Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Technologijos, Mokslas » 2022 » Balandžio » 8

Didžiuliame naujame tyrime magiški grybai buvo susiję su mažesne priklausomybės nuo opioidų rizika

Nauji tyrimai atskleidė intriguojantį ryšį tarp psilocibino - psichodelinės medžiagos magiškuosiuose grybuose - ir priklausomybės nuo opioidų: žmonės, kurie kada nors gyvenime vartojo psilocibiną, gerokai rečiau tampa priklausomi nuo opioidų.

Šis atradimas suteikia galimybę psilocibiną naudoti kovojant su opioidų vartojimo sutrikimais. Kadangi 2017 m. JAV užregistruota beveik 70 000 su opioidais susijusių mirčių, o per ateinantį dešimtmetį tikimasi, kad jų bus milijonu daugiau, dabar tai yra didelė sveikatos problema.

Remiantis 2015-2019 m. surinktais 214 505 asmenų apklausos duomenimis, opioidų vartojimo sutrikimų tikimybė buvo 30 proc. mažesnė tiems, kurie vartojo psilocibiną, palyginti su tais, kurie jo niekada nevartojo, o tai rodo, kad gali būti apsauginis poveikis.

Dar daugiau, tyrimas parodė, kad psilocibiną vartoję asmenys vidutiniškai 17-34 proc. rečiau patyrė 7 iš 11 piktnaudžiavimo opioidais ir priklausomybės nuo jų simptomų (įskaitant nesugebėjimą nustatyti opioidų vartojimo ribų, dėl to kylančias problemas namuose, darbe ar mokykloje ir fizinį pavojų dėl opioidų vartojimo).

"Mūsų rezultatai rodo, kad verta ištirti apsauginį psilocibino poveikį visiems susijusiems opioidų vartojimo sutrikimo diagnostiniams kriterijams, įskaitant piktnaudžiavimą ir toleranciją, su opioidais susijusį emocinį stresą ir su opioidais susijusias socialines ir darbo problemas", - savo paskelbtame straipsnyje rašo tyrėjai.

Šis 30 proc. sumažėjimas yra artimas ankstesniame tyrime pastebėtam sumažėjimui. Šį kartą tyrėjai norėjo pabandyti pakartoti rezultatus, naudodami naujesnius duomenis, didesnę imtį ir atsižvelgdami į daugiau psichodelikų.

Tokio ryšio tarp pejotlio, meskalino ar LSD ir priklausomybės nuo opioidų nenustatyta; panašu, kad būtent magiškųjų grybų veiklioji medžiaga kažkuo padeda piktnaudžiauti opioidais.

Tačiau kol kas tai tik asociacija: duomenys nėra pakankamai patikimi, kad būtų galima galutinai įrodyti, jog būtent psilocibinas mažina priklausomybės nuo opioidų riziką, tik panašu, kad yra tam tikras ryšys. Norint patvirtinti atsitiktinį ryšį, reikės atlikti klinikinius tyrimus.

"Psilocibinas buvo vienintelė klasikinė psichodelinė medžiaga, susijusi su mažesne praėjusių metų opioidų vartojimo sutrikimo tikimybe didelėje, nacionaliniu mastu reprezentatyvioje JAV gyventojų imtyje", - rašo tyrėjai.

"Šios išvados sutampa su kitais populiacijos apklausų tyrimais, rodančiais, kad klasikiniai psichedelikos preparatai turi skirtingą ryšį su psichikos sveikatos rezultatais natūralistiniame kontekste."

Kol kas neaišku, koks galėtų būti galimas paaiškinimas, tačiau mokslininkai turi keletą hipotezių. Pavyzdžiui, psilocibinas gali trikdyti serotonino ir dopamino - neuromediatorių, kurie smegenyse susiję su priklausomybe, - perdavimą.

Arba tai gali būti dvasiniai išgyvenimai, kuriuos kai kurie žmonės patiria vartodami psilocibiną, tuomet mažinantys priklausomybės nuo opioidų riziką - įrodyta, kad tokie mistiniai išgyvenimai padeda žmonėms, sveikstantiems nuo priklausomybės.

Opioidai, kuriems gali priklausyti heroinas ir fentanilis, taip pat receptiniai opioidų junginiai, šiuo metu JAV lemia 70 proc. visų mirčių nuo perdozavimo. Šiuo metu geriausios gydymo formos apima sintetinius opiatų darinius - taigi žmonės tiesiog keičia vieną priklausomybę kita.

Galiausiai toks ir yra tyrimo tikslas - patikrinti, ar psilocibinas gali tapti potencialiu priklausomybės nuo opioidų gydymo būdu (šis psichedelikas jau pasirodė esąs perspektyvus kaip būdas atpratinti žmones nuo alkoholio ir nikotino).

"Akivaizdu, kad reikia nustatyti veiksmingesnes opioidų vartojimo sutrikimo intervencines priemones, taip pat ištirti apsauginius veiksnius, kurie gali padidinti susilaikymo nuo šių priklausomybę sukeliančių junginių tikimybę", - rašo tyrėjai.

Tyrimas paskelbtas žurnale "Scientific Reports".

paranormal.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
28.08.2019 laikas 19:16 Receptai – Patiekalai Sausainiai “Karakumas”
Dažnai kepiau šį skanėsta, bet nežinojau, kad jis vadinamas “Karakumas”. Kaip iškepti sausainius „Karakumas“.

Skaityti daugiau

28.07.2019 laikas 10:15 Receptai – Patiekalai Mėsos blyneliai, kuriuos gaminu daugelį metų vietoje bandelių
Toks receptas jus išgelbės, jei nemėgstate ilgai stovėti prie viryklės, tačiau tuo pačiu neatsisakant skanaus maisto. Blyneliai išeina labai sultingi, švelnūs ir labai skanūs!

Skaityti daugiau

16.10.2018 laikas 10:22 Receptai – Patiekalai Pratimai akių nuovargiui pašalinti

Specialūs pratimai - akių nuovargiui pašalinti ir regėjimo sutrikimų profilaktikai. Taigi, pertraukų metu rekomenduojama daryti specialius pratimus akims. Jie gali būti atliekami stovint arba sėdint, nukreipus akis nuo ekrano, ...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
19.05.2024 laikas 14:49 Moteris iš Etiopijos tvirtina, kad nieko nevalgo ir negeria nuo 10 metų
26 metų etiopė Muluwark Ambo savo šalyje garsėja nuo 2016 m., kai pradėjo sklisti gandai apie keistą merginą, kuri nieko nevalgo ir negeria, bet nenumeta svorio ir nemiršta.

Skaityti daugiau

19.05.2024 laikas 13:20 Kodėl negaliu pamiršti praeities?
Žmonės labai dažnai sąmoningai apgaudinėja savo tikrąsias galimybes, t. y. jie nežino, kad gali kontroliuoti savo mintis, o per jas - reguliuoti savo emocijas.

Skaityti daugiau

19.05.2024 laikas 13:04 Kaip neištikimybė "išgelbsti" santuoką?
Kiekviena moneta turi dvi puses. Išdavystė yra labai skausminga ir griaunanti santykius. Tačiau trečiasis asmuo kartais išgelbsti šeimą, padėdamas įveikti santykių ir asmeninę krizę, įskaitant. Filmas "Meilė ir balandžiai" yra klasikinė šio reiškinio...

Skaityti daugiau