Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Skaniai ir Paprastai: Receptai Kiekvienam » Receptai » 2022 » Sausio » 09

Gaminame namuose: Aronijų ir vyšnių lapų sirupas

Aronijų ir vyšnių lapų sirupas

Aronijos man asmeniškai - iš vaikystės prisiminimų. Augdavo kieme palei tvorą. Labai gerai pamenu pamenu tiek jų skonį, tiek tą įdomų, tarsi šiek tiek traukiantį pojūtį burnoje, ir gražią spalvą kompotuose. Labai gaila, kažkodėl jau senokai nebeauga. Dingo iš mados, jei taip galima pasakyti. Teigčiau, kad visai nepelnytai, nes turi labai daug naudingų dalykų savyje: karoteno, vitaminų: B1, B2, B6, C, E, K, PP, ir itin daug vitamino P, taipogi mikroelementų: kobalto, boro, molibdeno, vario, fluoro. Aronijų vaisių minkštime rasite ir mangano bei geležies, o jodo - 2-3 kartus daugiau nei kituose vaisiuose ir uogose. Aronijose taip pat yra ir su vėžiu kovojančių antioksidantų. Tokių uogų ir jų sulčių rekomenduojama vartoti profilaktiškai, sergant ateroskleroze ar hipertonija. Aronijos vis dar yra naudojamos ir gydant diabetą, mažakraujystę, skydliaukės, inkstų, kepenų ir tulžies pūslės ligas. O Amerikos indėnai aronijas laiko pačiu nuostabiausiu afrodiziaku...

Taip pat jos turi daugybe kraujo krešumą padidinančių medžiagų, tad reikia atsargiai vartoti tiems, kas turi kokių su tuo susijusių problemų. Nerekomenduojama ir turint padidėjusį skrandžio sulčių rūgštingumą, sergant opalige.

Galiausiai nusipirkau dėžutę nostalgijos (net nustebau pamačius, kad buvo pirkti). Vis norėjau kaip nors pasigaminti, kad būtų kuo grynesnis aronijų skonis. Išsirinkau receptą iš mamos sąsiuvinio. Galvojau, kad vyšnių lapai permuš (beje, galite ir juodųjų serbentų lapus naudoti), bet nepermušė (gal kad lapai jau rudeniniai) - labai "aroniškas" sirupas. Ir gėrimas skanus gaunasi. Rekomenduoju ir Jums pamėginti!

Ingredientai

  • aronijos: 300 gramų
  • vyšnių lapai: 100 (~50 gramų; aišku, gal ir keista, kad vienetais parašiau, bet nėra taip sunku paskaičiuoti, kaip gali pasirodyti)
  • vanduo: 1 litro
  • cukrus: 1 kilogramo
  • citrinos rūgštelė: 1 arbatinio šaukštelio (galima pakeisti šviežiomis citrinos sultimis)

Recepto paruošimas

1. Pirmiausia aronijas ir vyšnių lapus paverdame nurodytame kiekyje vandens maždaug 20-25 minutes.

2. Po to nukošiame.

3. Tada uogas išspaudžiame (aš tiesiog sudedu į merliuką, sutrinu bulvių grūstuve ir dar rankomis pagręžiu) ir sultis supilame į nuovirą.

4. Suberiame cukrų, citrinos rūgštelę ir paverdame, kol cukrus ištirpsta.

5. Supilstome į iškaitintus buteliukus, sandariai užsukame ir atvėsiname.

6. Laikome vėsiai. Skanaujame!

Rekomendacija: Daugiau sirupų receptų rasite: Sirupų receptai.

Recepto Autorius Nekenčiu virtuvės

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-08-04 laikas 07:57 Receptai Voveraitės: Maistinė Vertė, Sveikas Gaminimas ir Onkologijos Prevencija
Voveraitės – skanus ir maistingas grybas. Sužinokite jų maistinę vertę, kaip gaminti sveikai ir kaip jos gali padėti apsisaugoti nuo ligų. Šiame straipsnyje nagrinėjame voveraičių maistinę vertę, kalorijas, ką organizmas įsisavina...

Skaityti daugiau

2025-08-04 laikas 07:47 Receptai Voveruškų Maistinė Vertė ir Sveikas Gaminimas: Kaip Išsaugoti Naudą?
Voveruškos – maistingas ir skanus grybas. Sužinokite jų maistinę vertę, kaip gaminti sveikai ir kaip jos gali padėti apsisaugoti nuo ligų. Šiame straipsnyje nagrinėjame voveruškų maistinę vertę, kalorijas, kaip organizmas įsisavin...

Skaityti daugiau

2025-07-30 laikas 13:39 Receptai Vanilinis Biskvitas: Nauda Sveikatai, Kalorijos ir Gaminimo Patarimai
Vanilinis biskvitas – skanus ir sveikas desertas, turtingas maistinėmis medžiagomis. Atraskite receptą! Šiame straipsnyje išsamiai aptarsime vanilinio biskvito naudą, maistinę vertę, kalorijas, gaminimo poveikį maistinėms medžiago...

Skaityti daugiau

2025-08-06 laikas 07:15 Kodėl Vyrai Palieka Moteris: Psichologinės Priežastys ir Patarimai Santykiams

Šiame straipsnyje, remdamiesi moksliniais tyrimais ir psichologiniais principais, aptarsime, kodėl vyrai nutraukia santykius ir kaip moterys gali kurti harmoningą partnerystę, kuri skatina abipusį augimą. Pateiksime praktinius patarimus, kaip išve...

Skaityti daugiau

2025-08-06 laikas 07:08 Kodėl Vyras Paliko Žmoną ir Praturtėjo: Psichologiniai Aspektai ir Patarimai Moterims
Šiame straipsnyje, remdamiesi moksliniais tyrimais ir psichologiniais principais, aptarsime, kaip vyriška psichologija veikia santykiuose, kaip moterys gali padėti savo partneriams augti ir kodėl kartais išsiskyrimas tampa postūmiu vyrui siekti tiksl...

Skaityti daugiau

2025-08-06 laikas 07:00 Kaip Prašyti Pagalbos: Psichologiniai Aspektai ir Praktiniai Patarimai
Šiame straipsnyje aptarsime, kodėl sunku prašyti pagalbos, kokie psichologiniai mechanizmai veikia šioje situacijoje ir kaip išmokti tai daryti efektyviai. Remdamiesi moksliniais tyrimais ir praktiniais patarimais, padėsime jums įveikti vidinius barj...

Skaityti daugiau

2025-08-05 laikas 20:24 Padidėjęs kraujospūdis: požymiai, kad jums trūksta magnio
Šiandien kas trečias žmogus kenčia nuo hipertenzijos arba padidėjusio kraujospūdžio. Tai plačiai paplitusi ir rimta sveikatos būklė, nes jei ji negydoma, arterinė hipertenzija gali sukelti širdies ligas ir padidinti insulto riziką. Tai ypač pavojinga...

Skaityti daugiau

2025-08-05 laikas 17:00 Pfizer tyliai įtraukia GMO fermentą į 90 % amerikietiško sūrio – ir jo nėra nurodyta etiketėje
Dauguma žmonių net neįtaria, kad valgo genetiškai modifikuotą fermentą, kurį iš pradžių sukūrė „Pfizer“ – tačiau jis tyliai naudojamas daugiau nei 90 % amerikietiškų sūrio produktų, o dėl FDA spragos jo niekada nepamatysite ant pakuotės....

Skaityti daugiau