Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Medicinos Naujienos » 2022 » Balandžio » 5

Kasos vėžio ląstelės naudojasi normalia audinių apykaita, kad sukurtų apsauginius barjerus

Naujajame tyrime nustatyta, kad esant kasos navikams tam tikros imuninės ląstelės suskaido struktūrinius baltymus į molekules, skatinančias tankų audinį, kuris yra žinomas gydymo barjeras.

Tyrimui vadovavo Niujorko universiteto Grossmano medicinos mokyklos tyrėjai, o tyrimo objektas - tankus baltymų tinklas, kuris palaiko organus ir padeda atkurti pažeistus audinius. Kolageno baltyminės skaidulos, pagrindinė tinklelio sudedamoji dalis, nuolat skaidomos ir keičiamos, kad būtų išlaikytas atsparumas tempimui ir kaip žaizdų gijimo proceso dalis, praneša NYU Langone Health.

Ankstesni tyrimai parodė, kad imuninės ląstelės, vadinamos makrofagais, prisideda prie proceso, vadinamo desmoplazija, kurį sukelia nenormali kolageno, izoliuojančio kasos vėžį, apykaita ir per didelis jo nusėdimas. Taip pat žinoma, kad šioje aplinkoje makrofagai, veikdami baltymą, vadinamą manozės receptoriumi (MRC1), absorbuoja ir skaido kolageną.

Balandžio 4 d. internete paskelbtame leidinyje Proceedings of the National Academies of Sciences, šio tyrimo metu nustatyta, kad suardytame kolagene padaugėjo arginino - aminorūgšties, kurią fermentas azoto oksido sintazė (iNOS) naudoja junginiams, vadinamiems reaktyviosiomis azoto rūšimis (RNS), gaminti. Tai, savo ruožtu, paskatino kaimynines, palaikomąsias žvaigždines ląsteles statyti kolageno pagrindo tinklelius aplink navikus, teigia tyrimo autoriai.

"Mūsų rezultatai atskleidė, kaip kasos navikai užprogramuoja makrofagus prisidėti prie fibrozinių barjerų kūrimo", - sako pirmoji tyrimo autorė daktarė Madeleine LaRue. Tyrimo metu LaRue buvo vyresniosios tyrimo autorės daktarės S. Farberio biochemijos ir molekulinės farmakologijos profesorės ir NYU Langone Health mokslo prodekanės daktarės Dafnos Bar-Sagi laboratorijos magistrantė. "Ši molekulinė sistema galėtų būti panaudota kovojant su vėžį skatinančiais struktūriniais pokyčiais auglius supančiuose audiniuose", - priduria LaRue.

Kasos vėžys yra trečia pagrindinė su vėžiu susijusių mirčių priežastis Jungtinėse Valstijose, o penkerių metų išgyvenamumo rodiklis yra 10 %. Kasos vėžį vis dar sunku gydyti iš esmės dėl plataus fibrozinių audinių tinklo aplink navikus. Šis tinklas ne tik užkerta kelią gydymo metodams, bet ir skatina agresyvų augimą.

Atliekant šį tyrimą eksperimentai parodė, kad makrofagai, auginami lėkštėse su maistinėmis medžiagomis (kultūros) ir paversti į vėžį toleruojančią aplinką (M2), suardo kur kas daugiau kolageno nei vėžio ląsteles atakuojantys makrofagai (M1). Be to, komanda, atlikusi keletą bandymų, patvirtino, kad M2 makrofaguose yra didesnis RNS generuojančių fermentų, pavyzdžiui, iNOS, kiekis.

Norėdama patvirtinti šias išvadas su gyvomis pelėmis, komanda į tiriamųjų gyvūnų šonus kartu su kasos vėžio ląstelėmis implantavo žvaigždines ląsteles, kurios buvo iš anksto maitinamos kolagenu arba palaikomos nemaitinamos. Komanda pastebėjo, kad navikuose, gautuose iš vėžio ląstelių, implantuotų kartu su žvaigždinėmis ląstelėmis, iš anksto apdorotomis kolagenu, vidinių kolageno skaidulų tankis padidėjo 100 proc.

Svarbu tai, kad tyrimas pirmą kartą parodė, jog šalia kasos vėžio ląstelių esantys makrofagai ne tik pasisavina ir suskaido daugiau kolageno, nes išvalo baltymus, kurie maitina nenormalų augimą, bet ir pasikeičia dėl to, kad jų energijos apdorojimo sistema (metabolizmas) persitvarko ir duoda signalą fibroziniam augimui.

"Mūsų komanda atskleidė mechanizmą, kuris susieja kolageno apykaitą su gydymui atsparios aplinkos aplink kasos navikus kūrimu", - sako Bar-Sagi. "Kadangi ši tanki aplinka yra pagrindinė priežastis, kodėl kasos vėžys toks mirtinas, norint pagerinti šio pražūtingo piktybinio naviko gydymą, reikės geriau suprasti ryšius tarp baltymų valymo ir apsauginių barjerų kūrimo."

paranormal.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
11.11.2019 laikas 23:09 Receptai – Patiekalai Traškūs šokoladiniai pyragėliai su zefyrais ir riešutų sviestu

Garų vonelėje juodąjį šokoladą ištirpdykite su sviestu. Į tirpinį berkite tirpios kavos miltelius, cukrų ir maišykite, kol masė atvės. Į dubenį su atvėsusiu šokoladu įmuškite kiaušinį, supilkite vanilės ekstraktą, kakavos milte...

Skaityti daugiau

06.06.2019 laikas 21:38 Receptai – Patiekalai Itališki sausainiai. Jums būtinai patiks
Šie skanūs, minkšti, kvapnūs sausainiai nepaliks jus abejingus! Šis receptas yra labai paprastas, o sausainiai giriami, ne vieną kartą. Kaip pasigaminti itališkus sausainius žiūrėkite vaizdo medžiagoje.

Skaityti daugiau

25.08.2018 laikas 17:55 Receptai – Patiekalai Vaistažolių mišiniai sumušimams gydyti
Sumušimai liaudies medicinoje, Vaistažolių mišiniai sumušimams gydyti, receptai sumušimams gydyti, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis, kaip gydytis uogomis, kaip gydytis...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
28.04.2024 laikas 21:39 Finansinis horoskopas 2024 m. balandžio 29 d. - gegužės 5 d. savaitei
Visą savaitę lėtoji planeta - Plutonas yra stacionarumo fazėje, pereinančioje į retro judėjimą, kuris sustiprina transformacijos procesus pasaulio bendruomenėje

Skaityti daugiau

26.04.2024 laikas 20:27 Ar esate subrendęs meilei? Patikrinkite 7 požymius!
Daugelis žmonių svajoja apie tvirtus ir laimingus santykius. Tačiau ne visi yra pasirengę juos užmegzti iš tikrųjų. Dažnai žmonės elgiasi kaip kaprizingi vaikai, griaudami sąjungas dėl savo nesubrendimo. Tad kaip žinoti, ar žmogus yra subrendęs sveik...

Skaityti daugiau

26.04.2024 laikas 20:10 Kuo labiau bijote būti apleistas, tuo greičiau būsite apleistas
Dažniausiai santykiai nutrūksta, kai vienas asmuo bijo būti paliktas ar paliktas, net jei tam nėra jokio pagrindo: jis pats sukuria tokį pagrindą. Kartais netiesiogiai, bet jis juos sukuria. Ir pernelyg dažnai jis tikrina siūlą, traukia už jo....

Skaityti daugiau