Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Skaniai ir Paprastai: Receptai Kiekvienam » Receptai » 2022 » Sausio » 09

Gaminame namuose: Aronijų ir vyšnių lapų sirupas

Aronijų ir vyšnių lapų sirupas

Aronijos man asmeniškai - iš vaikystės prisiminimų. Augdavo kieme palei tvorą. Labai gerai pamenu pamenu tiek jų skonį, tiek tą įdomų, tarsi šiek tiek traukiantį pojūtį burnoje, ir gražią spalvą kompotuose. Labai gaila, kažkodėl jau senokai nebeauga. Dingo iš mados, jei taip galima pasakyti. Teigčiau, kad visai nepelnytai, nes turi labai daug naudingų dalykų savyje: karoteno, vitaminų: B1, B2, B6, C, E, K, PP, ir itin daug vitamino P, taipogi mikroelementų: kobalto, boro, molibdeno, vario, fluoro. Aronijų vaisių minkštime rasite ir mangano bei geležies, o jodo - 2-3 kartus daugiau nei kituose vaisiuose ir uogose. Aronijose taip pat yra ir su vėžiu kovojančių antioksidantų. Tokių uogų ir jų sulčių rekomenduojama vartoti profilaktiškai, sergant ateroskleroze ar hipertonija. Aronijos vis dar yra naudojamos ir gydant diabetą, mažakraujystę, skydliaukės, inkstų, kepenų ir tulžies pūslės ligas. O Amerikos indėnai aronijas laiko pačiu nuostabiausiu afrodiziaku...

Taip pat jos turi daugybe kraujo krešumą padidinančių medžiagų, tad reikia atsargiai vartoti tiems, kas turi kokių su tuo susijusių problemų. Nerekomenduojama ir turint padidėjusį skrandžio sulčių rūgštingumą, sergant opalige.

Galiausiai nusipirkau dėžutę nostalgijos (net nustebau pamačius, kad buvo pirkti). Vis norėjau kaip nors pasigaminti, kad būtų kuo grynesnis aronijų skonis. Išsirinkau receptą iš mamos sąsiuvinio. Galvojau, kad vyšnių lapai permuš (beje, galite ir juodųjų serbentų lapus naudoti), bet nepermušė (gal kad lapai jau rudeniniai) - labai "aroniškas" sirupas. Ir gėrimas skanus gaunasi. Rekomenduoju ir Jums pamėginti!

Ingredientai

  • aronijos: 300 gramų
  • vyšnių lapai: 100 (~50 gramų; aišku, gal ir keista, kad vienetais parašiau, bet nėra taip sunku paskaičiuoti, kaip gali pasirodyti)
  • vanduo: 1 litro
  • cukrus: 1 kilogramo
  • citrinos rūgštelė: 1 arbatinio šaukštelio (galima pakeisti šviežiomis citrinos sultimis)

Recepto paruošimas

1. Pirmiausia aronijas ir vyšnių lapus paverdame nurodytame kiekyje vandens maždaug 20-25 minutes.

2. Po to nukošiame.

3. Tada uogas išspaudžiame (aš tiesiog sudedu į merliuką, sutrinu bulvių grūstuve ir dar rankomis pagręžiu) ir sultis supilame į nuovirą.

4. Suberiame cukrų, citrinos rūgštelę ir paverdame, kol cukrus ištirpsta.

5. Supilstome į iškaitintus buteliukus, sandariai užsukame ir atvėsiname.

6. Laikome vėsiai. Skanaujame!

Rekomendacija: Daugiau sirupų receptų rasite: Sirupų receptai.

Recepto Autorius Nekenčiu virtuvės

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-12-16 laikas 10:10 Receptai Balta Mišrainė su Rūkyta Vištiena: Nauda, Kalorijos ir Receptai
Balta mišrainė – neatsiejama lietuviškų švenčių dalis, o variantas su rūkyta vištiena suteikia naujų skonių ir sotumo. Šis patiekalas mėgstamas už paprastumą ir galimybę eksperimentuoti.

Skaityti daugiau

2025-12-16 laikas 09:31 Receptai Kepta Antis Orkaitėje: Nauda, Kalorijos ir Sultingas Receptas
Kepta antis – klasikinis šventinis patiekalas, kvepiantis citrusais ir traškia odele. Su citrusiniu sūrymu paruošta antis išlieka sultinga, o skonis tampa sodrus ir subalansuotas. Šis receptas su sūrymu užtikrina tobulą rezultatą ...

Skaityti daugiau

2025-12-16 laikas 09:17 Receptai Kiaulienos Karbonadas su Pievagrybiais: Nauda, Kalorijos ir Receptas
Lietuviškas karbonadas su pievagrybių padažu – tai klasikinis, sotus patiekalas, primenantis namų šilumą ir šeimos pietus. Traški kiauliena su kreminiu grybų padažu ne tik skanus, bet ir turtingas maistinėmis medžiagomis: aukštos ...

Skaityti daugiau

2025-12-18 laikas 10:04 Šokiruojantis Makaronų Virimo Mitas: Kodėl Aliejus Tik Kenkia!
Ar kada susimąstėte, kodėl jūsų makaronai nesulaiko padažo ir tampa slidūs? Daugelis namų šeimininkių daro šią klaidą – pila aliejų į virimo vandenį, manydamos, kad tai apsaugo nuo lipumo. Bet tai tik mitas, kuris gadina patiekalą!...

Skaityti daugiau

2025-12-18 laikas 09:33 Paslaptingas Triukas su Aliejumi: Amžinai Atsikratykite Burokėlių Dėmių!
Ar žinojote, kad burokėliai – ne tik sveikas maistas, bet ir tikras virtuvės košmaras dėl savo dėmių? Šiame straipsnyje atskleisime paslaptingą triuką su augaliniu aliejumi, kuris akimirksniu pašalins raudonas dėmes nuo pjaustymo lentos. Papildysime ...

Skaityti daugiau

2025-12-18 laikas 09:24
Ar kada susimąstėte, kodėl meilė vis slysta pro pirštus? Šis straipsnis atskleis paslaptį: tikra meilė prasideda ne nuo partnerio paieškos, o nuo gilaus savęs pažinimo. Su emociniais įžvalgomis, paslaptingais pratimais ir pavyzdžiais iš užsienio eksp...

Skaityti daugiau

2025-12-18 laikas 08:26 Dienos Horoskopas 2025 m. Gruodžio 18 d.

2025 m. gruodžio 18 d. horoskopas visiems zodiako ženklams lietuviškai. Venera trigone su Chironu skatina gydymą santykiuose, savivertei ir finansuose. Naujausia: trys ženklai (Avinas, Liūtas, Ožiaragis) pradeda gydymo erą dėl šio aspekto 

Skaityti daugiau

2025-12-17 laikas 22:48 Aiškiaregys Krzysztof Jaskowski: baisus pranašavimas apie 2026 metus

Aiškiaregystė tiesioginiame eteryje – labai sudėtinga užduotis bet kuriam nuotolinio matymo specialistui. Todėl, norėdamas šiek tiek palengvinti sau gyvenimą, Krzysztof Jackowski, mėgstamiausias lenkų aiškiaregys, svarbiausi...

Skaityti daugiau