Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Autorių straipsniai » Receptai » 2021 » Spalio » 9

Rudieji ryžiai - nauda ir košės virimas su daržovėmis

Rudieji ryžiai - nauda ir košės virimas su daržovėmis

Daugelis įvairiausių tyrimų rezultatai užtikrintai parodė, kad apelsinai, greipfrutai, miežiai, avižos, pupos ir kiti ankštiniai vaisiai bei daržovės, rudieji ryžiai, padeda sumažinti cholesterolio kiekį. Taip pat, daug skaidulų turintis maistas yra daug lėčiau virškinamas, tad nebūna staigių cukraus kiekio svyravimų kaip pvz. valgant duoną iš parduotuvės, bulves arba saldumynus.

Tokiuose ryžiuose yra gausu skaidulų ir ląstelienos, tad sotumo jausmas išliks ilgiau ir valgant tokį maistą lengviau sureguliuosite savo svorį.

Ruduose yžiuose yra gausu svarbiausių mineralinių medžiagų, jų komponentai tarsi idealiai suderinti, tad tinka ir dietinei mitybai. Tai nuostabus maistas žmonėms, kurie turi virškinimo problemų. Didžiausią ryžių sudėties dalį (79,95 procentai) sudaro sveiki angliavandeniai, bet yra ir baltymų (7,7 procentai), riebalų (0,4 procento), ląstelienos (2,2 procentų), vandens (14 procentų), mineralinių medžiagų (geležies) ir vitaminų (ypač B grupės) bei vandens.

Ryžiuose yra ganėtinai nemažai ląstelienos, kuri absorbuoja vandenį, taip pat dalyvauja maistui judant organizme, pašalinant toksinus, tad ryžiai itin dera su tais produktais, kuriuose nėra ląstelienos, pvz; su mėsa, žuvimi, kiaušiniais, pienu, sūriu.

Japonai, kai verda ryžius, jų ir vandens santykį nustato pagal ryžių subrendimą. Kuo ryžiai yra "senesni", tuo jiems prireiks daugiau vandens. Tinkamiausias subrendusių ryžių ir vandens santykis yra 1:1, o senesnių maždaug 8:10. Rudiesiems ryžiams optimaliausias santykis yra 1:2, o laukiniams maždaug 1:4. Ryžius visados reiktų pilti tik į verdantį vandenį. Mums įprasti baltieji ryžiai virs maždaug 15 minučių, o rudieji - maždaug 40 minučių, o garais apdoroti arba nuplikyti maždaug 20-25 minutes. Svarbiausia yra ryžių nepervirti, nes tuomet suyra daugiau juose esančių naudingų medžiagų.

Jeigu vietoje įprastų baltųjų ryžių dažniau vartotume ruduosius, tai apsisaugotume nuo aukšto kraujospūdžio bei aterosklerozės, o taipogi ženkliai sumažintume širdies priepuolių riziką. Rudieji ryžiai yra daug naudingesni nei baltieji - juose žymiai daugiau maistingųjų medžiagų. Azijoje tokius ryžius vartoja tiek vaikai, tiek pagyvenę žmonės, kai tuo tarpu Europoje ir Amerikoje juos tik vertina sveikesnio gyvenimo būdo šalininkai. Bet reikia pastebėti, kad rudieji ryžiai turi vieną minusą - jų ganėtinai trumpas galiojimo laikas (dėl riebalinės grūdų apvalkalo).

Apie 90 procentų kasdienio azijiečių maisto raciono sudaro ryžiai (sunku net tuo patikėti). Jie yra valgomi pusryčiams, pietums ar vakarienei, tiek virti, tiek kepti. Būna baltų, juodų, rudų, saldaus, aštraus, rūgštaus ar sūraus skonio.

Patys naujausi tyrimai, kurie buvo atlikti Temple Universitete (JAV), parodė, kad ruduose ryžiuose yra ypatingos medžiagos, kuri padeda apsaugoti širdį. Baltuose ryžiuose toks junginys tiesiog neegzistuoja, nes šlifuojant jis yra pažeidžiamas. Toks pastebėjimas ir atradimas gali labai lengvai paaiškinti, kodėl Japonijoje, kur ryžiai yra vienas iš pagrindinių maisto produktų, širdies susirgimų yra daug mažiau, nei kitose Vakarų pasaulio šalyse šalyse. Kadangi ruduosiuose ryžiuose daug daugiau skaidulų, jie padeda reguliuoti virškinimą, taip pat padeda išvengti viduriavimo bei vidurių užkietėjimo. Tradicinėje kinų medicinoje rudieji ryžiai dažnai yra vartojami kasai bei blužniai stiprinti.

Įdomus faktas: Daugiau nei 3 milijardų žmonių pasaulyje mityba priklauso nuo ryžių derliaus. Yra skaičiuojama, kad 2050-aisiais metais šių grūdų derlius turės būti dviem kartais didelis, lyginant su 1960-ųjų rodikliais, kad jų užtektų žmonėms.

Na, o sužinojus apie rudųjų ryžių naudą, dabar pateiksiu savo mylimiausią košę su daržovėmis. Valgant galima net pirštelius apsilaižyti, pamėginkite ir Jūs!

Ingredientai

rudųjų ryžių: 250 gramų

kvapiojo moliūgo: 250 gramų

morkų: 150 gramų

svogūnų: 1

kalendros: 0,5 arbatinio šaukštelio

kumino: 0,5 arbatinio šaukštelio

druskos: 0,5 arbatinio šaukštelio

kokosų aliejaus: 1 valgomojo šaukšto.

Recepto paruošimas

1. Pirmiausia ruduosius ryžius maždaug 6-7 valandas išmirkome vandenyje.

2. Po to svogūną supjaustome pusžiedžiais.

3. Morkas stambiai sutarkuojame.

4. Moliūgą taip pat stambiai sutarkuojame.

5. Tada puode ištirpiname kokosų aliejų ir apkepiname svogūną.

6. Paskui sudedame sutarkuotas daržoves, suberiame kalendrą, kuminą, druską ir gerai išmaišome. Dar šiek tiek pakaitiname bei sudedame perplautus ruduosius ryžius.

7. Įpilame dvi stiklines vandens (arba tiek, kiek nurodyta ant ryžių pakuotės), uždengiame dangčiu, užviriname, sumažiname kaitrą iki vidutinės ir nemaišydami verdame maždaug 20-30 minučių.

8. Patiekiame ir skanaujame, tobulus ryžius!

Rekomendacija: Daugiau košių receptų rasite: Košės.

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
20.12.2024 laikas 17:05 Receptai Kalėdų antis grilyje: skonis ir tradicija susijungia
Kalėdų šventės yra puiki proga mėgautis ypatingais patiekalais, ir antis grilyje yra vienas iš geriausių pasirinkimų. Šis receptas sujungia sultingą mėsą, aromatingą įdarą ir išskirtinius vaisių prieskonius, kurie suteikia unikalų...

Skaityti daugiau

20.12.2024 laikas 16:57 Receptai Marinuota skumbrė: skanus ir maistingas užkandis
Marinuota skumbrė yra ne tik skanūs, bet ir maistingi užkandžiai, kurie puikiai tinka tiek kasdieniam, tiek šventiniam stalui. Ši žuvis yra kupina omega-3 riebalų rūgščių, baltymų ir vitaminų, todėl jos įtraukimas į mitybą gali te...

Skaityti daugiau

20.12.2024 laikas 16:49 Receptai Silkė su džiovintais grybais: tradicinis lietuviškas skonis
Silkė su džiovintais grybais ir svogūnų pagardu – tai ne tik skanus, bet ir simbolinis lietuviškos virtuvės patiekalas, apjungiantis tradicijas ir modernumą. Šis receptas ypač populiarus, kai norima paruošti lengvą, tačiau sočę už...

Skaityti daugiau

22.12.2024 laikas 17:17 Kaip sustabdyti plaukų slinkimą: SUPER veiksmingos priemonės
Plaukų slinkimas yra problema, su kuria susiduria daugelis, o natūralios priemonės gali būti puikus sprendimas. Nuo senovės žmonės naudojosi įvairiais augalais ir žolelėmis, kad sustiprintų plaukų šaknis ir išvengtų slinkimo. Šiame straipsnyje apžvel...

Skaityti daugiau

22.12.2024 laikas 17:05 Nežemiška gyvybė: galimybės ir iššūkiai kosmose

Mokslininkai vis dažniau kelia klausimą: ar gyvybė gali egzistuoti kosmose, toli nuo mūsų planetos, net ir ekstremaliausiose sąlygose? Nuo tardigradų iki termofilinių bakterijų, Žemėje yra daugybė organizmų, kurie sugeba išgyventi net ir pačiose s...

Skaityti daugiau

21.12.2024 laikas 21:26 Storosios žarnos valymas nuo toksinų: 1 paprastas receptas
Virškinimo sistemos problemos, tokios kaip dirgliosios žarnos sindromas ar lėtinis vidurių užkietėjimas, yra vis labiau paplitusios. Daug žmonių ieško natūralių būdų, kaip pagerinti savo savijautą ir išvalyti gaubtinę žarną. Šiame straipsnyje pristat...

Skaityti daugiau

21.12.2024 laikas 19:19 Stebuklingas svorio metimas tinginiams: imbiero mišinys
Naujausi Kinijos mokslininkų tyrimai atskleidžia revoliucingus atradimus apie litocholinę rūgštį, natūraliai gaminamą organizme. Šis junginys, kuris pasireiškia, kai organizmas patiria badavimo būseną, gali tapti raktu į senėjimo procesų sulėtėjimą i...

Skaityti daugiau

21.12.2024 laikas 11:40 Kaip Neužversti Artimųjų Savo Negatyvumu?

Kiekvienas iš mūsų susiduria su iššūkiais ir sunkumais gyvenime, tačiau kaip mes juos sprendžiame, gali reikšmingai paveikti mūsų santykius su artimaisiais. Pagalbos ieškojimas yra natūralus, tačiau svarbu žinoti, kada ir kaip tai daryti, kad neap...

Skaityti daugiau