Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Sveikatos Patarimai | Liaudies Medicina » 2016 » Spalio » 8

Žuvų taukai: naudingi ar žalingi?

Žuvų taukai yra labai populiarus maisto papildas, ir juos vartojantys žmonės galvoja, kad jie yra naudingi sveikatai. Bet ar tai tikrai tiesa?

Keletas tyrimų parodė, kad žuvų taukai gali būti užteršti. Štai norvegų maisto apsaugos ministeriją rado, kad žuvų taukų produktai turėjo karcinogenų (sukelia ar skatina vėžio vystymąsi), kaip dioksinai. Tiesa, reikia pasakyti, tai buvo netradiciniai žuvų taukai (dažniausiai žuvų taukai yra išgaunami iš menkių kepenų), o iš didesnių žuvų, kaip rykliai, ratfish ir kt, šios žuvys yra didesnės ir minta kitomis mažomis žuvimis, todėl jų organizme susikaupia daugiau teršalų, bei toksinų.

žuvų taukai

Kanados atlikta studija (2009m) su įprastais žuvų taukais, rado, kad 30 papildų turėjo polychlorinated biphenyls (PCBs) bei organochlorinų (insektidų).

Oksiduoti riebalai pavojingi sveikatai

Taip pat reikia pažymėti, kad žuvų taukuose esančios nesočiosios riebalinės rūgštys (EPA ir DHA), turi penkias/šešias dvigubas, jungtis, kas reiškia, kad jos labai greitai oksiduojasi. Oksiduoti riebalai yra pavojingi, gali paskatinti vėžio vystymąsi, bei širdies ir kraujagyslių ligas. Ir kaip rodo tyrimai dažnai būna, kad parduodami žuvų taukai yra oksidavę.

Dar vienas tyrimas rado asociaciją tarp žuvų taukų naudojimo, ir asthmos. Vėlgi, toks tyrimas parodo tik asociaciją, ir nereiškia, kad žuvų taukai būtent sukėlė astmą. Bet tyrimo, autoriai mano, kad žuvų taukuose esantys toksinai gali būti daugiau žalingi, nei nauda gaunama iš DHA ir EPA riebalinių rūgščių esančių žuvų taukuose. Plačiau apie tai dr. Gregor video.

Ar verta naudoti žuvų taukus?

Tad ar verta vartoti žuvų taukus? Galbūt geriau naudoti alternatyvas? Viena iš jų yra linų sėmenys, bei chia sėklos. Šie du augalai turi augalinės kilmės omega 3 riebalinių rūgščių (ALA - alfa linoleninė riebalinė rūgštis). ALA turi tris dvigubas jungtis (EPA turi 5, DHA - 6). Organizmas gali paverti ALA į EPA ir po to į DHA, bet svarbu nevartoti daug omega 6 riebalinių rūgščių (dauguma aliejų (sojos, kukurūzų, saulėgrąžų ir kt)), manoma, kad omega 6 : 3 santykis turėtų būti ne daugiau nei 5:1 (pvz. 5g omega 6 ir 1g omega 3), kiti pataria dar mažiau, ir net 1:1.  Nes tas pats enzimas paverčia ALA į EPA, bei AL (linoleninė rūgštis - omega 6) į arachidoninę rūgštį, kuri skatina uždegiminius procesus. Tiesa, kurie žmonės turi šio enzimo defektą, arba jis funkcionuoja blogai, tad organizmas nesugeba pasigaminti pakankamai EPA ir DHA.

Dar viena alternatyva, yra iš jūros dumblių išgautos EPA ir DHA, kurios yra augalinės kilmės, bei neturi žuvų taukuose randamų toksinų.

Taip pat reikia pažymėti, kad vartojant žuvų taukus ar išgrynintas DHA, EPA reiktų naudoti vitamino E, kuris sumažina oksidacijos procesus, tai ypač svarbu, nes naudojant didelius kiekius žuvų taukų, galima sukelti vitamino E trūkumą. Taip pat jei jau naudosi žuvų taukus ar DHA, EPA, tai naudokite po labai nedaug, nes organizmui šių riebalinių rūgščių reikia labai mažai.

Dar kas norite paskaityti daugiau yra geras Prof. Brian Peskin straipsnis apie žuvų taukų žalą.  Pasakysiu, kad šis straipsni buvo atšauktas, bet ne dėl klaidingos inf., bet dėl to, kad prof. Brian Peskin nedeklaravo konfliktuojančių interesų. Tikiuosi, kad ši informacija jums bus naudinga ir prašau palikti savo komentarus ir atsiliepimus žemiau. Laisvai reikškite savo nuomonę. Jūs nebūtinai turite su manimi sutikti - aš gerbiu visas nuomones.

Andy, BSc Nutrition, MSc,

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Remiantis: http://sveikatossaltinis.blogas.lt/zuvu-taikai-naudingi-ar-zalingi-956.html

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
29.10.2019 laikas 15:16 Receptai – Patiekalai Greiti blynai skaniems pusryčiams

Pristatome jums greitų ir skanių pusryčių receptą. Blynai gaunasi labai apetitiški, o patinka ne tik suaugusiems, bet ir vaikams. Pusryčiai paprastai paruošiami, bet labai sotūs.

Skaityti daugiau

30.11.2019 laikas 18:36 Receptai – Patiekalai Geriausia bandelių tešla. Kaip ją pagaminti?
Mano šeima mėgsta kepti bandeles. Jų paruošimui naudoją specialią tešlą. Ji gaminama iš dviejų komponentų: tešlos ir mielių mišinio. Norėdami pasigaminti mielių mišinį reikia 50 ml vandens ir vieno arbatinio šaukštelio cukraus....

Skaityti daugiau

19.08.2019 laikas 08:29 Receptai – Patiekalai Organizmo draugės – gervuogės
Dabar miškuose gausu įvairių uogų, taip pat ir gervuogių. Jos ne tik skanios, bet ir turi daug naudingų medžiagų. Be to, vartojamos kaip vaistas įvairioms ligoms gydyti. Gervuogėmis gardinami įvairūs desertai, kepiniai ir kokteili...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
19.03.2024 laikas 08:48 Kaip pagaląsti tarką: ji bus kaip nauja

Tačiau laikui bėgant tarka pradeda blogiau tarkuoti, jos ašmenys nusitrina. Tačiau neskubėkite tarkos išmesti. Iš tikrųjų virtuvės įrankius galite galąsti patys. Šiam tikslui pravers priemonės, kurias turi kiekviena namų šeimininkė.

...

Skaityti daugiau

19.03.2024 laikas 08:29 Senovės ateiviai: žmonių ir "dievų" maišymas

Visuose pasaulio religiniuose tekstuose randame keletą bendrų dalykų, susijusių su senovės būtybių iš dangaus apsilankymais. Graikų ir romėnų imperijų mitologijoje skaitome apie titanus, milžinus, kurie buvo "dievų" ir jų žmogiškų žmonų ...

Skaityti daugiau

19.03.2024 laikas 08:19 100 dienų po vandeniu mokslininką atjaunino 20 metų

Į pensiją išėjęs karinio jūrų laivyno naras Džozefas Dituri pateko į laikraščių antraštes, kai 2023 m. kovo 1 d. ėmėsi novatoriško eksperimento. Dituri apskaičiavo, kad 100 dienų, praleistų Atlanto vandenyne maždaug 9 metrų gylyje po vandeniu, gal...

Skaityti daugiau