Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Istorijos Paslaptys » 2022 » Balandžio » 1

Sugrįžimas į kruvinąją perėją: nauji duomenys apie Igorio Diatlovo grupės žūtį

Šveicarijos mokslininkai, tiriantys Diatlovo (Дятлова) perėjos paslaptis, pateikė naujų įrodymų, pagrindžiančių jų hipotezę, įskaitant unikalią filmuotą medžiagą, kurioje užfiksuota lavina, nuslinkusi visai šalia šlaito, kuriame žuvo turistai.

Garsioji Diatlovo turistinės grupės žūties byla užgeso. Šveicarijos ekspertai, prieš metus pateikę mokslinį "lavinos teorijos" pagrindimą, gavo naujų duomenų, kurie patvirtina šią versiją. Aleksandro Puzrino ir Johano Gaumės straipsnis publikuotas žurnale "Communications Earth & Environment", todėl susisiekėme su jais ir išsiaiškinome, kas nutiko ir ar ne laikas užbaigti šią ilgą ir paslaptingą istoriją.

Įžanga į tragediją

Jei žinote Diatlovų istoriją, galite drąsiai pereiti prie kitos antraštės. O likusiems primename, kad 1959 m. žiemą dingo Igorio Diatlovo vadovaujama turistų grupė iš Jekaterinburgo, įveikusi sudėtingiausią maršrutą per Šiaurės Uralą. Po kelių mėnesių ieškotojai rado jų daiktus ir visų devynių žmonių kūnus - pusnuogius, sušalusius, kai kuriuos su sunkiais ir nepaaiškinamais sužalojimais. Tyrimas rėmėsi "force majeure" aplinkybe, tačiau šioje istorijoje buvo tiek daug keistų detalių, kad paslaptinga žygeivių mirtis tapo viena garsiausių praėjusio šimtmečio mįslių.

Yra dešimtys hipotezių, tinkančių visiems skoniams, nuo sąmokslo teorijų (CŽV, KGB), mistinių (vietos Mansi dvasios ir magija), fantastinių (NSO) iki daugiau ar mažiau realistinių (susidūrimai su pabėgusiais kaliniais ar laukiniais žvėrimis). Iš pastarųjų dažniausiai į galvą ateina "lavinos" hipotezė, kurią iškėlė pirmieji palaikus aptikę gelbėtojai. Kita vertus, perėjos, kurioje buvo rasti kūnai (vėliau ji buvo pavadinta Diatlovo perėja), šlaitai laikomi per švelniais, kad čia galėtų susidaryti lavina. Be to, žiemą čia pučia toks stiprus vėjas, kad jis paprasčiausiai išpusto sniegą ir neleidžia jam susikaupti reikiamame kiekyje.

Diatlovo grupės tragedija, kaip ją pavaizdavo komiksų dailininkas
Diatlovo grupės tragedija, kaip ją pavaizdavo komiksų dailininkas

Hipotezės pagrindimas

Tačiau 2021 m. Šveicarijos mokslininkai Aleksandras Puzrinas ir Johannas Gaumetas, lavinų ir nuošliaužų ekspertai, įrodė, kad lavinos Diatlovo perėjoje yra visiškai įmanomos, o nedidelė sniego plokštė - kelių metrų dydžio, bet sverianti kelias tonas - galėjo sukelti sunkius sužalojimus, kurie buvo užfiksuoti ant kūnų. 2021 m. rugsėjo mėnesio PM numeryje išsamiai aptarėme, kaip tai galėtų įvykti.

Trumpai tariant, mokslininkai įrodė, kad duomenys apie perėjos šlaito statumą nebuvo pakankamai tikslūs. Vidutinis kampas (23 laipsniai) tikrai nėra pakankamas lavinai susidaryti. Tačiau jei šlaitas yra status, tuomet Diatlovcų komanda, pasistačiusi palapinę gana švelnioje vietoje, galėjo atsidurti stačiame 28 ar net 30 laipsnių nuolydžio šlaite. Be to, statydami palapinę jie pakenkė sniego dangai ir susilpnino jos vientisumą. Jiems įsitaisius nakčiai, nuo plokščios perėjos keteros pučiantis vėjas ant palapinės užnešė papildomas sniego mases ir sukėlė grėsmingą situaciją. Galiausiai ši masė nulūžo, prispausdama miegmaišius prie kietų slidžių, kurias jie buvo pakišę po savimi.

Tai, kas vyko vėliau - desperatiški bandymai pabėgti, gelbėti labiausiai nukentėjusius bendražygius, orientuotis tamsoje, rasti išsigelbėjimą nuo siaubingo šalčio ir vėjo, įkurti ugnį, grumtis ir žūti - yra detalės, kurias vargu ar kada nors galutinai suprasime. Nepaisant to, pagrindinės Puzrino ir Gaume'o išvados buvo gana vienareikšmiškos: lavina yra moksliškai realus tos seniai įvykusios tragedijos scenarijus. Nors daugelio tyrimo entuziastų toks scenarijus jokiu būdu netenkino. "Buvo kalbama apie tai, ką šie mokslininkai apskritai gali suprasti, - pasakojo Aleksandras Puzrinas. - Jie niekada nėra buvę net Urale".

Diatlovo palapinės nuotrauka, kurią gelbėtojai padarė 1959 m.
Gerai žinoma Diatlovo palapinės nuotrauka, kurią gelbėtojai padarė 1959 m. Gali būti, kad sniego gabalai, esantys tiesiai po nukritusia palapine, yra lemtingąją naktį nukritusios sniego plokštės fragmentai.

Toliau buvo rašoma.

Iš tiesų, nepaisant nepriklausomų ekspertų patikrintų ir patvirtintų kompiuterinių modelių ir formulių tikslumo, Šveicarijos mokslininkų darbe vis dar buvo tam tikrų spragų. Pirma, iki šiol niekas nebuvo matęs, kad Diatlovo perėjoje būtų užgriuvusi net nedidelė lavina. Antra, remdamiesi archyviniais įrodymais, jie nustatė, kad šlaite yra 28-30 laipsnių nuolydis.

"Pasirodo, kad Diatlovo vyrai turėjo pasistatyti palapinę būtent šioje vietoje ir jokioje kitoje vietoje visame šlaite", - aiškina Aleksandras. - Be to, tiksli jo vieta jau seniai prarasta, o žmonės vis dar atkuria jį iš nuotraukų ir ginčijasi, kur tiksliai jis buvo. Bet kokiu atveju abejotina, kad turistams tiesiog nepasisekė pasistatyti palapinės vienintelėje tikrai pavojingoje vietoje visoje perėjoje. O gal jis nebuvo vienintelis?

Nepaisant didžiulio visuomenės susidomėjimo, trimatis Diatlovo perėjos topografinis modelis dar neparengtas. Laimei, mokslininkams į pagalbą atskubėjo kino pramonė. "Praėjusią žiemą, paskelbus tą patį straipsnį, su mumis susisiekė šveicarų dokumentinių filmų režisierius Matteo Bornas, - tęsia Aleksandras Puzrinas. - Jis pasakė, kad nusprendė sukurti filmą apie šią istoriją ir paprašė manęs, kaip rusakalbio žmogaus, giliai įsitraukusio į šią temą, padėti organizuoti šį procesą. Man pavyko susisiekti su Olegu Demjanenko (Олега Демьяненко) ir "Ural Expeditions" komanda, kurie yra profesionalūs gidai ir ne kartą į šią perėją vedė turistų ir kino grupes.

Olegas, Matteo ir visa komanda perėjoje lankėsi kovo pabaigoje ir 2021 m. rugsėjį. Jie atsivežė droną, kurį šveicarų mokslininkai užprogramavo tyrimams: ankstyvą rudenį, kai dar nėra sniego, galima atlikti detalų šlaito kartografavimą. Dronas pakilo po trumpos ramaus oro akimirkos ir vos spėjo padaryti nuotraukas, kai vėl pradėjo pūsti stiprus vėjas, debesys ir sniegas. Tačiau darbas buvo atliktas, ir netrukus mokslininkai turėjo 9 cm skiriamosios gebos 3D modelį rytinio perėjos šlaito, kuriame įvyko tragedija.

Diatlovo perėjos rytinio šlaito 3D topografinis modelis
Diatlovo perėjos rytinio šlaito 3D topografinis modelis: matyti, kad jo paviršius yra laiptuotas. Stačios vietovės, kuriose kyla lavinų pavojus, pažymėtos raudonai.

Gyvenime ir kine

"Viskas buvo daroma dėl filmo, ir viskas buvo suorganizuota taip, kad modelį pirmą kartą pamatytume tiesiai "po kamera", - prisimena Aleksandras Puzrinas. - Filmuotoje medžiagoje matote mūsų reakciją: buvome šokiruoti, viskas pasitvirtino. Iš trimačio žemėlapio matyti, kad laiptai driekiasi beveik per visą Diatlovo perėjos šlaitą. Jie visi, palapinę galite pasistatyti bet kur, o virš jūsų beveik neabejotinai bus gana stati ir lavinų pavojų kelianti šlaito atkarpa."

Tačiau filmavimas pateikė dar vieną staigmeną. Vieno iš gidų Dmitrijaus Borisovo (Дмитрием Борисовым) padarytose nuotraukose ir kitą dieną Matteo Borno nufilmuotoje medžiagoje mokslininkai tolumoje įžvelgė kažką labai panašaus į tikros lavinos pėdsakus. Palaikai buvo už poros kilometrų nuo numanomos Diatlovo palapinės vietos, iš kurios buvo nufilmuota medžiaga. Tačiau net ir iš tolo buvo galima pastebėti daugybę lavinai būdingų požymių, įskaitant zigzaginį plyšį viršuje, nuolaužas nuo žemiau esančios sniego plokštės ir pan.

"Norėdami įsitikinti, nusiuntėme šią nuotrauką pusei tuzino pasaulio ekspertų. - Aleksandras paaiškina. - Nors dauguma sutiko, kad tai iš tiesų buvo lavina, buvo ir kitų teorijų." Filmas (2022 m. turėtų pasirodyti per kelis televizijos kanalus) tuo ir baigiasi. Tačiau gyvenimas tęsėsi toliau, ir vėl pačiu netikėčiausiu būdu.

Keletas atsitiktinių 2021 ir 2022 m. Diatlovo perėjoje darytų nuotrauk
Keletas atsitiktinių 2021 ir 2022 m. Diatlovo perėjoje darytų nuotraukų, kuriose matyti lavinų vaizdai

Paskutinė ekspedicija

"2022 m. sausį man parašė "Nature" redaktorius, - sako Aleksandras Purzinas. - Mūsų straipsnis tapo vienu populiariausių žurnalo istorijoje, jis buvo atsisiųstas neregėtai daug kartų. Redakcija paprašė tokių sėkmingų straipsnių autorių papasakoti, kaip šios publikacijos paveikė jų gyvenimą, karjerą ir naujus mokslinius tyrimus. Nauji duomenys "iš filmų" mums buvo labai naudingi, tačiau nepakankami."

Taigi Šveicarijos mokslininkai vėl susisiekė su profesionaliais gidais Olegu ir Dmitrijumi ir 2022 m. sausio pabaigoje, tą patį sezoną, kai įvyko Diatlovo tragedija, jie sėdo į sniego motociklus ir vėl išvyko į perėją. Jie turėjo papildomai ištirti ir išmatuoti sniego dangą, o geriausia būtų pabandyti išprovokuoti laviną (žinoma, imantis visų priešingų priemonių). "Oras greitai pablogėjo, kilo smarki pūga, o temperatūra smarkiai nukrito. - sako Aleksandras. - Atviruose šlaituose vėjo gūsiai kartais net apversdavo sniego motociklus. Sąlygos buvo siaubingos net ir patyrusiems žygeiviams - ir tai buvo beveik ta pati diena kaip 1959 m.

Olegas ir Dmitrijus manė, kad ekspedicija buvo visiškai nesėkminga, tačiau kai mokslininkai pradėjo nagrinėti filmuotą medžiagą, padarytą retais ramaus oro momentais, buvo aptiktas vertingas radinys. "Stebėdamas ir matydamas laviną", - sako Aleksandras. - Šį kartą jie buvo tiesiog už 50 m nuo jo, ir tai tikrai buvo šviežio sniego pėdsakai. Vaikinai pamatė, kaip greitai sniegas naikina vėžes. Matyt, jis buvo nuimtas maždaug 20 minučių prieš jiems atvykstant, o po 20 minučių jo visiškai nebebuvo." Tai paaiškina, kodėl gelbėtojai nepastebėjo lavinos pėdsakų ir kodėl niekas jų nepastebėjo per 60 metų.

"Juk žmonės ten būna ne visą laiką, ypač tokiu oru", - tęsia Aleksandras. - Olegas ir Dmitrijus yra patyrę vaikinai, jie yra daug matę. Tačiau net ir jie pripažįsta, kad tai buvo viena sunkiausių ekspedicijų. Norint pagauti tinkamą akimirką, reikia tam tikros sėkmės. Su šia byla mane sieja tam tikra karma. Dirbant prie paskutinio straipsnio ir vėliau dažnai pasitaiko laimės akimirkų, laimingų atsitiktinumų. Padeda oras arba netikėtas susitikimas. Ir norėčiau pasakyti, kad dar niekada savo darbe nesu patyręs nieko labiau emocionalaus".

"Mūsų ne kartą klausė, ar mūsų darbas padėjo ištaisyti padėtį", - rašoma neseniai paskelbtame Šveicarijos mokslininkų straipsnyje. - "Visada atsakydavome, kad, nors byla dar neišspręsta, mūsų dalis baigta, ir nenorime veltui gaišti likusio gyvenimo sprendžiant Diatlovo perėjos paslaptį. Dabar, praėjus metams, jau nesame tokie tikri. Ir jei kas nors dar kartą užduos šį klausimą, verčiau į jį neatsakinėsime."

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
10.07.2019 laikas 21:12 Receptai – Patiekalai Cepelinai su varške
Gaminame namuose. Cepelinai su varške. Skanių tradicinių cepelinų su varške receptas. Cepelinai tiekiami su spirgučiais ir grietine arba sviesto-grietinės padažu. Skanaus!

Skaityti daugiau

06.06.2019 laikas 12:59 Receptai – Patiekalai Beprotiškai skanių bulvinių blynų receptas

Gaminame. Bulviniai blynai Bulves nuskutame, nuplauname, sutarkuojame burokine arba smulkesne tarka. Nusunkiame susidariusį skystį (krakmolą gražiname atgal). Į bulvių tarkius įtarkuojame svogūną, pilame citrinos sult...

Skaityti daugiau

13.06.2019 laikas 08:44 Receptai – Patiekalai Drėgnas šokoladinis pyragas “negriukas”!
Gardaus šokoladinio pyrago gamyba ir receptas. Drėgnas pyragas “negriukas”! Gardaus šokoladinio pyrago receptas. Skanaus!

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
20.05.2024 laikas 08:29 Faraono auksinės kaukės paslaptis
Senovės civilizacijų istorijoje kartais slepiasi nuostabios paslaptys, kurios gali sukrėsti net pačius išrankiausius tyrinėtojus. Viena iš tokių paslapčių - faraono Tutanchamono auksinė kaukė. Ilgą laiką buvo manoma, kad ši kaukė buvo nukaldinta iš v...

Skaityti daugiau

20.05.2024 laikas 07:58 Gegužės 20 2024 horoskopas: Žvaigždės prognozuoja sėkmės pokyčius visiems Zodiako ženklams
Šiandien Mėnulis visą dieną neturės jokių aspektų, t. y. jis bus „ne pagal kursą“. Mes, astrologai, tokias dienas vadiname nenaudingomis naujos pradžios požiūriu. Pradedate kokį nors verslą, o jis nevyksta, sustoja, atsiranda įvairių kliūčių jo eigai...

Skaityti daugiau

19.05.2024 laikas 19:51 Finansinis horoskopas savaitei nuo 20-26 d. gegužės mėn. 2024 m.
Gegužės pabaigoje kiekvieno Zodiako ženklo laukia svarbios užduotys, reikalaujančios kruopštaus planavimo ir strateginio požiūrio. Sužinokite, kokios galimybės jūsų laukia ir kokius iššūkius turite įveikti, kad kuo geriau išnaudotumėte šią savaitę....

Skaityti daugiau