- 2025-12-18
- 0.0 Reitingas
- 8 Peržiūrų
- Aptarti
Ar žinojote, kad paprastas keksiukas gali būti sveikatos bomba? Šiame straipsnyje atskleisime viską apie purius grietininius keksiukus su razinomis – nuo kalorijų iki organizmo įsisavinamų medžiagų. Su virėjų paslaptimis ir užsienio pavyzdžiais, šis receptas taps jūsų virtuvės hitu!

Kodėl Šie Keksiukai Tokie Ypatingi?
Purūs grietininiai keksiukai su razinomis – tai jaukus kepinys, kuris sukuria namų šilumą be didelių pastangų. Grietinė suteikia drėgmės ir švelnumo, o razinos – natūralaus saldumo. Puikiai tinka kavai ar arbatai, o dabar su sveikatos nauda – tikras atradimas!
Maisto Nauda ir Kalorijos
Vienoje porcijoje (apie 1 keksiukas) yra maždaug 180 kcal, 3 g baltymų, 30 g angliavandenių (iš jų 20 g cukrų), 6 g riebalų, 0.5 g skaidulų, 150 mg natrio, 50 mg kalcio ir 1 mg geležies. Razinos praturtina keksiukus skaidulomis, antioksidantais ir mineralais kaip geležis bei kalis, padėdamos virškinimui ir širdies sveikatai šaltinis. Grietinė prideda kalcio, stiprinančio kaulus.
Ką Organizmas Įsisavina?
Organizmas lengvai įsisavina razinų cukrus ir skaidulas, kurios lėtina cukraus absorbciją, todėl tinka diabetikams. Antioksidantai kovoja su laisvaisiais radikalais, o geležis gerina kraujotaką. Po kepimo išlieka dauguma naudingų medžiagų, nors vitaminas C gali sumažėti 10-20% dėl karščio šaltinis.
Po Gaminimo: Kiek Prarandama Medžiagų?
Kepant 200°C temperatūroje, prarandama iki 15-25% vandenyje tirpių vitaminų, kaip B grupės, tačiau skaidulos ir mineralai lieka beveik nepakitę. Razinų antioksidantai išlaiko efektyvumą, o grietinės baltymai denatūruojasi, bet vis tiek įsisavinami šaltinis.
Ką Pašalinti, Kad Būtų Pilnavertis Maistas?
Norint pilnaverčio varianto, sumažinkite cukrų pakeisdami medumi ar stevija, naudokite pilno grūdo miltus vietoj baltų, kad pridėtumėte skaidulų. Pašalinkite aliejų pakeisdami obuolių tyrėmis ar jogurtu – taip sumažinsite kalorijas 20-30%. Alternatyvos: graikiškas jogurtas vietoj grietinės, džiovintos spanguolės vietoj razinų šaltinis.
Patiekalas: Slaptas Receptas su Virėjų Paslaptimis
Ingredientai (12 keksiukų): 500 ml miltų, 4 kiaušiniai, 250 ml cukraus, 250 ml razinų, 125 ml grietinės, 4 šaukštai aliejaus, 1/3 arb. š. sodos, vanilinis cukrus, kokoso drožlės.
- Įkaitinkite orkaitę iki 200°C.
- Plakite kiaušinius su cukrumi iki purumo.
- Įmaišykite grietinę ir aliejų.
- Sumaišykite miltus su soda, įsijokite į masę.
- Apvoliokite razinas miltuose ir įmaišykite.
- Supilkite į formeles, pabarstykite kokosu.
- Kepkite 30 min.
Virėjų paslaptis: Nemaišykite per ilgai, kad glitimas nesuaktyvėtų! Razinas pamirkykite arbatoje saldžiam poskoniui.
Užsienio Pavyzdžiai ir Variacijos
Iš JAV: Keksiukai su avižomis ir datulėmis – prideda skaidulų šaltinis. Kanadoje: Keksiukai su cinamonu šaltinis. Europoje: Keksiukai su muskatu šaltinis.
Trumpas Aprašymas
Purūs grietininiai keksiukai su razinomis – lengvas receptas su sveikatos nauda: skaidulos iš razinų gerina virškinimą, o grietinė prideda kalcio. Vienoje porcijoje 180 kcal. Po kepimo prarandama tik 15-20% vitaminų. Pilnaverčiam variantui pakeiskite cukrų medumi.
NAUJAUSIĄ naujieną: 2025 m. gruodžio 9 d. Lasenor pristatė naują žirnių baltymą, mažinantį kiaušinių naudojimą keksiukuose, gerinant sveikatą šaltinis.
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.
Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!
Susijusios naujienos
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau
