Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Hipotezės » 2015 » Lapkričio » 18

Teorijos: kodėl žmonės neturi kailio?

Atrodo, kad tai gana keistas klausimas. Tačiau ką į tai gali atsakyti mokslas? Dabartiniu metu niekas negali pasakyti, kodėl žmogus, vienintelis iš primatu, neturi kailio ant savo kūno. Netgi pats Čarlzas Darvinas teigė, kad žmogaus kailio nebuvimą niekuo negalima paaiškinti. Nors garsiojo mokslininko vienmintis Tomas Hakslis šį faktą siejo su natūraliąja atranka, teigdamas, kad plaukuoto kailio netekimas padidino mūsų protėvių seksualinį patrauklumą.

Tačiau šį Hakslio teorija nesulaukė pritarimo. Sunku patikėti tuo, kad iš daugybės žinduolių rūšių tik vienos rūšies žinduolių (žmonių) patinai kažkuriame raidos etape galėjo ieškoti tik „nuogų“ patelių. Šio požiūrio nepalaikė netgi pats Darvinas, todėl jo neverta daugiau nagrinėti.

Savo požiūrį išsakė amerikiečių antropologas Raimondas Dartas. Jo manymu, dabartinių beždžionių protėviai visą gyvenimą praleido medžiuose, o štai žmonių protėviai išeidavo į atviras erdves, kur įgydavo medžiojimo įgūdžių, tačiau stipriai perkaisdavo. Tad būtinybė atvėsti po medžioklės ir buvo ta priežastis, dėl kurios ėmė kristi kailis.
Ši teorija pažeidžiama tuo faktu, kad kiti žinduoliai nesinaudojo tokiu atsivėsinimo būdu.

Ši teorija pažeidžiama tuo faktu, kad kiti žinduoliai nesinaudojo tokiu atsivėsinimo būdu. Dienomis kailis apsaugodavo nuo saulės spindulių, o naktimis – nuo šalčio. Tačiau mūsų protėvių moteriškųjų individų kailis kentėjo nuo nusidėvėjimo ir trynimosi, be to, kūdikiai visą laiką kabindavosi į mamos gaurus. Dėl šių priežasčių patelės netgi greičiau neteko kailio nei patinai.

1970-ais metais amerikiečių gydytojas iš Armijos medicinos instituto Raselas Niumanas iškėlė hipotezę, kad hominidai niekada neišeidavo į atviras erdves, nes juos veikė trys faktoriai – labai mažas plaukuotumas, didelis prakaitavimas ir dažnas gėrimas mažomis dozėmis. Tačiau specialistai šios teorijos nepalaikė ir ji buvo greitai pamiršta.

Evoliucinė strategija

1977-ais metais antropologas Stefanas Džėjus Guldąs iškėlė mintį, kad visiškas žmonių kailio netekimas susijęs su evoliucine strategija, nukreipta smegenų apimties didinimui! Kaip teigė S.Guldąs, mūsų smegenys labai stipriai vystosi dar iki gimimo. Greitas šio svarbiausio organo augimas lydimas juvenalinių (jaunatviškų) primatų bruožų atsiradimo – didelė galva, didelės akys ir plaukų ant kūno nebuvimas. Pagal šią teoriją, likus mažai laiko iki gimimo, visas kūdikio kūnas pasidengdavo kailiu!

Oksfordo universiteto daktaras, jūrų biologijos specialistas Alisteris Hardis aptiko, kad žmogaus oda yra ne tik be plaukų, bet ir iš vidaus tarsi padengta riebalų sluoksniu (tai būdinga jūrų gyvūnams). Ar tai reiškia, kad kažkada labai seniai žmogus buvo artimas jūrų gyventojams? Šios teorijos visiškai atmesti negalima…

2006-ais metais Pensilvanijos universiteto antropologė Nina Jablonskaja išleido knygą „Odos danga: natūralioji istorija“. Joje teigiama, kad hominidai, vaikščiodami ant dviejų kojų, galėjo aktyviai įsisavinti savanas. Didelis prakaitavimas padėjo tam, kad iškristų plaukai ir taip galėtų išgaruoti susidaręs prakaitas. Kaip paskaičiavo mokslininkė, tolimas mūsų protėvis per dieną išskirdavo net 13,6 l prakaito per dieną. Tačiau ši teorija niekaip nepaaiškina, kodėl beždžionės išliko su kailiu, nors joms irgi reikia išgarinti prakaitą.

Visai neseniai buvo nustatyta, kad tokie reiškiniai, kaip vaikščiojimas ant dviejų kojų ir visiškas kailio išnykimas, atsirado beveik vienu metu.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
06.11.2017 laikas 15:10 Receptai – Patiekalai Vaistažolių mišinys nuo karščiavimo, temperatūros
Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: karščiavimas, temperatūra. Ingredientai: liepos žiedai, čiobrelis, ramunėlės žiedai, vanduo.

Skaityti daugiau

15.11.2019 laikas 19:24 Receptai – Patiekalai Niekas nesuvokia, kas tai per pyragas be tešlos! Varškės – bananų saldėsis prie arbatos

Išbandęs šį kepinį, niekas nesuvokia, kad jis yra be tešlos! Tai skanus varškės – bananų vyniotinis prie arbatos!

Skaityti daugiau

03.06.2019 laikas 20:58 Receptai – Patiekalai Dabar kepu šį mėsos pyragą kiekvieną sekmadienį!

Mėsos pyrago receptas. Pats skaniausias m4so pyragas. Labai greitas paruošimas, kai neturime laiko.

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
25.04.2024 laikas 07:30 Japonija pirmauja reikalaudama didžiosios farmacijos ir politikų atsakomybės už COVID marmalų genocidą

Žmonių, kurie mirė "pasiskiepiję" nuo Vuchano koronaviruso (COVID-19), artimieji reikalauja kompensacijų iš Japonijos vyriausybės, kuri, kaip ir Jungtinių Valstijų vyriausybė, skiepus stūmė panašiu formatu kaip operacija "Warp Speed...

Skaityti daugiau

25.04.2024 laikas 07:07 Kodėl kai kurie COVID-19 "vakcinos" šalutiniai poveikiai primena ŽIV simptomus?

Žurnale "AIDS Research and Therapy" paskelbtame atvejo aprašyme atskleidžiama, kad Wuhan koronaviruso (COVID-19) "vakcinos" šalutinis poveikis beveik visiškai atitinka simptomus, susijusius su ūmia ŽIV (žmogaus imunodeficito vi...

Skaityti daugiau

25.04.2024 laikas 06:50 Koks yra geriausias romėnų inžinerijos pavyzdys?
Visi žino akveduko veikimo principą - transportuoti vandenį pasitelkiant gravitaciją. Tai jau sudėtingas menas, nuolydis turi būti taisyklingas dideliais atstumais (ir švelnus, kad nenusidėvėtų akmuo), o tais laikais jie neturėjo šiuolaikinių geodezi...

Skaityti daugiau