Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Skaniai ir Paprastai: Receptai Kiekvienam » Receptai » 2021 » Spalio » 09

Rudieji ryžiai - nauda ir košės virimas su daržovėmis

Rudieji ryžiai - nauda ir košės virimas su daržovėmis

Daugelis įvairiausių tyrimų rezultatai užtikrintai parodė, kad apelsinai, greipfrutai, miežiai, avižos, pupos ir kiti ankštiniai vaisiai bei daržovės, rudieji ryžiai, padeda sumažinti cholesterolio kiekį. Taip pat, daug skaidulų turintis maistas yra daug lėčiau virškinamas, tad nebūna staigių cukraus kiekio svyravimų kaip pvz. valgant duoną iš parduotuvės, bulves arba saldumynus.

Tokiuose ryžiuose yra gausu skaidulų ir ląstelienos, tad sotumo jausmas išliks ilgiau ir valgant tokį maistą lengviau sureguliuosite savo svorį.

Ruduose yžiuose yra gausu svarbiausių mineralinių medžiagų, jų komponentai tarsi idealiai suderinti, tad tinka ir dietinei mitybai. Tai nuostabus maistas žmonėms, kurie turi virškinimo problemų. Didžiausią ryžių sudėties dalį (79,95 procentai) sudaro sveiki angliavandeniai, bet yra ir baltymų (7,7 procentai), riebalų (0,4 procento), ląstelienos (2,2 procentų), vandens (14 procentų), mineralinių medžiagų (geležies) ir vitaminų (ypač B grupės) bei vandens.

Ryžiuose yra ganėtinai nemažai ląstelienos, kuri absorbuoja vandenį, taip pat dalyvauja maistui judant organizme, pašalinant toksinus, tad ryžiai itin dera su tais produktais, kuriuose nėra ląstelienos, pvz; su mėsa, žuvimi, kiaušiniais, pienu, sūriu.

Japonai, kai verda ryžius, jų ir vandens santykį nustato pagal ryžių subrendimą. Kuo ryžiai yra "senesni", tuo jiems prireiks daugiau vandens. Tinkamiausias subrendusių ryžių ir vandens santykis yra 1:1, o senesnių maždaug 8:10. Rudiesiems ryžiams optimaliausias santykis yra 1:2, o laukiniams maždaug 1:4. Ryžius visados reiktų pilti tik į verdantį vandenį. Mums įprasti baltieji ryžiai virs maždaug 15 minučių, o rudieji - maždaug 40 minučių, o garais apdoroti arba nuplikyti maždaug 20-25 minutes. Svarbiausia yra ryžių nepervirti, nes tuomet suyra daugiau juose esančių naudingų medžiagų.

Jeigu vietoje įprastų baltųjų ryžių dažniau vartotume ruduosius, tai apsisaugotume nuo aukšto kraujospūdžio bei aterosklerozės, o taipogi ženkliai sumažintume širdies priepuolių riziką. Rudieji ryžiai yra daug naudingesni nei baltieji - juose žymiai daugiau maistingųjų medžiagų. Azijoje tokius ryžius vartoja tiek vaikai, tiek pagyvenę žmonės, kai tuo tarpu Europoje ir Amerikoje juos tik vertina sveikesnio gyvenimo būdo šalininkai. Bet reikia pastebėti, kad rudieji ryžiai turi vieną minusą - jų ganėtinai trumpas galiojimo laikas (dėl riebalinės grūdų apvalkalo).

Apie 90 procentų kasdienio azijiečių maisto raciono sudaro ryžiai (sunku net tuo patikėti). Jie yra valgomi pusryčiams, pietums ar vakarienei, tiek virti, tiek kepti. Būna baltų, juodų, rudų, saldaus, aštraus, rūgštaus ar sūraus skonio.

Patys naujausi tyrimai, kurie buvo atlikti Temple Universitete (JAV), parodė, kad ruduose ryžiuose yra ypatingos medžiagos, kuri padeda apsaugoti širdį. Baltuose ryžiuose toks junginys tiesiog neegzistuoja, nes šlifuojant jis yra pažeidžiamas. Toks pastebėjimas ir atradimas gali labai lengvai paaiškinti, kodėl Japonijoje, kur ryžiai yra vienas iš pagrindinių maisto produktų, širdies susirgimų yra daug mažiau, nei kitose Vakarų pasaulio šalyse šalyse. Kadangi ruduosiuose ryžiuose daug daugiau skaidulų, jie padeda reguliuoti virškinimą, taip pat padeda išvengti viduriavimo bei vidurių užkietėjimo. Tradicinėje kinų medicinoje rudieji ryžiai dažnai yra vartojami kasai bei blužniai stiprinti.

Įdomus faktas: Daugiau nei 3 milijardų žmonių pasaulyje mityba priklauso nuo ryžių derliaus. Yra skaičiuojama, kad 2050-aisiais metais šių grūdų derlius turės būti dviem kartais didelis, lyginant su 1960-ųjų rodikliais, kad jų užtektų žmonėms.

Na, o sužinojus apie rudųjų ryžių naudą, dabar pateiksiu savo mylimiausią košę su daržovėmis. Valgant galima net pirštelius apsilaižyti, pamėginkite ir Jūs!

Ingredientai

rudųjų ryžių: 250 gramų

kvapiojo moliūgo: 250 gramų

morkų: 150 gramų

svogūnų: 1

kalendros: 0,5 arbatinio šaukštelio

kumino: 0,5 arbatinio šaukštelio

druskos: 0,5 arbatinio šaukštelio

kokosų aliejaus: 1 valgomojo šaukšto.

Recepto paruošimas

1. Pirmiausia ruduosius ryžius maždaug 6-7 valandas išmirkome vandenyje.

2. Po to svogūną supjaustome pusžiedžiais.

3. Morkas stambiai sutarkuojame.

4. Moliūgą taip pat stambiai sutarkuojame.

5. Tada puode ištirpiname kokosų aliejų ir apkepiname svogūną.

6. Paskui sudedame sutarkuotas daržoves, suberiame kalendrą, kuminą, druską ir gerai išmaišome. Dar šiek tiek pakaitiname bei sudedame perplautus ruduosius ryžius.

7. Įpilame dvi stiklines vandens (arba tiek, kiek nurodyta ant ryžių pakuotės), uždengiame dangčiu, užviriname, sumažiname kaitrą iki vidutinės ir nemaišydami verdame maždaug 20-30 minučių.

8. Patiekiame ir skanaujame, tobulus ryžius!

Rekomendacija: Daugiau košių receptų rasite: Košės.

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-07-06 laikas 21:51 Receptai Obuolių spurgos sluoksniuotoje tešloje: sveikas ir traškus desertas
Ruduo Lietuvoje – obuolių metas, kai virtuvės prisipildo šilto cinamono kvapo ir jaukių desertų. Obuolių spurgos sluoksniuotoje tešloje, keptos karšto oro gruzdintuvėje, yra tobulas modernios lietuviškos virtuvės pavyzdys, sujungi...

Skaityti daugiau

2025-07-04 laikas 07:53 Receptai Voveraitės su Šonine ir Grietinėle: Nostalgiškas Lietuviškas Receptas
Šiame straipsnyje dalinamės ne tik klasikiniu receptu, bet ir naujomis idėjomis, alternatyvomis bei patarimais, kaip šį patiekalą paversti dar įsimintinesniu. Pasiruoškite sužavėti savo artimuosius ir atrasti lietuviškos virtuvės ...

Skaityti daugiau

2025-07-04 laikas 07:43 Receptai Kepti Baravykai su Šonine ir Bulvėmis: Tradicinis Lietuviškas Receptas
Šiame straipsnyje dalinamės tradiciniu receptu, alternatyvomis, naudingais patarimais ir net keletu naujų idėjų, kaip šį patiekalą paversti dar įsimintinesniu. Pasiruoškite sužavėti savo artimuosius ir atrasti naujų skonių!...

Skaityti daugiau

2025-07-11 laikas 19:08 Psichologiniai Teigiamų Santykių Požymiai: Kaip Atpažinti Tikrąją Meilę
Atraskite psichologinius požymius, rodančius stiprius santykius, ir sužinokite, kaip kurti harmoningą ryšį su mylimu žmogumi. Šiame straipsnyje aptarsime pagrindinius teigiamų santykių požymius, remdamiesi psichologijos principais, ir pateiksime prak...

Skaityti daugiau

2025-07-11 laikas 13:03 Agrastų Nauda Žmogaus Organizmui: Vitaminai, Poveikis ir Vartojimo Patarimai
Šiame straipsnyje išsamiai aptarsime, kokią naudą agrastai teikia organizmui, kaip jie veikia biologiškai, kokius kiekius reikėtų vartoti ir kokios galimos kontraindikacijos. Pasiruoškite atrasti, kodėl šios uogos turėtų tapti jūsų mitybos dalimi!...

Skaityti daugiau

2025-07-10 laikas 18:52 Dėmesys ir Rūpestis Santykiuose: Kaip Vyrai ir Moterys Juos Suvokia
Kaip vyrai ir moterys suvokia dėmesį ir rūpestį? Atraskite psichologines įžvalgas ir patarimus, kaip kurti harmoningus santykius. Šiame straipsnyje nagrinėjame, kaip vyrai ir moterys suvokia dėmesį ir rūpestį, remdamiesi moksliniais ir psichologiniai...

Skaityti daugiau

2025-07-10 laikas 18:31 10 Požymių, Kad Jūsų Santykiai Gali Būti Nesuderinami: Psichologinės Įžvalgos
Šiame straipsnyje aptarsime 10 požymių, rodančių, kad jūsų santykiai gali būti nesuderinami, remdamiesi psichologinėmis įžvalgomis ir ekspertų komentarais. Taip pat pateiksime praktinius patarimus, kaip spręsti šias problemas, ir naujausius pavyzdžiu...

Skaityti daugiau

2025-07-09 laikas 20:00 Padidėjęs kraujospūdis: požymiai, kad jums trūksta magnio
Magnis padeda reguliuoti kraujospūdį ir gerina širdies veiklą. Sužinokite, kaip jo trūkumas veikia sveikatą ir kaip natūraliai sumažinti hipertenziją! Šiame straipsnyje išsamiai aptarsime, kaip magnis veikia mūsų organizmą, kodėl jo trūkumas yra toks...

Skaityti daugiau