Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Medicinos Naujienos » 2022 » Balandžio » 10

"Covid" vakcinose ir 2000 maisto produktų naudojamos nanotechnologijos neženklinamos

Itin mažos įvairių junginių dalelės naudojamos kaip maisto priedai ir jų poveikis nežinomas

Jei esate vienas iš tų žmonių, kurie dažnai maisto prekių parduotuvėse skaito etiketes ir ieško ingredientų, kurių negali ištarti ir nenori valgyti, greičiausiai pastebėjote keletą ingredientų, kurie, jums nežinant, pagaminti naudojant nanotechnologijas - procesą, kurio metu sidabras, varis, auksas, aliuminis, silicis, anglis ir metalų oksidai, be kitų metalų, paverčiami atomo dydžio dalelėmis, kurių dydis siekia vieną milijardinę metro dalį.

Tarp dažniausiai naudojamų nano dydžio sudedamųjų dalių yra titano dioksidas, kuris gali būti geriausiai žinomas priedas. Kiti, pavyzdžiui, silicio oksidas, kalcio karbonatas, geležies oksidai ir hidroksidai, kalcio silikatas, trikalcio fosfatai ir sintetinis silicis, yra tik keletas priedų, kurių dabar gali būti jūsų sandėliuke.

Naujas ingredientas

Nuo 1990-ųjų nanotechnologijos plačiai naudojamos maisto produktų gamyboje ir gamyboje, o jų sudedamosios dalys yra neįsivaizduojamai mažos - viena šimtoji žmogaus plauko sruogos dydžio. Dėl jų mūsų maistas tampa spalvingesnis, ryškesnis, kremiškesnis ar traškesnis, be to, jis ilgiau išlieka šviežias.

Dėl nano dydžio priedų kai kurie mūsų vaistai taip pat tampa veiksmingesni.

Nanotechnologijos naudojamos gaminant kasdienius produktus, tokius kaip elektronika, maistas ir jo pakuotės, vaistai, žaislai, drabužiai, apsauginiai kremai nuo saulės, kosmetika, maisto papildai ir kt.

Vartotojų grupės ir sveikatos ekspertai teigia, kad šios vis labiau populiarėjančios produktų tobulinimo priemonės turi savo kainą - ir ta kaina yra mūsų sveikata.

Poveikis sveikatai

Kadangi šios dalelės yra labai mažos, tyrimai parodė, kad jos gali prasiskverbti pro kraujo ir smegenų barjerą. Mokslininkai jau tiria šią vaistų, skirtų neurologinėms ligoms gydyti, savybę. Tačiau kalbant apie maistą, šios savybės niekas neprašo. Šios dalelės taip pat gali cirkuliuoti po visą organizmą ir patekti į kraują bei organus. Jos gali prasiskverbti pro ląstelių sieneles ir potencialiai sukelti uždegimą bei ligą.

"Jos gali prasiskverbti pro žarnyno gleivinę ir patekti į kraujotaką, o tai gali sukelti uždegiminį ar imuninį atsaką", - "WebMD" sakė Harvardo visuomenės sveikatos mokyklos profesorius Georgios Pyrgiotakis (Georgios Pyrgiotakis). "Jie taip pat gali kauptis įvairiose kūno dalyse, įskaitant plaučius, širdį ir reprodukcinius organus."

2020 m. liepos mėn. atliktame tyrime Masačusetso Amhersto universiteto mokslininkų grupė nustatė, kad titano dioksidas, kurio paprastai dedama į kramtomąją gumą, saldainius, gėrimus ir desertus, sukėlė dviejų pelių grupių žarnyno mikroorganizmų pokyčius.

Abiem buvo duodamos titano oksido dozės. Viena grupė buvo maitinama mažai riebalų turinčia dieta, o kita - daug riebalų turinčia dieta. Atlikus tolesnius tyrimus, kad būtų išskirtas titano dioksido poveikis, paaiškėjo, kad abiejose grupėse pasireiškė storosios žarnos uždegimas, galintis sukelti pilvo skausmus ir viduriavimą. Nutukusioms pelėms simptomai buvo ryškesni.

Vakcinų technologija

Nanotechnologijos šiuo metu naudojamos dviejose iš trijų mRNA COVID-19 vakcinų, kurios šiuo metu skiriamos Jungtinėse Valstijose.

Vakcinose esančias mRNA supa lipidų nanodalelių danga, kuri leidžia joms prasiskverbti pro ląstelės sienelę.

"Lipidų nanodalelės yra labai svarbi "Pfizer/BioNTech" ir "Moderna" mRNA COVID-19 vakcinų sudedamoji dalis, atliekanti pagrindinį vaidmenį apsaugant ir veiksmingai pernešant mRNA į reikiamą vietą ląstelėse", - teigė Chemical Abstracts Service, Amerikos chemikų draugijos padalinys.

"Iš daugelio kuriamų COVID-19 vakcinų dvi vakcinos, kurios parodė daugiausiai vilčių užkertant kelią COVID-19 infekcijai, atstovauja naujai vakcinų produktų klasei: Jos sudarytos iš pasiuntinių ribonukleorūgščių (mRNA) grandinių, įkapsuluotų lipidų nanodalelėse (LNP)."

Tačiau mokslininkai ir toliau ragino Maisto ir vaistų administraciją (FDA) labiau prižiūrėti šias medžiagas dėl jų dydžio. Kadangi jos lengvai pereina kraujo-smegenų barjerą, jos gali jį pažeisti, pakeisdamos ląstelių sluoksnį, dengiantį vidinę kraujagyslių sienelę.

FDA žvelgia iš arčiau

FDA, agentūra, kuriai pavesta prižiūrėti šiuos priedus, pradėjo svarstyti nano dydžio priedų keliamą pavojų sveikatai.

Šiuo metu agentūra maisto produktuose esančias nanodaleles priskiria prie visuotinai pripažintų saugių (GRAS), jei gamintojas jau naudoja tą pačią sudedamąją dalį didesniu įprastiniu pavidalu.

"Maisto medžiagos dalelių dydžio pasiskirstymas gali turėti įtakos jos gebėjimui absorbuotis organizme arba migruoti iš maisto pakuotės į maistą", - teigiama FDA 2007 m. gairių dokumente dėl nanotechnologijų maisto produktuose.

"FDA kategoriškai nevertina visų produktų, kuriuose naudojamos nanomedžiagos ar kitaip taikomos nanotechnologijos, kaip savaime gerų ar kenksmingų. FDA stebi mokslo raidą ir yra parengusi išsamią mokslinių tyrimų darbotvarkę, kuri padės įvertinti nanotechnologijas naudojančių produktų saugą ir veiksmingumą."

2011 m. buvo sukurta FDA Nanotechnologijų darbo grupė, kuri koordinuoja savo pastangas su Jungtinių Valstijų ir tarptautiniais mokslininkais, atliekančiais mokslinius tyrimus. Jos tikslai - mokyti darbuotojus naujausių mokslo žinių naujausiuose įrenginiuose ir skatinti bendrus mokslinių tyrimų projektus.

"Nanodalelių gamyba ir taikymas vartojimo produktuose yra pasiekęs rekordinį lygį dėl besiformuojančios nanotechnologijų srities", - teigė FDA 2017 m. "Grand Rounds" internetinėje transliacijoje. "Tiesioginis nanodalelių pėdsakų kiekio vartotojų produktuose nustatymas ir kiekybinis įvertinimas yra labai sudėtingas ir problemiškas."

Mažytės dalelės - vis didesnė problema

2020 m. FDA pranešė, kad per pastaruosius 10 metų sparčiai padaugėjo paraiškų dėl nanotechnologijų turinčių produktų patvirtinimo. Daugelio ekspertų teigimu, Jungtinėse Valstijose yra nuo 1900 iki 2500 maisto produktų, kuriuose naudojamos nanotechnologijos.

Reaguodamos į susirūpinimą šių produktų sveikata, viso pasaulio šalys ėmėsi priemonių apriboti arba uždrausti kai kurias arba visas nanotechnologijas savo maisto produktuose.

2010 m. Kanada uždraudė naudoti nanotechnologijas ekologiškų maisto produktų gamyboje. Nuo 2011 m. Europos Sąjunga reikalauja, kad visi maisto produktai būtų ženklinami, jei juose yra dirbtinai sukurtų nanomedžiagų. 2015 m. blokas pareikalavo atlikti papildomus bandymus, kad būtų užtikrinta sveikatos sauga.

2018 m. Europos maisto saugos komisijai grupė agentūros mokslininkų pateikė peticiją atmesti maisto priedą silicio dioksidą kaip saugų vartoti dėl jame esančių nanodalelių, kol nebus patvirtintas dalelių dydžio pasiskirstymas.

Nuo 2020 m. sausio 1 d. Prancūzija uždraudė į šalį įvežti bet kokius maisto produktus, kurių sudėtyje yra titano dioksido.

Jungtinėse Valstijose FDA nereikalauja, kad bet kokie produktai, pagaminti su nanodalelėmis, būtų ženklinami ar draudžiami, o jos gairėse rekomenduojama prižiūrėti kiekvieną atvejį atskirai. Ilgalaikio nanodalelių vartojimo poveikio tyrimų kol kas nėra daug.

(Autorius Janis Siegel šaltinis Theepochtimes.com)

paranormal.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
15.07.2019 laikas 15:07 Receptai – Patiekalai Skanios varškės spurgos
Gaminame namuose. Varškės spurgos Į dubenį mušame kiaušinius, truputį paplakame, dedame varškę, grietinę, beriame cukrų, vanilinį cukrų, manų kruopas, žiupsnelį druskos. Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir dedame į dube, užma...

Skaityti daugiau

28.07.2019 laikas 14:18 Receptai – Patiekalai Skanus abrikosų pyrago receptas. Be svorio!
Paprasčiausias skanus abrikosų pyrago receptas! Gaminame abrikosų pyragą! Gaminu jį kiekvieną savaitgalį! Greitas vasaros pyragas be svorio prie arbatos per 5 minutes + kepimas.

Skaityti daugiau

09.06.2019 laikas 20:08 Receptai – Patiekalai Pyragėliai su uogomis keptuvėje
Vaišės pagal šeimyninius receptus – tai visada skanu. Ir ne todėl, kad einant laikui jų proporcijos ir gramų kiekis nugludintas iki puikiausios kokybės, bet todėl, kad juose gyva atmintis. Juk kiekvienas turi prisiminimų, su nenui...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
17.05.2024 laikas 20:53 Atrastas seniausias uždaras baseinas
Albanijoje, Durreso mieste, archeologai kasinėdami aptiko 1600 metų senumo uždarą plaukimo baseiną - pirmąjį tokio tipo baseiną. Jis buvo prabangios romėnų vilos dalis.

Skaityti daugiau

17.05.2024 laikas 20:39 Atskleista viena pagrindinių Egipto piramidžių paslapčių
Mokslininkų grupė iš Egipto, JAV ir Australijos pristatė revoliucinį tyrimą. Jis įrodo, kad daugiau kaip 30 Gizos piramidžių ir šalia esančių statinių statybos vietos buvo parinktos neatsitiktinai.

Skaityti daugiau

17.05.2024 laikas 20:27 "Hubble" teleskopas atrado sistemą su trimis saulėmis
Kosminio teleskopo "Hubble" misijos komanda paskelbė stulbinančią trijų žvaigždžių sistemos, pavadintos HP Tau, nuotrauką.

Skaityti daugiau