Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Skaniai ir Paprastai: Receptai Kiekvienam » Receptai » 2021 » Spalio » 09

Rudieji ryžiai - nauda ir košės virimas su daržovėmis

Rudieji ryžiai - nauda ir košės virimas su daržovėmis

Daugelis įvairiausių tyrimų rezultatai užtikrintai parodė, kad apelsinai, greipfrutai, miežiai, avižos, pupos ir kiti ankštiniai vaisiai bei daržovės, rudieji ryžiai, padeda sumažinti cholesterolio kiekį. Taip pat, daug skaidulų turintis maistas yra daug lėčiau virškinamas, tad nebūna staigių cukraus kiekio svyravimų kaip pvz. valgant duoną iš parduotuvės, bulves arba saldumynus.

Tokiuose ryžiuose yra gausu skaidulų ir ląstelienos, tad sotumo jausmas išliks ilgiau ir valgant tokį maistą lengviau sureguliuosite savo svorį.

Ruduose yžiuose yra gausu svarbiausių mineralinių medžiagų, jų komponentai tarsi idealiai suderinti, tad tinka ir dietinei mitybai. Tai nuostabus maistas žmonėms, kurie turi virškinimo problemų. Didžiausią ryžių sudėties dalį (79,95 procentai) sudaro sveiki angliavandeniai, bet yra ir baltymų (7,7 procentai), riebalų (0,4 procento), ląstelienos (2,2 procentų), vandens (14 procentų), mineralinių medžiagų (geležies) ir vitaminų (ypač B grupės) bei vandens.

Ryžiuose yra ganėtinai nemažai ląstelienos, kuri absorbuoja vandenį, taip pat dalyvauja maistui judant organizme, pašalinant toksinus, tad ryžiai itin dera su tais produktais, kuriuose nėra ląstelienos, pvz; su mėsa, žuvimi, kiaušiniais, pienu, sūriu.

Japonai, kai verda ryžius, jų ir vandens santykį nustato pagal ryžių subrendimą. Kuo ryžiai yra "senesni", tuo jiems prireiks daugiau vandens. Tinkamiausias subrendusių ryžių ir vandens santykis yra 1:1, o senesnių maždaug 8:10. Rudiesiems ryžiams optimaliausias santykis yra 1:2, o laukiniams maždaug 1:4. Ryžius visados reiktų pilti tik į verdantį vandenį. Mums įprasti baltieji ryžiai virs maždaug 15 minučių, o rudieji - maždaug 40 minučių, o garais apdoroti arba nuplikyti maždaug 20-25 minutes. Svarbiausia yra ryžių nepervirti, nes tuomet suyra daugiau juose esančių naudingų medžiagų.

Jeigu vietoje įprastų baltųjų ryžių dažniau vartotume ruduosius, tai apsisaugotume nuo aukšto kraujospūdžio bei aterosklerozės, o taipogi ženkliai sumažintume širdies priepuolių riziką. Rudieji ryžiai yra daug naudingesni nei baltieji - juose žymiai daugiau maistingųjų medžiagų. Azijoje tokius ryžius vartoja tiek vaikai, tiek pagyvenę žmonės, kai tuo tarpu Europoje ir Amerikoje juos tik vertina sveikesnio gyvenimo būdo šalininkai. Bet reikia pastebėti, kad rudieji ryžiai turi vieną minusą - jų ganėtinai trumpas galiojimo laikas (dėl riebalinės grūdų apvalkalo).

Apie 90 procentų kasdienio azijiečių maisto raciono sudaro ryžiai (sunku net tuo patikėti). Jie yra valgomi pusryčiams, pietums ar vakarienei, tiek virti, tiek kepti. Būna baltų, juodų, rudų, saldaus, aštraus, rūgštaus ar sūraus skonio.

Patys naujausi tyrimai, kurie buvo atlikti Temple Universitete (JAV), parodė, kad ruduose ryžiuose yra ypatingos medžiagos, kuri padeda apsaugoti širdį. Baltuose ryžiuose toks junginys tiesiog neegzistuoja, nes šlifuojant jis yra pažeidžiamas. Toks pastebėjimas ir atradimas gali labai lengvai paaiškinti, kodėl Japonijoje, kur ryžiai yra vienas iš pagrindinių maisto produktų, širdies susirgimų yra daug mažiau, nei kitose Vakarų pasaulio šalyse šalyse. Kadangi ruduosiuose ryžiuose daug daugiau skaidulų, jie padeda reguliuoti virškinimą, taip pat padeda išvengti viduriavimo bei vidurių užkietėjimo. Tradicinėje kinų medicinoje rudieji ryžiai dažnai yra vartojami kasai bei blužniai stiprinti.

Įdomus faktas: Daugiau nei 3 milijardų žmonių pasaulyje mityba priklauso nuo ryžių derliaus. Yra skaičiuojama, kad 2050-aisiais metais šių grūdų derlius turės būti dviem kartais didelis, lyginant su 1960-ųjų rodikliais, kad jų užtektų žmonėms.

Na, o sužinojus apie rudųjų ryžių naudą, dabar pateiksiu savo mylimiausią košę su daržovėmis. Valgant galima net pirštelius apsilaižyti, pamėginkite ir Jūs!

Ingredientai

rudųjų ryžių: 250 gramų

kvapiojo moliūgo: 250 gramų

morkų: 150 gramų

svogūnų: 1

kalendros: 0,5 arbatinio šaukštelio

kumino: 0,5 arbatinio šaukštelio

druskos: 0,5 arbatinio šaukštelio

kokosų aliejaus: 1 valgomojo šaukšto.

Recepto paruošimas

1. Pirmiausia ruduosius ryžius maždaug 6-7 valandas išmirkome vandenyje.

2. Po to svogūną supjaustome pusžiedžiais.

3. Morkas stambiai sutarkuojame.

4. Moliūgą taip pat stambiai sutarkuojame.

5. Tada puode ištirpiname kokosų aliejų ir apkepiname svogūną.

6. Paskui sudedame sutarkuotas daržoves, suberiame kalendrą, kuminą, druską ir gerai išmaišome. Dar šiek tiek pakaitiname bei sudedame perplautus ruduosius ryžius.

7. Įpilame dvi stiklines vandens (arba tiek, kiek nurodyta ant ryžių pakuotės), uždengiame dangčiu, užviriname, sumažiname kaitrą iki vidutinės ir nemaišydami verdame maždaug 20-30 minučių.

8. Patiekiame ir skanaujame, tobulus ryžius!

Rekomendacija: Daugiau košių receptų rasite: Košės.

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-10-14 laikas 09:14 Receptai Drėgnas Meduolių Keksas su Grietine: Nauda, Kalorijos ir Pilnavertis Patiekalas
Drėgnas meduolių keksas su grietine yra puikus šventinis desertas, kuris ne tik gardus, bet ir turi sveikatos naudą dėl ingredientų kaip sviestas, kiaušiniai ir prieskoniai. Šiame straipsnyje aptariama jo kalorijos (apie 300 porci...

Skaityti daugiau

2025-10-14 laikas 08:53 Receptai Kugelis su kiaulės koja: receptas, nauda sveikatai ir kalorijos

Kugelis su kiaulės koja – tradicinis lietuviškas patiekalas, sujungiantis bulvių ir mėsos skonius. Šiame straipsnyje rasite pilną receptą, ingredientų alternatyvas, gaminimo patarimus, sveikatos naudą (kalio, kolageno šal...

Skaityti daugiau

2025-10-14 laikas 08:38 Receptai Marmurinis keksas su bananais: receptas, nauda sveikatai ir kalorijos
Marmurinis keksas su bananais – klasikinis desertas, sujungiantis šokolado ir bananų skonius. Šiame straipsnyje rasite pilną receptą, ingredientų alternatyvas, gaminimo patarimus, sveikatos naudą (kalio, vitaminų šaltinis), kalori...

Skaityti daugiau

2025-10-14 laikas 15:15 Rami Jūra ir Saulėlydis | 2 Val. Meditacija Palangoje | Ultra HD 4K ASMR
Pasinerkite į ramią Baltijos jūros atmosferą! Švelnios bangos, saulėlydis ir autentiški jūros garsai Palangos paplūdimyje sukuria tobulą foną meditacijai, jogai ar atsipalaidavimui. Šis 2 valandų Ultra HD 4K įrašas su stereo jūros ošimu atneša ramybę...

Skaityti daugiau

2025-10-14 laikas 10:24 Kaip Velykų Salos Moai Statulos "Vaikščiojo" Į Savo Vietas: Nauji Tyrimai Ir Įrodymai 2025 M.
Velykų salos moai statulos – viena didžiausių pasaulio archeologinių mįslių. Naujausi 2025 m. tyrimai, vadovaujami Carl Lipo ir Terry Hunt, patvirtina "vaikščiojimo" metodą: statulos buvo judinamos upright su virvėmis, siūbuojant zigzagu. Eksperiment...

Skaityti daugiau

2025-10-14 laikas 10:10 Žalsvasis Aksombaravykis: Miško Klasika su Didžiule Nauda Sveikatai
Žalsvasis aksombaravykis – nepastebimas miško grybas su puikiu aromatu. Šiame straipsnyje aptariama jo išvaizda, painiava su kitais grybais, nauda sveikatai (virškinimui, cholesterolio mažinimui), kalorijos (mažai), mityba ir receptai. Sužinokite, ka...

Skaityti daugiau

2025-10-14 laikas 09:38 Česnako Nauda Sveikatai: Natūralus Antibiotikas ir Jo Galios
Česnakas (Allium sativum) yra ne tik populiarus prieskonis virtuvėje, bet ir galingas natūralus vaistas, kurio savybės žinomos jau tūkstančius metų. Senovės civilizacijos, tokios kaip egiptiečiai, graikai ir romėnai, naudojo česnaką gydymui ir apsaug...

Skaityti daugiau

2025-10-14 laikas 08:03 Vokietijos policija ieško somaliečio užpuoliko, kurio dantys yra ‘blogos būklės’
Vokietijos policija ieško somaliečio užpuoliko, kurio dantys yra ‘blogos būklės’

Skaityti daugiau