Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Autorių straipsniai » Receptai – Patiekalai » 2021 » Spalio » 9

Rudieji ryžiai - nauda ir košės virimas su daržovėmis

Rudieji ryžiai - nauda ir košės virimas su daržovėmis

Daugelis įvairiausių tyrimų rezultatai užtikrintai parodė, kad apelsinai, greipfrutai, miežiai, avižos, pupos ir kiti ankštiniai vaisiai bei daržovės, rudieji ryžiai, padeda sumažinti cholesterolio kiekį. Taip pat, daug skaidulų turintis maistas yra daug lėčiau virškinamas, tad nebūna staigių cukraus kiekio svyravimų kaip pvz. valgant duoną iš parduotuvės, bulves arba saldumynus.

Tokiuose ryžiuose yra gausu skaidulų ir ląstelienos, tad sotumo jausmas išliks ilgiau ir valgant tokį maistą lengviau sureguliuosite savo svorį.

Ruduose yžiuose yra gausu svarbiausių mineralinių medžiagų, jų komponentai tarsi idealiai suderinti, tad tinka ir dietinei mitybai. Tai nuostabus maistas žmonėms, kurie turi virškinimo problemų. Didžiausią ryžių sudėties dalį (79,95 procentai) sudaro sveiki angliavandeniai, bet yra ir baltymų (7,7 procentai), riebalų (0,4 procento), ląstelienos (2,2 procentų), vandens (14 procentų), mineralinių medžiagų (geležies) ir vitaminų (ypač B grupės) bei vandens.

Ryžiuose yra ganėtinai nemažai ląstelienos, kuri absorbuoja vandenį, taip pat dalyvauja maistui judant organizme, pašalinant toksinus, tad ryžiai itin dera su tais produktais, kuriuose nėra ląstelienos, pvz; su mėsa, žuvimi, kiaušiniais, pienu, sūriu.

Japonai, kai verda ryžius, jų ir vandens santykį nustato pagal ryžių subrendimą. Kuo ryžiai yra "senesni", tuo jiems prireiks daugiau vandens. Tinkamiausias subrendusių ryžių ir vandens santykis yra 1:1, o senesnių maždaug 8:10. Rudiesiems ryžiams optimaliausias santykis yra 1:2, o laukiniams maždaug 1:4. Ryžius visados reiktų pilti tik į verdantį vandenį. Mums įprasti baltieji ryžiai virs maždaug 15 minučių, o rudieji - maždaug 40 minučių, o garais apdoroti arba nuplikyti maždaug 20-25 minutes. Svarbiausia yra ryžių nepervirti, nes tuomet suyra daugiau juose esančių naudingų medžiagų.

Jeigu vietoje įprastų baltųjų ryžių dažniau vartotume ruduosius, tai apsisaugotume nuo aukšto kraujospūdžio bei aterosklerozės, o taipogi ženkliai sumažintume širdies priepuolių riziką. Rudieji ryžiai yra daug naudingesni nei baltieji - juose žymiai daugiau maistingųjų medžiagų. Azijoje tokius ryžius vartoja tiek vaikai, tiek pagyvenę žmonės, kai tuo tarpu Europoje ir Amerikoje juos tik vertina sveikesnio gyvenimo būdo šalininkai. Bet reikia pastebėti, kad rudieji ryžiai turi vieną minusą - jų ganėtinai trumpas galiojimo laikas (dėl riebalinės grūdų apvalkalo).

Apie 90 procentų kasdienio azijiečių maisto raciono sudaro ryžiai (sunku net tuo patikėti). Jie yra valgomi pusryčiams, pietums ar vakarienei, tiek virti, tiek kepti. Būna baltų, juodų, rudų, saldaus, aštraus, rūgštaus ar sūraus skonio.

Patys naujausi tyrimai, kurie buvo atlikti Temple Universitete (JAV), parodė, kad ruduose ryžiuose yra ypatingos medžiagos, kuri padeda apsaugoti širdį. Baltuose ryžiuose toks junginys tiesiog neegzistuoja, nes šlifuojant jis yra pažeidžiamas. Toks pastebėjimas ir atradimas gali labai lengvai paaiškinti, kodėl Japonijoje, kur ryžiai yra vienas iš pagrindinių maisto produktų, širdies susirgimų yra daug mažiau, nei kitose Vakarų pasaulio šalyse šalyse. Kadangi ruduosiuose ryžiuose daug daugiau skaidulų, jie padeda reguliuoti virškinimą, taip pat padeda išvengti viduriavimo bei vidurių užkietėjimo. Tradicinėje kinų medicinoje rudieji ryžiai dažnai yra vartojami kasai bei blužniai stiprinti.

Įdomus faktas: Daugiau nei 3 milijardų žmonių pasaulyje mityba priklauso nuo ryžių derliaus. Yra skaičiuojama, kad 2050-aisiais metais šių grūdų derlius turės būti dviem kartais didelis, lyginant su 1960-ųjų rodikliais, kad jų užtektų žmonėms.

Na, o sužinojus apie rudųjų ryžių naudą, dabar pateiksiu savo mylimiausią košę su daržovėmis. Valgant galima net pirštelius apsilaižyti, pamėginkite ir Jūs!

Ingredientai

rudųjų ryžių: 250 gramų

kvapiojo moliūgo: 250 gramų

morkų: 150 gramų

svogūnų: 1

kalendros: 0,5 arbatinio šaukštelio

kumino: 0,5 arbatinio šaukštelio

druskos: 0,5 arbatinio šaukštelio

kokosų aliejaus: 1 valgomojo šaukšto.

Recepto paruošimas

1. Pirmiausia ruduosius ryžius maždaug 6-7 valandas išmirkome vandenyje.

2. Po to svogūną supjaustome pusžiedžiais.

3. Morkas stambiai sutarkuojame.

4. Moliūgą taip pat stambiai sutarkuojame.

5. Tada puode ištirpiname kokosų aliejų ir apkepiname svogūną.

6. Paskui sudedame sutarkuotas daržoves, suberiame kalendrą, kuminą, druską ir gerai išmaišome. Dar šiek tiek pakaitiname bei sudedame perplautus ruduosius ryžius.

7. Įpilame dvi stiklines vandens (arba tiek, kiek nurodyta ant ryžių pakuotės), uždengiame dangčiu, užviriname, sumažiname kaitrą iki vidutinės ir nemaišydami verdame maždaug 20-30 minučių.

8. Patiekiame ir skanaujame, tobulus ryžius!

Rekomendacija: Daugiau košių receptų rasite: Košės.

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
21.04.2024 laikas 11:58 Receptai – Patiekalai Švelnus, purus rabarbarų ir obuolių pyragas
Šis variantas toks paprastas, kad jį tikrai pagaminti net ir virtuvės naujokas. O galutinis rezultatas tikrai geras. Kiekvienas gabaliukas prie kavos susivalgo su didžiule šypsena. Pamėginkite!

Skaityti daugiau

21.04.2024 laikas 11:09 Receptai – Patiekalai Žirnienė su mėsos kukuliais, kurią visi girią!

Šiandien parodysiu Jums labai paprastą, bet itin skanią žirnių sriubą (kaip mano močiutė vadindavo - žirnienę) su mėsos kukuliais, bulvėmis ir morkomis. Ilgiausia proceso dalis, tai išmirkyti žirnius per naktį, kad jie greitai ...

Skaityti daugiau

19.04.2024 laikas 07:03 Receptai – Patiekalai Pilno grūdo avižinių dribsnių ir razinų sausainiai
Labai paprastai pagaminami, bet be galo gardūs sausainiai. Jeigu Jūs esate iš tų, kuriems razinos galėtų išvis neegzistuoti, tada naudokite džiovintas spanguoles arba kitas džiovintas mėgstamas uogas. Avižinių dribsnių bei razinų ...

Skaityti daugiau

26.04.2024 laikas 19:58 O jūs ar žaidžiate santykių žaidimą?
Visi mėgstame žaisti žaidimus, tai įdomu, malonu, o kartais net pažintina. Ne veltui mūsų gyvenimas lyginamas su žaidimu. Tačiau ne visi žaidimai gali būti naudingi žmogui. Tiksliau, jo vidinei būsenai.

Skaityti daugiau

26.04.2024 laikas 09:24 Mėnulio šventyklos Maču Pikču paslapčių atskleidimas: inkų išradingumo ir dvasinio ryšio liudijimas
Giliai Andų kalnų masyve slypi istorikus ir turistus šimtmečius žavinti šventa vieta - Mėnulio šventykla Maču Pikču. Šį inkų civilizacijos pastatytą architektūros stebuklą iki šiol gaubia paslaptis, tačiau jo svarba inkų dvasingumui ir astronominiams...

Skaityti daugiau

26.04.2024 laikas 08:31 Kokio ūgio buvo Jėzus Kristus?
2015 m. birželio 21 d. nuotraukoje popiežius Pranciškus liečia Šventąją drobulę Turino katedroje. Ji yra Šventojo Sosto nuosavybė.

Skaityti daugiau