratorijoje.

„Ankstesniuose darbuose mes kėlėme klausimą: „Jei darytume eksperimentus su numanomu kvantiniu sukinių skysčiu, ką mes turėtume pastebėti?“.

Fizikai pasitelkė neutronų išsklaidymo technikas, kad alfa rutenio chloride (a-RuCl3) įžvelgtų eksperimentinius frakcionalizacijos įrodymus. Jie išbandė a-RuCl3 miltelių magnetines savybes, apšviesdami juos neutronais, ir ekrane stebėdami raibuliavimo raštus, kuriuos sukėlė neutronai, kai jie išsisklaidė iš mėginio.

Normalus magnetas būtų sudaręs aiškias, ryškias linijas, bet kokius raštus sukurs Majoranos fermionai kvantiniame sukinių skystyje, buvo paslaptis. Teorinės prognozės dėl išskirtinių žymių iš esmės sutapo su plačiais kauburiais, kuriuos mokslininkai išvydo ekrane. Tai ir buvo pirmieji tiesioginiai kvantinio sukinių skysčio bei elektronų frakcionalizacijos dvimatėje medžiagoje įrodymai.

„Tai naujas trumpo žinomų kvantinių materijos būsenų sąrašo papildymas“, - sakė J. Knolle.

„Tai svarbus žingsnis mūsų kvantinės materijos supratimo link. Smagu atrasti dar vieną naują kvantinę būseną, kurios anksčiau nebuvome matę. Tai atveria mums naujas galimybes išbandyti naujus dalykus“, - pridūrė D. Kovrižinas.


Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Remiantis: http://delfi.lt

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
30.11.2019 laikas 18:36 Receptai – Patiekalai Geriausia bandelių tešla. Kaip ją pagaminti?
Mano šeima mėgsta kepti bandeles. Jų paruošimui naudoją specialią tešlą. Ji gaminama iš dviejų komponentų: tešlos ir mielių mišinio. Norėdami pasigaminti mielių mišinį reikia 50 ml vandens ir vieno arbatinio šaukštelio cukraus....

Skaityti daugiau

23.08.2018 laikas 19:51 Receptai – Patiekalai Liaudiški patarimai Tulžies akmenligės gydymui
Tulžies akmenligė liaudies medicinoje, Tulžies akmenligė, receptai nuo akmenligės, liaudiškomis priemonėmis, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis

Skaityti daugiau

16.10.2018 laikas 10:22 Receptai – Patiekalai Pratimai akių nuovargiui pašalinti

Specialūs pratimai - akių nuovargiui pašalinti ir regėjimo sutrikimų profilaktikai. Taigi, pertraukų metu rekomenduojama daryti specialius pratimus akims. Jie gali būti atliekami stovint arba sėdint, nukreipus akis nuo ekrano, ...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
26.04.2024 laikas 09:24 Mėnulio šventyklos Maču Pikču paslapčių atskleidimas: inkų išradingumo ir dvasinio ryšio liudijimas
Giliai Andų kalnų masyve slypi istorikus ir turistus šimtmečius žavinti šventa vieta - Mėnulio šventykla Maču Pikču. Šį inkų civilizacijos pastatytą architektūros stebuklą iki šiol gaubia paslaptis, tačiau jo svarba inkų dvasingumui ir astronominiams...

Skaityti daugiau

26.04.2024 laikas 08:31 Kokio ūgio buvo Jėzus Kristus?
2015 m. birželio 21 d. nuotraukoje popiežius Pranciškus liečia Šventąją drobulę Turino katedroje. Ji yra Šventojo Sosto nuosavybė.

Skaityti daugiau

26.04.2024 laikas 08:12 2024 m. balandžio 26 d. horoskopas visiems Zodiako ženklams: kas laukia kiekvieno iš mūsų?

Šiandien Merkurijus baigia savo retrogradinį judėjimą, tampa tiesioginiu ir pamažu įsibėgėja. Tai reiškia, kad daugelis žmonių šiandien bus sulėtėję, sutrikę, pamirš įprastus dalykus ir viską darys lėčiau nei įprastai.

...

Skaityti daugiau