Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Gamtos Paslaptys » 2015 » Birželio » 25

Mokslininkų įspėjimas – artėja mažasis ledynmetis

Saulei įžengiant į atšalimo fazę, Didžioji Britanija gali atsidurti ant mažo ledynmečio ribos, perspėja britų meteorologijos tarnyba „Met Office“. Pastarasis didelis atšalimas buvo juntamas prieš šimtus metų – tuomet ant užšalusios Temzės upės buvo rengiamos mugės.

„Met Office“ teigia, kad naujojo atšalimo visgi nepakaks visuotinio klimato atšilimo poveikiui pašalinti.

„Met Office Hadley Centre“ meteorologijos tarnybos specialistai, analizuojantys ilgalaikes orų prognozes, tvirtina, kad egzistuoja 15–20 proc. tikimybė, jog temperatūros sutaps su tomis, kurios vyravo 1645–1715 metais. Šis laikotarpis, kuomet Temzės upė buvo užšalusi, kartais vadinamas „Mažuoju ledynmečiu“. Tokio atšalimo turėtume sulaukti per artimiausius 40 metų.

Taip atrodė Lietuva pradėjus tirpti paskutiniam ledynui, prieš 14000 m. ©geografija.lt

Prognozė paremta Saulės dėmių skaičiavimu – jos yra sustiprėjusio Saulės aktyvumo ženklas. Saulės šilumos sumažėjimas vadinamas Maunderio minimumu. Šis reiškinys pavadintas Walterio Maunderio, astronomo, kuris pirmasis pastebėjo, kad šaltuoju 1645–1715 metų laikotarpiu Saulės dėmių buvo mažiausia, vardu.

„Met Office“ ir kitų atlikti tyrimai rodo, kad Saulės dėmių mažėja, o tai reikštų, jog Saulė išgyvena atšalimo fazę. Numatoma, kad atšalimo poveikį stipriausiai pajus Šiaurės Europa, Jungtinė Karalystė ir rytinė Šiaurės Afrikos dalis, ypač žiemomis.

Kompiuterinėmis simuliacijomis numatyta, kad Saulės aktyvumas gerokai sumažės, tai suardys vėjo kryptis ir įsiurbs šaltą orą į pietus nuo Arkties vandenyno. Liūdniausias visuotinio klimato atšalimo scenarijus numato, kad iki 2100 metų temperatūra pakils šešiais laipsniais, nors aktyvistai tikisi, jog pavyks apriboti šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą ir temperatūra tepakils dviem laipsniais.

„Met Office“ mokslininkė ir tyrimo vadovė Sarah Ineson įsitikinusi, kad Saulės intensyvumo sumažėjimo poveikis tik laikinai pakoreguos klimato kaitos sukeliamą atšilimą. „Šis tyrimas rodo, kad regioninis Saulės intensyvumo sumažėjimo poveikis paprastai būna didesnis nei globalus poveikis, tačiau jis vis tiek nepakankamas tam, kad įveiktų žmogaus sukeltą visuotinį atšilimą. Tai reiškia, kad net jei ir išgyvensime Maunderio minimumą, apskritai mūsų žiemos vis vien taps švelnesnės“, – teigia S. Ineson.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Remiantis: http://delfi.lt

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
23.08.2018 laikas 20:56 Receptai – Patiekalai Liaudiški patarimai Trumparegystės gydymui
Trumparegystė liaudies medicinoje, Trumparegystė, receptai nuo trumparegystės, liaudiškomis priemonėmis, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis.

Skaityti daugiau

28.09.2019 laikas 09:38 Receptai – Patiekalai Vištienos krūtinėlės kepsniai orkaitėje

Vištienos krūtinėlės file nuplauname, nusausiname, dedame ant lentelės, delnu prispaudžiame, aštriu peiliu perpjauname išilgai pusiau ir uždengę maistine plėvele truputį pamušame

Skaityti daugiau

28.08.2019 laikas 19:31 Receptai – Patiekalai Dažnai gaminu jį vakarais: lengviausiai pagaminamas tortas
Mano uošvė taip pat dažnai jį gamina! Užmaišyti tešlą, padalinti į 6 dalis. Iškepti 180–200 laipsnių temperatūroje. Kiekvieną tešlos dalį plonai iškočioti ir iškepti papločius. Atvėsinti.

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
08.05.2024 laikas 13:29 AstraZeneca visame pasaulyje atšaukia Covid vakciną

Bendrovė „AstraZeneca“ visame pasaulyje atšaukia savo „Covid“ vakciną, praėjus keliems mėnesiams po to, kai pripažino, kad ji gali sukelti gyvybei pavojingus sužalojimus.

Skaityti daugiau

08.05.2024 laikas 09:30 Italijoje atkastas prestižinis geležies amžiaus nekropolis
Italijoje Kasertos ir Benevento provincijų Archeologijos, vaizduojamojo meno ir kraštovaizdžio direktorato misija atkasė geležies amžiaus nekropolio liekanas, kurios mokslininkus nustebino savo dydžiu ir prabanga....

Skaityti daugiau

08.05.2024 laikas 09:20 Nustatyti dinozaurus pakeitę gyvūnai
Tarptautinė paleontologų komanda atrado ir aprašė iki šiol nežinomos žinduolių rūšies, gyvenusios Žemėje maždaug prieš 65,5 mln. metų, suakmenėjusias liekanas. Šie padarai gyveno praėjus vos 610 000 metų po dinozaurų išnykimo...

Skaityti daugiau