- 28.11.2024
- 0.0 Reitingas
- 51 Peržiūr
- 1 komentaras
Cepelinai – tradicinis lietuviškas patiekalas, kuris sušildo kiekvieno širdį ir skrandį. Šie didžkukuliai su mėsa ne tik džiugina savo skoniu, bet ir gali tapti tikra gurmaniška patirtimi. Šiame straipsnyje pasidalinsiu ypatingu cepelinų receptu, kuriame naudojamas krakmolas ir majonezas, suteikiantys jiems unikalią tekstūrą ir skonį. Pasinerkite į kulinarinį nuotykį ir sužinokite, kaip paruošti šį nuostabų patiekalą!
Skaniausi Cepelinai Didžkukuliai su Mėsa
Ieškodami nuostabaus patiekalo idėjos pietums, nepamirškite apie cepelinus! Šie didžkukuliai su mėsa yra ne tik skanūs, bet ir nuostabiai patenkina tiek šeimos narius, tiek netikėtai užsukusius svečius. Su šiuo receptu, kurio pagrindas yra krakmolas ir majonezas, galėsite pasigaminti tikrai ypatingų cepelinų!
Ingredientai
- Bulvės: 1 kg
- Mėsa: 500-600 g (naudojau šviežiai sumaltą kumpį)
- Svogūnai: 1 vnt. (geriausia naudoti saldžiuosius svogūnus)
- Miltai: 2 valg. š.
- Krakmolas: 2 valg. š.
- Česnakai: kelios skiltelės (arba pagal skonį)
- Majonezas: keli šaukštai (galite rinktis naminį, kad būtų dar skanesni)
- Aliejus: 2 valg. š. (naudokite rapsų ar alyvuogių aliejų)
- Sultinys: 1 kubelis
Recepto paruošimas
- Bulvių paruošimas: Iš pradžių bulves švariai nuplauti ir virti su lupenomis. Tai padės išlaikyti daugiau skonio.
- Bulvių malimas: Atvėsinus, nulupkite ir sumalkite bulves. Malimas, o ne trynimas, suteiks reikiamą struktūrą.
- Mėsos ruošimas: Mėsą išvirkite ir sumalkite. Pridėkite apkeptą svogūną ir smulkintą česnaką. Į masę įplakite kiaušinį, kelis šaukštus majonezo, aliejaus bei sultinio kubelį, kad masė būtų sultinga.
- Cepelinų formavimas: Į bulvių masę įdėkite kiaušinį, miltus ir krakmolą. Gerai išminkykite. Suformuokite cepelinus, apvoliokite juos krakmole, kad virimo metu išlaikytų formą.
- Virimas: Virkite cepelinus verdančiame vandenyje apie 8 minutes. Laikykite juos virimo metu atsargiai, kad nesulūžtų.
- Patiekimas: Patiekite karštus, pagardintus grietine ir šviežiais žalumynais. Pridėkite šiek tiek šviežiai malto pipiro ar džiovintų raudonėlių, kad sustiprintumėte skonį.
Papildomos idėjos:
- Įdaras: Galite eksperimentuoti su įdaru, pavyzdžiui, naudoti grybų ar varškės mišinį, kad patiekalas būtų dar įvairesnis.
- Patiekimo variantai: Pabandykite cepelinus patiekti su pomidorų padažu ar net šaltu česnaku padažu, kad suteiktumėte naujų skonio potyrių.
Štai dar vienas tradicinio lietuviško cepelinų su mėsa receptas, kuris padės jums pagaminti šį skanų patiekalą!
Ingredientai
Cepelinams:
- 1,5 kg žalių bulvių (krakmolingų)
- 3-4 virtos bulvės (apie 400 g)
- 1 valgomasis šaukštas bulvių krakmolo (jei reikia)
- Druska pagal skonį
Įdarui:
- 400 g maltos kiaulienos arba mišrios mėsos (kiauliena ir jautiena)
- 1 mažas svogūnas (smulkiai supjaustytas)
- 1 skiltelė česnako (smulkiai sutrinta)
- Druska ir pipirai pagal skonį
Padažui:
- 200 g grietinės
- 100 g spirgučių arba rūkytos šoninės (smulkiai supjaustytos)
- 1 nedidelis svogūnas (jei norite su spirgučiais)
- Smulkintų laiškinių svogūnų arba krapų papuošimui
Paruošimo eiga
1. Bulvių paruošimas:
- Žalias bulves nulupkite ir sutarkuokite smulkia tarka. Tarkius sudėkite į marlę ir išspauskite sultis į atskirą dubenį. Leiskite sultims pastovėti, kad krakmolas nusėstų ant dugno.
- Nusėdusį krakmolą atsargiai supilkite nuo viršaus skystį ir į tarkius įmaišykite likusį krakmolą.
- Virtas bulves sutrinkite į tyrę ir sumaišykite su tarkuotomis žaliomis bulvėmis. Pagal skonį įberkite druskos. Masė turi būti vientisa ir lipni – jei reikia, įberkite šaukštą papildomo krakmolo.
2. Įdaras:
- Maltą mėsą sumaišykite su smulkintu svogūnu ir česnaku. Pagardinkite druska ir pipirais.
- Formuokite mažus rutuliukus ar ovalus – tai bus cepelinų įdaras.
3. Cepelinų formavimas:
- Drėgnomis rankomis imkite dalį bulvių masės, suformuokite paplotėlį.
- Į vidurį dėkite mėsos įdarą ir uždenkite kraštus, formuodami pailgą cepeliną. Įsitikinkite, kad nėra tarpų, nes verdant jis gali iširti.
4. Virimas:
- Dideliame puode užvirinkite pasūdytą vandenį.
- Cepelinus atsargiai dėkite į verdantį vandenį. Verdant maišykite labai atsargiai, kad nepriliptų prie dugno.
- Cepelinai turi virti apie 25-30 minučių vidutiniame karštyje.
5. Padažas:
- Spirgučius arba šoninę kepkite keptuvėje, kol jie taps traškūs. Jei naudojate svogūną, įdėkite jį kartu ir kepkite, kol suminkštės.
- Spirgučius sumaišykite su grietine ir, jei norite, šiek tiek prieskonių.
6. Patiekimas:
- Paruoštus cepelinus patiekite su grietinės padažu ir užbarstykite smulkintų laiškinių svogūnų arba krapų.
Patarimai:
- Jei norite, kad cepelinai tikrai nesubyrėtų, galite papildomai įberti šiek tiek krakmolo arba naudoti bulvių masę iš krakmolingų veislių.
- Mėsos įdarą galima paįvairinti, įmaišant šiek tiek smulkintų žolelių ar rūkytų lašinių.
Skanaus!
Naujausi tyrimai rodo, kad lietuviška virtuvė, ypač tradiciniai patiekalai kaip cepelinai, vis labiau vertinama pasaulyje. Kulinarinės kelionės ir maisto festivaliai skatina žmones išbandyti nacionalines virtuves, o cepelinai tampa vis populiaresni ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Taip pat, vis daugiau žmonių ieško sveikesnių variantų, todėl cepelinus galima praturtinti daržovėmis arba naudoti liesesnę mėsą.
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.
Už pateiktą lankytojo į autoriaus nuomonę, paranormal.lt neatsako. Rašo: https://paranormal.lt/
Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!
Susijusios naujienos
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau