Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Skaniai ir Paprastai: Receptai Kiekvienam » Receptai » 2022 » Sausio » 09

Gaminame namuose: Aronijų ir vyšnių lapų sirupas

Aronijų ir vyšnių lapų sirupas

Aronijos man asmeniškai - iš vaikystės prisiminimų. Augdavo kieme palei tvorą. Labai gerai pamenu pamenu tiek jų skonį, tiek tą įdomų, tarsi šiek tiek traukiantį pojūtį burnoje, ir gražią spalvą kompotuose. Labai gaila, kažkodėl jau senokai nebeauga. Dingo iš mados, jei taip galima pasakyti. Teigčiau, kad visai nepelnytai, nes turi labai daug naudingų dalykų savyje: karoteno, vitaminų: B1, B2, B6, C, E, K, PP, ir itin daug vitamino P, taipogi mikroelementų: kobalto, boro, molibdeno, vario, fluoro. Aronijų vaisių minkštime rasite ir mangano bei geležies, o jodo - 2-3 kartus daugiau nei kituose vaisiuose ir uogose. Aronijose taip pat yra ir su vėžiu kovojančių antioksidantų. Tokių uogų ir jų sulčių rekomenduojama vartoti profilaktiškai, sergant ateroskleroze ar hipertonija. Aronijos vis dar yra naudojamos ir gydant diabetą, mažakraujystę, skydliaukės, inkstų, kepenų ir tulžies pūslės ligas. O Amerikos indėnai aronijas laiko pačiu nuostabiausiu afrodiziaku...

Taip pat jos turi daugybe kraujo krešumą padidinančių medžiagų, tad reikia atsargiai vartoti tiems, kas turi kokių su tuo susijusių problemų. Nerekomenduojama ir turint padidėjusį skrandžio sulčių rūgštingumą, sergant opalige.

Galiausiai nusipirkau dėžutę nostalgijos (net nustebau pamačius, kad buvo pirkti). Vis norėjau kaip nors pasigaminti, kad būtų kuo grynesnis aronijų skonis. Išsirinkau receptą iš mamos sąsiuvinio. Galvojau, kad vyšnių lapai permuš (beje, galite ir juodųjų serbentų lapus naudoti), bet nepermušė (gal kad lapai jau rudeniniai) - labai "aroniškas" sirupas. Ir gėrimas skanus gaunasi. Rekomenduoju ir Jums pamėginti!

Ingredientai

  • aronijos: 300 gramų
  • vyšnių lapai: 100 (~50 gramų; aišku, gal ir keista, kad vienetais parašiau, bet nėra taip sunku paskaičiuoti, kaip gali pasirodyti)
  • vanduo: 1 litro
  • cukrus: 1 kilogramo
  • citrinos rūgštelė: 1 arbatinio šaukštelio (galima pakeisti šviežiomis citrinos sultimis)

Recepto paruošimas

1. Pirmiausia aronijas ir vyšnių lapus paverdame nurodytame kiekyje vandens maždaug 20-25 minutes.

2. Po to nukošiame.

3. Tada uogas išspaudžiame (aš tiesiog sudedu į merliuką, sutrinu bulvių grūstuve ir dar rankomis pagręžiu) ir sultis supilame į nuovirą.

4. Suberiame cukrų, citrinos rūgštelę ir paverdame, kol cukrus ištirpsta.

5. Supilstome į iškaitintus buteliukus, sandariai užsukame ir atvėsiname.

6. Laikome vėsiai. Skanaujame!

Rekomendacija: Daugiau sirupų receptų rasite: Sirupų receptai.

Recepto Autorius Nekenčiu virtuvės

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-07-06 laikas 21:51 Receptai Obuolių spurgos sluoksniuotoje tešloje: sveikas ir traškus desertas
Ruduo Lietuvoje – obuolių metas, kai virtuvės prisipildo šilto cinamono kvapo ir jaukių desertų. Obuolių spurgos sluoksniuotoje tešloje, keptos karšto oro gruzdintuvėje, yra tobulas modernios lietuviškos virtuvės pavyzdys, sujungi...

Skaityti daugiau

2025-07-04 laikas 07:53 Receptai Voveraitės su Šonine ir Grietinėle: Nostalgiškas Lietuviškas Receptas
Šiame straipsnyje dalinamės ne tik klasikiniu receptu, bet ir naujomis idėjomis, alternatyvomis bei patarimais, kaip šį patiekalą paversti dar įsimintinesniu. Pasiruoškite sužavėti savo artimuosius ir atrasti lietuviškos virtuvės ...

Skaityti daugiau

2025-07-04 laikas 07:43 Receptai Kepti Baravykai su Šonine ir Bulvėmis: Tradicinis Lietuviškas Receptas
Šiame straipsnyje dalinamės tradiciniu receptu, alternatyvomis, naudingais patarimais ir net keletu naujų idėjų, kaip šį patiekalą paversti dar įsimintinesniu. Pasiruoškite sužavėti savo artimuosius ir atrasti naujų skonių!...

Skaityti daugiau

2025-07-15 laikas 21:16 Kaip Išvalyti Termosą nuo Pelėsio Kvapo: 5 Veiksmingi Būdai
Kaip pašalinti pelėsio kvapą iš termoso? 5 paprasti ir veiksmingi namų būdai su soda, actu ir citrina! Šiame straipsnyje dalinamės penkiais moksliniais principais pagrįstais būdais, kaip pašalinti pelėsio kvapą iš termoso, naudojant paprastas namų pr...

Skaityti daugiau

2025-07-15 laikas 20:54 Vyrų ir Moterų Skirtumai: Kaip Elgiamės Skirtingai Kasdienėse Situacijose
Vyrų ir moterų elgesio skirtumai kasdienėse situacijose – nuo miego iki sąskaitos dalinimosi. Sužinokite, kaip priimti šiuos skirtumus!

Skaityti daugiau

2025-07-15 laikas 20:41 Kaip Priimti Kitą Žmogų ir Kurti Harmoningus Santykius
Praktiniai patarimai, kaip priimti kitą žmogų ir kurti harmoningus santykius, gerbiant asmenines ribas ir ugdant empatiją.

Skaityti daugiau

2025-07-15 laikas 07:50 Pienas su medumi: nauda ir žala žmogaus organizmui

Pienas su medumi – natūralus būdas gerinti miegą ir kaulų sveikatą, tačiau gali sukelti alergijas ar svorio priaugimą. Sužinokite mokslinius faktus! Sužinokite, kaip šis gėrimas gali pagerinti jūsų miegą, stiprinti kaulus ar net padėti širdi...

Skaityti daugiau

2025-07-15 laikas 07:31 Vakarų žemės ūkio verslo įmonės kolonizuoja Ukrainą, teigia Vengrijos naujienų portalas
„Šių gigantų pagrindinis interesas yra, kad Ukraina kuo greičiau taptų ES nare, kad ne tik sustiprintų savo nuosavybės teises, bet ir gautų prieigą prie didžiulės neapmokestinamos rinkos savo produktams“, rašo Mandiner...

Skaityti daugiau